Innlendinger har strammere feriebudsjett enn andre

En ny undersøkelse* fra SpareBank 1 viser at Innlendinger i snitt planlegger å bruke 13.000 kroner på årets sommerferie. Det er en god del mindre enn i resten av Norge.

Til sammenligning planlegger Nordmenn generelt å bruke i snitt 19.000 kroner på sommerferien. Innlendinger er dermed de mest nøysomme, kun slått av Agder.

– Undersøkelsen viser at Innlendinger er relativt nøkterne i ferieplanene sine og har et strammere sommerferiebudsjett enn nordmenn generelt. I utgangspunktet planlegger Innlendinger å bruke omtrent like mye på årets sommerferie som i fjor, men mange forberedte på å kutte i feriebudsjettet dersom priser og renter skulle stige videre. Det er en fornuftig tilnærming i en tid hvor de daglige utgiftene har økt mye, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet

En million dropper utenlandsreisen

Ferske tall fra SpareBank 1´s forsikringsselskap Fremtind** viser at 44 prosent, tilsvarende 1,8 millioner nordmenn, planlegger å reise utenlands i årets sommerferie. En million svarer at de dropper utenlandsreisen i år.

– I fjor sommer tok mange seg en velfortjent utenlandstur etter to år med koronarestriksjoner. Tallene viser at reiselysten er der også i år. Samtidig velger mange å bli hjemme for å spare penger i en tid hvor både priser og utgifter øker. Pandemien har vist oss at Norgesferie kan være vel så bra og trenger ikke koste mye penger, sier Landsverk.

Strammer inn på ferier og reiser

Rundt 1 av 4 Innlendinger opplyser at de generelt har strammet inn pengebruken sin på ferier og reiser. Dette er omtrent det samme som for Nordmenn generelt.

– Tall vi har samlet inn viser at hele 7 av 10 sier de skal bruke mindre penger på et eller flere områder i 2023. Da er det naturlig at ferier og reiser er noe av det som rammes. Når økonomien blir strammere, er det første man sparer inn på typiske «luksusgoder» som dyre ferier, å gå ut å spise og nye møbler, sier Landsverk.

Om undersøkelsene:

* Forbrukerundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 i tidsrommet 01.02.2023-07.02.2023. Et landsrepresentativt utvalgt på 1093 personer er spurt. I Innlandet er antall respondenter 103.

** Undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av SpareBank 1´s forsikringsselskap Fremtind.


Del gjerne!