Stupetårnet i Hamar: – Det ideelle stedet for isbading i Mjøsa

Hver eneste ukedag, kl. 06.30, møtes «guttegjengen» ved Hamars berømte stupetårn for dagens iskalde endorfin-kick. – En bedre start på dagen tror jeg knapt man kan få, sier Svein Frydenlund. Og de er ikke alene om å oppsøke stupetårnet for iskalde opplevelser.

Dog er Svein er rimelig sikker på at hans gjeng er først ute på morgenkvisten.

Varmehansker og badebukse

Det berømte stupetårnet i Hamar er blitt isbadernes favoritt. Foto: Visit Mjøsa
Det berømte stupetårnet i Hamar er blitt isbadernes favoritt. Foto: Visit Mjøsa

Næringssjefen i Hamar og fire andre isbadere trer på seg varmehanskene før de hver dag klatrer ned trappa til Norges største innsjø, Mjøsa. – De vanntette neprenhanskene er faktisk det viktigste vi har på oss, sier han. 

Han er nå inne i sin femte vinter som fast morgen-isbader ved stupetårnet og forfekter at dette er den beste måten å starte dagen på. – Man får et skikkelig endorfin-kick og føler seg veldig våken etterpå. Og kameratskapet vi har fått i gruppa gjennom en slik morgenrutine betyr mye.

De tar turen ned til Mjøsa også i helgene, men da kan nok klokka gjerne bli nærmere åtte.

Lykkelige Teletubbies på stupetårnet

– Vi ser ut som en gjeng med Teletubbies når vi ankommer stupetårnet i våre «barnehagedresser» hver morgen, humrer Svein. Like viktige ingredienser er isoporplatene vi står på, samt termoskoppen med morgenkaffe. – Vår egen materialforvalter sørger for at alt er «på stell».

Vinterstid tar de cirka 80 svømmetak rundt stupetårnet, og kaster gjerne unna litt is underveis. På varmere tider av året er runden betraktelig lenger. – Det fine med nettopp stupetårnet som utgangspunkt er at vi slipper å tråkke på steiner for å komme uti, sier Svein.

Stupetårnet i Hamar er blitt en av de viktigste attraksjonene i byen på grunn av en usedvanlig trang fødsel, med et påfølgende kraftig kostnadshopp. De mange medieoppslagene bidro til at «alle» hadde hørt om stupetårnet i Hamar da det åpnet 10. juni i 2015. 

Isbading i Mjøsa er blitt mer og mer populært

Å isbade kan man gjøre mange steder i landet, men Mjøsa er spesiell på grunn av ferskvannet, dybden og den jevne temperaturen. Og innsjøen er faktisk en av Europas dypeste. Den lette adkomsten til vannet fra de fleste steder rundt Mjøsa er også en fordel for de mange isbaderne. Stadig flere gjenger nyter iskalde bad i Norges største innsjø.

– Det spesielle med denne aktiviteten er de mørke, kalde og stjerneklare morgenstundene vinterstid, med måneskinn og enorm sikt. På duggfriske sommermorgener konkurrerer vi med endene om å komme først uti vannet, og på sensommermorgener nyter vi en knallrød soloppgang og det høye lyset over Mjøsa. – Vi føler oss rett og slett privilegerte som får oppleve dette, sier Svein, som også snakker varmt om helsegevinsten ved isbading.


Bildet øverst: Entusiastiske morgenfugler. Fra venstre: Trond Skar, Bjørn Erik Røhne Orskaug, Frode Vilster Sørli, Anton Åhren og Svein Frydenlund. Foto: Visit Mjøsa

Del gjerne!