Eidsfjorden – over all forventning

Havila Kystrutens historiske avstikkere til Eidsfjorden i Vesterålen har vært en kjempesuksess, med godt over 2200 lokalpassasjerer i løpet av de åtte seilasene.

Etter initiativ fra kaptein Tom-Rune Einarsen og maskinsjef Per Rydheim på Havila Capella, bestemte Havila Kystruten seg for å gjennomføre åtte avstikkere til Eidsfjorden nå i september. Tanken var å fortelle den glemte historien bak kystrutens opprinnelse, i jubileumsåret 2023 – 130 år etter Richard With seilte fra Trondheim første gang. Lørdag ettermiddag gikk passende nok Havila Capella inn til Sildpollen med Einarsen bak spakene og Rydheim med kontroll på maskineriet for årets siste historiske seilas.

Om bord var over 420 lokalpassasjerer som ønsket å oppleve denne seilasen inn til Eidsfjorden, og med det har godt over 2200 lokalpassasjerer vært med på turene til Sildpollen i løpet av september.

– Disse tallene er over all forventning, og viser hvor mye Kystruten betyr for samfunnene langs kysten, og hvor sterkt historien står, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Lasse A. Vangstein i Havila Kystruten.

– Da vi bestemte oss får å gjennomføre disse seilasene var det ingen hos oss som turte å tro på så stort engasjement og så stor interesse. Der tok vi rett og slett grundig feil, samtidig som vi er imponerte og takknemlige for at dette tilbudet har blitt så godt tatt imot.

Hos de ansatte om bord på Havila Kystrutens skip har det også vært stort engasjement for disse seilasene.

– Våre ansatte har virkelig stått på, i tillegg til å være kreative og løsningsorienterte når det har dukket opp utfordringer. Mitt klare inntrykk er at de virkelig har kost seg med disse avstikkerne og den gode stemningen som har vært om bord, sier Vangstein.

Imponert over engasjementet

På den siste seilasen, lørdag 30. september, fikk beklageligvis over 200 forventningsfulle personer i Stokmarknes beskjed om at de ikke fikk plass om bord på Havila Capella.

– Våre skip er sertifisert for 640 passasjerer pluss mannskap, og i dag var det med over 420 fra Sortland og Stokmarknes. Da var skipet rett og slett fullt. Vi har ikke lov til å seile med flere enn passasjersertifikatet vårt, og vi kan ikke gå på kompromiss med sikkerheten eller bryte regelverket, forklarer Vangstein.

– At mange ble skuffet har vi selvfølgelig full forståelse for, og vi anerkjenner at logistikken på kaien i Stokmarknes nok ikke var optimal, spesielt i dag. Det er sterkt beklagelig, og vi skulle gjerne hatt alle med om bord om vi hadde hatt lov til det.

Vangstein forteller at da disse seilasene ble annonsert var det kommunisert ut at lokalpassasjerer måtte kjøpe billetter om bord, og at det var begrenset antall plasser.

– Vi hadde overhodet ikke forventet flere hundretalls lokalpassasjerer som ønsket å oppleve kystrutens nyeste og mest moderne skip, og er imponert over engasjementet som er vist oss og kystrutens historie. Det har vært en sann glede for oss å kunne gjennomføre dette, sier Vangstein.

Havila Kystruten vil evaluere høstens ekstraordinære utflukter til Eidsfjorden.

– Det er masse lærdom å hente fra disse seilasene, med tanke på planlegging og gjennomføring. Skipene har underveis samarbeidet godt og delt sine erfaringer slik at opplevelsen om bord har blitt bedre og bedre. Det ligger i våre verdier å dele, og det har våre mannskaper virkelig gjort i forbindelse med dette.

– Hva fremtiden bringer er vanskelig å si, men jeg kan i alle fall si så mye som at det er mange i vårt selskap som allerede har ytret et sterkt ønske om en reprise på et senere tidspunkt, avslutter Vangstein.

Del gjerne!