«Stjernehimmelen» tilbake i Vikingskipet

Og Ole Røhnebæk kan igjen overlate Vikingskipet Hotell og Vandrerhjem til arrangøren av The Gathering. – Det er litt rart å plutselig være gjest i eget hus.

Hamars helt egen "stjernehimmel" lyser opp Vikingskipet under The Gathering. Foto: Stian Tørstad
Hamars helt egen «stjernehimmel» lyser opp Vikingskipet under The Gathering. Foto: Stian Tørstad

– Nå kan vi ta påskeferie igjen

5. april var det offisiell åpning av The Gathering (TG) i Vikingskipet etter fire års pause. KANDU – Norsk Dataungdom ønsket igjen velkommen til et av verdens største datatreff for ungdom.

Ole Røhnebæk driver vandrerhjemmet, som er nærmeste nabo til Vikingskipet. Og søndag 2. april overleverte han hovednøkkelen til Eirik Moldskred Hildre fra KANDU, som sammen med Preben L. Tolleshaug skal drive stedet i påskeuka, uten den opprinnelige staben til stede. De og crewet skal sørge for at 160 frivillige får i seg næringsrik mat, får restituert seg og sovet godt gjennom hele uka.

– De er blitt skikkelig husvarme etter å ha bodd her i hele 22 år. Men det er bare positivt. Det er aldri noe tull, og det er ikke mange telefonene vi har fått i løpet av alle disse årene, sier Ole. – Nei, ikke engang om det begynner å brenne trenger vi å ringe Ole. Da ringer vi bare 110, smiler Eirik.

Ole forteller at det er en helproff drift på huset med KANDU. – Det var bare det første året de trodde de kunne drive stedet med et Excel-dokument. Så skjønte de raskt at de måtte ta over bookingprogrammet vårt også, ler han.

– Her er det forbud mot typisk dugnadsmat

I staben på huset er det denne uka flere kokker og personer med hotellfaglig utdannelse som styrer. Eirik er chief og sier at TG ikke er arenaen for fedigmat. – Her byr vi på skikkelig hjemmelaget mat hele døgnet. 

Husets egentlige kjøkkenansvarlig, Hilvi Muraoka Haugen, er rolig på å overlate kjøkkenet til Eirik. – Vi har en gjensidig tillit og sjekker ikke hvor mye salt og hvetemel det er på lageret før de får nøkkelen, sier hun. 

Kjøkkenet er ikke mange kvadratmetere stort, men skal produsere flere tusen porsjoner med mat i påsken. Eirik har vært med siden 2016 og gleder seg veldig til en uke på Vikingskipet Hotell og Vandrerhjem igjen. – Dette er blitt litt vårt hus etter alle disse årene, sier han.

Direktøren i «skipet» får tårer i øynene

Tom Erik Hovde har vært direktør i Hamar Olympiahall – Vikingskipet siden 2021, og skal for første gang få oppleve TG i storstua. – Da jeg stod og skuet utover de 13.000 kvadratmeterne i dag tidlig presset faktisk tårene på, forteller han. TG er på en måte babyen vår og et Vikingskipet-arrangement som betyr mye for oss og Hamar.

– 2023 blir det største arrangementsåret for oss siden 2006, og TG er vår kick-start. Jeg gleder meg veldig. Tom Erik synes det er flott at påsken også kan være noe annet enn appelsiner og høyfjell.

I år er det et større fokus på opplevelser enn på tidligere TG-er. – Jeg tror det blir et opplevelsesrikt opphold for de over 2.000 påmeldte, smiler Tom Erik, som gleder seg til å se de flere tusen lysende dataskjermene, eller «stjernehimmelen» som den kalles, på den offisielle åpningen i kveld.

Del gjerne!