Trondheim blir arena for et Oste-VM uten like

Norge har for andre gang blitt tildelt det ærefulle oppdrag å være vertsland for World Cheese Awards. Det betyr at osteelskere fra alle verdens hjørner blir å treffe i Trondheim den 26. – 28. oktober.

4500 oster!

4500 oster skal konkurrere om tittelen Verdens beste ost 2023 under WCA. Initiativtaker bak konkurransen, som første gang ble arrangert i 1987, er Guild of Fine Foods.

I 2016 tok Norge for første gang seiren da Tingvoll ost med Kraftkar vant. Og under Oste-VM i Bergen vant Ostegården med Fanaost. Til årets konkurranse er 293 norske oster påmeldt fra 71 osteprodusenter/ystere.

Hovedarrangør for årets konkurranse er HANEN sammen med Norsk Gardsost og OI, Trøndersk Mat og Drikke. Norge stiller med 80 dommere av totalt 260 fra 37 ulike land.

Selve dømmingen foregår i første runde ved at alle oster plasseres på bord med 60 til 80 oster hver. Et dommerlag bestående av to til tre dommere smaker seg deretter gjennom alle ostene på bordet for å identifisere oster som de mener er verdige «gull», «sølv» eller «bronse»- medalje.

Ostene vurderes etter farge, tekstur, konsistens og fremfor alt – smak. I løpet av den første runden diskuterer dommerne seg fram til én felles favoritt som «vinner bordet». Denne
nomineres til semifinalen. Disse ostene får utmerkelsen «Supergull». Det som i utgangspunktet var 4500 oster, blir altså redusert til om lag hundre «Supergull»-oster.

Fra super til best

I semifinalen presenteres disse «Supergull»-ostene for «Super-juryen»: Finaledommerne. Dette er et nøye utvalgte dommerpanel bestående av 16 internasjonale oste-eksperter. De skal velge ut hver sin favoritt som da tas videre med inn i finalen.

Hver dommer presenterer sin personlige nominasjon med en kort forklaring på hvorfor de har valgt nettopp denne. Dommerne smaker så på alle ostene igjen, og gir én poengsum hver – fra 0 til 7. Ostene rangeres etter hvor mange poeng de får, og den med høyest totalsum vinner tittelen «Verdens best ost».

Selve kåringen av verdens best ost, foregår på scenen foran et live publikum.

Ostescene og fagkonferanse

Ostescenen, som ligger i nærheten av gårds- og håndverksysterne i Mathallen, vil det være et variert program hele dagen. Her vil ysterne snakke om osten sin, man kan smake på oster, ta kurs i ost og drikke, og nyte andre innslag som trigger sinn og gane.

På fredag arrangeres fagkonferansen «Smaken av Norge – En smakfull kombinasjon av norsk mat og drikke!». Konferansen er for de som jobber innen offentlig forvaltning av landbruk, næringsutvikling innen mat/drikke, eller privat sektor innenfor næringsmiddelindustrien.


Les mer og med deg på her: ostelandet.no

Del gjerne!