Trondheim nærmer seg hotellpris-toppen

Trønderhovedstadens hoteller klatrer stadig på rompris-oversiktene, og i august ble det på nytt topp-plassering. Det viser tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeidet for Reiselivskunnskap. 

I mange år strevde hotellene i Trondheim med lave rompriser. Byens hotellnæring var nær bunnen på oversiktene til Benchmarking Alliance. Nå er bildet et ganske annet. I august i år ble det første-plass (NOK 1 548, eks. MVA og frokost), og når vi titter på tallene på årsbasis de ni årene forut ser vi en trend som har utviklet seg gradvis.

C:\Users\Widerstrøm\Documents\Rompriser Trondheim - Grafikk.jpg

Det har vært en svært god prisutvikling for landets hotellnæring de siste årene, etter mange år der romprisene stod nærmest stille. Denne utviklingen har Trondheim vært en del av, og ikke bare det: Lokalt har man forbedret sin posisjon vis a vis nesten alle norske bymarkeder det er naturlig å sammenligne seg med.

Spesielt imponerende er det at man har maktet å øke romprisene utover det man har klart i de andre storbyene, på tross av at andelen utenlandske hotellgjester i Trondheim er svært lav. Rundt 14-15 % av gjestene har kommet fra andre land de siste normal-årene, og denne andelen var enda lavere under pandemien.

En årsak til den ekstra gode prisutviklingen akkurat i Trondheim er re-etableringen av Britannia Hotel. Dette både ved at romprisene på dette hotellet har vært høye og dermed har bidratt til å påvirke gjennomsnittet positivt, men kanskje enda mer ved at de andre hotellene på sett og vis har «hengt seg på».

Om tallene

Tallene er basert på rapportering fra deltakende hoteller til Benchmarking Alliance (BA), og er analysert av BAs samarbeidspartner Wiederstrøm Hotel Consulting for Reiselivskunnskap. Wiederstrøm Hotel Consulting (www.wiederstrom.com) er et lite hotellrådgivningsselskap som bistår innen blant annet hotelleiendom, hotelldrift og benchmarking/analyse.

«Dekningen» i tallmaterialet varierer – typisk er 85-95 prosent av alle hotellrom i de norske storbyene representert. 

Også hoteller i andre norske byer og steder rapporterer inn tall. Det finnes i tillegg anlegg fra en rekke byer i Norden og delvis Baltikum. 

Del gjerne!