Verdens nordligst, kommersielle hytte åpner for sesongen

For Brita og Trond er det et verdivalg å tilbringe noen uker som vertskap på hytta der de smelter is fra breen og tar oppvasken for hånd. Et valg som innebærer stillhet og fysisk arbeid, med et enklere liv tett på gjester og natur.

I små bedrifter som vår er alle ansatte innstilt på å ta i et tak når det trengs. Inkludert meg. Vertskapsrollen ved hytta vår ved Nordenskiöldbreen på Svalbard er krevende fysisk arbeid, men jeg kommer tett på gjestene og opplevelsene. En fordel for god forståelse av hvordan de opplever naturen og turene med oss, sier Brita Knutsen Dahl, arbeidende styreleder og medeier i Basecamp Explorer Spitsbergen.

Nordenskiöld Lodge ligger langt utenfor allfarvei, hit kommer gjestene med snøskuter om vinteren og båt om sommeren. Hytta har noe strøm fra solcelleanlegg, men uten innlagt vann må Brita og partner Trond Hidle hente is fra breen og fyre godt i vedovnen for varme.

Brita Knutsen Dahl og Trond Hidle åpner denne uken verdens nordligste kommersielle hytte for sesong. Foto: Brita Knutsen Dahl

– Endelig er vi i gang med vintersesongen her ute. Det har vært noen utfordringer med mye rufsete vær, men denne uken kom de første gjestene. Vi har kun åtte sengeplasser for besøkende, så dette er nære og spesielle møter mellom mennesker og villmark, forteller Brita.

– Vi driver hytta som et minihotell med to til åtte gjester som alltid ankommer med en erfaren Basecamp-guide. Her møter gjestene oppredde senger, en rykende varm sauna og fler-retters middag.

Det er andre året Brita og Trond er vintervertskap ved hytta innerst i Adolfbukta.

– Mellom besøkene tar vi noen reale toppturer på ski. Beste aktiviteten for å lade batterier og tenke de lange, strategiske tankene, mener både Brita og Trond.

Nordenskiöld Lodge er et særegent produkt i norsk reiseliv.

– Vi har en god fordeling mellom norske og internasjonale gjester, og det gleder oss å formidle historien og naturen i Arktis så tett på isbre, majestetiske fjell og islagte fjorder. Vi opplever at respekten og forståelsen for Svalbards unike kultur og habitat setter seg hos gjestene. Ja, vi leverer reiser i ekspedisjonsånd, med masse komfort og hygge, men vi er også formidlere. Noe jeg mener er viktig som kommersiell aktør på Svalbard, avslutter Brita Knutsen Dahl.

Nordenskiöld Lodge

Nordenskiöld Lodge er åpen for vintersesong frem til mai 2023, og åpner for sommeren 1. juli. Basecamp Explorer Spitsbergen AS har eid og drevet småskala ekspedisjonstruisme fra Lodgen siden 2012.

Hytta ligger innerst i Adolfbukta i Billefjorden på Svalbard, med utsikt mot Nordenskiöldbreen, fjell og fjord. Her er besøkende tett på breen og naturen.

Hytta har ikke innlagt vann, men Cinderella-toalett, vedfyrt badstue, propan til komfyr, kjøleskap og fryser, samt solcelle-anlegg til belysning og annen drift.

Del gjerne!