Dagens 46 utvalgte reiselivsnyheter

Overskriftene lenker til artiklene. Ingress søker belyser saken som er åpne om de ikke er merket a+ (tilgang via +Alt) eller + (betalingsmur).

Nasjonalt

Kjøper ikkje naturbaserte opplevingar
«Eit stort fleirtal av personar med funksjonsnedsettingar har aldri kjøpt naturbaserte opplevingar på ferieturane sine.» Kilde: nordlandsforskning.no.

Besøk et fyr digitalt
«Har du noen gang lurt på hvordan fyrene våre ser ut på innsiden? Nå har Kystverket, sammen med Kystverkmusea, laget digitaliserte versjoner av et knippe fyr, slik at alle har muligheten til å ta en nærmere titt og oppleve kystens katedraler fra innsiden.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hotell og restaurant-ansatte har lavest lønn i Norge
«De laveste lønningene i Norge er i hovedsak konsentrert i overnattings- og serveringsvirksomhet, samt blant utvalgte grupper i helse- og sosialtjenester, varehandel og forretningsmessig tjenesteyting, skriver Statistisk sentralbyrå i en ny rapport.» Kilde: dagensperspektiv.no.

Ny studie: Syden-ferien kan bli endret for godt
«Den tradisjonelle Syden-ferien ser ut til å være i endring, og det for godt. Ny studie som er lagt frem bekrefter at forandringer er på gang.» Kilde: flysmart24.no.

Norwegian med 40 nye ruter
«Norwegian lanserer tilsammen 40 nye ruter for sommersesongen 2024, der ni er fra Norge og flyplassene i Oslo, Stavanger og Sandefjord.» Kilde: reiseliv1.no.

Feier vekk all konkurranse – holder seg helt i toppen
‘Kampen om å være det mest punktlige flyselskapet i Europa er knallhard. Det norske lavprisselskapet Norwegian er i ferd med å befeste sin posisjon i toppen.» Kilde: flysmart24.no.

Satser nytt i Norge – kjøper inn 30 nye fly
«Det latviske flyselskapet Air Baltic har giret opp satsingen sin i Norge betydelig, og er bare uker unna å åpne flere nye norske ruter til Syden.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge

Ønsker ny markeds- og kommunikasjonsleder velkommen (Svalbard)
«Det er med stor glede Visit Svalbard ønsker Isabelle Johansen velkommen til stillingen som markeds- og kommunikasjonsleder i verdens nordligste destinasjonsselskap! Vi ser frem til at Isabelle forsterker teamet på 8 kolleger i Longyearbyen når hun begynner i jobben 1. mars 2024.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Visit Svalbard med klimakutt på agendaen (Svalbard)
«Reiselivet i Longyearbyen tar klimautslipp på alvor, konkretisert gjennom fire prosjekter som henger innbyrdes sammen. «Reiselivet må gå fra å være en del av problemet til å bli en del av løsningen, sier Visit Svalbard, som nå iverksetter banebrytende tiltak for å redusere bransjens CO2-utslipp.». Kilde: reiselivskunnskap.no.

Fotefar mot nord får tilskudd av Riksantikvaren
«Riksantikvaren gir samlet 600 000 i tilskudd til prosjektet Fotefar mot nord i 2023 og 2024. – Fotefar mot nord er et formidlingsprosjekt av de sjeldne, sier riksantikvar Hanna Geiran. – Det handler om å synliggjøre og tilrettelegge lokale kulturminner fra 10 000 år tilbake og frem til vår tid over hele Nord-Norge.» Kilde: travelnews.no.

Nordnorske opplevelser viser det unike med Finnmark
«Finnmark er representert med flere spennende opplevelsesbedrifter på verdens største landbruksmesse, Grüne Woche, i Berlin 19.–28 januar 2024.» Kilde: tffk.no.

The rise of the cool-cation (Troms)
«According to Booking.com, 2024 will be the year for travel to cooler climates. As temperatures rise around the world, travellers are increasingly drawn to cold escapes.. For travellers in pursuit of something extraordinary, the Arctic city of Tromsø stands as an exceptional destination.» Kilde: traveldailymedia.com.

Midt-Norge

Bjarne Brøndbo freser mot flyplass: Dette svarer de
«Bjarne Brøndbo går hardt ut mot Namsos Lufthavn. Nå svarer de på kritikken.» Kilde: nettavisen.no.

Fjord-Norge

Norges viktigaste cruiseregion søkjer ny dagleg leiar! (Møre og Romsdal)
«Destinasjon Ålesund & Sunnmøre søker ein dynamisk og resultatorientert dagleg leiar som vil leie an i utviklinga av våre nettverk, med særleg fokus på produkt- og destinasjonsutvikling for auka lokal verdiskaping.» Kilde: finn.no.

Hotel Noreg skifter direktør (Møre og Romsdal)
«Hotelldirektør Thomas Wilhelmsen går fra jobben som hotelldirektør i Hotel Noreg og blir drifts- og prosjektdirektør i selskapet Brødrene Jangaard. Det gleder han seg til. .. Anette Emaus blir ny hotelldirektør for Hotel Noreg. Å gjøre hotellet mer synlig er noe av det første hun vil gripe tak i.» Kilde: bypatrioten.com.

Gir seg som direktør – går inn i nyopprettet stilling (Møre og Romsdal)
«Thomas Wilhelmsen har gjort en veldig god jobb som direktør på Hotel Noreg. Nå slutter han for å gå inn i en nyopprettet stilling hos eierne, Brødrene Jangaard i Ålesund, som drifts- og prosjektdirektør.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Nå åpner Sjøbua igjen dørene (Møre og Romsdal)
Ålesund: «Sjøbua er jo en del av totaltilbudet vårt ved hotellet, så vi kjenner alle på en viss stolthet når vi nå skal bringe denne tradisjonsrike institusjonen videre, sier leder for forretningsutvikling ved Hotel Brosundet, Christel Furnes Stene.» Kilde: aesby.no.

Innlegg: Magemål for cruise (Vestland)
«Når eg les kva som blir uttalt frå ulike ordførar og varaordførarar frå Nordfjord, vert eg ikkje overtydd om at det er vilje til å gjere tiltak som skal gje mindre miljøavtrykk og betre toleevne.» Kilde: fjordingen.no.

Spenstige planar for Vossevangen-hotellet: – Dette er kult! (Vestland) a+
«Vangen får ei ny storstove og ei kraftig oppgradering når nyeeigarane startar med modernisering og vidareutvikling av Park Hotel Vossevangen.» Kilde: ba.no.

Braksuksess for nyåpnet boutiquehotell (Vestland) +
«Det er tydelig å se at Hôtel Charmante i Bergen har hentet inspirasjon fra 1900-tallets Paris. Hotellet åpnet 18. september i år. Nå håper direktøren på flere rom.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Lanserer direkterute mellom Brussel og Bergen (Vestland)
«Widerøe med ny direkterute mellom Brussel og Bergen fra 12. april 2024. – Vi er glade for å kunne tilby denne direkteruten .. som øker tilgjengeligheten til Bergen og de norske fjordene for en stor målgruppe i mellomeuropa, sier Kristin Gaustad, Salg- og Markedsansvarlig for fritidsreiser i Widerøe.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

DNT frykter nye forslag vil stenge Hardangervidda (Vestland)
«Den Norske Turistforening varsler at store deler av tilbudet deres på Hardangervidda må holdes vinterstengt om Statsforvalteren sitt forslag til villrein-tiltak går gjennom.» Kilde: utemagasinet.no.

Whisky i verdensklasse fra Sveio? (Rogaland)
«Hiernagla Brenneri i Sveio har nettopp sluppet sin første whisky, Ravnafloke. På tross av sin unge alder har den lokale whiskyen allerede høstet lovord fra flere hold!» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Norwegian lanserer ny sommerrute fra Sola (Rogaland) +
«Selskapet håper den nye ruten også vil være populær for turister som skal til Stavanger.» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Frekt om cruise og Gamle Stavanger (Rogaland)
«Det er ganske frekt når Sveinung Bendiksen forsøker å redusere cruisemotstanden til noen halsstarrige naboer i Gamle Stavanger som bare tenker på seg og sine», skriver Mímir Kristjánsson.» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Nå må Lysefjorden få et stabilt båttilbud (Rogaland)
«Lysefjorden må få et båttilbud vi kan leve med til en nullutslippsferje er på plass. Kolumbus fortjener skryt, for å prøve å få på plass en løsning tilnærmet lik det vi hadde med MS Lysefjord.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge

Vant bransjens «Oscar»: – Helt utrolig! (Innlandet)
«Blant 5000 fornøyelsesparker i hele verden har Hunderfossen familiepark på Lillehammer blitt kåret til parken med verdens beste attraksjon i 2023. Den andre vinneren, i klassen for de med over 100 millioner i budsjett, er Disney. – Det er helt utrolig, sier Hogne Høstmælingen, direktør i Hunderfossen.» Kilde: gd.no.

Nermo Hotell til topps for åttende gang (Innlandet)
«Nermo Hotell er kåret til «Norway’s Best Ski Boutique Hotel 2023» av Word Ski Awards. Dette er åttende året på rad at Nermo Hotell mottar denne prestisjefulle utmerkelsen.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Åpning av skisesongen i Hemsedal nærmer seg (Buskerud)
«Hemsedal fikk nylig hele 15 cm snø, og med stabile kuldegrader i luften, har SkiStar nå kunngjort de etterlengtede åpningsdatoene for sine norske skianlegg.» Kilde: reiseliv1.no.

Amerikalinjens cocktailbar inn på prestisjefylt liste (Oslo)
«Top 500 Bars har nylig offentliggjort sin rangering, og blant de mest anerkjente etablissementene har Amerikalinjens cocktailbar, Pier 42, klatret inn på topp 100-listen over verdens mest innflytelsesrike barer.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Metallica til Norge og Tons of Rock (Oslo)
«Metallica kommer tilbake til Norge. Verdens største metalband blir toppnavn på jubileumsfestivalen til Tons of Rock i 2024.» Kilde: dagsavisen.no.

Lov å sykle i ny nasjonalpark (Oslo/Akershus) +
«Det blir nasjonalpark i Østmarka. Og det vil være lov å sykle på sti. Det skulle bare mangle.» Kilde: terrengsykkel.no.

Hotell i Tårnbygningen: – Ingen god PR for NMBU (Akershus)
«Til Festningshotellene AS ved styreleder Tonny Eide og NMBU ved rektor.» Kilde: aasavis.no.

Norwegian dobler antall ruter fra Sandefjord Torp (Vestfold)
«Norwegian dobler antall ruter fra Torp for sommersesongen 2024. I starten av juni vil Norwegian starte en helt ny rute fra Torp til Barcelona, med avgang 2 dager i uken. I tillegg vil selskapet begynne å fly direkte til Palma de Mallorca. Denne ruten vil ha én ukentlig avgang fra 3. mai..» Kilde: hangar.no.

Quality Hotel Skjærgården pusser opp 132 av hotellets 161 rom (Telemark) +
«Med 4000 m2 badeland, er Quality Hotel Skjærgården veldig populært blant barnefamilier. I januar neste år er oppussingen av hotellet ferdig.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Sørlandet

Bransjetreff og Mesternes Mester kickoff
«Onsdag 8. november ble det avholdt bransjetreff i Lyngdal og kickoff for Mesternes Mester. .. Visit Sørlandet hadde først bransjetreff for region vest, og de oppmøtte fikk en presentasjon av kommende markedsaktiviteter, statistikk og hva som rører seg i reiselivsbransjen.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Møtebyen tilstede på Meet in Norway
«Forrige uke var Møtebyen Kristiansand tilstede på Meet in Norway. Konferansen er Visit Norway sin årlige møteplass for aktører som jobber innenfor MICE corporate-segmentet og mot det internasjonale forretningsmarkedet.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Seks nye ambassadører for Kristiansand
«Den 2. november ble den årlige ambassadørmiddagen med Møtebyen Kristiansand avholdt på Kilden Teater og Konserthus.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Norges første hotell med safariutsikt +
«Dyreparken i Kristiansand utvider overnattingsstedene sine og med det satser på Norges første hotell med utsikt over savannen. I tillegg til navnebyttet skal hotellet med det maritime designet, som stammer fra da hotellet åpnet som Noahs ark i 2001, få en tydelig safariprofil.» Kilde: agderposten.no.

Skal fortsette å styrke Kristiansand a+
«Fjord Line økte passasjerantallet med 29 prosent mellom Kristiansand og Hirtshals i sommer. Nå varsler de økt satsing på ruten neste år.» Kilde: austagderblad.no.

Grev fram 200 år gammal park: – Ei stoltheit for Lillesand
«For over 200 år sidan vart det bygd ein landskapsspark ved Møglestu Hovedgård. No blir han greve fram igjen. .. Planen er at parken skal stå klar til opning i 2024.» Kilde: nrk.no.

TrollAktiv ber politikarane sjå heilskapen +
«Tim Davis ber kommunestyret sjå kraftutbygging på Syrtveit i samanheng med fiskeoppdrett, surfebølge og reiselivsintteresser og vente med å ta stilling til Å Energi sine kraftverksplanar.» Kilde: setesdolen.no.

Annet

Syv trends til rejser i 2024 (Danmark)
«Hvor rejser i tidligere år ofte har været en måde at slippe væk fra det hele på, vil rejser næste år blive lig med at leve.» Kilde: trendsandtravel.dk.

Amadeus Reveals Travel Trends for 2024
«Amadeus has released its Travel Trends 2024 .. Its annual trends include music tourism and influencers become agents.» Kilde: travolution.com.

WTM 2023: Personalisation is Extremely Important
«Four thought leaders discussed building a seamless traveller journey with technology during a panel discussion at WTM London last week.» Kilde: travolution.com.

Booking.com skal selge cruise
«Selskapet bak bestillings-plattformen Booking.com skal også begynne å selge cruise. I første omgang i USA.» Kilde: w2g.no.

Del gjerne!