46 utvalgte reiselivsnyheter fra helgen sortert geografisk

Nordmenn reiste mer enn før
«Nordmenn dro på 7,5 millioner reiser i løpet av 2. kvartal i år. Det ble satt ny rekord for antall reiser i eget land, mens antall utenlandsreiser og yrkesreiser var tilbake på samme nivå som før pandemien.» Kilde: ssb.no.

God sommersesong, men det er mørke skyer i vente
«Aldri før har det vært mer populært med Norgesferie. Reiselivet har i stor grad klart å bygge seg opp igjen etter pandemien, men det er flere forhold som gjør situasjonen krevende for bedriftene nå.» Kilde: reiseliv1.no.

Sparepengene oppbrukt – vil kutte feriereiser til vinteren
«Reisearrangørene melder om gode bookingtall og tilnærmet fulle fly foran nordmenns høstferie i oktober. Nå tror Norges største bank at reisevirksomheten kan komme til å falle utover vinteren.» Kilde: flysmart24.no. 

Hyttesalget tilbake på samme nivå som før pandemien
«Økte renter og høye strømpriser legger en demper på hyttemarkedet. – Når folk sliter med å betale strømregningene vil de ikke investere i en hytte, sier sjeføkonom.» Kilde: e24.no.

Hyttekommuner ringes ned – full forvirring rundt strømstøtte
«Kommuner over hele landet kontaktes nå av hytteeiere som ønsker å motta strømstøtte til hytta. For å få dette holder det ikke å endre adresse i Folkeregisteret.» Kilde: nrk.no.

Hytteeiere vurderer å saksøke staten for høye strømpriser
«Regningen for strømbruk på hytta faller ikke inn under strømstøtteordningen. Nå har Norsk Hytteeierforbund vedtatt søksmål mot staten.» Kilde: nettavisen.no. 

Elbilferien 2022: Fremdeles ladekø, men kortere ventetid
«Syv av ti ferierende elbilister opplevde ladekø i sommer, og det er ikke nedgang fra i fjor. Den gode nyheten er at elbilistene opplever ladekø sjeldnere og at køtiden har gått ned sammenlignet med 2021. Det viser ferske tall fra Norsk elbilforening.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Den største koronaskandalen i landet opp for retten
«Skipslegen og kapteinen nekter å betale bøter etter «koronaseilasen» til Hurtigruten i juli 2020. Nå er det varslet skittentøyoppvask i Nord-Troms tingrett.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Fortsatt mayday i flybransjen
«Flytrafikken stiger, kaoset på flyplassene er i ferd med å legge seg, og SAS-pilotene flyr igjen. Likevel er flybransjen i fritt fall. De underliggende problemene begynte lenge før pandemien brøt ut.» Kilde: dn.no.

SAS’ norgessjef: Vi vil lykkes
«Norgessjef i SAS, Kjetil Håbjørg, sier selskapet er fast bestemt på å lykkes med transformasjonen og tilpasse seg et nytt marked.» Kilde: nettavisen.no.

SAS: Alle kunder skal kompenseres
«Reisende som fikk kansellert flygninger med SAS i sommer, skal bli kompensert. Det lover selskapet, som ikke kan si hvor mange det gjelder.» Kilde: nettavisen.no.

Kabinansatt i SAS: – Klar for å gå til streik
«Silje Ramberg er kabinansatt i SAS. Hun må tenke seg godt om hva hun handler, og velge de billigste produktene. Hun mener lønna er for lav, samtidig som prisveksten er høy.» Kilde: nrk.no.

Aldri hatt så mange saker
«Aldri før har vi hatt så mange saker med forsinket bagasje, og totalt er vi langt over normalen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Nord-Norge

Ville vise kompleksiteten med driften av Nordkapp (Finnmark)
«Scandic fikk vist fram Nordkapp-platået og Nordkapphallen til Hålogaland lagmannsrett. – Det har vært viktig for oss å vise fram kompleksiteten ved driften av Nordkapp og Nordkapphallen.» Kilde: radionordkapp.no.

Tromsø får nok ei flyrute til utlandet (Troms) +
«Pandemien satte en effektiv stopper for direkteruta til og fra Tromsø. Nå satser Norwegian med fornyet tro.» .. Vi starter med flyvninger fra Tromsø til London, med avganger mandag og fredag, som en del av vårt vinterprogram som varer frem til slutten av mars..» Kilde: an.no.

Quality Hotel Harstad åpner dørene (Troms)
«Lørdag 27. august åpner hotelldirektør Stian Jakobsen dørene til Quality Hotel Harstad, et nytt hotell lokalisert ved vannkanten i det nye Kaarbøkvartalet.» Kilde: travelnews.no.

Turister fikk parkeringsbot utenfor hotellet (Nordland) +
«Bastian Niederholtmeyer, daglig leder for Narvik Hotel Wivel ber kommunen se bort fra tre bøter som hotellgjester – som åpenbart har reagert sterkt – er bitt ilagt i sommer.» Kilde: fremover.no.

Stor milepæl for hydrogenferjene til Lofoten (Nordland)
«Det verdensledende skipsregisteret Lloyd’s Register godkjenner Torghatten Nords planer for hydrogenferjer over Vestfjorden.» Kilde: travelnews.no.

Hurtigruten for første gang med cruiseskip i Leknes havn (Nordland) +
«Søndag la «Otto Sverdrup» til kai ved Leknes havn på Storeidøya. Det er første gang Hurtigruten anløper havna på Vestvågøy med ett av sine ekspedisjonsskip.» Kilde: lofotposten.no.

Fryktet kaos da de innførte gratis ferge.. (Nordland)
«.. – resultatet ble stikk motsatt. Første sesong med gratis ferge viser nedgang i antall kjøretøy om bord i de største fergefylkene. Været får noe av skylda.» Kilde: nrk.no.

Hvalsafari-skipper tiltalt for å ha gått for nær sildebåt (Nordland) +
«Hvalsafari-båten skal ifølge påtalemyndigheten ha oppholdt seg ulovlig nær en sildebåt i rundt en time og nektet å flytte seg, i motsetning til konkurrentene. Skipper Kenneth Nyborg nekter straffskyld.» Kilde: an.no.

Fikk nær tre tusen overnattinger i sommer (Nordland) +
«Vega Havhotell har blitt et attraktivt reisemål på Helgelandskysten, men også de opplevde mindre besøk i sommer enn tidligere år.» Kilde: hblad.no.

Midt-Norge

Kristin anbefaler attraksjoner i Snåsa
«Vi stilte noen spørsmål til kultursjef i Snåsa kommune, Kristin Østgård, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner. Ta en fisketur til Snåsavannet og besøk det nye sørsamiske museet og kultursenteret..» Kilde: reiseliv1.no.

Skal Oppdal slutte å bygge hytter? +
«Brødretrio forundret over Vangslia-avslag.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge

I denne havnen «forsvant» fire av fem båter i sommer
«De største gjestehavnene på Vestlandet har hatt stor nedgang i besøkende denne sommeren. Dårlig vær og høye dieselpriser får skylden. – Det merkes kolossalt.» Kilde: nrk.no.

Siw og Rune driver Airbnb på fritiden: – En livsstil (Møre og Romsdal) +
«I 2013 bestemte Siw Teksum og Rune Gikling seg for å leie ut to av bygningene på Håshjellan i Sunndal via Airbnb. Nå har de status som «superhost» for sitt «Beautiful old house from the 1700´ og Cozy cottage eller Kosebu.» Kilde: auraavis.no.

Endeleg var det liv i bygda att: – Det er berre så bra, ti av ti! (Vestland)
«Laurdag arrangerte Balestrand Badeklubb festival ved Balestrand Hotell. Der ønska Kjartan Lauritzen hjarteleg velkomen til konsert i eigen hage. Dei tusen billettane som vart lagt ut for sal vart rivne vekk og det var upåklageleg stemning..» Kilde: sognavis.no.

Sommeren i Bergen har vært travel med mange mediebesøk (Vestland)
«Interessen har vært stor fra flere ulike TV-team. Vi har blant annet amerikanske PBS, et britisk team som filmet for et reiseprogram for Amazon Prime, Tysklands største kringkastingsselskap ARD, franske ARTE TV, og det nederlandske programmet Rail Away på besøk..» Kilde: facebook.com/visitbergenBransjenytt

Sara Marie (35) sine reiselivskundar er litt annleis (Vestland) +
«For fem år sidan melde Sara Marie Ytreøy overgang frå Visit Fjordkysten til The Luxury Travel Designer. Selskapet er ein såkalla «incoming operator»; dei skreddarsyr reiser i Norge og Norden for individuelle internasjonale gjestar.» Kilde: firdaposten.no.

New boutique hotel in Bekkjarvik (Vestland)
«World champion and Bocuse d’or winner Ørjan Johannessen – and his award-winning Team Johannessen – is taking another quantum leap with a major investment in Bekkjarvik, expanding with a new boutique hotel.» Kilde: visitbergen.com.

Avduking av verdens største flytende kunstbygg (Vestland)
Rosendal: «Salmon Eye inviterer pressen til avdukingen av det som vil være verdens største flytende kunstinstallasjon hvor det er mulig å gå inn i bygningen. .. Etter avdukingen vil det være en rundbordskonferanse og en gratis folkefest i Rosendal..» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Slik ser Oddas «ukjente» perle ut (Vestland)
«Hobbyfotograf Jan Urrang har vært hele åtte ganger til Trolltunga i år, men er mest fascinert av den mer ukjente perlen som ligger like ved. Den tør imidlertid ikke reiselivet å anbefale like sterkt som Trolltunga.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Ny prosjekt- og salgsansvarlig i Destinasjon Haugesund og Haugalandet (Rogaland)
«Kine Bjøralt (35) starter som prosjekt- og salgsansvarlig for arrangement, kurs- og konferansemarkedet i Destinasjon Haugesund og Haugalandet 1. oktober. Kine har lang og bred erfaring fra store deler av reiselivet, både i Norge og verden ellers.» Kilde: info-visithaugesund.no.

Øst-Norge

Ny 6-seters stolheis i Hafjell (Innlandet)
«Alpinco fortsetter å satse og har besluttet utbygging av en ny 6-seters stolheis, samt utvidelse av bakker og snøanlegg, sør i anlegget. Prosjektet har en kostnadsramme på 150MNOK og skal stå klart til vintersesongen 2023-24.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ordføreren gleder seg stor over sommerens busstall (Innlandet)
«Å reise for 10 kroner har vært populært. I juli var det nesten 50 prosent flere reiser med buss i Innlandet enn i juli 2021.» Kilde: ringsaker-blad.no.

Nå vil andre museer lære av suksessen (Innlandet)
«Publikum kan overnatte i Lensmannskoia på Prestøya, og dermed få en helt spesiell museumsopplevelse. Mange er nysgjerrige på Skogmuseets nye overnattingstilbud. – Vi synes det har vært bra belegg, smiler Nina Bogerud Caspari.» Kilde: ostlendingen.no.

Søker destinasjonssjef til fem stjerners feriepark (Buskerud)
«Topcamp Hallingdal – Ål søker destinasjonssjef. Stillingen er offisielt 1 års vikariat fra 1. oktober/snarest mulig – med gode muligheter for forlengelse.» Kilde: finn.no. 

Fyller vannflaska på toppen av 250 meter høy foss (Buskerud)
Hivjufossen i Hol: «Galskap, sier lokalbeboer som forsøkte å advare mennene mot fossen som tidligere har krevd tre menneskeliv. De hørte ikke etter.» Kilde: nrk.no.

Folkefest på Oslo havnelangs 2022 (Oslo)
«Tusenvis av mennesker koste seg på Oslo havnelangs søndag.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Sommerro skal skape nytt liv på Solli plass (Oslo) +
«Første september åpner Norges første nabolagshotell på Solli plass. Akkurat nå summer bygningen av et slags dempet, dannet kaos. – Oslofolk bestiller rom.» Kilde: ao.no. 

De samme eierne står bak stadig flere utesteder (Oslo) +
«Visste du at Grand kafé, Ekebergrestauranten, Lofoten fiskerestaurant og alle stedene på Paleet har samme eier? Stadig flere utesteder samles i eiergrupper.» Kilde: aftenposten.no.

Går til sivilt søksmål mot hytteutbygger (Akershus) +
«Ekteparet går til sivilt søksmål mot en lokal hytteutbygger for å få tilbake over en million kroner. – Man skal ikke slippe unna så lett. ..flere kritikkverdige forhold ved det største hyttefeltet i Aurskog-Høland kommune.» Kilde: indre.no.

Sørlandet

Håper å plassere dagsturhytta på Heiberg +
«Det kom inn mange forslag til hvor Risør kommune skal plassere den forestående dagsturhytta, men ett forslag var mer populært enn de andre.» Kilde: austagderblad.no.

Canvas Hove kaster kortene på ubestemt tid +
«Styret har fattet den tunge beslutningen om å stenge ned driften på ubestemt tid fra 1. oktober, melder Vebjørn Haugerud fredag morgen. Over 100 arbeidsplasser i fare.» Kilde: agderposten.no. 

Annet:

Kineserne uteblir – nå tvinges luksusbutikkene til å tenke annerledes
«Ingen vet når de kinesiske turistene kommer tilbake til Europa. Det er dårlig nytt for luksusmerkevarebutikkene.» Kilde: dn.no.

Vil bekjempe passasjerflukt med kaviar
«Dubais flyselskap Emirates bruker to milliarder dollar for å ruste opp flyopplevelsen.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Del gjerne!