52 utvalgte reiselivsnyheter

Kronprinsen med hilsen til internasjonale turister
«I forbindelse med at Lonely Planet valgte ut Norge som et av ti land verdt å besøke i 2022, har Kronprins Haakon kommet med en hilsen til reisende verden over.» Kilde: business.visitnorway.com.

Hvorfor miljømerke din reiselivsbedrift?
«Stadig flere turister er opptatt av klima og bærekraft. Hva betyr dette for deg som jobber i reiselivet?» Kilde: business.visitnorway.com.

Nye restauranter og heiser venter i det norske vinterfjellet
«De norske vinterdestinasjonene har brukt pandemien godt og investert tungt i nye tilbud. Og det er god timing. For skituristene er veldig sugne på vinteraktiviteter. Antall bookinger og salget av sesongkort har økt kraftig.» Kilde: business.visitnorway.com.

Skiferie: Dette koster heiskortene
«Det ligger an til en hvit jul i mange norske skianlegg. Naturlig snøfall har sammen med snøproduksjon via snøkanoner sørget for gode forhold i mange anlegg.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Skiferie: Tar betalt for at du skal få gå langrenn
«Trodde du at det bare var alpintdestinasjonene som vil ha betalt for at du kjører i skiløypene? Nå ønsker også flere av langrennsdestinasjonene i Norge å ta betaling for skituren din.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Nordic Choice Hotels fortsatt rammet av datavirus søndag
«Dataviruset rammet Petter Stordalens hotellkonsern Nordic Choice Hotels natt til torsdag.» Kilde: dn.no.

Nesten halvering i antall solgte hotellrom
«Toppsjef advarer om enda en runde med permitteringer etter at hotellene har gått på en ny coronasmell. Nå krever han mer pengestøtte.» Kilde: e24.no.

NHO og Virke avlyser julebord
«Julebordene som både NHO og Virke skulle hatt nå fredag kveld, er avlyst. Samtidig oppfordrer hovedorganisasjonene andre til ikke å avlyse sine julebord.» Kilde: borsen.dagbladet.no. 

Fikk få timers varsel: – Uakseptabelt
«På få timer måtte hele Oslos serveringsbransje omstille seg etter at regjeringen presenterte nye coronatiltak. Dagen etter fikk Bergen enda kortere frist.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Nye tiltak rammer reiselivet midt i julebordsesongen
«Regjeringen understreker at både julebord og de fleste arrangement kan gjennomføres. Samtidig rammes reiselivet igjen av innføring av blant annet antallsbegrensning og krav om bordservering i kommuner med høyt smittetrykk.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Trygg servering. Veileder for bedrifter i kommuner med høyt smittetrykk
«Fra og med 03.12.2021 er det forskriftsfestet tiltak for serveringsbedrifter i kommuner med høyt smittetrykk. NHO Reiselivs bransjeveileder gir oversikt over tiltakene og råd om smittevern. Last ned gratis her.» Kilde: nhoreiseliv.no.

LO vil be regjeringen om lønnsstøtteordning
«Samtidig varsler Virke og NHO at de vil be om at den nasjonale kompensasjonsordningen gjeninnføres.» Kilde: e24.no.

Tøft marked for nyetablert flyselskap – 60.000 reisende
«Flyr hadde totalt 60.582 reisende fordelt på 12 reisemål i november. Inngangen til måneden viste god vekst i bookinger, men utviklingen i pandemien gjennom måneden påvirket etterspørselen i markedet negativt.» Kilde: hangar.no.

SAS faller på kvalitetsrangering – fratatt en stjerne
«Da SAS i 2020 var et av mange flyselskap som ble tildelt utmerkelsen 5 stjerner i den internasjonale prestisjekåringen, sto jubelen i taket i selskapets hovedkvarter. Nå er en av stjernene borte.» Kilde: flysmart24.no.

Flyselskapet Norwegian innfører munnbindpåbud
«Norwegian innfører nå munnbindplikt på sine flygninger for både ansatte og passasjerer.» Kilde: abcnyheter.no.

Norwegian betalte aldri for hundrevis av taxiturer m.m.
«Taxi-sjef Steinar Nilsen har tapt over 200.000 på Norwegian. Analysebyrået Menon registrerte et krav på 180.000 kroner åtte måneder etter det konkluderte med at det var samfunnsøkonomisk lønnsomt å redde flyselskapet.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Ikke dette vi håpet på (Svalbard) +
«Lokale bedrifter melder at det foreløpig ikke har kommet avbestillinger som følge av at testregimet ble gjeninnført. Men turistsjef Ronny Brunvoll er klar på at man hadde håpet på en annen situasjon før jul.» Kilde: svalbardposten.no.  

Masterplan for reiseliv i Nordkapp (Finnmark)
«Formannskapet tok masterplanen for reiselivet i Nordkapp til orientering under det siste møtet. Det er kommunestyret som skal vedta planen i desember.» Kilde: radionordkapp.no.

Nå blir han hotellsjef, uten hotellerfaring (Finnmark) +
«Ken Are Bongo (38) er ansatt som ny hotellsjef på Thon-hotellet i Kautokeino. Har ikke jobbet på hotell før. Han har tidligere hatt ansvaret for påskefestivalen i Kautokeino.» Kilde: ifinnmark.no.

Steinar Tyssedals byggeplaner fikk et noe overraskende ja (Finnmark) +
«Han har nemlig søkt om å få bygge en ny fritidsbolig for næringsutvikling på Ekkerøy i Vadsø, og med det også bedt om fritak på fire punkter fra plan- og byggeloven. .. – Å tilrettelegge for turisme er en samfunnsmessig fordel som tillegges vekt, også i dette tilfellet, forklarer Seglem Bø.» Kilde: ifinnmark.no.

Reiselivet i Alta taper millioner fordi cruisebåtene må snu (Finnmark) +
«..ber om ny kai til 200 mill.» Kilde: altaposten.no.

I rute med årets ishotell (Finnmark)
«Det 23. ishotellet har begynt å ta form på Sorrisniva. – Alt har gått som planlagt.» Kilde: altaposten.no.

Ny utenlandsrute fra Tromsø – kommer med nesten fullsatt fly (Troms) +
«..det tyske charterselskapet Eurowings for første gang i Tromsø med bortimot fullsatt fly fra en ny destinasjon, Düsseldorf. – Den første flighten er nesten utsolgt og de kommende turene er det også godt salg på..» Kilde: nordlys.no.

Kaos på flyplassen da de første utenlandske turistene landet (Troms) +
«Lørdag ettermiddag tok kommunen imot et fly fra Frankfurt. Da var det cirka to timer ventetid på hurtigtester. .. De har ikke vært helt happy med at de måtte stå og vente så lenge.» Kilde: nordlys.no.

Hotel Helma ett av over 200 hotell rammet av hackerangrep (Nordland) +
«Resepsjonssjef Lotte Christensen (29) og resepsjonist Maja Pettersen (25) har hatt nok å gjøre siden hackerangrepet startet.» Kilde: ranablad.no.

Midt-Norge:

Fikk næringsprisen: – De har tatt i bruk Tiktok for å nå ungdommene +
«Destinasjon Valsøya», bestående av Valsøya Fjordcamping AS og Valsøya Opplevelser AS, er tildelt næringsprisen i Heim for 2021. Denne prisen ble delt ut for første gang i fjor etter at Hemne, Halsa og deler av Snillfjord ble slått sammen.» Kilde: avisa-st.no.

Ellen går inn i sjefsjobb
Frøya: «Mangeårig lærer ved restaurant- og matfaglinja, Ellen Johansen, blir hotellsjef fra nyttår. Ellen Johansen starter i jobben som hotellsjef ved Hotell Frøya fra 3.januar. Valborg Bekken skal fortsatt være daglig leder.» Kilde: hitra-froya.n.

Gir Buchardt og Røkke grønt lys for nytt hotellbygg +
Oppdal: «Da Skifer Hotel ble godkjent i 2008, måtte politikerne gi flere dispensasjoner. Det må de også når de bygger ut hotellet. Nå skal Oppdal Hotellinvest med eierne Kjell Inge Røkke, Bjørn Ove Ansnes, Arthur og Anders Buchardt bygge en ny hotellfløy.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Er dette Norges beste pudderkjøring? (Møre og Romsdal)
«Norge har mange skianlegg med muligheter for god frikjøring. For mange stikker likevel ett anlegg seg ut som pudder-favoritten.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Fjærland Fjordstove tenkjer miljø i alt (Vestland) +
«Då koronaen braut ut, brukte hotellet dødtida si på å verta meir miljøretta. Med støtte frå Innovasjon Noreg, har Fjærland Fjordstove investert i fleire miljøtiltak.» Kilde: sognavis.no.

Flytande badstove vart ein suksess (Vestland) +
«I sommar kom den første flytande badstova til Flåm. Eit halvår seinare meiner Torgeir Skjerdal at Fjord Sauna kan etablere seg i heile Sognefjorden.» Kilde: porten.no.

Den falske snøen tar over (Vestland) +
«Skianleggene på Voss har åpnet for sesongen, selv om det knapt har snødd. De siste årene har det blitt investert mange titalls millioner for at det kunne skje.» Kilde: ba.no.

Utelivet må få full kompensasjon fra staten! (Vestland) +
«Gard Haugland, gründer og deleier av Bien-restaurantene, sparer ikke på kruttet. Han frykter ny koronanedtur, i likhet med mange kolleger i hotell, restaurant og uteliv.» Kilde: ba.no.

Ser etter noen som vil kjøpe selskapet (Rogaland) +
«For tiden er all aktivitet i guideselskapet Outdoorlife Norway, som blant annet har stått for guidede turer til Preikestolen, satt på pause. Zaui Group, som eier selskapet, ser etter noen som vil kjøpe og utvikle selskapet.» Kilde: strandbuen.no.

Landskap i Rogaland i nasjonalt register (Rogaland)
«Kulturhistoriske landskap av nasjonal interessere (KULA) er et register over landskap det knytter seg nasjonale interesser til. Landskap fra Rogaland er nå en del av dette registeret.» Kilde: riksantikvaren.no.

Øst-Norge:

Lange køer for smittetest ved innreise til Norge
«Det var fredag lange køer ved grensepasseringene på Svinesund og Gardermoen ettersom alle reisende må teste seg for koronavirus og omikronsmitte ved innreise.» Kilde: nettavisen.no.

Flytoget med verdensnyhet i ny reklamefilm: – Skal være magisk
«Fredag går startskuddet for en stor kampanje fra Flytoget i forbindelse med lanseringen av «Flytag». Dette er ikke mindre enn en verdensnyhet, forteller markedssjef Lotte Mathilde Queru i Flytoget.» Kilde: kampanje.com.

Vil beholde tog-konkurransen om de flyreisende
«Den nye Ap/Sp-regjeringen har varslet at den vil reversere konkurranse-utsettingen av flere togstrekninger her i landet. Statsråd Jon-Ivar Nygård (Ap) har gjort det klart at han vil at Vy skal tildeles så mange strekninger som mulig.» Kilde: flysmart24.no.

Avbestillingene renner inn for hotellene (Akershus) +
«Hotellene i regionen har hatt en gledelig økning den siste tiden, men torsdag var det brått slutt. Nå rammes hotellnæringen av en uventet krise.» Kilde: rb.no. 

Har sendt ut permitteringsvarsler (Akershus) +
«En av dem som raskt merket konsekvensene av de nye restriksjonene er Reenskaug hotell. Der var det planlagt en rekke julebord denne månedene. – Forbereder oss på det verste.» Kilde: amta.no.

Omsetningen stupte opptil 70–80 prosent (Oslo)
«Utestedene i Oslo opplevde opptil 80 prosent omsetningsnedgang fredag etter nye koronatiltak. – Bar og mingling fungerer dårlig med de nye restriksjonene.» Kilde: dn.no.

Utelivet omikron-rammes: − Begynner å bli drittlei hele greia (Oslo)
«Restauranten Bass i Oslo hadde fullt hus med 75 bookinger, men fikk 32 avbookinger fredag. – Dersom dette fortsetter er det kjempealvorlig, sier restaurantsjefen.» Kilde: vg.no.

Seminar: Klimasmart tur- og reiseliv utsatt (Oslo)
«Seminaret skulle vært arrangert 8. desember, men får ny dato i januar. Vi oppdaterer denne siden med ny informasjon snart.» Kilde: dnt.no.

Br. Aa leverte nytt elektrisk bygg (Oslo)
«MS Bris vil sjøsettast neste sommar og skal gi innbyggarar og turistar i Oslo nullutsleppsopplevingar på fjorden heile året. Dette er den tredje båten i Brim-serien, men den første av dei tre som er heilelektrisk og bygd i karbonfiber.» Kilde: firdaposten.no.

Vil la det omdiskuterte «Roseslottet» få bli stående ut 2025 (Oslo) +
«Vebjørn og Eimund Sands kunstverk skulle egentlig tas ned neste år. Nå vil Oslos politikere la det bli stående ut 2025.» Kilde: aftenposten.no.

Sommerro – et hus for hele byen (Oslo)
«Byens nye nabolagshotell er en moderne hyllest til norsk kulturarv, et åpent hus hvor tilreisende og lokale kan jobbe godt, sove godt og nyte godt. .. I 2022 innvies sommerrokvartalet med hotell, kulturhus, flere restauranter og barer, samt 56 nye leiligheter.» Kilde: ne.no.

Blir det en realitet av hotellet på Sand? (Østfold) +
Hvaler: «Rune Kilebu og Cato Jansen har landet et samarbeid med en multinasjonal gigant, og med det rykker hotellet på Sand mye nærmere. – Jeg tror finansieringen av hotellet er sikret.» Kilde: f-b.no.

Gaustablikk får nytt navn og utseende (Telemark)
«Gaustablikk Høyfjellshotell endrer navn til Gaustablikk Fjellresort. Navnebytte og logo endres for å signalisere det nye og moderniserte tilbudet som vil møte hotellets gjester i vinter. Parallelt gjennomføres en oppjustering av hotellets interiør.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Gausta åpner til drømmeforhold (Telemark)
«Det er klart for sesongåpning på Gausta Skisenter og det skjer i drømmeforhold, forteller Bjørn Tverberg i en video Gausta Skisenter har laget.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:

Ottersland vil kjøpe grunn for å utvide hotell +
Arendal: «O.G. Ottersland Eiendom AS vil kjøpe kommunal grunn for å utvide Tyholmen hotell. Formannskapet sa torsdag ja til forhandlinger.» Kilde: agderposten.no.

Planlegger tre vikingparker i verden – en av dem på Sørlandet
«Viking-legender og lokal kultur er tema i en større fornøyelsespark som planlegges i Mandal.» Kilde: nrk.no.

Annet:

Nordlys-serien er solgt til Tyskland!
«Den beste julegaven, sier en takknemlig Malin Falch etter at det ble klart at hennes bestselgende tegneserie skal lanseres i Tyskland neste år.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Del gjerne!