53 utvalgte reiselivsnyheter fra helgen..

Innlegg: Norge står igjen på perrongen
«Hundretusener av europeere er på togferie i sommer. Men de vet ikke engang at det går tog til Norge. .. Norge egner seg egentlig svært godt for utenlandske interrailturister.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Tragikomisk ønske om pengestøtte
«Alpinanleggene på Østlandet vil at staten skal gi dem strømstøtte, slik at de kan kjøre i gang snøkanonene i år. Felleskassa skal altså sørge for at man skal lage snø. I Norge.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Nordmenns nye turfavoritter
«Tall fra Den Norske Turistforening viser at nordmenn har fått øynene opp for nye turmål i sommer.» Se topplisten her. Kilde: reiselivskunnskap.no.

Norske hotell opplever klimaturistar som vil vekk frå varme og sol +
«Manglande bemanning, SAS-streik og kansellerte flyavgangar og ein regnfull sommar har prega hotellnæringa på Vestlandet i sommar. Men trass i våte og kjølige dagar, kjem det fleire utanlandske turistar.» Kilde: nationen.no.

DNT på Arendalsuka
«Frivilligheten og kampen for urørt natur er hovedsakene når DNTs styreleder og generalsekretær deltar på Arendalsuka 2022. DNT deltar på følgende arrangementer under Arendalsuka i år:..» Kilde: dnt.no.

Dette skjedde med Hurtigruten: Fekk «blackout»
«MS «Richard With» mista ikkje berre styringa i grunnstøtinga ved Sognefjorden. Motorkraft forsvann då alt gjekk i svart, viser fersk rapport.» Kilde: nrk.no.

Amerikansk venturekapitalgigant låner milliarder til SAS
«Krisande SAS tar in 700 miljoner dollar, motsvarande drygt 7,1 miljarder kronor, från amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management. Det framgår av ett pressmeddelande.» Kilde: travelnews.no.

Wizz Air-selskap gjenåpner til Russland – får hard kritikk
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air er gjenstand for knallhard kritikk etter at det er blitt klart at et av datterselskapene gjenåpner rute til Moskva i høst.» Kilde: flysmart24.no.  

Nord-Norge:

Visit Norway «slår» Visit Svalbard med knapp margin! (Svalbard)
«Visit Norway med bookinger for rekordhøye 36,4 millioner hittil i år; «slår» Visit Svalbard med knapp margin.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Cruiseskipet med over tjue feil måtte tvinges til Tromsø (Troms)
«Lørdag kveld la «Ocean Atlantic» til kai ved Olavsvern, tre uker etter at den ble nektet å forlate Longyearbyen etter en inspeksjon av Sjøfartsdirektoratet. Over tjue mangler ble avdekket.» Kilde: nordlys.no.

Har kostet å kjøpe reiselivsbedrifter (Troms) +
The Arctic Travel Company AS: «Fondet, styrt fra et skatteparadis, har kjøpt det ene etter det andre reiselivsselskapet i nord. Hittil har det kostet dyrt. De siste to årene er tapet 44 millioner kroner. Inkludert året før er tallet nær 50 millioner kroner.» Kilde: nord24.n.

Nedgang for Grottebadet – men tjener like mye penger (Troms) +
Harstad: «Til tross for færre besøkende strømmer både pengene og turistene til. – Turiststrømmene kommer i bølger.Noen dager ligger vi på 200 mens andre dager er vi helt opp i 900 besøkende, forteller Marcus. Det er ofte været som har siste ordet på hvordan dagen blir for Grottebadet.» Kilde: iharstad.no.

Nå er Bastian og Maria blitt hotelleiere (Nordland) +
«Maria Sarmentero og Bastian niederholtmeyer er nye eiere av Narvik Hotel Wivel.– Vi ser store muligheter.» Kilde: fremover.no.

Flyr trapper opp aller mest fra Evenes (Troms/Nordland) +
«Flere steder i landet dobler Flyr rutetilbudet. Aller mest øker de på Harstad/Narvik lufthavn.» Kilde: lofotposten.no.

Så mange tok shuttlebussen i snitt: – Vi er svært fornøyde (Nordland) +
«25. juli til 7. august ble det satt opp shuttlebuss mellom Svolvær og Henningsvær. – Vi hadde over 100 reisende i snitt hver dag – basert på antall registrerte personer per avgang. .. et samarbeidsprosjekt mellom busselskapet TIDE, Vågan kommune, Destinasjon Lofoten og flere lokale reiselivsbedrifter.» Kilde: lofotposten.no.

Satser stort på grønn turisme og ladbar katamaran, men.. (Nordland) +
«Rederiet Brim Explorer åpnet sommeren 2020 satsingen på grønn turisme gjennom den hybrid-elektriske katamaranen Brim med base i Svolvær. Nå leier rederiet inn en vanlig hurtigbåt til å drifte tilbudet på sensommeren.» Kilde: lofotposten.no.

Søker Destinasjonssjef til Topcamp Havblikk (Nordland)
Nesna, Helgeland: «Topcamp er Norges største campingkjede med 9 destinasjoner.. Havblikk er en høystandard campingplass beliggende sentralt på Nesna, noen hundre meter fra fergekaia, på den populære kystveien på Helgeland.» Kilde: finn.no.

Midt-Norge:

Åpnet dørene i helga: – Neste år tilbyr vi glamping +
«Søndag inviterte Namsos frivilligsentral til gourmetkafe på småbruket i enden av turstien på Ramsvikmoen i Vemundvik, som en del av Trøndersk matfestival et sted nær deg.» Kilde: namdalsavisa.no.

En gylden mulighet til å oppleve egen matregion +
«I forbindelse med «Trøndersk Matfestival – et sted nær deg», er det flere lokalmataktører som åpner dørene for alle som ønsker å smake produktene Namdalen har å by på. Blant disse er Andrea Borchardt ved Foldereid Café & Landhandel.» Kilde: namdalsavisa.no.

Innlegg: Det handler ikke om syklinga +
«..det er vanskelig å forestille seg et annet arrangement eller en annen idrett som gir like store muligheter til å profilere både stedet vi lever, hvem vi er – og skape stolthet rundt vår egen historie.» Kilde: namdalsavisa.no.

Venter storinnrykk av charterfly til Namsos lufthavn +
«I timene før sykkelrittet går av stabelen, blir det travelt på lufthavna. Fire fly er chartret og flyr fra Brønnøysund til Namsos, mens den normale trafikken går som normalt. Det betyr at fem fly lander på lufthavna på kort tid.» Kilde: namdalsavisa.no.

Veldig heldige som får med oss sykkelrittet +
«Ekteparet Lynda (72) og Allan Bradley (74) er på rundtur gjennom Skandinavia. De føler seg heldige som ankom Trondheim tidsnok til å få med seg Arctic Race of Norway.» Kilde: nidaros.no.

Fjord-Norge:

Skal tilby alpakkavandring (Møre og Romsdal) +
«Christine Blass og samboeren kjøpte gården på Averøya for to år siden. – Vi vil gjøre den til en besøksgård, forteller hun. Alpakkavandring har på få år blitt veldig populært i Norge.» Kilde: tk.no.

Nektar å køyre turistbussar til storattraksjon (Vestland)
«Hovudverneombod meiner fylkesvegen (inst i Lodalen i Nordfjord) er så farleg at han innfører arbeidsstans for sjåførane. – Noko av det verste eg har sett.» Kilde: nrk.no.

Håper «glamping» kan bli eit nytt trekkplaster (Vestland) +
«Då pandemien slo innover landet forsvann store delar av kundegrunnlaget for Skottneset Feriesenter i Stad kommune. .. Håper at «glamping» i den unike hytta kan bli eit nytt trekkplaster for feriesenteret.» Kilde: fjt.no.

Henrik Asheim besøkte Vikingbyen (Vestland) +
«Henrik Asheim, nestleiaren i Høgre, besøkte Vikingbyen i Gudvangen, og lot seg tydeleg begeistre. – Utruleg gøy å oppleve. – Ingen politikar kunne vedtatt det dei har gjort her i Vikingbyen.» Kilde: porten.no.

Turistar strøymer til fjellstova på Rørvikfjellet (Vestland) +
«Det er ikkje mange åra sidan Rørvik fjellstove stod falleferdig og riveklar. Då heiv ein dugnadsgjeng seg rundt redda den folkekjære samlingsstaden. Berit Gjerland og Trond Brekke er nøgde med årets sommarsesong på fjellstova.» Kilde: firda.no.

Gondolkrangelen (Vestland) +
Aurland: «Her har de kranglet om gondol i årevis. To prosjekter i Aurland har allerede havarert. Nå prøver lokale investorer seg på nytt.» Kilde: bt.no. 

Turisthyttene fryktar langvarig stenging (Vestland) +
«– Det vil i så fall vera krise. – Det er å seia det mildt. Slik svarar styrar Olav Slettebakken når me spør om Aurlandsdalen turisthytte er påverka av raset i Stondalen som stenger fylkesveg 50 mellom Hol og Aurland.» Kilde: sognavis.no.

Derfor vil turistene se Bergen på segway (Vestland) +
«Mange turister synes ofte det er slitsomt å gå opp bratte bakker, sier Regina Sauer, daglig leder i Bergen segway. Etter pandemien har utenlandske turister fra USA, England og Tyskland vært den største kundebasen for Bergen segway.» Kilde: ba.no.

Har startet kajakkturer for turister på Syltøy (Vestland) +
«Øyvind Stuvik (42) fra Syltøy har startet kajakkturer for turister i havgapet. Stor pågang gjør at de vil finne en permanent plass å være.» Kilde: vestnytt.no.

Jeg vil påstå at dette er en rekordsommer for oss (Vestland) +
«Ingunn Refseth, driver av Hildal Camping, sier sommeren 2022 har vært en av de aller beste når det kommer til antall gjester. ..stort sett består av tyskere og nederlendere. Mange av de besøkende skal til Trolltunga, og blir dermed en til to netter.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Slår ikke de to foregående somrene, men.. (Vestland) +
«Både Smeltehuset og Fjoren har en lavere omsetning i juli sammenlignet med samme periode i fjor, som var «all time high» for begge spisestedene. .. men håper på en triveligere høst.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Nå kan Ellen endelig tilby turistene toaletter (Rogaland) +
«Turistvert Ellen Nickelsen og hennes kolleger i Haugesund kan endelig tilby offentlige toaletter til besøkende. – Det har vært veldig travelt i sommer med mange henvendelser til turistkontoret. Mange lurer på hvor vi har toaletter, sier Nickelsen.» Kilde: h-avis.no.

Politiet raser: – Tankeløst (Rogaland)
«Et helt utdrikningslag er anholdt i Stavanger, etter det som i utgangspunktet var ment som en spøk. ..førte til flere evakueringer. Både av restaurantgjester og andre personer som befant seg i sentrum, inkludert cruiseturister.» Kilde: dagbladet.no.

Populær bobilparkering opplever godt besøk (Rogaland) +
«To vennepar fra Jørpeland forteller hvordan de opplever bobilparkeringen til Vikevåg Båtforening, og havnesjefen forteller hvilke planer båtforeningen har for området framover.» Kilde: bygdebladet.no.

Nå kan du få tow-in bølgesurfing på Jæren (Rogaland)
«En superrask vannscooter til tow-in bølgesurfing, et skimboardbasseng og en 400 meter lang vinsj er blant investeringene Bore Surf Senter har gjort. De vil bygge opp et komplett senter for brett og vannsport.» Kilde: friflyt.no.

Øst-Norge:

Regn og varme tvinger Juvass til å stenge heisen igjen (Innlandet)
«Det har vært en brutal sensommer for Galdhøpiggen sommerskisenter, Juvass, som etter fønvind og regnvær den siste uken må stenge skianlegget i en drøy måned.» Kilde: friflyt.no.

Kom som ei kule ut av pandemien (Innlandet) +
«Det viser at det går an å tjene penger på reiseliv. Utleie av varme senger er god butikk i Kvitfjell og Hafjell. Nesten 100 millioner kroner ligger igjen som driftsresultat for Alpinco AS..» Kilde: gd.no.

På Fulufjellet økes snøproduksjonen (Innlandet)
«Fulufjellet Alpinsenter har ingen planer om å stenge anlegget, til tross for varsler om mangedobling av strømprisene. I Ljørdalen er det snarere planer om å øke snøproduksjonen.» Kilde: ostlendingen.no.

Nå har nyansatte Ane besøk av folk fra 24 nasjoner (Innlandet) +
«Ane Karlsen fra Ring er nytilsatt sjef for Sjusjøen Hytteutleie og har ferske tall som viser at trafikken i fjellet er tilbake til 2019-nivå. 32-åringen skal få fart i både hytteutleie og idrettsanlegg.» Kilde: h-a.no.

Historisk bygg ved Slottsparken blir trolig hotell (Oslo)
«I tillegg til å etablere hotell og bevertning, ønsker eierne å etablere to nybygg , samt å innglasse et atrium.» Kilde: estatenyheter.no.

Helt hotell ble evakuert etter røykutvikling (Oslo)
«Mellom 50 og 60 gjester ble evakuert fra et hotell i Oslo, etter røykutvikling søndag kveld.» Kilde: tv2.no.

Den store båtfesten (Akershus)
Asker: «Bli med til Noregs største samlingsstad for fritidsbåtar.» Kilde: nrk.no.

Hytteutbygger har meldt oppbud i alle selskaper (Akershus) +
«I en rekke artikler har Indre Akershus Blad satt søkelys på grove feil, uriktige opplysninger og manglende arbeid på Aurskog-Hølands største hyttefelt. Nå er hytteutbyggeren konkurs. – Ingen ønsket situasjon.» Kilde: indre.no.

Thermo Tours AS søker daglig leder (Østfold)
«Thermo Tours har lang erfaring med å arrangere bussreiser i Norge og Sverige, kombinert med salg av ull- og helseprodukter.» Kilde: finn.no.

Kraftig økning i båt- og kanotrafikken (Østfold) +
«Fra å være en skjult perle har folk virkelig begynt å oppdage vassdraget vårt. Det sier Terje Kristiansen (55). Han er daglig leder i Haldenvassdragets Kanalselskap, som blant annet drifter sluseanleggene i vassdraget.» Kilde: smaalenene.no.

Innlegg: Notodden i utvikling, også som turiststed (Telemark)
«Med utgangspunkt i et vellykket Bluessymposium torsdag 4. august i Bok & Blueshuset, vil jeg bare få nevne når det er snakk om Notodden som turiststed eller som det ble sagt, et sted man bare kjører forbi.» Kilde: telen.no.

Sørlandet:

Skalldyrfestivalen: – Det koker i hele byen +
«Skalldyrfestivalen suser avgårde i strålende solskinn, og lørdag ble verdensmesteren i rekepilling kåret.» Kilde: fvn.no.

Dette er årets turistkommune +
«Sirdal er Norges svar på Las Palmas, i hvert fall hvis vi skal tro på hvor mye penger turister har lagt igjen i hyttekommunen.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Miljøvernsgruppe tordner mot turistsektoren på Kanariøyene
«Miljøorganisasjonen Ben Magec-Ecologistas en Acción tar et oppgjør med turismen på nordmenns favorittøygruppe i en ny uttalelse.» Kilde: canariavisen.no.

Vil ikke ha disse turistene
«New Zealands turistminister har uttalt at han ikke ønsker turister som «reiser rundt i landet deres og spiser hurtignudler». Han vil heller at landet tiltrekker seg rikinger.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Mangler mannskap – må kansellere cruise
«Flere cruiseselskaper sliter med å skaffe nok mannskap. Det for konsekvenser for avgangene.» Kilde: w2g.no.

Del gjerne!