64 utvalgte reiselivsnyheter fra romjula og helgen

Reiselivet håper på en normal sommer
«Nesten to år med korona har gjort at reiselivet har mistet kompetanse det vil ta tid å bygge opp igjen, sier reiselivssjefen i Lofoten. Samtidig har pandemien ført med seg nye trender som kan gi langvarig effekt.» Kilde: nrk.no.

Ein av tre reiselivsbedrifter fryktar konkurs
«Reiselivet står på kanten av stupet allereie, og mange held no pusten framfor neste sommar. Det kan bety vinn eller forsvinn for mange.» Kilde: nrk.no. 

Innlegg: Den eneste som kan redde reiselivet nå – er reiselivet
«En uforutsigbar fremtid for reiselivet har blitt mer forutsigbart enn mange ønsker å innse. Vi får ikke et reiseliv etter korona. Vi får et reiseliv med korona. Og da fungerer ikke gamle modeller, excelark og markedsplaner.» Kilde: thetravelinspector.no.

Innlegg: Holdningene til naturen
«Under coronapandemien har mange «gjenoppdaget» naturen som et fristed. Når man ikke kan møte hverandre, kan man alltid møte naturen. Den stiller ingen krav, og den er døgnåpen og gratis.» Kilde: vg.no.

Kronikk: Derfor har jeg aldri vært mer stolt av norsk reiseliv enn nå
Stephen Meinich-Bache, adm.dir Classic Norway Hotels: Historien viser oss det, igjen og igjen. At selv den tøffeste motgangen alltid kan snus til medgang hvis man setter gode mennesker sammen.» Kilde: travelnews.no.

Fleire overnattar slik som dette paret
«Særeigne overnattingstilbod dukkar opp i hopetal. – Ei forlenging av barndomsdraumar, seier NHO reiseliv.» Kilde: nrk.no.

Hit vil vi i 2022
«Vi søker oss fortsatt til utlandet – tross restriksjoner og nedstengning, viser tall fra FINN reise. Se trendene her!» Kilde: travelnews.no.

12 reiser i Norge i 2022 – måned for måned
«Har du satt deg nyttårsforsett for 2022? Det er aldri for sent. Og ett av dem bør være å reise. Fordi reiser skaper drømmer, opplevelser og minner. Men hvor skal du reise?» Kilde: thetravelinspector.no.

150 hovedrasteplasser, men ikke krav om tømmeanlegg
«Det er vedtatt en strategi der det aldri skal være mer enn en times kjøring mellom hovedrasteplassene på riksveinettet. Nå legger Statens vegvesen siste hånd på veilederen som skal rettlede de som utvikler rasteplassene.» Kilde: bobilverden.no.

Forskere advarer mot cruisereiser
«Den raskt økende smitten gjør at CDC advarer både vaksinerte og uvaksinerte mot å reise på cruise.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Norse Atlantic har fått driftstillatelse fra Luftfartstilsynet
«Det nye flyselskapet er i rute til å starte transatlantiske flyvninger våren 2022.» Kilde: travelnews.no. 

Nord-Norge:

Reiselivet i nord: – Den siste nedstengningen har vært en katastrofe
«Trine Lyrek og Johnny Trasti jobber 16-timers dager for å få driften til å gå rundt, mens andre har stengt ned eller frykter konkurs. – Vi taper omsetning hver eneste dag, sier ishotell-sjef.» Kilde: e24.no.

Nå skal miljøverstingene vekk: – Vi begynner med Svalbard
«Ved nyttår ble det forbud mot skip som drives av tungolje. Forbudet er viktig på grunn av Svalbards sårbare natur, sier klima- og miljøministeren.» Kilde: nrk.no.

Nordkapp på Voice Of Norway (Finnmark)
«Voice Of Norway ville ha Nordkapp i appen og Scandic kjøpte seg inn for Nordkapp. Voice Of Norway markedsfører audioguide som en bærekraftig løsning.» Kilde: radionordkapp.no.

Hver dag må vi bare bite tennene sammen (Finnmark)
«Etter snart to år med korona er det mange bedrifter som sliter med å holde det gående. Berit Anne Eira vet ikke hvor mye lenger de klarer å holde liv i familiebedriften.» Kilde: nrk.no.

Alta og Finnmark i beste sendetid på tysk TV (Finnmark) +
«I en spesialsending av TV-programmet Nordseereport (Nordsjørapport) tar programleder Laura Lange seerne med til Alta, og videre til Nordkapp.» Kilde: altaposten.no.

Reiselivsgigant prøvde å stoppe hundekjører (Troms)
«Tom-Frode Johansen solgte seg ut av Lyngsfjord Adventure i 2019. To år senere krever oppkjøperen at en tilsvarende virksomhet stanses.» Kilde: nord24.no. 

I jula er Lina skipper på «lokalen» i Nord-Troms +
«MS Tromsø opererer nå ut fra Skjervøy. Hver dag kommer det en busslast med kvalturister fra Tromsø. Lina og mannskapet på den 28 meter lange lokalbåten tar de med ut på Reisafjorden og Kvænangen der det kryr av kval.» Kilde: nordlys.no.

Romjulsturismen mer enn tidoblet seg fra 2020 til 2021 (Troms) +
«Det er mange turister som har tatt turen til Tromsø denne julen. Lone Helle, daglig leder i Visit Tromsø, er glad for at turistene er kommet tilbake..» Kilde: itromso.no.

Vi trodde Tromsø var en skikkelig turistby (Troms) +
«..jeg var veldig overrasket over at det var så mye stengt. I disse jule- og koronatider er det ikke mye som er åpent i Tromsø sentrum. Skjenkestoppen gir mørke dører i bar og puber.» Kilde: nordlys.no.

Korona-tallene som gir hele Tromsø grunn til å smile (Troms) +
«Det var rolige tilstander i testkøen på Langnes 1. juledag, selv om to fly hadde landet nesten samtidig. Fryktet masse-smitte da 5.000 turister kom til Tromsø. Nå puster byen lettet ut.» Kilde: nordlys.no.

Vraker storstilte hotellplaner (Troms) +
«Hotellplanene fra Eiendomsspar og Mack får tommelen ned. I stedet vil kommunens fagfolk åpne for et stort kulturbygg.» Kilde: nordlys.no.

Melbu hotell blir Miljøfyrtårn (Nordland) +
«Ei investering som vil gi oss avkastning. Miljøfyrtårn-sertifiseringa betyr at vi får helt åpenbare fortrinn i markedet, forteller hotellsjef Robin Bolsøy.» Kilde: vol.no.

Reiselivet håper på en normal sommer (Nordland)
«Nesten to år med korona har gjort at reiselivet har mistet kompetanse det vil ta tid å bygge opp igjen, sier reiselivssjefen i Lofoten. Samtidig har pandemien ført med seg nye trender som kan gi langvarig effekt.» Kilde: nrk.no.

Turbussen skulle til Lofoten: – Turistene har ombestemt seg (Nordland) +
«Det som skulle bli en koselig dagstur til Svolvær og Henningsvær endte i grøfta på Lofast. Ulykken og værforholdene fikk turistene til å gjøre retrett.» Kilde: lofotposten.no.

Reiselivsanlegget til åtte millioner «tatt av markedet» (Nordland) +
«I starten av oktober skrev Lofot-Tidende om et reiselivsanlegg på Tind som var lagt ut for salg. .. Så har ikke skjedd. To og en halv måned senere er nå annonsen fjernet fra Finn.no.» Kilde: lofot-tidende.no.

Har oppgradert anlegget for nesten én million (Nordland) +
«Lofoten Snowboard & Alpinsenter i Stamsund har oppgradert heisen på anlegget til en verdi av 900.000 kroner. Nå håper de på en kanonsesong i bakken. .. – Nå har vi null kroner på kontoen.» Kilde: lofotposten.no.

Nesten én million kroner til reiselivsbedrifter (Nordland) +
Sørfold: «Til sammen 908.000 kroner er fordelt til fire bedrifter innenfor reiseliv og servering i kommunen.» Kilde: saltenposten.no.

Vil bidra til å gjøre Mosjøen til en destinasjon (Nordland) +
«Jørn Clausen har blitt ny styreleder for Nord Gondol, et prosjekt han har stor tro på. .. Han er tydelig på at både reiselivsnæringa og handelsnæringa kan dra nytte av at en gondolbane kommer på plass.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

«Ørnemannen» spår tidenes sesong: Har booket for to millioner i 2022 +
«Fototurister fra hele verden har i flere år valfartet til Flatanger for å få blinkskudd av ørna – med skreddersydd tilrettelegging fra Ole Martin Dahle, som har skapt seg et navn i bransjen.» Kilde: namdalsavisa.no.

Oddvar og Elsa har lagt hotellet ut for salg +
«Etter snart 37 år som drivere har ekteparet Oddvar og Elsa Heilong lagt ut livsverket Overhalla hotell for salg. Prisantydning: 5,5 millioner kroner. – Det er tid for en annen generasjon. Jeg har passert 70 år, og da er det ikke mye å tenke på..» Kilde: namdalsavisa.no.

Johan jaktet nye moskusguider +
«Det var det alt for mange som ville bli. Johan Schønheyder i Oppdal Safari måtte stoppe hele søkeprosessen – det haglet med kvalifiserte søkere. Johan har jobbet i reiselivet i Oppdal i 50 år, nå er han moskusguide på Dovrefjell.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Cruiseturister utforsket Kristiansund (Møre og Romsdal) +
«To ekspedisjonsskip ankom Kristiansund 1. juledag. Om bord var tyskere og engelskmenn på norgescruise. Ved ankomst fikk enkelte en guidet tur på Nordmøre med Atlanterhavsveien som hoveddestinasjon. Andre utforsket byen på egen hånd.» Kilde: tk.no.

Tanna sluttar ved Borgund stavkyrkje (Vestland) +
«Tanna Gjeraker har vore dagleg leiar ved Borgund stavkyrkje i 12 år, no er stillinga utlyst og ho sluttar så snart erstattaren er på plass. – Draumen er at ein lokal, flink og energisk person får jobben.» Kilde: sognavis.no.

Til overs-kroner er med på å finansiera neste års båtrute (Vestland) +
Hardangerfjorden: «Sidan turistbåtruta vart redusert både i 2020 og 2021, vart det pengar «til overs». Kva vert ruta sin vidare skjebne?» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Sjøhuset eignar seg ikkje til hotell (Rogaland)
«Sjøhuset, som ein gong husa Rekdals konfeksjonsfabrikk på Mosterøy, let seg ikkje byggja om til moderne bruk, er konklusjonen i ein konsulentrapport. .. Bygget ligg på naboeigedommen til Utstein Kloster Hotel.» Kilde: oyposten.no.

Smitte på cruiseskip – passasjerer får likevel gå i land (Rogaland)
Stavanger: «Til tross for koronasmitte og flere personer i isolasjon på cruiseskipet Ventura, får passasjerer gå i land i Stavanger. Det reagerer beredskapssjefen på.» Kilde: dagsavisen.no.

Øst-Norge:

Rådyrt på fjellet, mens byhytter får full pott fra strømpakken
«Eierne av fjellhytter i Sør-Norge må stålsette seg for kanskje tredoblede strømregninger i vinter. Har du derimot hytte i byen i form av en sekundærbolig, får du full glede av regjeringens strømpakke.» Kilde: e24.no. 

Hytteboomen i fjellheimen: − Velkommen til Kohorten vår
«Ikke uten et visst vemod solgte Thor Bergli (57) hytta i Nesbyen i 2019, for heller å oppleve spennende reisemål i utlandet. Slik gikk det ikke. Nå er familien blant tusenvis av nordmenn som har kjøpt seg ny hytte.» Kilde: vg.no.

Er hyttefolket en plage eller en ressurs?
«Pandemien kan være en «game changer» for forholdet mellom eiere av fritidsboliger og lokalbefolkning, hevder forsker.» Kilde: forskning.no.

Over halvparten av de koronasmittede i Trysil er tilreisende (Innlandet)
«Koronasmitten er økende i Trysil. Nå kommer det pop-up teststasjon i fjellet for å møte behovet til skigjestene som må vise negativ test på svenskegrensa.» Kilde: nrk.no.

Beitostølen skal bli Norges best tilrettelagte reisemål (Innlandet) +
«Beitostølen og Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) har ambisjoner, sammen med Øystre Slidre kommune, om å ta en tydelig posisjon som Norges best tilrettelagte og mest helseskapende region for alle.» Kilde: avisa-valdres.no.

Rekordjul i Kvitfjell – Hafjell tangerer rekordjula (Innlandet) +
«80.000 gjester har besøkt alpinanleggene Hafjell og Kvitfjell denne jula. Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco, kan slå fast at det har vært rekordbesøk..» Kilde: gd.no. 

Kritisk til store løypemaskiner i Venabygdsfjellet (Innlandet) +
«Tore har kjørt skiløyper i 20 år og synes det er leit at det gis inntrykk av at det ikke brukbare skispor på Venabygdsfjellet fordi det er lite snø. Han sier det er satset på altfor store maskiner og mener løsningen er å gå over til mindre kjøretøy.» Kilde: gd.no.

Satser på bobil-park på gården (Innlandet) +
«Nå har Harald Jøranli søkt Gjøvik kommune om å få etablere Gjøvik Bobilpark ved Mjøsa. – Etter et meget vellykket prøveår i 2021 med i overkant av 400 gjestedøgn ønsker vi å etablere og utvide bobilparken til cirka 30 plasser.» Kilde: oa.no.

Innlegg: Snøskuter og dyreliv – klima og natur (Buskerud)
«Naturvernforbundet i Buskerud meiner at dersom det må ein skuter til for å få ungdomen ut i naturen, er det betre at dei sit inne og ser på telefonen sin. Det er meir framtidsretta å satse på det enkle sporlause friluftslivet.» Kilde: laagendalsposten.no.

Monica og Rolf Vidar satser mer (Buskerud) +
«Monica og ektemannen fra Drøbak lar seg ikke stoppe av at de og samtlige av Badehotellets ansatte nå er koronapermitterte. På nyåret tar de over driften av Holmsbu Resort.» Kilde: amta.no.

Innvilger søknad om SNØ som typisk turiststed (Akershus) +
Lørenskog: «Snø blir omsider behandlet på linje med Geilo og Hemsedal, og dermed får butikkene holde åpent også på søndager og helligdager.» Kilde: mittloerenskog.no.

Oslo i media 2021 (Oslo)
«Oslo og Norge har virkelig glimret med sin tilstedeværelse i mange prestisjetunge medier dette året. Vi har laget en video som viser et utvalg; finn lenker til artiklene og flere medieoppslag her:» Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje/.

Gir opp hotell, vil ha boliger og hytter (Akershus) +
«Fagforbundet gir opp muligheten for å finne noen som vil drive hotell på Skiphelle. Nå ber de om at de 94 målene omreguleres til boliger og hytter. Leder Øystein Giertsen i Frognmarkas Venner slår alarm.. må være på vakt og jobbe for at området ikke privatiseres fullstendig..» Kilde: amta.no.

Tredje innbruddet for Per Sandberg (Østfold)
Halden: «Bar- og hotelleier Per Sandberg (61) fikk lille julaften besøk av en tyv. En mann som lekte resepsjonist og stjal med seg gjenstander fra hotellet.» Kilde: nrk.no.

Hotellene i Halden: – Ingen skulle permitteres like før jul (Østfold) +
«Byens hoteller har igjen gått gjennom en periode med koronarestriksjoner, nå ser de fremover.» Kilde: ha-halden.no.

Vi ser denne popper opp over alt i sosiale medier (Vestfold) +
«Lyskulene i Stoltenbergparken har blitt en attraksjon i Tønsberg. – Det er en velkomstportal til byen for dem som kommer fra jernbanen og en berikelse for alle som passerer, sier Magnus Martin i Tønsberg kommune.» Kilde: tb.no.

Full stans Sandefjord-Strömstad (Vestfold)
«Fjord Line gjør som Color Line og stanser seilingene mellom Vestfold og Bohuslän på grunn av myndighetenes smitteverntiltak.» Kilde: finansavisen.no.

Det planlegges et nytt signalbygg på Klosterøya (Telemark)
«Vi har langsiktige planer og et ønsker om å styrke Klosterøya som destinasjon. Vi har et stort klatremiljø i Grenland og konseptet til Høyt under taket er at det skal være lavterskel og tilgjengelig for alle, sier Stordalen.» Kilde: ta.no.

Innlegg: Hytteopprør i villreinfjell (Telemark)
«Villreinen har kome på Artsdatabanken si raudliste for fyrste gong. Og Noreg har eit spesielt internasjonalt ansvar for å ta vare på villreinen.» Kilde: nationen.no.

Beslutningen om Tuddal Høyfjellshotell kom i siste liten (Telemark)
«Etter mange runder i tenkeboksen, og møter med konsulenter, bestemte Malin Abrahamsen og Einar Gurholt seg for å holde Tuddal Høyfjellshotel åpent til jul og nyttår.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Ny leiar i Destinasjon Hovden +
«Unn Hovden blir leiar i Destinasjon Hovden frå nyåret.» Kilde: setesdolen.no.

70 kroner ekstra utgjør ikke den store forskjellen +
«Konsernsjef i Hovden Alpinsenter Ann-Torill Briksdal mener at til tross for prisøkningen er skianlegget på Hovden det mest attraktive på Sørlandet.» Kilde: fvn.no.

Bobilturister feirer nyttår i Flekkefjord: – Fint å være her +
«Bobilcampen i Flekkefjord blir mye brukt hele året. Til og med på nyttårsaften er det et titalls bobiler å finne på den populære plassen.» Kilde: avisenagder.no.

Frykter at campingturistene finner andre steder +
«Daglig leder Johan Eiane for Sageneset feriesenter på Tjørhom frykter at campingturistene finner andre steder enn Sirdal dersom den forutsigbare strømprisen forsvinner.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Slik blir det å reise i 2022 – 8 pluss og minus 
«Pandemien vil henge over oss godt inn i 2022. Her er åtte pluss og minus som kommer til å prege hvordan vi reiser i året som kommer.» Kilde: way-2-go.no.

VisitDenmark klar med 2022-temaer
«I det nye år bliver outdoor og gastronomi de overordnede temaer i VisitDenmarks markedsføring på de primære udenlandske markeder. Der bliver også fokus på Tour de France og MICE.» Kilde: standby.dk.

The Best Travel Writing of 2021: Our Favorite Stories of the Year
«In a year when travel’s recovery began, only to sputter, the pandemic was still a story for Skift that just kept giving. .. Here’s our team members’ favorites, and how those stories came to be, in their own words.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!