Audun Pettersen blir ny sjef i Virke Reiseliv.. og flere utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Audun Pettersen blir ny sjef i Virke Reiseliv
«Like etter nyttår sa reiselivsdirektør Bente Bratland Holm opp jobben i Innovasjon Norge og Audun Pettersen overtok som fungerende reiselivssjef og har vært nevnt som en mulig permanent arvtager etter Bratland.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nå er den nye boka fra Georg Kamfjord her!
«..derfor er det med stor tilfredshet og betydning for besøksnæringen at det nå har blitt større oppmerksomhet om utdanning på fagskolenivå. Ringen er langt på vei sluttet etter femti år. Måtte den få vokse på besøksnæringens egne premisser.» Kilde: facebook.com/groups/reiselivsforum

Innlegg: Den store norske bærekraft-bløffen
«Et stort antall norske reisemål omtales som bærekraftige reisemål. Ingen av dem er det. Nå er det på tide å avslutte bærekraftbløffen før turistene kommer på besøk og avslører dem.» Kilde: thetravelinspector.no.

Betydelig nedgang i verdiskapningen for reiseliv
«Verdiskapningen for reiseliv var NOK 64,9 milliarder i 2020 og viser en betydelig nedgang fra 2019. Asplan Viak har estimert en samlet nedgang på 27 prosent, som tilsvarer 24 milliarder kroner på ett år.» Kilde: reiseliv1.no.

Staten brukte to milliarder kroner på karantenehotell
«På et drøyt år kjøpte staten over 1,3 millioner hotellnetter til personer i karantene. Prislappen ble på flere milliarder. I 13 kommuner ble over 90 prosent av hotellnettene aldri brukt.» Kilde: e24.no.

Vi må aldri igjen må få en så hard nedstengning 
«NHO Reiseliv har gitt innspill til regjeringens forslag til pakker med smitteverntiltak for å håndtere nye smitteutbrudd og nye virusvarianter.» Kilde: reiseliv1.no.

Hyrer tidligere justisminister til sak mot staten
«Tidligere justisminister Jøran Kallmyr tar SMB Norges sak om erstatning etter skjenkestopp videre. NHO Reiseliv har på sin side besluttet å droppe søksmål.» Kilde: e24.no.

Flest skal til fjells i vinterferien
«1/3 av de som skal på vinterferie planlegger å reise til fjells. DNT melder om masse snø og ledige senger på de betjente hyttene.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hyttemarkedet: Selgerne fikk for første gang mer enn prisantydning
«Oppgangen i både priser og omsetningsvolumer i hyttemarkedet som startet i 2020 fortsatte, gjennom 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.» Kilde: hytteavisen.no.

Innlegg: Nye hytter bygges i fleng, mens kulturhistorie råtner på rot
«Mens tusenvis av kvadratmeter med kulturarv og historie råtner på rot i hele Norge, så bygges det tusenvis av nye hytter på snaufjell, matjord og myrer.» Kilde: nettavisen.no.

Positiv trend, mener hytteprodusentene: Folk dropper syden for hytte
«De som bygger nye hytter i Norge nå, er i stor grad de samme som tidligere reiste utenlands, erfarer hytteprodusenter rundt om i landet. De mener økningen i antall nye hytter er gode nyheter for alle som er opptatt av klima og miljø.» Kilde: hytteavisen.no.

Norvestor på campingraid – nærmer seg milliarden
«Norvestor-eide First Camp raider norske campingplasser. Konsernet varsler over 20 oppkjøp i Norge de kommende tre til fem årene.» Kilde: abcnyheter.no. 

Adolfsen-brødrene med rekordinntekter
«Storebror Kristian og lillebror Roger Adolfsen har skapt et milliardkonsern siden de kjøpte sitt første hotell på hjemstedet Andøya for 25 år siden. Hospitality Invest, som kontrolleres av brødrene, nærmer seg ti milliarder kroner i omsetning..» Kilde: dn.no.

Milliarder «på bok» – øker på flere ruter etter salgsboom
«Norwegian skal opp fra 50 til 70 fly til sommeren, og merker et kraftig løft i etterspørselen som følge av at reiserestriksjonene blir færre.» Kilde: flysmart24.no.

Norwegian-sjefen om SAS-krisen: – Lykke til
«Norwegian-sjef Geir Karlsen om reiseboom, redningsoperasjonen i fjor – og at flyeksperter mener at konkurrenten SAS kan være nær konkurs.» Kilde: tv2.no.

Nord-Norge:

Re-merket som bærekraftig reisemål (Svalbard)
«Svalbard har igjen fått tildelt «merket for bærekraftig reisemål» av Innovasjon Norge. Merket for bærekraftig reisemål bygger på internasjonale standarder og er et kvalitetsmerke for norske reisemål..» Kilde: business.visitnorway.com.

Longyearbyen får utmerkelse (Svalbard) +
«Vi blir målt på alt fra vannkvalitet til bevaring av naturområder. .. Longyearbyen er i godt selskap med 22 andre reisemål som får et spesielt merke av Innovasjon Norge.» Kilde: svalbardposten.no. 

Vi gjør alle feil – betyr ikke at vi er udugelige (Svalbard) +
«Doreen Lampe, som driver Spitzbergen Adventures har et viktig budskap etter at hun og elleve andre måtte hentes med helikopter fra Mohnbukta lørdag.» Kilde: svalbardposten.no.

Nå skal Vegard prøve noe nytt for å få nye ansatte (Finnmark) +
«Når Norge nå igjen har åpnet opp, så betyr det også at driften ved Skaidi Hotell tar seg opp igjen. .. – Vi må ha fire-fem ansatte til. Vi tenker blant annet på en ny turnusordning for kokker med en uke på og en uke av.» Kilde: ifinnmark.no.

Ville stenge adkomstveien til hotell for biltrafikk (Finnmark/Troms) +
«Glemte å sjekke om hotellet skulle satse videre. Her må vi bare beklage den dårlige kommunikasjonen, sier Nye veier, som ville stenge veien til hotellet på toppen av Kvænangsfjellet.» Kilde: nordlys.no.

Vil bygge ut nordlysparadis på Senja: – Et eventyr med bestillinger (Troms)
«Det er med skrekkblandet fryd jeg ser bookingtallene for juli og framover. Det er et eventyr med bestillinger langt inn i neste vinter allerede, men etter to år med korona.. tør jeg nesten ikke å tro på at det faktisk blir sånn, sier Anders Hanssen.» Kilde: nordlys.no.

Tromsø vil droppe utslipp fra fly og skip i EU-søknaden (Troms) +
«Vi fremmer to reservasjoner: Fly- og skipstrafikk», skriver Tromsø kommune i søknaden til EU-programmet «100 klimanøytrale byer.. – Vi synes dette er vanskelig.» Kilde: itromso.no.

Forskere advarer Tromsø mot å unnta fly og skip fra klimaprogram (Troms) +
«Det er et himla gap mellom liv og lære, sier to av landets ledende forskere på lokal, grønn omstilling. De advarer Tromsø sterkt mot å tro at reiselivet kan slippe unna.» Kilde: itromso.no.

Proffe snø-arkitekter fikset dette i Sollia (Troms)
«Sollifjellet Alpinsenter åpner et nytt tilbud til helga. En ny løype på 550 meter med varierende vanskelighetsgrad. – Med imponerende kunnskap, ferdigheter og effektivitet har Emil Fossheim og co. bygget en fantastisk park på tre dager.» Kilde: iharstad.no. 

Godt tilsig av turister (Nordland) +
«Det er tilsig av turister som vil se kval, sier Sara Mesiti og Geir Maan i Hvalsfari AS på Andenes.» Kilde: vol.no.

Karoline skal hjelpe Bædi & Børdi ut i verden (Nordland)
«Bædi & Børdi søkte nylig etter salgssjef som skulle få jobben med å bringe Bædi & Børdi ut til nye steder i inn og utland. Søkerne til stillingen var mange og gode, men til slutt falt valget på Karoline Blomstrand fra Svolvær.» Kilde: travelnews.no.

Dette skader både fiskeri og turistnæringa (Nordland) +
«Utviklingen i Henningsvær uroer fisker og Ap-politiker Holger Pedersen. Nå skal kommunen se på hvordan flokene med smutthull for boplikt skal løses. ..kommunens egne planer i praksis åpner for at helårsboliger i havna i Henningsvær kan bli fritidsboliger..» Kilde: lofotposten.no. 

Nå må pengene på bordet og spaden i jorda (Nordland) +
«Det sier Rita Lekang, regionleder i LO Nordland og Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør NHO Nordland, om The Whale. I november ble det klart at The Whale får 55 millioner kroner fra Nordland Fylkeskommune.» Kilde: vol.no.

Midt-Norge:

Nedsnødde hus og hytter: – Det blir lite dagslys her inne
«I Namsskogan nord i Trøndelag er det nå nesten to meter snø på flat mark. Enkelte steder må de bruke gravemaskin for å fjerne snøen fra hustakene.» Kilde: nrk.no.

Kulturbransjen mister støtteordning: – Vi føler oss lurt
«Katastrofalt og kritikkverdig. Det sier kulturnæringen om at stimuleringsordningen for arrangementer nå i praksis forsvinner – før den opprinnelige datoen.» Kilde: nrk.no.

Fjord-Norge:

Populært med truger (Møre og Romsdal)
«For dei som ikkje er fødde med ski på beina er vintervandring på truger eit stadig meir populært alternativ. På Åndalsnes har selskapet Romsdalen AS merka interessa og starta med utleige og guida trugeturar.» Kilde: nrk.no.

Tre cruiseskip til Kristiansund lørdag (Møre og Romsdal)
«Lørdag 19. februar blir det igjen travelt på havna i Kristiansund. Tre cruiseskip med til sammen over 1 200 gjester skal innom byen i løpet av dagen.» Kilde: ksu.no.

Vinterturister på byvandring måtte kle seg godt (Møre og Romsdal) +
«Tre cruiseskip med til sammen 1.200 passasjerer på vintercruise er ikke hverdagskost i Kristiansund. .. Cruiseturistene som besøkte Kristiansund, lørdag, fikk møte en værbitt by og måtte kle seg godt.» Kilde: tk.no.

Vil ha lenger avtale for turistinformasjonen (Vestland) +
«Det er krevende å planlegge for ett år av gangen. De siste to årene har turistinformasjonen i Måløy være på to ulike steder i Måløy sentrum.» Kilde: fjt.no.

Foreslår midlertidig doløsning for cruiseturister (Vestland) +
«Saken om cruisetoaletter i Torghopen i Måløy ble utsatt i formannskapsmøtet 1. februar. Nå har Kinn kommune kommet med en midlertidig løsning om det ikke skulle nå seg å få eventuelle toalett ferdig til cruiseturistene kommer.» Kilde: fjt.no.

Turstien bør vere ferdig samtidig med via ferrata (Vestland) +
Bremanger: «Som privatperson kan eg fint leve med eit via ferrata-anlegg, men eg meiner at den merka stien til toppen må gjerast ferdig samtidig med den høgaste delen av via ferrata.» Kilde: firdaposten.no.

Havila Hotel Raftevold åpnar dørene i mai (Vestland) +
«Havila Hotel Raftevold skal opne dørene for ein ny sommarsesong i midten av mai.» Kilde: fjordingen.no.

Akvariet i BergenTruet av konkurs – betalte tilbake koronastøtte (Vestland)
«Vi falt mellom to stoler og var ikke berettiget noen form for støtte under pandemien. Samtidig måtte dyrene ha mat og stell, sier direktør Aslak Sverdrup til E24.» Kilde: reiseliv1.no.

Cruisesesongen i Hardanger er i gang (Vestland) +
«Førstkommende tirsdag kommer tyske AIDAsol til Eidfjord, og innleder dermed cruisesesongen i Hardangerfjorden 2022.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Åkrafjorden skal få nullutslepps-turisme (Vestland) +
«Enova støttar reiselivsselskapet Åkrafjorden Oppleving A/S med knappe 500.000 kroner til ein studie av korleis reiseopplevingane i den populære fjorden kan bli energinøytrale i framtida. ..Småskalakraft kan bli hydrogen..» Kilde: h-avis.no.

Tålegrenseanalyse for cruise fremlagt (Rogaland)
«Reiselivsnæringen fikk i dag presentert en faktabasert tålegrenseanalyse som vil være bærebjelken for hvordan videre satsing i cruisesegmentet skal planlegges. Reiselivsdirektør Per Morten Haarr er fornøyd med å ha på plass en analyse..» Se nøkkelpunkter fra analysen her. Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Cruise-tak i Stav­anger sender skip til Eiger­sund (Rogaland) +
«Stavanger-regionen Havn har så langt i år sagt nei til anløp av 11 mindre hurtigruteskip på grunn av taket på 200 cruiseskip per år.» Kilde: aftenbladet.no.

Smak av honning då reiselivsaktørane la nye planar (Rogaland) +
«Mat blir eit viktig satsingsområde for reiselivsaktørane i Dalane framover. Alexandra byr på honning. Aktørar frå reiselivet i Dalane og representantar frå kommunane var torsdag samla på Vikeså for å diskutera satsinga for Magma Unesco Global Geopark i åra som kjem.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge:

Vinterferierush av dansker og nordmenn
«Etter to års ufrivillig fravær, er danskene glad for å endelig være tilbake i bakkene for fullt. Og denne helgen kommer storinnrykket av nordmenn.» Kilde: nrk.no.

Vill feriejubel på fjellet: – Fantastisk! Det kribler i magen!
«Det nærmer seg vinterferie for de sørlige delene av Norge. Skisentrene gleder seg over å endelig kunne ha normale tilstander i skibakkene under vinterferien etter to lange år med koronarestriksjoner.» Kilde: tv2.no.

Tyske Georg skal få fart på koronarammet turoperatør (Innlandet) +
«Jotunheimen Travel har allerede mye på plass. Jobben min blir å utvikle nye turer, særlig vinterstid – og få sving på salget, sier Georg Sichelschmidt. .. Morselskapet AS Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB) satser på at koronapandemien snart er bak oss.» Kilde: oa.no. 

Som natt og dag (Innlandet)
«Opp mot 12 000 personer har denne helga tatt turen til alpinanlegget i Trysil.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Fryktet konkurs: – Et mareritt (Innlandet)
«Pandemien har rammet turistnæringen i Trysil hardt. For flere bedrifter kom gjenåpningen i grevens tid.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Snart kommer den til Brumunddal: – Vet ikke hva de klager på (Innlandet)
«Stein Ola Skaarer er skråsikker på at badstubåten som skal ligge ved Skibladnerbrygga i Brumunddal, blir en berikelse. Også for naboene.» Kilde: ringsaker-blad.no.

Fra 200 til 1000 afterskigjester (Buskerud)
«I fjor var omsetningen på afterski på Stavkroa i Hemsedal ned 80 prosent. Forrige helg kunne de melde om omsetningsrekord.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Hemsedal er fasiten (Buskerud) +
«Hemsedal kan takke satsinga på varme senger for den enorme utviklinga i folketal.» Kilde: hallingdolen.no.

Hotellet åpner 1. april: – Dette blir helt utrolig bra! (Buskerud) +
Kongsberg: «Dana Ali er en både ydmyk og stolt hotelldirektør. Med utsikt til Skrim sørover, og langt oppover Numedal nordover, har han stor tro på at skybaren blir en lokal møteplass. Hotellet åpner 1. april.» Kilde: laagendalsposten.no.

Lokale perler trekker turister (Akershus) +
«Turistene strømmer til de nye hyttene som ligger langs elvene i Nes. Det kan gi nye muligheter for opplevelsesbasert turisme.» Kilde: raumnes.no.

Bli med inn i Bjørvikas splitter nye mathall (Oslo)
«Planlegger du en tur til Oslo i nærmeste framtid, kan kanskje den nye mathallen i Barcode Bjørvika være verdt et besøk? Daglig leder Haakon Sand i Barcode Street Food sprudler av glede når han ser alle gjestene som vrimler rundt i mathallen..» Kilde: moss-avis.no.

Halden Turist avvikles: – Nå må vi jobbe raskt (Østfold)
«Om noen måneder er sommersesongen i gang i Halden, men hvem som skal ønske turistene velkommen er ikke klart. .. Det er naturligvis mange av reiselivsbedriftene i Halden som nå er spente på hva som skjer videre.. Planen er at Halden Turist drives ut april.» Kilde: ha-halden.no.

Ingunn og Eivind flytter fra Ski for å drive hotell i Telemark +
«Ingunn og Eivind Ellingsrud, samt deres familie, flytter fra Ski til Midt-Telemark for å satse på et nytt prosjekt. – Vi har ventet på at barna skal bli store nok. Nå går de siste året på ungdomsskolen og det er tid for å se etter noe nytt og spennende.» Kilde: oblad.no.

Tar over ny drift på Gvepseborg kafé (Telemark) +
«Torbjørn Vågsland mener det burde være et tilbud til turistene på Gvepseborg. Han har tilbudt seg å drive kaféen de neste to feriene – til stor glede for Geir Grumheden og Krossobanen.» Kilde: rablad.no.

Det nye konseptet ble en stor suksess –  nå klare med nytt arrangement (Telemark)
«Sammen med et knippe nøkkelpersoner i MC miljøet utviklet Lars Arne og Katrine Straand, som 5. generasjon drivere av Straand Hotel, konseptet HUBriding i 2020 som tilbyr 13 dagsturer for motorsyklister med hotellet som base. Nå er de klare for å satse på et nytt årlig arrangement.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Beroliget skeptikerne: -Ingen vil tvinge noe på Lyngør +
«Knut Aall (Xtra-Lista) har gitt uttrykk for at det blant huseiere i Lyngør er en betydelig frykt og motstand mot å havne på verdensarvlisten. I følge Hege Kristin Martinsen, som er rådgiver for kulturminnevern i fylkeskommune, har folk ikke noe å frykte.» Kilde: tvedestrandsposten.no.

Fra Mandalselva til UNESCO – Klinkbåtbygging verdens kulturarv!
«Ved utløpet av Mandalselva har vi en stolt bærer av denne tradisjonen, nemlig Walvicks Båtbyggeri. Denne kvelden i Buen kulturhus er selve startskuddet for alle feiringene av UNESCO-innskrivingen.. Det skal altså feires et helt år til endes.» Kilde: kysten.no.

Annet:

Omstridt toalettregel: Stengt inne på do
«Minst fire passasjerer er blitt stengt inne på busstoaletter som følge av omstridt praksis, ifølge tillitsvalgt. Hver gang noen må på do, må bussene stanse.» Kilde: dagbladet.no.

Del gjerne!