Bærekraftig reiseliv viktig for både gjester og innbyggere.. og 38 andre utvalgte reiselivsnyheter denne torsdagen

Innovasjon og reiseliv – fra ide til marked
«En håndbok for grundere og andre rebeller som vil skape fremtidens reiseliv. .. Også en samling travel-tech ideer du kan bruke, eller le av. Av Håvard Utheim.» Kilde: travelopment.no.

Skal finne forretningsmodeller for «fremtidens destinasjonsselskap»
«Takk til Destinasjonsforum Nord for oppdraget der 2469 Reiselivsutvikling i samarbeid med Menon Economics skal utforme forretningsmodell(er) for «Destinasjon 3.0 – fremtidens destinasjonsselskap».» Kilde: facebook.com/2469reiseliv

Rekordforbruk på norgesferie i fjor
«Med stengte grenser og strenge restriksjoner, valgte vi nordmenn å reise i eget land i 2021. Resultatet ble tidenes år for norgesferie, med en dobling av forbruket på hjemmebane til 66,5 milliarder kroner fra 2019.» Kilde: business.visitnorway.com.

Og nå avbestilles feriereiser til utlandet i frykt for krigen
«Krigen i Ukraina har ført til svikt i salget av reiser til det øvrige Europa. Mange som har kjøpt flybilletter og som frykter både krig og atomulykker, ringer nå til forsikringsselskapene for å høre om de kan hjelpe.» Kilde: flysmart24.no.

6 av 10 hotellrom tomme i februar
«I Oslo og Bergen stod seks av 10 rom tomme i februar, men likevel er det en kraftig forbedring sammenlignet med februar måned i fjor.» Kilde: reiseliv1.no. 

Innlegg: Skjemmes over Utkant-Norges manglende respekt
«Med hederlige unntak fremstår den norske fjellheimen som en blanding av utilgjengelig villmark og kjøpesenterkåt hytteby for nyrike.» Kilde: gd.no.

Lørdag 19.mars er det klart for Vårryddedagen – viktig for reiselivet!
«Hold Norge Rent ønsker deg velkommen til årets første nasjonale ryddedugnad. Alt du trenger for å bli en del av Vårryddedagen er et par hansker og en sekk eller pose.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hvordan påvirker klimaendringene kulturarven?
«Det ble diskutert under konferansen Oslo Forum 2021: Cultural Heritage in a Changing Climate i september i fjor. Nå er diskusjonene på konferansen samlet i en publikasjon som er tilgjengelig for alle.» Kilde: riksantikvaren.no.

Nordic Choice Hotels kåret til Årets hotellkjede i Norge
«Etter et pandemiopphold i fjor, kan Nordic Choice Hotels igjen smykke seg med tittelen Grand Travel Award for Årets hotellkjede.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Bedriftene må få strømhjelp
«NHO har bedt om at bedrifter får hjelp til å håndtere økte strømkostnader. Nå har saken fått støtte på stortinget, hvor KrF fremmet et representantforslag.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Voldsom prisstigning på bensin kan gi dyrere flybilletter
«I løpet av en uke har prisene på flybensin steget med 33 prosent. Det passer veldig dårlig for flyselskapene, som prøver å reise seg etter koronaen.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Viktige bidrag til bærekraftig utvikling av lokalsamfunn og reisemål (Svalbard)
«Visit Svalbard har gjennomført undersøkelser knyttet til reiselivet på Svalbard for å samle verdifull innsikt. Dataen skal brukes til å jobbe videre med konkrete miljø- og bærekrafttiltak.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Reiselivet på Svalbard bes boikotte russiske bedrifter (Svalbard)
«Visit Svalbard ber sine medlemsbedrifter om å ikke kjøpe tjenester fra russiske selskaper. Russland mener det bryter med den arktiske solidariteten.» Kilde: abcnyheter.no.

Turistfiskebedrifter ønsker støtte 
«Havfisketurismen langs norskekysten, og spesielt i Nord-Norge, påvirkes av konflikten i Ukraina.. NHO Reiseliv og Fellesforbundet har kontaktet myndighetene for å varsle om at det kommer til å bli behov for nye støtteordninger..» Kilde: fiskeribladet.no.

Innlegg: Velkommen tilbake! (Finnmark)
«Det gir en helt spesiell følelse når det rigges for Finnmarksløpet i Alta sentrum. Alle værer liv og aktiviteter. I det øyeblikket en maurtue av frivillige rykker inn med entusiasme, stiger forventningene.» Kilde: altaposten.no.

Reagerer kraftig på at hotellkjede stenger for russiske gjester (Troms) +
«Ap-politiker Olga Goldfain, som selv har russisk bakgrunn, reagerer på at hotellkjede i Tromsø nekter å ta imot russiske gjester. – Det er lovstridig, sier hun.» Kilde: itromso.no. 

Planlegger endringer på hotellet i Bodø (Nordland) +
«For kort tid siden var det møte mellom hotellmagnaten Arthur Buchardt og Bodø kommune. .. Avisa Nordland har grunn til å tro at agendaen var at Buchardt ønsker endringer på hotellprosjektet på Rønvikfjellet og at spaden kan stikkes i jorda om kort tid.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Fikk ikke sjekket inn på automat – har krav på erstatning
Trondheim: «Da passasjeren skulle sjekke inn på automat på flyplassen, virket den ikke. Eneste alternativ var da å stille seg i en så lang manuell innsjekkingskø at han mistet flyet. Hendelsen inntraff på Trondheim Lufthavn Værnes sist høst.» Kilde: flysmart24.no. 

Setter punktum med en egen pilegrimsguide +
«På fallrepet av sin 12 år lange periode som pilegrimsprest og leder av Pilegrimssenter Dovrefjell, er Hans-Jacob Dahl i gang med det som skal bli ei unik guidebok for pilegrimer.» Kilde: opp.no. 

Fjord-Norge:

Luksusskipet «Spirit of Discovery» besøker Kristiansund (Møre og Romsdal) +
««Spirit of Discovery» (med over 1.350 personer om bord) skal legge til kai ved Devoldholmen torsdag morgen. Derfra skal cruisegjestene utforske byen og andre severdigheter som Atlanterhavsveien og Kvernes stavkirke.» Kilde: tk.no.

Innlegg: Ta vare på Gripruta (Møre og Romsdal) +
«Fiskeværet Grip er en av de mest populære turistattraksjonene i Kristiansund. Derfor er det viktig at Gripruta nå videreføres på en god måte. ..Kristiansund Kommunale Sundbåtvesen (KKS) overtar driftsansvaret og må skaffe ny båt i god til før sommersesongen.» Kilde: tk.no.

Sunde Fjord Hotel søker daglig leder (Møre og Romsdal)
«Vi søker en daglig leder til å lede vårt hotell som ligger på Sunde i Sula kommune kun 15 min fra Ålesund sentrum. Frist: Snarest.» Kilde: finn.no.

Steike fine bobiler (Møre og Romsdal)
«I en tid der det er mye fokus på utviklingen av kjedene, er det fortsatt mange mindre uavhengige bobilforhandlere. På Vestnes i Møre og Romsdal fyller en av dem 20 år denne uka.» Kilde: bobilverden.no.

Bestill de offisielle brosjyrene for bergen og regionen 2022 (Vestland)
«Selv om de digitale kanalene får stadig større oppmerksomhet, er det fortsatt stor etterspørsel etter trykte brosjyrer og kart blant tilreisende til Bergen.» Kilde: facebook.com/visitbergenBransjenytt

Her skal gourmet-Ørjan servere biff (Vestland) +
«Etter flere skifter av drivere skal mesterkokken Ørjan Johannessen få skikk på gamle Theatro øverst på Øvre Ole Bullsplass. – Vi åpner torsdag 5. mai, sier Ørjan Johannesssen..» Kilde: ba.no.

Sysendalen kan få to alpinsenter frå 2023 av (Vestland) +
«Det heileigde kommunale selskapet Sysendalen skisenter AS organiserer drifta av det eksisterande alpinanlegget i Sysendalen. Intensjonen er å halda fram, også eventuelt etter at Eidfjord Resort opnar sin fyrste heis nokre få kilometer unna.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Strand kan miste Lysebotn til Sirdal (Rogaland) +
«I tråd med flertallet i gamle Forsand kommune har Statsforvalteren i Rogaland anbefalt grensejustering til Strand.» Kilde: fvn.no.

Øst-Norge:

Derfor er det ingen som slår Trysil (Innlandet)
«Trysil er ikke bare for carving-entusiaster, alpinister, familier og dansker. På Trysilfjellet er offpisten undervurdert og terrengparken i toppform.» Kilde: friflyt.no.

Raskeste elektriske hurtigbåt mellom Hamar og Gjøvik? (Innlandet) +
«Innlandet fylkeskommune lanserte muligheten for verdens raskeste elektriske hurtigbåt i rutedrift mellom Hamar og Gjøvik. – Planen er å kunne bygge to like båter som går mellom Mjøsbyene med korte intervaller cirka 45 minutters mellomrom.» Kilde: oa.no.

Snur igjen om Citygården og nytt hotell (Buskerud) +
«Med Arbeiderpartiets snuoperasjon ligger alt til rette for at utbyggingen av Citygården og hotellet Scandic Hønefoss får flertall til å bygge ut.» Kilde:  ringblad.no.

Mathallen Oslo med kickstart på jubileumsåret (Oslo)
«Med rekordhøye besøkstall og fornyede leiekontrakter har Mathallen Oslo all grunn til å feire sitt 10. år på Vulkan.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Jørgen Holte blir direktør på Radisson RED Økern (Oslo)
«I sommer åpner Radisson RED Oslo, et nytt fantastisk hotell i et fremtidsrettet bygg på Økern Portal. Hotellet driftes av Norlandia Hotel Group (NHG), og brandes gjennom Radissons nye og urbane konsept RED.» Kilde: reiseliv1.no.

Velkommen til oss, Elizabete! (Oslo)
«Vi er så heldige å få ha en praksisstudent hos oss denne våren. Elizabete Strike er andreårsstudent på bachelorstudiet «Bærekraft og forretningsutvikling» på Høyskolen Kristiania..» Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Nature-based tourism in Germany and Norway (Akershus)
«On Thursday the 17th of March, there will be an open seminar arranged by NMBU and the German Sport University Cologne.» Kilde: nmbu.no.

Satser knallhardt tross tøff konkurranse fra utlandet (Vestfold) +
«Widerøe skal i sommer fly to ruter til Nord-Norge fra Torp. Men i år får de tøffere konkurranse om turistene fra utlandet. Catharina Solli tror to år med koronarestriksjoner har gjort at mange vil ferie i Norge også i år.» Kilde: sb.no.

Sørlandet:

And the winner is…
«I 2022 har det vært ekstra vanskelig å velge ut en kandidat for Visit Sørlandet og Sparebanken Sørs reiselivspris 2022. Bedriftene har under covid-pandemien snudd seg rundt og utviklet nye opplevelser, satset sammen, turt å utfordre seg selv og markedet – og lykkes!» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Vil lokke flere turister til Tvedestrand
«Ønsker å plassere ut to flytende hytter i sommer, og flere neste år. – Dette er et prosjekt jeg har jobbet med i et år, sier Pål-Erik Jahnsen ved Tvedestrand Fjordhotell.» Kilde: tvedestrandsposten.no.

Dette er planen for «Hagbart Waage»: – Vi starter i påska +
««Hagbart Waage» bytter ut Kirklandet–Grip med Grimstad–Lyngør. – Vi starter i påska, sier Knut Mørland som er en av initiativtakerne til kjøpet av båten. .. Planen er å etabler en fast rute om sommeren fra Grimstad til Lyngør med muligheter for å ta buss tilbake fra Lyngør.» Kilde: tk.no.

Annet:

How the Travel Industry Is Supporting Ukraine
«Travel companies and destinations are supporting Ukrainians in the best ways they know how, opening their hotels and large buildings for refugees and donating hundreds of thousands to their cause.» Kilde: travelpulse.com.

2022 travel trends
«2022 is well underway and consumers are ready to set out on their next adventure… if they haven’t already. Based on Trip.com Group and WTTC’s report on consumer trends – we’ve called it Trending in Travel – here are the 10 global consumer trends for 2022 and beyond.» Kilde: travelhub.wttc.org.

The big idea: is tourism bad for us?
«Wanderlust may be surging once more – but will travel really help us find what we’re looking for? Increasingly, we travel not to decentre our worldviews, but to chillax and populate our Instagrams.» Kilde: theguardian.com.

Del gjerne!