Bergensbanen tregere nå enn i 1975.. og 33 andre nyheter

Norge signerer reiselivets Glasgow-erklæring
«FNs klimatoppmøte COP26 foregår i disse dager i Skottland. Samtidig signeres reiselivets egen Glasgow-erklæring – et initiativ med mål om å øke klimaambisjonene i den globale reiselivsnæringen.» Kilde: business.visitnorway.com.

Norsk MICE-næring samlet seg i Bergen
«Nylig samlet Innovasjon Norge og Bergen Convention Bureau næringen i Norge som jobber med internasjonale konferanser. Målet var å sette fokus på hvordan næringen er rustet til å møte morgendagens utfordringer..» Kilde: business.visitnorway.com.

Stadig nærmere gamle høyder for hotellene
«De foreløpige oktobertallene for hotellrombelegg fra Benchmarking Alliance er svært gledelig lesning for hotelldrivere. Flere byer hadde høyere rombelegg i oktober i år enn de hadde i oktober 2019.» Kilde: reiseliv1.no.

Mer enn 100 campingplasser har åpent hele vinteren
«Hvilke campingplasser har åpent hele året, og hvordan skal du enkelt kunne finne dem? Bobilverden.nos redaktør tok i en kommentar tidligere denne uka et oppgjør med vinterstengte campingplasser. NHO Reiseliv tok utfordringen.» Kilde: bobilverden.no.

Fremdeles en krevende situasjon for mange i reiselivet 
«Det er en stor utfordring, forteller Terje Theodorsen til NRK fra Norsk Opplevelseskonferanse. Se innslaget på NRK Nordland Distriktsnyhetene her.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Misforståelser om kommunalt selvstyre
««Hytteeierne vil tett på naturen. Så tett at de kveler den», skriver Aftenpostens Christina Pletten 26. oktober. Kommentaren handler om byggingen av en fjellandsby i et villreinområde på Hardangervidda.» Kilde: aftenposten.no.

Dette koster det å reise miljøvennlig 
«Planlegger du ikke reisen i god tid, er det nesten uten unntak billigere å fly enn å ta toget. – Det bør koste mer å forurense, mener Naturvernforbundet.» Kilde: tv2.no.

Flyr pøser på med nye ruter – åpner til tre nye storbyer
«Det nye norske flyselskapet Flyr åpner nå ruter i raskt temp. I går ble ny rute til Spania åpnet. I dag kommer nok en spansk rute, og to andre ruter til europeiske storbyer.» Kilde: flysmart24.no.

Dobbelt så stor som sine nærmeste konkurrenter
«Det irske lavprisselskapet Ryanair har kommet godt ut fra startblokken etter korona-krisen. Ferske trafikktall viser at selskapet er dobbelt så stort som sine aller nærmeste konkurrenter.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Krever at turister fra USA skal slippe karantene
«Turister fra USA må i karantene om de reiser til Norge, noe som bekymrer turistbedrifter i Nord-Norge. Frps Bård Hoksrud krever at innreisereglene endres.» Kilde: tromsogfinnmark.

Innlegg: Det er kode rød for Nord-Norge
«Naturen er spektakulær, det fineste Norge kan by på. Men det gir deg en følelse av å kjøre langs en sammenhengende begravelse for de nordnorske bygdene.» Kilde: nettavisen.no.

Hotellsjef i Tromsø fortviler over nye corona-restriksjoner (Troms)
«Nye corona-restriksjoner gjør at hoteller i Tromsø mister inntekter fra julebord og konferanser. – Folk kansellerer mens vi snakker sammen, sier hotellsjef. Kommunen påbyr fra tirsdag munnbind, hjemmekontor, bordservering og maks 100 personer ved arrangementer.» Kilde: e24.no.

Da turistene endelig kom tilbake, økte smitten (Troms) +
«Mangedobling av turister i Tromsø gjør at reiselivet i byen gjenåpner butikker og aktiviteter, men økt koronasmitte bekymrer byens reiselivssjef.» Kilde: itromso.no.

Hun fulgte kompassnålen. Mot nord (Troms) +
«Jeg gir meg ikke før jeg får dette til, sier Marit Kvernhusløkken, som har bosatt seg på Reinøya for å satse på reiseliv rettet mot barnefamilier. – Jeg satt i Oslo med fullført bachelor i reiseliv og ledelse, men fikk ikke jobb i reiselivet og kjente på eventyrlyst..» Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Ny og større flyplass i Lofoten (Nordland)
«Men både ny/forbedret E10 og ny flyplass for Lofoten ble satt på dagsorden.. Det er hyggelig å konstatere at det i Lofoten er tilnærmet tverrpolitisk og regionalt unison enighet om de anbefalte forslag.» Kilde: lofotposten.no.

Destinasjon Kvitnes skiller seg ut (Nordland) +
Sortland: «Æ lika å skill mæ ut, sier Halvar Ellingsen. Det har han greid. På restauranten hans i Sortland, Kvitnes gård, er det lange ventelister for å få en av de 30 sitteplassene.» Kilde: horecanytt.no.

Midt-Norge:

MiST søker Markeds- og arrangementskoordinator
«Museene i Sør-Trøndelag AS (MiST) er en av landets største kulturinstitusjoner, og består av 12 museer og 25 besøkssteder. Frist: 30.11.2021.» Kilde: finn.no.

Fjord-Norge:

Norges første el-turbuss i sitt slag i trafikk (Møre og Romsdal)
«Hurtigruten Norge og Tide setter Norges første el-turbuss i sitt slag i trafikk. Dermed blir det for første gang mulig å reise på bussutflukter med Hurtigruten helt utslippsfritt.» Kilde: abcnyheter.no.

Julebordsesongen nærmer seg fullbooka (Møre og Romsdal)
«Flere restauranter er fullbooka, og hos restaurantsjef Joakim Hoff i Ålesund ligger det an til å bli en rekordsesong for julebord. – Folk er sugne på å komme ut igjen. – Nå trenger man en real fest. Kilde: nrk.no.

Vil samle kulturfunksjonar og arbeidsplassar i Kulturhamna (M&R)
«Fylkeskommunedirektøren vil bidra enda meir for å få Kulturhamna i Ålesund realisert. For å gjere prosjektet økonomisk berekraftig, foreslår han å samle om lag 100 fylkeskommunale arbeidsplassar, samt etablere kulturfunksjonar og .. eit kunstmuseum, på Sørsida.» Kilde: mrfylke.no.

Ny direkterute mellom Bergen og Paris (Vestland)
«Vueling starter opp direkterute mellom Bergen og Paris. Ruten får to ukentlig avganger og gir Vestlendingene gode muligheter til å oppleve Paris. Og ikke minst kan Bergen og Fjord-Norge lokke franske turister hit!» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Bergensbanen 14 minutter tregere nå enn i 1975 (Vestland)
«Reisetiden mellom Oslo og Bergen med tog har økt med 14 minutter i løpet av de siste 46 årene. Vy mener det skyldes dårlig infrastruktur og økt trafikk.» Kilde: abcnyheter.no.

Kongeparken med rekordår etter 12 mill. i koronastøtte (Rogaland)
«Kongeparken hadde sitt beste resultat noensinne i 2020, med god hjelp av koronastøtten på 11,6 millioner kroner.» Kilde: reiseliv1.no.

Utelivstopp måtte hente kokk i Italia til nytt utested (Rogaland)
«Stavangers «restaurantkonge» Arne Ø. Joakimsen åpner nytt utested, men mangelen på fagfolk gjør at restaurantene hans taper inntekter.» Kilde: e24.no.

Hurtigrute-skipet MS «Otto Sverdrup» blir en hyppig gjest (Rogaland) +
«Hurtigruteskipet «Otto Sverdrup» ligger ved Strandkaien i Stavanger. Den er et av flere ekspedisjonscruiseskip som tar turen innom Stavanger-regionen.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Webinar: Har korona endra framtida for fjellområda?
«På dette seminaret vil du få presentert heilt nye tal for befolkningsutvikling og næringsliv i fjellet og få ulike perspektiv på framtida for fjellbygdene. Ta med deg kaffekoppen, logg deg på 23. november kl.09.00 for å høyre..» Kilde: fjellnettverket.no.

Stor interesse for aktive fjellkonferanser (Innlandet/Buskerud)
SkiStar: «En økning på 10% i bookingen vitner om stor interesse for sosiale samlinger med faglig påfyll, i kombinasjon med aktivitet og naturopplevelser.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Trysil mangler 20 kokker før vintersesongen (Innlandet)
«Mange kjøkken står tomme fordi svenske arbeidstakere ikke kommer tilbake etter pandemien.» Kilde: reiseliv1.no.

Innfører tiltak mot lysforurensning. Vil ikke ha et nytt Sjusjøen (Innlandet)
«Ringsaker kommune tar grep for å begrense lysforurensningen i fjellet. I første omgang handler det om rundt 500 hytter i Bjønnåsen, et område som forøvrig nylig fikk tilgang på innlagt strøm.» Kilde: hytteavisen.no.

Ledig stilling i Anno museum (Innlandet)
«Anno Museum søker Seksjonsleder for besøkssentrene ved Anno-museene i Elverum.» Frist: 21.11.2021. Kilde: finn.no.

Sørlandet:

Slik ser det ut på innsiden av den nye ferja
«Den nye cruiseferja som skal trafikkere mellom Kristiansand og Eemshaven inneholder blant annet 700 lugarer, fem restauranter, butikker og spa.» Kilde: fvn.no.

Vest-Agder-museet søker markedsansvarlig
«Vest-Agder-museet søker en kreativ og engasjert person til å gjøre museets avdelinger, tilbud og aktiviteter kjent for publikum.» Kilde: Frist: 19.11.2021.» Kilde: finn.no.

Annet:

Knallhard kamp om turistene – feriefavoritt vil tyvstarte
«Det er ingen hemmelighet at det er en intens konkurranse mellom de populære ferielandene langs Middelhavet om å hente nordmenn og andre turister til sine land så tidlig som mulig. Nå vil Hellas at sommersesongen neste år skal starte allerede i mars.» Kilde: flysmart24.no. 

Here’s What Stepping Up on Climate Change Means for Global Tourism
«It’s a historic moment for the industry, with climate now sitting at the top of the global tourism agenda, even if many more stakeholders are yet to join the party. But rallying behind the climate emergency might just be the thing that resolves tourism’s many woes, everywhere.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!