Dagens 58 utvalgte reiselivsnyheter

Overskriftene lenker til artiklene. Ingress søker belyser saken som er åpne om de ikke er merket a+ (tilgang via +Alt) eller + (betalingsmur).

Nasjonalt

Menons prognoser for norsk reiseliv mot 2030
«I denne rapporten vurderer Menon hvordan norsk reiselivsnæring vil utvikle seg mot 2030. Rapporten er skrevet høsten 2023, det første året etter at koronapandemien er tilbakelagt.» Kilde: menon.no.

10-års jubileum for Camping- og reiselivskonferansen – et referat
«Det var igjen tid for å samle camping- og reiselivsnæringen til høstens store konferanse. Denne gang skulle det feires at Nasjonal klynge for campingnæringen fyller 10 år i år og med det også campingkonferansen. I år ble konferansen arrangert på Sundvolden Hotel.».. Her er et fyldig referat. Kilde: norskturistutvikling.wordpress.com.

TravelXpo inviterer til bransjedag under TravelXpo 2024
«I samarbeid med Innovasjon Norge og Virke gjentar vi suksessen fra årets TravelXpo med en ny og inspirerende bransjedag for reiselivsnæringen. Sikre deg din billett nå!» Kilde: travelxpo.no.

Vi bruker mindre penger på reising om dagen
«Nordmenn trekker kortet stadig sjeldnere, og det er særlig penger på reising som velges bort i dyrtiden, viser DNBs oversikt over bankkundenes kortbruk.» Kilde: abcnyheter.no.

Bruk av design, arkitektur og utekunst for å øke reiselysten
«Interreg Sverige-Norge prosjektet Design og arkitektur som reiseutløser (DARK) vil etablere et nettverk med aktører knyttet til utekunst, design- og opplevelser knyttet til arkitektur for å nå nye målgrupper.» Kilde: interreg.no.

Norden topper på bærekraftig reiseliv
«Hvert år rangerer Global Destination Sustainability Index (GDS-indeksen) en mengde av verdens mange reisemål etter bærekraftsnivå. I år tok Oslo andreplassen og «Køben» tredje, mens Göteborg tok førsteplass for sjuende år på rad.» Kilde: smakmagasinet.no.

Innlegg: Insta-jaget stresser dyrelivet
«Hvor langt er vi villige til å gå for å jakte det perfekte bildet? Foto-turisme har blitt en verdensomspennende feber, og det trekker mennesker fra alle verdenshjørner. I skyggen av denne trenden, viser det seg at foto-turister ofte forstyrrer og stresser dyrelivet de søker å dokumentere.» Kilde: tk.no.

Disse skianleggene åpner til helgen
«Flere av de største aktørene starter sesongen i disse dager. Her er oversikten over når anleggene nær deg åpner.» Kilde: friflyt.no.

Magasinet Alpin & Fjell nr. 121 nå ute
«Magasinet er nå et helårsmagasin for aktiviteter som ski og sykling, og alt som rører seg ute hos medlemmene og leverandørene våre. Magasinet distribueres til alle medlemmer i norske alpinanlegg. I tillegg distribueres den til tilsynsorganer, relevante aktører i norsk reiseliv og andre som er tilknyttet bransjen.» Se det her. Kilde: alpinogfjell.no.

Setter strek for seksuell trakassering i julebordsesongen
«Den ansatte er aldri en del av menyen. NHO Reiseliv «Setter strek» for seksuell trakassering i forbindelse med årets julebordsesong.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Drosjeutvalg vil stramme inn kjørereglene – Uber og Bolt truer med Esa +
«Aktører i taxibransjen er på kollisjonskurs om forslag til nye regler. Det er full strid om taksameter og om sjåførene skal være tilknyttet en sentral.» Kilde: dn.no.

Fjerntog blir bedre tilrettelagt for folk med funksjonsnedsettelser 
«Regjeringa ønsker at flere skal reise miljøvennlig med tog. – Vi har tatt brukerorganisasjonene på alvor for å bidra til å oppnå dette, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård..» Kilde: nrk.no.

Regjeringen setter opp lufthavnavgiftene med 200 millioner kroner
«Folk flyr sjeldnere etter koronapandemien, noe som gjør at flyplasseier Avinor venter lavere inntekter fremover. Nå tar regjeringen grep.» Kilde: e24.no.

Positivt for Avinor og luftfarten
«Avinor er tilfredse med at Regjeringen foreslår tiltak for å bedre våre rammevilkår, i en tid der Avinor og luftfarten fremdeles sliter med formidabel inntekts- og passasjersvikt etter pandemien, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Mener avgiftshopp kan gi tomme flyseter
«Flyselskapene med NHO Luftfart i spissen vil ha restrukturering av Avinor, og mener avgifter vil føre til at færre reiser.» Kilde: e24.no.

Konkurransetilsynet vil forby Norwegians oppkjøp av Widerøe
«Konkurransetilsynet varsler at det vil gripe inn mot Norwegians kjøp av Widerøe. .. Nå har Norwegian 15 virkedager på seg til å komme tilsynet i møte.» Kilde: e24.no.

SAS: – Fornøyd med tilsynets grundighet
«Norwegians hovedkonkurrent SAS gir Konkurransetilsynet honnør for jobben de har gjort på kjøpet av Widerøe. » Kilde: e24.no.

Nord-Norge

Nordnorske bedrifter til Internasjonale Grüne Woche i Berlin (IGW)
«Fra Nord-Norge har vi med oss et bredt spekter av mat/drikke og reiselivsbedrifter fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, til sammen 32 bedrifter + 4 kokker og 8 lærlinger. I år har vi også et ekstra fokus på samisk mat og reiseliv.» Kilde: regjeringen.no.

Internasjonalt team i verdens nordligste «fine dining»-restaurant (Svalbard) +
«Det siste året har restauranten Huset på Svalbard gjennomgått store forandringer, alle med det formål å forbedre den kulinariske opplevelsen til sine gjester. Dessuten er det hentet inn anerkjent, internasjonal ekspertise til både kjøkken- og serveringsteamet på 78 grader nord.» Kilde: horecanytt.no.

Verdens nordligste dansefestival feirer 20 år (Finnmark)
«Dans som språk er internasjonalt. Den bygger bro over både landegrenser, språkgrenser og kulturelle forskjeller, sa fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i sin hilsningstale under åpninga av  DanseFestival Barents i Hammerfest.» Kilde: tffk.no.

Slik skal det nye Bardufoss Hotell se ut (Troms) +
«Thorbjørn Nymo har drevet Bardufoss Hotell siden 2003. Nå, 20 år seinere, skal de fornye rammetillatelsen til nytt hotell i Bardufoss sentrum. – Vi er veldig interessert i å realisere denne utbyggingen.» Kilde: nyetroms.no.

Melder om kaos utenfor Skjervøy (Troms) +
«I fjordene utenfor Skjervøy er det i dag for mange båter og turister, for tett på hvalflokkene. Det skriver NHO Reiseliv, Visit Lyngenfjord, Visit Tromsø-Region og reiselivsklynga Arctic-365. – Det observeres daglig et 30-talls båter av ulik størrelse fylt med opplevelseshungrige turister.» Kilde: framtidinord.no.

Myndighetene må komme enda sterkere på banen med kontroller (Troms)
«NHO Reiseliv, Visit Lyngenfjord, Visit Tromsø-Region og reiselivsklynga Arctic-365 har alle de siste dagene mottatt bekymringsmeldinger fra medlemmer som rapporterer om til dels kaotiske tilstander i havet utenfor Skjervøy.» Kilde: facebook.com/groups/reiselivetitromso

Stordalen får fortsatt hotell-nei (Troms) +
Tromsø: «Kommunen forteller at hotellet fortsatt vil være dobbelt så høyt som tillatt, og har derfor gitt beskjed om at planinitiativet stoppes.» Kilde: itromso.no.

Visit Vesterålen deltar på AETC (Nordland)
«Visit Vesterålen deltar denne uken på kickoff event for Arctic Europe Tourism Cluster (AETC), en videreføring av Visit Arctic Europe.» Kilde: visitvesteralen.com.

Storytime: Beijing – Lofoten – Beijing (Nordland)
«I’m so excited to share this amazing story of friendship and business! Five years ago, I met Lei Sun, a tour operator from Beijing, at the STB Roadshow. We hit it off right away and started working together to promote Lofoten as a destination for Chinese travelers..» Kilde: Vegeir Selboe / linkedin

Nå har det store turistanlegget fått nye eiere (Nordland) +
«Asgeir Andreassen og Heidi Øygård har solgt det store turistanlegget sitt i Skjoldehamn til «eventyrere», som også skal satse på turisme. Det var i april at ekteparet i Experience Andøy la ut reiselivsanlegget som de møysommelig har bygd opp til turismeopplevelser de siste 14 årene.» Kilde: vol.no.

Bodø utpekt som en av Europas Bucket list-destinasjoner (Nordland)
«Bodø er utpekt som én av de destinasjonene i Europa som man bare må besøke i 2024 av det amerikansk tidsskriftet Condé Nast Traveler.» Kilde: bodonu.no.

Innlegg: Finnes det en plan B (Nordland)
«Skal man unngå at det blir «Ny spøkelsesby, ny flyplass» må det særs kreative løsninger til. Planene – slik de foreligger i dag – minner styggelig om et luftslott.» Kilde: an.no.

Myken-rute også neste sommer (Nordland)
«Ruta har vært en stor suksess og har betydd mye både for turister og fastboende. Derfor lyser vi ut et anbud på denne strekingen også for neste sommer, sier fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø..» Kilde: hblad.no.

Midt-Norge

Trøndelag i rampelyset – Høydepunkter fra Opplevelseskonferansen 2023
«Herlig å kunne tilbringe to dager med mange dyktige, engasjerte og artige kollega fra hele regionen på Trøndersk Opplevelseskonferanse 2023. Jeg føler meg privilegert å kunne bidra sammen med hele «Trønderlaget» til å videreutvikle Trøndelag som opplevelsesdestinasjon..» Kilde: Petra Sestak-Flagestad / linkedin

Vi hadde MeetinNorway i Trondheim i forrige uke
«Last week we were hosting MeetInNorway – Visit Norway ‘s annual event for the MICE industry. We had the opportunity to show what Trondheim has to offer, and 320 pre-booked meetings were held between agents from all over Europe and suppliers from Norway.» Kilde: Visit Trondheim / linkedin

Røros lufthavn med årsbeste – setter opp ekstra avganger
«Antallet flypassasjerer for ruten Røros – Oslo er i vekst.  I oktober reiste 1842 passasjerer over Røros lufthavn. Det er hele 33% vekst målt mot samme periode i fjor og den beste måneden etter pandemien.» Kilde: gauldalsposten.no.

Fjord-Norge

Går sammen for å skape helårs turistopplevelser på Nordmøre (M&R)
«Reiselivsaktører i Averøy, Kristiansund og Smøla vil fylle på med opplevelser for å få turisten til å oppholde seg lenger på Nordmøre.» Kilde: tk.no.

Innlegg: Hva menes med «soleklart flest»? (Møre og Romsdal)
«Jeg reagerer på overskriften i Sunnmørsposten der det står «Soleklart flest er negative til gondolen» på Sula.» Kilde: smp.no.

Internasjonal pris til sunnmørsbedrift (Møre og Romsdal) +
«Bonseye, selskapet som tilbyr guida turar med ribbåt på Geirangerfjorden, er kåra til å ha «Årets naturskjønne turtilbod» av internasjonale Luxury Travel Guide.» Kilde: nyss.no.

Rekordtidleg sesongopning i Myrkdalen (Vestland)
«Komande laurdag, 18. november, opnar me delar av skisenteret, og me er veldig glade for å kunna invitera gjestene våre på ski allereie no, seir John Ivar Norheim, dagleg leiar i Myrkdalen Fjellheisar.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Brussels gets direct access to Norwegian fjords from April (Vestland)
«On 12 April 2024, Norwegian airline Widerøe is launching direct routes from Brussels to Bergen, connecting the capital of Europe to the breathtaking fjords along the west coast of Norway.» Kilde: traveltomorrow.com.

Amerikanere og nordeuropeere finner veien til Bekkjarvik (Vestland) +
«Det satset hardt og målrettet av Johannessen-familien og hotelldirektør Rønnaug Nymark (innfelt) ved Bekkjarvik Gjestegiveri Hotel & Suites. I sommer åpnet de et nytt boutiquehotell som har slått an. – Vi ønsker å nå nye målgrupper, og jobber derfor tett med internasjonale agenter.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Historisk høyt belegg på hoteller på Stord (Vestland)
«Salget av gjestedøgn på Stord i 2023 er historisk høyt. Ifølge hotelldirektør Martin Tveita ved Stord hotell, er salget av gjestedøgn på Stord i 2023 historisk høyt, melder Sunnhordland.» Kilde: radioh.no.

Luksus-restauranten Re-Naa hardt ut mot Equinor (Rogaland)
«En Equinor-avbestilling på luksusrestauranten Re-Naa i Stavanger har fått et harmdirrende etterspill.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Øst-Norge

Ni flyselskaper til Sälen-Trysil i vinter (Innlandet)
«Flytrafikken med skiturister fra Europa til Scandinavian Mountains Airport Sälen-Trysil øker. Sist ut er Västflyg som lanserer en helt ny flyrute med to ukentlige avganger fra Trollhättan-Vänersborg i Sverige.» Kilde: abcnyheter.no.

Hotella og alt som skjer her, er avhengige av turismen (Innlandet) +
«Visit Jotunheimen AS har søkt Lom kommune om driftsstøtte i 2024 og 2025. Søknaden skapte debatt i formannskapet.» Kilde: fjuken.no.

JVB Travel AS søker Sales Manager (Innlandet)
«JVB Travel er en del av JVB konsernet som er et transportselskap med over 100 års erfaring i å frakte norske og utenlandske turister til fjells. Vår visjon er å være den ledende turoperatøren for bærekraftig opplevelsesreise i Jotunheimen og Valdres.» Kilde: finn.no.

Vil slå sammen destinasjonsselskap (Innlandet) a+
«Reiselivsselskapene lykkes med det flere har prøvd, men aldri fått til: Et samarbeid mellom Hamar og Lillehammer. Ikke nok med det: Gudbrandsdalen blir også med. Visit Lillehammer, Nasjonalparkriket Reiseliv og Visit Mjøsa går sammen i et felles destinasjonsselskap.» .. Nå skal de samle reiselivet fra Stange i sør til Bjorli i nord. Kilde: h-a.no.

Denne attraksjonen er verdens beste (Innlandet)
«Blant 5000 fornøyelsesparker i hele verden gikk Hunderfossen helt til topps – sammen med Disney World.» Kilde: nrk.no.

Vikingtidsmuseet skal løftes til et internasjonalt kunnskapssenter (Oslo) +
«Omgjøringen og utvidelsen av Vikingtidsmuseet i Oslo er i full gang, og arkitektfirmaet bak, AART, ønsker gjennom designet å bidra til å løfte museet til et internasjonalt forskningssenter og et museum der formidlingen og iscenesettelsen av kulturarven står i sentrum.» Kilde: reiseliv1.no.

Ja til hotell ved E6 i Råde: – En spennende mulighet for bygda (Østfold) a+
«Råde kan få hotell på nabotomten til Europris og Kiwi ved E6. – Spennende for bygda, som ikke har hatt noe overnattingssted for besøkende siden Lundeby Motell la ned, sier Kari Sogn (H), nyvalgt leder for samfunnsutvalget.» Kilde: f-b.no.

Sørlandet

FAM-trip etter Meet in Norway
«Etter «Meet in Norway» i Trondheim kunne deltakerne reise agenter melde seg på FAM-trips (familiarisation trips) hvorav det var en i Trondheim og en som Møtebyen Kristiansand hadde på Sørlandet.»  Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Destinasjonsmøte høsten 2023
«Tirsdag 7. november var destinasjonsrepresentantene på Sørlandet samlet på Thon Hotel Norge i Kristiansand, hvor blant annet samarbeid, markedsaktiviteter og arbeidet med ny webside stod på agendaen.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Søkte om en halv million – fikk 450.000
«Risør kommune har søkt Agder fylkeskommune om prosjektstøtte til kystkultur og uthavner, og får tildelt det meste av det de har søkt om, til to konkrete prosjekter.» Kilde: austagderblad.no.

Det er enda bedre pågang i år enn i fjor, faktisk +
«Julebordsesongen tar plass de kommende ukene. Hotellene i Lister-regionen forteller at det er mange bestillinger.» Kilde: lister24.no.

Annet

Icelandair hires “polite tourist bouncer”
«We decided to hire the world’s first-ever Tourist Bouncer to help guide them back to the airport when their stopover is, well, over.» Kilde: traveltomorrow.com.

Historisk Norse-fly landet på Sydpolen
«Natt til torsdag gjennomførte flyselskapet det de omtaler som en «banebrytende milepæl i luftfartshistorien» med den første landingen av en Boeing 787 Dreamliner på blåis på Sydpolen.» Kilde: e24.no.

European travel in magnetic capsules set to become a reality by 2030
«Europe has taken further steps towards an appealing old-school new technology – an alternative transport system and multi-modal travel network, composed of capsules powered by magnets, known as the “hyperloop”.» Kilde: traveltomorrow.com.

Tripadvisor’s 2024 Experience of Travel Study: 3 Charts
«The latest Tripadvisor survey highlights travel is no longer just about ‘been there, done that, got the T-shirt’, but understanding the story of the T-shirt itself.» Kilde: skift.com.

How To Capture Gen Z Travelers’ Interest On Social Media
«Social media undisputedly occupies a healthy territory as part of the inspiration and research landscape. But social media’s role in the travel industry goes further than just pretty saved posts.» Kilde: phocuswire.com. 

Harnessing the Power of AI in Travel Marketing
«Travelers have increasingly high expectations for personalized offers, seamless booking, and frictionless planning across the travel journey. Artificial intelligence (AI) provides travel brands with solutions to address those expectations with new tools that can improve the travel shopping experience and drive targeted customer acquisition.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!