Dagens reiselivsnyheter 02.06.2021

Nasjonalt:

Kom med flere gode signaler til reiselivsnæringen
«Denne uken inviterte NHO og NHO Reiseliv helseministeren til en digital spørretime om gjenåpningen. Hva skjer med en-meters-kravet, når åpnes det opp for utenlandske arbeidstakere og fullvaksinerte utenlandske turister var spørsmål som gikk igjen blant våre medlemmer.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Nordmenn flest velger Norge tross vaksinering
«Nordmenn endrer ikke ferieplanene denne sommeren, til tross for at stadig flere av oss blir vaksinert mot korona-smitte. Mer enn åtte av ti vil fortsatt følge myndighetens reiseråd i år og dropper turen til utlandet. Sommerplanene er å bli hjemme, dra på bilferie eller på hytta.» Kilde: flysmart24.no.

Nå planlegger 6 av 10 ferie med elbilen sin
«Mange ferske elbilister vil nå legge ut på sin første bilferie med elbil og stadig flere vil det bli når vi trapper opp mot utslippsfritt nybilsalg i 2025, sier generalsekretær i Elbilforeningen Christina Bu.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Forventer mer folk på veiene i sommer
«Majoriteten av den norske befolkningen sier at de vil følge UDs reiseråd denne sommeren. Med andre ord, de fleste planlegger norgesferie også i år.» Kilde: bobilverden.no.

Venter ikke på korona-sertifikat – gir dekning i røde land
«Flere forsikringsselskaper løser nå opp på den konsekvente holdningen mot å la reiseforsikringen gjelde i såkalte røde land i Europa. De vil ikke vente på at Norge skal komme med sitt vaksine-sertifikat.» Kilde: flysmart24.no.

Årets museum 2021: Se introduksjonsvideoene fra de nominerte
«Den nasjonale museumsprisen Årets museum deles ut hvert år i forbindelse med Museumsforbundets nasjonale museumsmøte. Prisen skal påskjønne godt museumsarbeid og inspirere til innovativ og nyskapende museumsvirksomhet av høy kvalitet.» Kilde: museumsforbundet.no.

Innlegg: Høgfartsbaner for distrikt og miljø
«Fly stoppar ikkje undervegs og er sentraliserande. Høgfartsbaner med mange stasjonar vil binde saman by og land og utvikle landet.» Kilde: nationen.no.

Flyr starter billettsalget – her er ruter og billettpriser
«Det nye norske lavprisselskapet Flyr skal ta av på sin første tur fra Oslo til Tromsø og har nå startet billettsalget. Men det er bare spesielle kunder som får komme først til mølla.» Kilde: flysmart24.no.

Kise om Norwegian-comebacket 
«Den tidligere Norwegian-styrelederen mener flyselskapet vil få et stort fortrinn av å ha «markedet for fritidsreiser i sin hule hånd i Norden».» Kilde: e24.no.

Wizz Air står fast ved boikott-søksmål tross innenriks-exit
«Det ungarske flyselskapet vil gå videre med søksmålet om ulovlig boikott, til tross for at det skroter den norske innenrikssatsingen. – Overraskende, mener motparten.» Kilde: e24.no.

Advarer – kan bli åtte timers køer på flyplassene
«Lei av køer på flyplassene? Når trafikken tar seg opp igjen kan det bli verre enn noen gang. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA sender nå et skremmeskudd inn i europeisk luftfart.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Flere overnatter i nord, men reiselivet bekymrer
«Tallet overnattinger i Nord-Norge har økt siden i fjor, men sammenlignet med før pandemien er det nedgang. Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland, mener apriltallene viser at situasjonen fremdeles er kritisk for reiselivet i Nord-Norge.» Kilde: fremover.no.

Innlegg: – Mister vi detaljhandelen, blir ikke reisemålet komplett (Svalbard) 
«Styret i Svalbard Næringsforening (SNF), her ved styreleder Terje Aunevik, ber politikerne følge innspillene SNF og Visit Svalbard, her ved nestleder Trine Krystad. De vil avvise påstander fra det politiske flertallet i lokalstyret.» Kilde: svalbardposten.no.

Skal du på Isfjord Radio Musikkfestival? (Svalbard)
«Frida Ånnevik og Torgeir Waldemar er klare for Isfjord Radio Musikkfestival på Svalbard. Et intimt, men mektig møte mellom mennesker, musikk og arktisk natur ved den ikoniske radiostasjonen ytterst i Isfjorden.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ole-Jacob Wold vitnet om Nordkapp (Finnmark)
«Ole-Jacob Wold var blant annet innom Nordkapp-fondet i vitneforklaringen i tingretten, et fond som ville gi millioner av kroner til å utvikle spesielt deler av næringslivet i Nordkapp.» Kilde: radionordkapp.no.

Drosjesjåførene deltok på vertskapskurs (Finnmark)
«Vi er de første turistene møter når de ankommer Alta, og de siste de møter når de reiser.» Kilde: altaposten.no.

Destinasjon 71* Nord har ekspandert under koronapandemien (Finnmark) +
«Destinasjon 71* Nord har ikke ligget på latsiden under pandemien. De har åpnet butikk i Lakselv og nå åpner de også restaurant i nybygget på Sarnes.» Kilde: ifinnmark.no.

Nordlysguide gikk konkurs med en halv million i gjeld (Troms) +
«Arctic Explorers ble startet i 2012, og drev nordlysturer, hvalsafari og guidevirksomhet i Tromsø og Lyngen…det var vesentlig usikkerhet om videre drift allerede før Covid-19 traff næringen. I november 2020 ble det åpnet konkurs etter oppbud.» Kilde: nordlys.no.

Anbefaler reisende å unngå Lofoten: – En svært uheldig formulering (Nordland) +
«Nylig frontet DNB en sak fra sine nettsider med overskriften: «- Vil du unngå kø, dra lengre nord enn Lofoten». Det har fått flere til å reagere.» Kilde: lofotposten.no.

Åpner to hoteller i Bodø på en måned (Nordland)
«Han har tidligere spådd en konkursbølge i hotellnæringen som følge av pandemien. Men i dag åpnet Petter Stordalen et nytt hotell i Bodø, og tror de vanskelige tidene går mot slutten.» Kilde: nrk.no.

Stordalen – Min beste dag siden februar 2020 (Nordland)
«Petter Stordalen ser frem til å åpne både nye og gamle hoteller i sommer – men det blir lenge til hotellkjeden er tilbake på 2019-nivå.» Kilde: e24.no.

Stappfullt i sommer, men de mangler en viktig brikke (Nordland)
«Vi lider alle av samme problem; vi får ikke inn arbeidskraft. .. Torghatten lokker mange til Helgeland. Det skaper utfordringer for reiselivsnæringen.» Kilde: nrk.no.

Nordlige ferieparadis ikke lenger skånet
«Alle nord for Brønnøysund slapp lenge unna flåtten. Nå er det historie. Flere og flere finner blodsugeren også i Nord-Norge.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

God start på laksefisket flere steder: – Nå blir det saft og haill
«Det gikk ikke mange timene ut i årets sesong før flere storlaks var dratt i land. For Svein Ove Nordsveen ble det en drømmestart med en rekordstor fisk.» Kilde: nrk.no.

Radio er stort på Norsk Radio- og fjernsynsmuseum
Selbu: «Norsk radio- og fjernsynsmuseum har fått en ny attraksjon: Verdens største radio. Forrige helg åpna museet for sesongen og Jan Erik Steen gleder seg til å ta imot gjester.» Kilde: lokalradio.no.

Barsjef reagerer på skjenkestopp – bør heller forby alkoholsalg i butikk
«Bedre å drikke under kontrollerte forhold på bar, enn å la folk slå seg løs i parker, mener barsjef i Trondheim.» Kilde: nrk.no.

Fjord-Norge:

En drøm er gått i oppfyllelse (Møre og Romsdal)
«Da store deler av reiselivet stod stille i fjor ble det jobbet iherdig i Rauma. En 60 års gammel drøm gikk i oppfyllelse – Romsdalsgondolen ble bygget. .. Blir gondolen like populær som utsiktspunktet Rampestreken? Se innslaget her.» Kilde: tv2.no,

El-sykkelutleie til turister (Møre og Romsdal)
«Rauma satser på el-sykkelutleie til turister som besøker kommunen i sommer. Satsingen er en del av arbeidet med å gjøre reiselivet i kommunen mer miljøvennlig.» Kilde: nrk.no.

Dette kan bli Hustadvikas nye reiselivsmagnet (Møre og Romsdal) +
«Et landskapshotell i Askevågen, ytterst ut mot havgapet, kan bli en ny reiselivsmagnet for Hustadvika.» Kilde: rbnett.no.

Innlegg: Flytende badstue som signalprosjekt (Møre og Romsdal)
«Molde kan få en flytende badstue i sentrum. Initiativtakerne til prosjektet «Nausta» har tatt et stort steg videre mot realisering. Målet er at de allerede denne høsten kan ønske de første badegjestene velkommen.» Kilde: rbnett.no.

Noen spaserer rett inn og slår seg ned i hagen (Vestland) +
«Jorunn Eitungjerde von der Leyen og Solveig Ugulen bor i unike hus i en unik gate, men de blir litt lei turister som slår seg ned i hagen deres.» Kilde: aftenposten.no.

Behovet for karantenerom i sentrum øker (Vestland) +
Bergen: «Mange tusen kan havne i karantene på hotell i sentrum i sommer.» Kilde: bt.no.

Har gitt opp jakta etter nye hotelldrivarar (Rogaland)
Hjelmeland: «I fjor haust starta Ryfylke Brygge Eiendom jakta på nye drivarar til hotellet på Hjelmeland. Prosjektet fekk 175.000 kroner i koronastøtte, og Leif Magne Kleppa var optimist. Nå har han gitt opp.» Kilde: strandbuen.no.

Preikestolen legger til rette for lading og opplevelser (Rogaland)
«Det graves og støpes. Strømledninger strekkes. På Vestlandet legges det stadig bedre til rette for at du kan feriere med elbil. Ved Preikestolen står nå 20 nye ladepunkter klare til å ta imot gjestene.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Øst-Norge:

Bjørneparken forventer besøksrekord (Buskerud)
«I Flå vagger dinosauruser rundt i full størrelse og lager merkelige lyder, riktignok i Bjørneparken. I fjor var det 92.000 som besøkte Bjørneparken. Det var ny rekord. – Målet er 100.000 besøkende i år, sier administrerende direktør Kees Oscar Ekeli til Reiseliv1.» Kilde: reiseliv1.no.

Fra dag-spa til eksklusiv resort (Akershus)
«Klar for kortreist ferie? Nå er det endelig mulig å overnatte på The Well.» Kilde: oavis.no.

De første som sjekket inn på det nye hotellet (Akershus) +
The Well: «Vi fikk lyst på en liten miniferie, forteller Kine Ruud Tveter og Marlene Akselsen. Iført hvite, lette sommerhabitter og med bagasje på ryggen er de som tatt ut av en scene på et sydenhotell. Sannheten er at de befinner seg i skogkanten på Sofiemyr.» Kilde: oblad.no.

Oslofjordens nye gjestehavn (Akershus)
«Vollen ser ut til å ble sommerens destinasjon for helgetur i Indre Oslofjord.» Kilde: batmagasinet.no.

Hurra! Visit Oslo er tilbake i bybildet! (Oslo) 
«Fra og med i dag og i de neste 12 ukene vil vår pop up hospitality desk på Steen & Strøm Department Store være åpen mandag – lørdag kl. 10 – 18, rett innenfor hovedinngangen fra Karl Johans gate. Stikk gjerne innom hvis du er forbi!» Kilde:  facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Tre år med fritt frem. Om tre uker kan det være slutt (Oslo)
«Flere steder i Oslo sentrum var det P-kaos sist helg. Ved Tjuvholmen sto de som sild i tønne. Så tettpakket var det at fotgjengere ikke kom seg forbi. I løpet av juni vil stortingsflertallet gi kommunene mulighet til å regulere kommersielle elsparkesykler langt mer enn i dag.» Kilde: aftenposten.no.

Ny konsernsjef for Lava Oslo +
«Maria Aas-Eng kjøper i underkant av 10 % av Lava Oslo, og går inn som konsernsjef i den Oslo-baserte restaurantgruppen, som står bak flere anerkjente restauranter i hovedstaden.» Kilde: horecanytt.no.

Vinbaren Territoriet i Oslo til topps (Oslo)
«Vinbaren Territoriet i Oslo er gått til topps i den internasjonale Star Wine List of the Year kåringen av tilbudet av vin på glass.» Kilde: reiseliv1.no.

Fortalte Erna om den tøffe pandemi-virkeligheten i reiselivet (Østfold)
Fredrikstad: «Her gir Maria Nannos Jarnbjo statsministeren den usminkede rapporten fra «hotellgølvet» etter et år preget av permitteringer.» Kilde: dagsavisen.no.

Blir karantenehotell – alle ansatte tilbake på jobb (Telemark) +
Skien: «Fra søndag av blir Bryggeparken hotell i Skien karantenehotell. Alle 146 rom tas i bruk og de ansatte kommer tilbake på jobb.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Så ja til midlertidig campingplass ved Sørlandet feriesenter
Risør: «Statsforvalteren sa nei, Søndeled bondelag sa nei, Oss Vel var betenkt, ressurssenteret på Sandnes likedan. Det handlet om en søknad fra Sørlandet feriesenter om å få disponere et landbruksareal til en midlertidig campingplass.» Kilde: austagderblad.no.

Ny hotellkjede åpnet i Kristiansand +
«Citybox Lite åpner i Kristiansand tirsdag. Lavpriskjeden Citybox har renovert tidligere Yess Hotel, som gikk konkurs i januar.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Flyselskap nekter å betale for nye fly
«Flyselskap verden rundt ønsker ikke å ta imot og betale for fly de ikke trenger under pandemien. Det byr på problemer for flyprodusenten Airbus.» Kilde: nrk.no.

Del gjerne!