Dagens reiselivsnyheter 03.05.2021

Nasjonalt:

7 av 10 nordmenn vil feriere i Norge i sommer
«Koronapandemien har ikke tatt knekken på nordmenns reiselyst før sommerferien, men færre har planlagt hva de skal gjøre. I uke 12 og 13 gjennomførte Innovasjon Norge en undersøkelse blant nordmenn i alle landsdeler..» Kilde: business.visitnorway.com.

Annenhver nordmann mer skeptisk til utenlandsreiser
«..hver fjerde vil ut så raskt grensene åpner. Nordmenn er svært delt i synet på å reise utenlands når grensene åpner igjen, ifølge en undersøkelse. Over grensa lengter svenskene etter norske turistpenger.» Kilde: abcnyheter.no.

1 million til studentprosjekt ved UiT
«Mange lokale ønsker å delta på opplevelser som hvalsafari, hundekjøring og RIB-tur, men synes det er for dyrt. Nå får Akti, som springer ut av Handelshøgskolen ved UiT, støtte fra forskningsrådet til å utvikle en app som gjør det mulig å selge siste-liten-billetter.» Kilde: uit.no.

Er «den norske» måten å være fotturist på truet?
«Flere vil ut i naturen når de skal på ferie. Og Norge tiltrekker seg nå mange fotturister fra nye grupper og andre land. Vil verdiene og systemet til den Den Norske Turistforeningen (DNT) overleve overgangen?» Kilde: forskning.no.

Jubler over millioner til DNT-hyttene
«DNT får 50 millioner av Sparebankstiftelsen DNB til utbedring av hyttene. Det er den største enkeltstående tildelingen i DNTs historie.» Kilde: dnt.no.

Campingplasser tilbake mot normalen
«Den tidlige påsken ga campingplassene et løft i mars. De fikk flere overnattinger enn i mars 2019 og langt flere enn i fjor.» Kilde: bobilverden.no.

Ny kundeservicepris til Scandic Hotels
«Scandic Hotels har vunnet «Kundeserviceprisen» i hotellklassen. Den er basert på Norges største undersøkelse av kundeopplevelser.» Kilde: horecanytt.no.

Reiselivsbedrifter får avslag for kritisk personell
«Regjeringen har økt muligheten for innreise av personell med spesialkompetanse. Dette skulle gjelde uavhengig av bransje, og inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans de neste fire månedene. Dessverre opplever flere i reiselivet å få avslag på sine søknader.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Innlegg: Utfordrer norsk arbeidsliv
«Vi er sterkt bekymret for vårt norske arbeidsliv. Økt innleie, færre organiserte og sosial dumping er tydelige trender som må bekjempes med kraftfulle midler. WizzAir er et grimt eksempel, sier forbundsleder i arbeidstakerorganisasjonen Lederne, Audun Ingvartsen.» Kilde: dfly.no.

74 prosent færre flypassasjerer i 1. kvartal 
«Antall passasjerer ved norske flyplasser gikk ned med 74 prosent i 1. kvartal 2021 sammenlignet med 1. kvartal 2020.» Kilde: ssb.no.

Tror den den nye SAS-sjefen vil få det tøft i Norge
«SAS har fått ny konsernsjef, og for første gang har selskapet ansatt en person som ikke er fra Skandinavia i den profilerte jobben. Anko van der Werff som starter i den nye jobben i juli.» Kilde: flysmart24.no.

– Teit å belønne folk med billig sprit for å fly
«En av MDGs sterke Oslo-profiler, Rasmus Hansson (66), går i bresjen for å tenke helt nytt om dagens taxfree-ordning. – Vi trenger flere passasjerer og penger til tog – ikke til fly. Derfor bør den ordningen flyttes.» Kilde: nettavisen.no.

Nord-Norge:

Tar Arctic Edge videre (Svalbard) +
«Yann Rashid fikk en oppvekker da han kom tilbake til Longyearbyen i mars 2020, etter å ha mistet guide-oppdrag. Nå satser han fullt ut på firmaet sitt, Arctic Edge.» Kilde: svalbardposten.no.

Denne gjengen har stor tro på framtiden (Finnmark) +
«Fjoråret endte dårlig for reiselivsbedriftene. Nå ser de mot lysere tider. – Konseptet, beliggenheten og området rundt er fantastisk! Dette er den nye gjengen som skal drive Jakobselvkaia.» Kilde: ifinnmark.no.

Gir millioner til reiselivet i nord (Finnmark) +
«Pål Haldorsen ved Varanger Brygge Eiendom er storfornøyd med støtten han har fått fra Sparebanken Nord-Norge.» Kilde: sagat.no.

Hotellstatistikk for første kvartal (Finnmark/Troms)
«Antall gjestedøgn i Troms og Finnmark gikk tilbake med 59 prosent i første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i år.» Kilde: radionordkapp.no.

Her dør flest mennesker i snøskred (Troms)
«Ingen steder i landet dør flere mennesker i snøskred enn i Troms. – Det blir stadig flere folk på tur i fjellet. Det er en utfordring å nå ut med informasjon, sier skredekspert Espen Nordahl.» Kilde: nrk.no.

Planlegger storslagent hotell på Kilpis (rett over grensen) +
«Basecamp & Adventure Oy fra Kilpisjärvi planlegger å bygge et helårig trehotell i den finske bygda. Hotellet, som får navnet Hotell Saana, skal ligge ved Kilpisjärvi natursenter, med utsikt til Saanatunturi og Kilpisjasjøen.» Kilde: nordlys.no.

Drømmen går i oppfyllelse. Allerede nå har vi pågang (Nordland) +
«Reiselivsanlegget Ringstad Resort er først ut blant næringslivssatsingene i Bø. I mai åpnes dørene for det som kan bli et unikt reiselivstilbud. – Vi merker allerede stor interesse, sier eierne Ann Karina Jakobsen og Ian Robins.» Kilde: vol.no.

Moskenes-ordfører: – Kanskje har vi nok rorbuer (Nordland) +
«Moskenes-ordfører Lillian Rasmussen mener kommunen bør bruke prosessen med ny samfunnsplan til å vurdere om bygging av rorbuer bør begrenses.» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Kommunen må hjelpe byens reiseliv (Nordland)
«Bodø har bygget seg opp til å bli et svært populært reisemål for turister, og har blitt en by som er god å bo i og god å besøke.» Kilde: an.no.

«Pimper opp» camping-Norge (Nordland)
«Camping er hot om dagen, både blant teltende og bobil-entusiaster. Av den grunn blir Mosjøen Camping nå en del av er det hurtig voksende Topcamp-konsernet.» Kilde: way-2-go.no.

Skal gi Mosjøens paradegate et løft før turistene inntar (Nordland) +
«Tirsdag 4. mai, klokka 17.00, skal en dugnadsgjeng gjøre sitt for at Sjøgata i Mosjøen får seg et løft. Planen er å «shine» opp gata før sommeren, slik at byens ansikt utad står klar til å ønske turistene velkommen i sommer.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Julemarked på Røros utvides kraftig etter korona-avlysning +
«Med trøndersk milliard-aktør på laget utvides Julemarkedet.. Et godt og tett samarbeid med næringen er helt avgjørende for å få dette i havn, og det er derfor ekstra gledelig at Coop Midt-Norge viser samfunnsansvar og går inn med en betydelig støtte, melder Destinasjon Røros.» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Dette vil det koste å ta Romsdalsgondolen i sommer (Møre og Romsdal)
«Byggingen av Romsdalsgondolen i Åndalsnes i Møre og Romsdal er i rute og åpner 28. mai, mens åpningen av restauranten er forsinket.» Kilde: thetravelinspector.no.

Smittetopp gir mange avbestillinger (Møre og Romsdal) +
«Prøver å være optimistiske:  Nye restriksjoner i Ålesund fører til nye avbestillinger og permitteringer ved hotellene i byen.» Kilde: smp.no.

No kjem dei eins ærend for å vitje Lærdal (Vestland) +
«Dei tre bilentusiastane krediterer ein annan med same lidenskap for å ha opna auga deira for kva Lærdal har å tilby.» Kilde: porten.no.

Hadde norgescupen i sikte, men koronaen øydela i år igjen (Vestland) +
«Hotell,- handels- og daglegvarenæringa går glipp av inntekter når mellom 500 og 700 skyttarar med familiar ikkje kjem til Førde som planen var.» Kilde: firda.no.

Ullensvang blir utvald kulturlandskap (Vestland)
«Den nasjonale frukthagen» i Hardanger og det gamle kulturlandskapet på Gran i Hadeland blir nå ein del av Noregs utvalde kulturlandskap. 46 landskap har fått ein spesiell status, slik skal dei bli ekstra godt tatt vare på for framtida.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Olav Thon! Bygge hotell på Åsane storsenter? (Vestland)
«Dette er et tema som flittig diskuteres når vi som bor rundt og på senterområdet møtes, skriver Wenche Grønn i dette innlegget.» Kilde: aasanetidende.no.

Nå seiler danskebåten igjen, men med få reiselystne (Vestland) +
«Turistene er byttet ut med fisk og byggevarer. Men likevel er Fjord Line svært glade for at danskebåten omsider går fra Bergen igjen.» Kilde: ba.no.

Lothepus overtar bobilplass i Odda (Vestland)
«Bobilplassen i Odda har stått uten driver og fasiliteter i vinter, men nå har kommunen inngått ny driftsavtale med Lothepus.» Kilde: bobilverden.no.

Statsforvaltaren: glampingtelt er inngrep i strandsona (Rogaland) +
«Elin Kleppa og Lars Erik Hauge har søkt om å plassera eit glampingtelt på garden på Kleppa i Hjelmeland. Det skal i første omgang vera eit prøveprosjekt i to år. Statsforvaltaren i Rogaland meiner det inneber ei privatisering av strandsona.» Kilde: strandbuen.no.

Mr. Kjerag is back: – Eg liker eigentleg ikkje å gå tur i fjellet (Rogaland) +
«Henrik Lilleheim (51) har vore turistvert på parkeringa ved Øygardsstølen sidan hausten 2014. Han elskar å treffa menneske frå heile verda og gje dei råd om ulike norske reisemål, men sist han sjølv var på Kjerag-platået var i 2019.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:

Rekordinteresse for å feriere hos SkiStar i sommer
«Vandring, sykling, padel, eventyrgolf og klatreparker er noen av SkiStars sommernyheter. I tillegg er interessen stor for SkiStars nye barne- og ungdomscamper, Valle Kids Club og Teen Camp – Bike.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Alle vil på fiske – starter fiskesesongen rekordtidlig (Innlandet)
«Fiskeinteressen øker over hele landet. Det gir millioner i kassa til små distriktskommuner. Bare i Rendalen ble det solgt fiskekort for 1,6 millioner kroner i fjor, en dobling siden 2018.» Kilde: nrk.no.

Pilegrimsvandring med shopping og spa – høster kritikk (Innlandet) +
«Turistkontoret på Gjøvik får motbør for «pilegrims-pakke» med fokus på komfort. – Hva har dette med pilegrimsvandringer å gjøre, spør nestor i pilegrimsmiljøet.» Kilde: vl.no.

Et av landets mest unike – nå utvider de konseptet (Akershus) +
Romerike: «Den første designhytta de satt opp, er på lista over en av landets mest unike overnattingssteder. Nå satser Erle og Jeremy større, og har satt opp tre nye hytter. Denne gangen er utsikten mot Vorma.» Kilde:

Denne handelsdestinasjonen får toppscore (Oslo)
«I hjertet av Oslo, der pulsen slår sterkest, er en ny handelsdestinasjon i ferd med å vokse frem. Nå har du sjansen til å sikre deg et butikklokale i det som blir hovedstadens flotteste og mest sentrale handelskvartal.» Innhold fra annonsør. Kilde: horecanytt.no.

Innlegg: De som er imot hotell er for sent ute (Østfold) +
Hvaler: «Investor Rune Kilebu holder kortene tett til brystet når det gjelder hvordan han skal skaffe penger til å bygge et 20 etasjer høyt hotell på Sand. Han kan heller ikke forstå at noen bekymrer seg for hvor alle hotellgjestene skal bade om sommeren.» Kilde: f-b.no.

Topp interesse for tretopphytta (Telemark) +
Tinn: «Mange vil overnatte høyt oppi trærne i Tessungdalen. Så langt er Auge-hytta så å si fullbooket fram til august, men fortvil ikke – Isaac har flere hytter, og noen telt ved elvekanten.» Kilde: laagendalsposten.no.

Sørlandet:

Siri Linn Lunden (34) har vært sjef i 100 dager +
«For tre og en halv måned siden fikk Risør By AS ny daglig leder. Nå begynner hun å bli varm i trøya. .. En av hennes først oppgaver som sjef for Risør By ble derfor å digitalisere turistinformasjonen.» Kilde: austagderblad.no.

Litt gass og brems samtidig, men trebåtfestival blir det! +
«Fredag var Risør kommune og Trebåtfestivalen på smittevernbefaring i sentrum. Festivalleder Kari Anne Røisland forteller at det er utfordrende å planlegge årets festival, men festival – det blir det.» Kilde: austagderblad.no.

10 bobiler på plass kvelden før åpningen +
Lyngdal: Fredag åpnet den nye bobilparkeringen Gordon Foss Langøy har anlagt mellom bussterminalen ved Lyng-bygget og Berge gård. – Dette er gledelig. Her har Gordon Foss langøy truffet 100 prosent, sier Rita Høiland Bjorland til Lyngdals Avis.» Kilde: avisenagder.no.

Ny USUS partner: Utsikten Hotell Kvinesdal
«Framover vil vi presentere alle nye USUS partnere med et lite intervju. Her er det hotelldirektør Agnes Berntsen på Utsikten Hotell Kvinesdal som står for tur. Velkommen i nettverket!» Kilde: usus.no.

Annet:

«Skrik» fjerde mest hashtaggede
«Av de mest «instagrammede» kunstverkene i verden ligger Edvard Munchs «Skrik» på en solid fjerdeplass. Øverst troner ikke overraskende en gåtefull italiensk dame.» Kilde: way-2-go.no.

Del gjerne!