Dagens reiselivsnyheter 08.06.2021

Nasjonalt:

8. september blir det Reise:liv Digital 2021
«Framover vil reiselivet ha behov for en god restart. Særlig må økte markedsmuligheter og en styrket konkurransekraft på plass så raskt som mulig – og 8. september har vi tematikken på agendaen når vi samles til Reise:liv.» Kilde: business.visitnorway.com.

Enighet om nasjonalbudsjett – kompensasjonen til kjedehotellene kuttes
«FrP og regjeringen er enige om revidert nasjonalbudsjett. NHO Reiseliv er fornøyd med at nødvendige kompensasjonstiltak forlenges til 1. november, men er skuffet over at støtten til de store hotellkjedene kuttes.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Nye nedstenginger bekrefter behovet for fortsatt støtte
«Reiselivet i Trondheim og Kristiansand rakk så vidt å ta imot de føreste sommergjestene, før hele byen ble stengt ned og det ble innført både arrangementsforbud og full skjenkestopp. NHO Reiseliv mener det bekrefter behovet for videreføring og styrking av en rekke hjelpetiltak for reiselivet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Holder pusten: – Dette bekymrer oss
«Virke Reiseliv mener sommersesongen allerede er punktert for mange virksomheter, og etterlyser ytterligere krisehjelp.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Nordic Choice har fått 327 millioner i støtte
«Petter Stordalens hotellkonsern Nordic Choice legger bak seg milliardunderskudd og et enormt omsetningsfall i 2020. Det har overlevd på statens og DNBs nåde, men ser lysere på fremtiden.» Kilde: e24.no.

Provosert over toppsjeflønnen i kriseåret
«Vi blir oppfordret til å løpe fortere, være fleksible, får innkjøpsstopp, mister kollegaer, og likevel hoster de opp mange millioner til en person på toppen. Jeg blir provosert og trist, sier Anne Marie Andersen på vegne av koordinerende tillitsvalgte Scandic.» Kilde: e24.no.

Plutseleg rann bestillingane for sommaren inn hos Eva og Oskar
«Vil du besøke dei mest populære destinasjonane i Noreg, er det lurt å skunde seg. Tre av fire nordmenn planlegg å feriere «heime».» Kilde: nrk.no.

Mange planlegger bilferie i Norge i sommer
«I alt 34 prosent planlegger bilferie i Norge i sommer, ifølge en undersøkelse. Særlig unge voksne vil ta bilen fatt. Mest populært er hytteferie.» Kilde: reiseliv1.no.

Fagseminar 15 oktober: Naturbasert reiseliv i en ny framtid
«NMBU inviterer til seminar om det naturbaserte reiselivet i en ny framtid. Vi presenterer ferske forskningsresultater.» Kilde: nmbu.no.

Tre nye år for Hanasand
«Sittende styreleder i DNT, Per Hanasand, ble under fredagens digitale landsmøte valgt som styreleder for de neste tre årene.» Kilde: dnt.no.

Hevder VY-gruppen har mottatt ulovlig milliard-støtte fra staten
«Esa har mottatt en klage som hevder at VY-gruppen har mottatt overkompensasjon. Summen det pekes på er hele 7.5 milliarder kroner.» Kilde: nrk.no.

Ingen penger til luftfart i revidert nasjonalbudsjett
«Pandemien hindrer folk i å reise, og norsk luftfart står i en krise. Heller ikke i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fant FrP og regjeringspartiene midler til en næring som ligger nede for telling.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flyr har åpnet for bestillinger
«Og frister med kampanje der du får ha med mer bagasje til lavpris.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Nord-Norge:

Ønsker en god opplevelse for de reisende i nord
«Med bakgrunn i erfaringene fra i fjor har Statens vegvesen iverksatt noen tiltak for at årets norgesferie skal bli en positiv opplevelse med mindre kø for de som reiser nordover med ferje.» Kilde: abcnyheter.no.

Thon Hotel Alta søker Hotelldirektør (Finnmark)
«Thon Hotel Alta ligger midt i sentrum, på toppen av kjøpesenteret AMFI Alta. .. et moderne forretningshotell, som også er velegnet for feriereisende. Nå ser vi etter en engasjert og dyktig hotelldirektør til hotellet i Alta.» Søknadsfrist 24.06.2021. Kilde: finn.no.

Endelig vinter i Narvik! (Nordland) +
«Selv om skisesongen fram til påske var av det begredelige slaget i Narvik, så er det fine forhold der nå, med skikjøring ned til 200 meter over havet på de rette stedene.» Kilde: friflyt.no.

Vincent satser på eventyrlige opplevelse (Nordland) +
«Franskmannen og polfareren Vincent Colliard (45) satser på eventyrlige opplevelser med utgangspunkt i Steigen og Lofoten.» Kilde: an.no.

Tiden renner ut for Svart (Nordland) +
«Jan Gunnar Mathisen og Miris kjemper med ryggen mot veggen for å unngå konkurs. En konkurs i selskapsværen knyttet til Mathisens selskaper Miris og datterselskapet Innovasjon og Eiendom, er blitt avverget to ganger.» Kilde: an.no.

Haaland-konsernet skal drive turisme på ei øy (Nordland) +
«Til høsten starter planleggingen av Haaland-konsernets neste steg inn i reiselivsnæringen på Helgeland. Med nystiftet selskap og samarbeidspartner skal konsernet og lokale krefter løfte fram det etablerte, og skape nye opplevelser på vakre Seløy.» Kilde: ranablad.no.

Midt-Norge:

Bygger ut for 14 millioner helt inntil alpinbakken +
Kirkebyfjellet Konferansesenter i Meråker: «Konferansesenter satser stort på framtiden, og bygger 300 nye kvadratmeter som skal stå klar til neste år.» Kilde: nt24.no.

Fjord-Norge:

Hils på vår nye markedssjef (Møre og Romsdal)
«Visit Nordvest er glade for å kunne presentere vår nye markedssjef; Torill Brandal Berge. .. Hun har den siste perioden levert en master i Naturbasert reiseliv, og har i tillegg flere ulike reiselivsjobber bak seg.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Hotellene fylles opp: – Romsdal er en plass folk vil reise til (M&R) +
«Hotellsjef Ola-Elias Åndal gleder seg til sommeren. – Vi ser at hotellet begynner å fylles opp og det haster om folk vil ha rom hos oss, sier han.» Kilde: andalsnes-avis.no.

Trollstigen klar for 5G-sommer – Telia bygger Nor5Ge (M&R)
«I tide til innrykket av sommerturister på Norgesferie har Telia aktivert 5G på det som er blitt kalt verdens mest miljøvennlige basestasjon. Den er utelukkende basert på grønn energi, og drives med solceller, hydrogen og vindturbiner.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ber om omstillingsmidlar til utsleppsfri ferdsel på Geirangerfjorden (M&R)
«Stortinget har vedtatt at all ferdsel på Geirangerfjorden skal vere utsleppsfri frå 2026. Det vil krevje store investeringar i lokal infrastruktur – langt større enn vår region kan klare åleine. Fylkeskommunen vil difor, saman med verdsarvkommunane og næringslivet, be regjeringa stille med ekstraordinære omstillingsmidlar. Kilde: mrfylke.no.

Søker deg som brenn for marknadsføring av ekte opplevingar! (Vestland)
«Visit Hardangerfjord AS søker Product Marketing Manager. Me søker etter deg som ynskjer å marknadsføra og utvikla den mest spanande reiselivsregionen i Noreg! Søknadsfrist 30.06.2021.» Kilde: finn.no.

Bergen får nød-do (Vestland)
«Parken så ikke ut etter at hundrevis festet utendørs i finværet i Bergen. Nå har naboens klager blitt hørt.» Kilde: nrk.no.

Har investert 15 millioner i nye rorbuer: Turistene avbestiller (Vestland) +
Langevåg: «– Utenlandske turister avbestiller dagen før. Samlet taper vi minst to millioner kroner på to dårlige år, sier Stein Inge Bjelland, som har investert millioner i nye rorbuer.» Kilde: h-avis.no.

Turistmagnetar fryktar dårlegare stiar – vil ha bompengar (Rogaland)
«Trolltunga og Preikestolen er blant turmåla som fryktar dei ikkje lenger får brukt p-inntekter til viktige tiltak i stiane. Trolltunga vil løysa saka med bompengar.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Vi skal være null-utslippshavn innen 2030! (Rogaland)
Elisabeth Saupstad, Reiselivsdirektør, Region Stavanger: «La det være klinkende klart: Reiselivsnæringen har aldri noensinne sagt at de ønsker å pøse på med flest mulig skitne gigantiske cruiseskip og trykke dem langt inn i Vågen!» Kilde: aftenbladet.no.

Egersund gjør seg klar til optimistisk sommer (Rogaland)
«Egersund rister av seg korona-vinteren. Nå venter festivaler, uteliv rundt Torvet og en rekke aktiviteter for tilreisende og innfødte. I sommer får byen badepark i havnebassenget og syklende matservering på Torvet.» Kilde: aftenbladet.no.

Turistfyrtårn vs motorsportsenter (Rogaland) +
«Bør Nesvåghålo bli et av Sokndals fire fyrtårn innen reiseliv? Ja, mener Magma Geopark. Men næringsforeningen har foreslått Motorcenter Norway og får støtte fra rådmannen.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge:

Satser på knallsommer på Anno-museene (Innlandet)
«Vi får si det blir en slags jakt- og fiskedager hele sommeren! Pandemien skal slett ikke hindre oss fra å levere kvalitetsopplevelser og -aktiviteter til publikum, sier «jakt- og fiskedagsgeneral» Stein Tore Andersen ved Anno Norsk skogmuseum.» Kilde: abcnyheter.no.

Kunstmuseer går sammen om å etablere begrepet #kunstsøndag (Oslo)
«Mens den tradisjonelle søndagsturen i skog og mark er godt etablert i Norge, er det ikke er like vanlig for norske småbarnsfamilier å legge søndagsturen til et kunstmuseum. Dette vil museumsnorge gjør noe med, og går sammen om å etablere begrepet #kunstsøndag.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Slik reagerer Oslofolk på forslag til nye elsparkesykkelregler (Oslo)
«Byrådet vil kutte kraftig i antall elsparkesykler i Oslo. Både operatørene og brukerne strides om det er en god idé.» Kilde: aftenposten.no.

Unionsleden – nyåpnet sykkelrute fra Norge til Sverige (Østfold)
«Unionsleden mellom Moss og Karlstad, strekker seg 350 kilometer gjennom flere kommuner i tidligere Østfold og over til Sverige og regionen Värmland og deler av Vest-Sverige. Veien er ferdig skiltet i begge land og klar til å ta imot sykkelglade gjester i sommer.» Kilde: abcnyheter.no.

Kulturminner som grunnlag for verdiskaping (Østfold)
«Haldenkanalen Regionalpark jobber aktivt med verdiskapning i tilknytning til de natur- og kulturverdiene som finnes i regionen. Dette gjør de i kombinasjon med at de tar vare på de samme verdiene.» Kilde: norskeparker.no.

Sandefjord pålegges å opprette karantenehotell (Vestfold)
«Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har pålagt Sandefjord kommune å opprette et nytt karantenehotell, etter at kommunen ikke ville gjøre det frivillig.» Kilde: reiseliv1.no.

Larviksfirma sterkt involvert i nasjonal reiselivsstrategi (Vestfold) +
«Da næringsminister Iselin Nybø fikk overrakt Norges nye reiselivsstrategi mot 2030, var det et Larvik-firma som hadde utført mye av arbeidet bak. – Den beskriver både en «restart» for et koronarammet reiseliv, og en kurs for de neste ti årene.» Kilde: op.no.

Sørlandet:

Vi trenger hjelp – nå! +
«Leder av Kristiansand Hotell- og Restauranteierforening Narve Ellefsen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen Roar Osmundsen og daglig leder i Kvadraturforeningen Heidi Sørvig ber politikerne målrette krisepakken mot bransjen som nå rammes hardt av skjenkestans.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Europa åpner opp for turisme igjen
«Europas turistindustri har ligget nede for telling, men nå skal gater, barer og attraksjoner fylles opp igjen. Helt enkelt for reisende blir det likevel ikke.» Kilde: e24.no.

Hytteeiere med hytte i Sverige tapte mot staten
«Norske hytteeiere med hytte i Sverige fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett i søksmålet mot staten, men de slipper å betale saksomkostninger.» Kilde: nrk.no.

Soft adventure skal sælge rejser til Danmark
«Vi ser tendens til, at turisterne ønsker at være aktive på ferien, uden at det skal være ekstrem sport, lyder det fra VisitDenmark, der havde soft adventure som tema ved digital workshop.» Kilde: standby.dk.

Del gjerne!