Dagens reiselivsnyheter 14.12.2020


Nasjonalt:

En riktig tid for å bygge kompetanse innen opplevelsesbasert reiseliv!
«Nordland fagskole, Opplevelsesbasert reiseliv, tilbyr oppstart i januar på deltidsstudium i «Reiseliv og opplevelser» i Narvik, Svolvær og Mo i Rana.» Kilde: nfk.no.

Dette blir det nye Reiselivs-Norge
«Reiselivnæringen jakter på nye og bedre tall for bedre å kunne planlegge for fremtiden. Og nå skal Reiselivs-Norge deles i 67 ulike og målbare regioner.» Kilde: thetravelinspector.no.

Hotellkjede med «banebrytende» satsing under pandemien
«Classic Norway Hotels har permittert 80 ansatte som følge av coronapandemien. Nå satser hotellkjeden likevel millioner på å utvikle aspiranter innenfor norsk reiseliv. .. – Dette trenger norsk reiseliv nå.» Kilde: e24.no.

Nye samarbeid gir jobbmuligheter for permitterte hotellfolk
«Nordic Choice Hotels samarbeider blant annet med et fiskemottak i Nordland og arrangøren av julekonserter på Bislett Stadion i Oslo, for å kunne tilby midlertidig arbeid for hotellkjedens permitterte ansatte.» Kilde: hrrnett.no.

Lanserer informasjons-og kommunikasjonsplattform for det norske hotelmarkedet
«Tidligere hoteldirektør Peter Møller Laursen vil gi norske hoteller muligheten til å forbedre både service og gjestekommunikasjon gjennom å bruke digitalisering.» Kilde: travelnews.no.

Satser på betjente leiligheter
«Radisson Hotel Group har planer om å mer enn doble sin portefølje av betjente leiligheter (Serviced Apartments) i løpet av de neste fem årene på tvers av EMEA. » Kilde: dfly.no.

Airbnb $100bn listing eclipses traditional hotel groups
«Airbnb eclipsed the value of the world three largest tradition hotel groups combined as it became worth more than $100 billion on its US stock market debut.» Kilde: travolution.com.

Fullt på karantenehotell – delte rom med fremmede
«Marlenny ble møtt av et fullt Clarion hotell da hun ankom Gardermoen fra Italia, og skal ha fått beskjed om at hun skulle på rom med flere andre. Nå er hun redd for å bli smittet før jul.» Kilde: vg.no.

Nå kan du slippe karantenehotell ved innreise
«Søndag ble reglene for karantenehotell endret. Kan du dokumentere at du har et annet egnet karantenested, ikke må på karantenehotell.» Kilde: itromso.no.

Jublar for hytte­karantene: – Det er tryggare enn hotell
«Mathilde Paaske og sambuaren reiste sundag frå England til Noreg. Då dei landa hadde karantene­reglane blitt endra, slik at dei kunne bruka familiehytta.» Kilde: nrk.no.

Dropper storbyturene og kjøper enkel hytte i stedet. Hvorfor?
«Unge mennesker er urbanister. De vil bo i byen, og de vil reise og feriere i byer. Trodde vi. Men en endring er på gang. Nå vil de heller ut i naturen. De skaffer seg hytte på landet.» Kilde: hytteavisen.no.

Hett marked for utleie av bobil også i 2021
«Sommern 2020 bød på utfordringer for selskapene som leier ut bobiler. Utlendingene uteble, men nordmennene kom stormende. Neste år kan bli like het blant nordmenn, men hva skjer om også utlendingene kan komme?» Kilde: bobilverden.no.

En av tre har endret reisevaner under koronapandemien
«Korona-pandemien har endret hverdagsreisen for en av tre av oss, viser ny undersøkelse.. – Det er slett ikke alle som vil gå tilbake til sine vanlige hverdagsreiser etter pandemien, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.» Kilde: dfly.no.

Intervjuet: HANEN og egget
«For å ta det med én gang: HANEN kom først. Deretter kom Bernt Bucher-Johannessen med egget. Og kjøttet. Og fisken. Og osten. Og cideren. Og et brennende engasjement for å spleise norsk landbruk med reiselivet.» Kilde: travelnews.no.

Wizz Air til kamp mot boikott
«Det omstridte flyselskapet Wizz Air mener boikottkampanjer mot selskapet er «mobbing» og i strid med internasjonal rett, skriver Klassekampen.» Kilde: travelnews.no.

Norwegian til topps på amerikansk gull-liste
«Opplevelsen på Norwegians Dreamliner var svært god. Det holdt til plassering på gull-listen. Det er redaktørene av bladet Condé Nast Traveler som på tampen av hvert år lager en egen rangering av reiseopplevelser, og som inndeles i ulike klasser..» Kilde: flysmart24.no.

Blir historisk billig å fly etter korona
«Når koronaen er over, blir det billigere å fly enn noensinne, mener Petter Stordalen som tror vaksinen kan gi nesten normalsommer for hotell- og reiselivsbransjen.» Kilde: dn.no.

Nord-Norge:

Besøkstall mer enn halvert: – Understreker alvoret (Svalbard)
«Turist-trafikken for november er mer enn halvert i år. Det understreker den alvorlige situasjonen for hele «Svalbard, mener daglig leder Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.» Kilde: svalbardposten.no.

Fórer 33 hunder med penger fra spleis (Troms) +
«Senja Husky Adventure AS.. Takket være en spleis på Facebook sikres 33 hunder mat over vinteren. 36.000 kroner er kommet inn de tre første dagene av spleisen, som varer til julaften.» Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Flere turister, færre innbyggere i vest (Nordland)
«Flere turister gir ikke økt folketall i de mindre Lofot-kommunene. Hvilke næringer skal gi flere innbyggere i de mindre kommunene når ikke fiskeri og reiseliv klarer det?» Kilde: lofotposten.no.

Åpner nytt dykkesenter i Saltstraumen (Nordland)
«Saltstraumen DykkeCamp legges ned, men de som har lyst på trygge og gode opplevelser i verdens sterkeste malstrøm behøver ikke fortvile: Nord&Ne åpner bare et steinkast unna.» Kilde: dykking.no.

Ta Marmorbyen tilbake som slagord (Nordland) +
«Marmorbyen Fauske er et mye bedre slagord enn Folkehelsekommunen der alle trives. Det sier ingenting. Jeg trives i alle kommuner, sier Nils Ole Steinbakk. Han har lyst å få bannerne «Marmorbyen Fauske» opp igjen så snart som mulig.» Kilde: saltenposten.no.

Midt-Norge:

Hotell konkurs: – Trist +
Trondheim: «Juunor AS, bedre kjent som Best Western Chesterfield hotell, har begjært sitt bo tatt under rettens behandling som konkursbo. Det kommer fram i en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Hotellet har 14 ansatte og Gartland har ikke fått informert alle om oppbudet.» Kilde: tk.no.

Fjord-Norge:

Visjon: Om turist og land, hand i hand (Møre og Romsdal)
«Visjonen er laget av fire masterstudenter i design, som sammen med 42 ivrige innbyggere fra Storfjord jobbet med fremtidens Storfjord.» Kilde: storfjordpluss.no.

Det tok verkeleg laust i mars (Møre og Romsdal) +
«Harevadet hyttegrend i Hornindal:  Dagleg leiar Inge Olsen har sett ein solid rekord i tal selde hyttetomter i år med 26. Den tidlegare årsrekorden var 16 selde hyttetomter.» Kilde: smp.no.

VY utvider Bergensbanen (Vestland)
«Vy planlegger å utvide tilbud på alle avganger på Bergensbanen i løpet av 2021. Da blir det egne kupeer som har seter på dagtid og soveplasser på nattetid.» Kilde: way-2-go.no.

Marita ny dagleg leiar hos Borks Feriehus i Vadheim (Vestland) +
«Marita Mossestad er dagleg leiar på Malena kafe, og har no blitt dagleg leiar for Borks Feriehus i Vadheim.» Kilde: firda.no.

Øst-Norge:

Her dukker elgen opp midt i bakken i Hafjell (Innlandet)
«Da Hafjell sesongåpnet i helga, dukket plutselig skogens konge opp midt i skibakken. Heldigvis gikk det tilsynelatende bra med både skikjørere og elgen.» Kilde: friflyt.no.

Trygg skiopplevelse på Norefjell med «en stavlengdes avstand» (Buskerud)
«På Norefjell skisenter er det «en stavlengdes avstand» som gjelder. – Alle våre skigjester skal være trygge på at det er trygt å stå på ski hos oss, sier Marius Arnesen ved Norefjell Skisenter» Kilde: nhoreiseliv.no.

Fulle karantenehoteller på Gardermoen – måtte ordne egen transport (Akershus)
«Karantenehotellene på Gardermoen er fulle, og flere fikk lørdag beskjed om å komme seg til nytt hotell i Oslo – for egen maskin.» Kilde: vg.no.

Først konkurs – så nedstengt: – Vi har håp for fremtiden (Akershus) +
«Norlandia Hotel Group og Hellerudsletta Eiendom gikk i sommer sammen for å drifte X Meeting Point videre. Administrerende direktør i Norlandia Hotel Group, Morten A. Kahrs, har tro på fremtiden. ..etter august håper vi på å kunne drifte mer normalt, men med hensyn til avstand..» Kilde: rb.no.

Taxisjåfører kjører Uber på si: – Det bør ikke være lov (Oslo)
«Flere taxisentraler har sett seg nødt til å eksplisitt forby sjåfører å kjøre Uber med drosje.» Kilde: e24.no.

Sørlandet:

Vitensenteret Sørlandet autorisert som besøkssenter for Raet nasjonalpark
«Vi gratulerer Vitensenteret Sørlandet og alle involverte med et fantastisk stykke arbeid. Dette vil bety mye for oppmerksomheten og kunnskapen rundt Raet, men også gi muligheter for utvikling av opplevelser knyttet til nasjonalparken.» Kilde: usus.no.

Snur på turiststrømmen +
«Kjetil Åsvald Åsen i Portal travel belager seg på å droppe mange av flyturene til utlandet neste år. .. Brüssel byttes ut med Bykle. Dubai byttes med dyreparken. Neste år skal landsdelens reiselivsbedrifter lokke turister til Sørlandet i stedet for å sende dem ut av Norge. Kilde: fvn.no.

Nå er det på tide å bestille plass i Kristiansandsguiden 2021
«Kristiansandsguiden er en av de mest etterspurte info-materiellet for turister som besøker byen. Guiden er et viktig verktøy for å få besøkende til å danne seg et bilde av destinasjonen og skape reiselyst til de anbefalte stedene.» Kilde: usus.no.

Annet:

Ny forskning: 20 Years of Nordic tourism experience research
Björk, P., Prebensen, N., Räikkönen, J., & Sundbo, J. (2020). 20 Years of Nordic tourism experience research: a review and future research agenda. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–11.

The Year of Working Remotely: What Travel Companies Have Learned
«Among many things.. 2020 will be remembered as the year the travel sector pivoted to working remotely. Moving into 2021, companies will need to optimize the remote working experience for their teams.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!