Dagens reiselivsnyheter 15.01.2021

Nasjonalt:

Reisevaner før og etter at koronapandemien er over
«Det er nylig gjennomført en markedsundersøkelse om forventede reisevaner etter at koronapandemien er over.» Kilde: norskturistutvikling.wordpress.com.

Undergraver tilliten til norske kommuner
«Avsløringen om at kommunen ansatte en utbygger på rådhuset i Balsfjord har ført til nærmere 50 tips om liknende saker fra hele landet.» Kilde: nrk.no.

Belegg og Revpar på bunn, bra rompris
«Reiserestriksjonene som følge av bølge nummer to av pandemien, har fikk store konsekvenser for nordisk hotellbransje.» Kilde: hrrnett.no.

Scandic nedbemanner 300 årsverk
«Etter en helomvending i høst har hotellkjeden igjen iverksatt nedbemanningen.» Kilde: e24.no.

Én av tre bedrifter brøt smittevernreglene
«Arbeidstilsynet fant brudd på smittevernreglene ved hver tredje bedrift som ble kontrollert. Aller verst var situasjonen ved overnattings- og serveringsstedene.» Kilde: itromso.no.

Blir majoritetseier i Getshop
«Det norskutviklede hotell- og adgangssystemet GetShop fortsetter veksten til tross for pandemi og krise i reiselivsnæringen, og styrker selskapets satsing gjennom å få Norwegian Experience inn på eiersiden.» Kilde: horecanytt.no.

Fremtidens reiseopplevelse er billettløs
«Som passasjer skal du slippe å tenke på billetter når du reiser kollektivt. Billettering skjer automatisk når du reiser. Det er et av målene for et pågående forsknings- og utviklingsprosjekt.» Kilde: kunnskap.kristiania.no.

Dropper langdistanse – satser på Europa
«Flyselskapet Norwegian vil framover satser på et europeisk rutenettverk uten langdistanse. Samtidig skal gjelden reduseres ned til 20 milliarder kroner.» Kilde: an.no.

Dreamliner har aldri vært lønnsom for Norwegian
«En av de største næringslivssatsingene i Norge noensinne er over når Norwegian kvitter seg med hele Dreamliner-flåten. Er det bra eller dårlige nyheter?» Kilde: e24.no.

2.000 Norwegian-ansatte rammes
«Det var Norwegian selv og ikke kreditorene som tok den tunge beslutningen om å legge ned langdistansesatsingen, forteller konsernsjefen. Årsaken er at det rett og slett er for usikkert når dette markedet kommer tilbake.» Kilde: e24.no.

Næringsdepartementet vurderer ny Norwegian-søknad
«Regjeringen har fått inn en ny søknad om støtte, etter å ha avslått flyselskapets bønn i november. – Det Norwegian nå skisserer er noe annet enn den forespørselen vi vurderte i november, sier næringsministeren.» Kilde: e24.no.

Norwegian-exit: SAS klar til å satse mer på langruter
«Norwegian har torsdag gjort det kjent at selskapet trekker seg fra all langrute-satsing fremover, og vil konsentrere seg om Europa. Det kan åpne for at SAS satser enda mer på langruter, også fra Oslo.»Kilde: flysmart24.no.

Wizz Air kutter kraftig i antall flyvninger
«Wizz Air har midlertidig kuttet kraftig i antall flyvninger i Norge på grunn av covid-19. Noen destinasjoner er lagt på is til februar og mars.» Kilde: e24.no.

Bakketjenesteselskap nedbemanner
«Aviator Airport Alliance sier opp ansatte helt eller delvis ved seks norske flyplasser. Selskapet har varslet over 50 oppsigelser. – Utsiktene for luftfarten er dårlig også i 2021.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Scandic bruker Nordkapp kommune som skyteskive (Finnmark)
«Nordkapp kommune er av Scandic Hotels AS stevnet til Hammerfest tingrett med påstand om at Scandic skal kunne drive både forretningsmessig innkreving av parkeringsavgift og billettsalg for alminnelig adgang til Nordkapp-platået uten løyve etter friluftsloven § 14.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nå kan reiselivet gå glipp av åtte milliarder i omsetning (Troms) +
«Forrige vinter guidet Magne Aarbø og hans ansatte nær 4000 turister på tur. Nå er alle ansatte permittert og han må tære på lageret av selskapets ski- og utleiesykler for å overleve.» Kilde: dn.no.

Nå kan du ta fagbrev på jobb fra du er 21 år (Nordland)
«Vil du ta fagbrev gjennom jobben din? Nå senkes aldersgrensen for å gjennomføre et slikt utdanningsløp til 21 år.» Kilde: nfk.no.

Spektakulær turistattraksjon vil aldri åpne igjen (Nordland)
«Etter å ha grublet på saken i et halvt år har Statkraft konkludert: Ingen, hverken lokalbefolkning eller turister, får sette sin fot på Fykantrappa igjen. – Vi er ikke villige til å ta risikoen.» Kilde: nrk.no.

Fjord-Norge:

Hardanger Lift AS søker Daglig Leder (Vestland)
«Pendelbanen til toppen av Rossnos skal være en helårs naturbasert attraksjon. Fast ansettelse. Søknadsfrist: snarest.» Kilde: finn.no.

Endelig Ullensvang (Vestland)
«Alle har et hotell på listen, som de bare aldri har «fått til» å besøke. For meg har Hotel Ullensvang alltid vært dét hotellet. Før nå.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Det blir Gladmat i år også (Rogaland)
«Det blir Gladmat i Stavanger også i år. Festivalen arrangeres fra 30. juni til 3. juli. I 2021 skal Gladmatfestivalen arrangeres i matbyen Stavanger for 23. gang.» Kilde: horecanytt.no.

Øst-Norge:

Restauranteier: – Vi står med møkk til haka (Innlandet)
«Det er delt ut milliarder i tiltakspakker for å redde reiselivsbedrifter i Norge. Eiere av små bedrifter mener pakkene treffer feil og frykter konkursbølge.» Kilde: nrk.no.

Radisson Blu Resort Trysil åpner som planlagt (Innlandet)
«Radisson Blu Resort Trysil ble stengt 5. januar som et sikkerhetstiltak etter at fem gjester og seks medarbeidere ble bekreftet smittet med covid-19. 12. januar åpner de hotellet igjen som planlagt med enda bedre smittevernsrutiner.» Kilde: Destinasjon Trysil

Lager en gigantisk pumptrack i Trysil (Innlandet) +
«Pumptrack har blitt så populært i Trysil Bike Arena at det må bygges nytt og større for å ta unna all trafikken. Arbeidet med å bygge en enorm pumptrack som skal stå ferdig til sommeren 2021 er i gang.» Kilde: terrengsykkel.no.

Åpner ny heis og nytt skiområde på Høgevarde (Buskerud)
«Det etterhvert populære frikjøringsanlegget Høgevarde i Flå åpner en ny skiheis, Vardelia-heisen, på lørdag.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Oslo sentrum – ferdig som testpilot! (Oslo)
«Det er dessverre et faktum. Det er krise i Oslo sentrum! Tomme gater, lite handel og en lovpålagt skjenkestopp .. Koronaen er forbigående. For å gjenopplive sentrum er det mange tiltak som vil bidra.» Kilde: ohf.no.

Oslo sier nei til gondolbane fra Ekeberg til Bjørvika (Oslo) +
«Jeg er veldig skuffet, sier Christian Ringnes om byrådets beslutning. Han har i mange år ønsket å sponse en gondolbane.» Kilde: aftenposten.no.

Ber Christian Ringnes la være å legge gondolbane på is (Oslo) +
«Byrådet i Oslo har sagt nei til gondolbane mellom Ekeberg og Bjørvika. Høyre og Frp vil ta opp igjen forslaget dersom det blir maktskifte i Oslo i 2023.» Kilde: aftenposten.no.

Planlegger gigantutbygging med hotell (Telemark) 
«Schanke Eiendom planlegger en storstilt utbygging i Beha-kvartalet i Porsgrunn, med et 15 etasjers høyt hotellbygg som rosinen i pølsa.» Kilde: Varden / YouTube

DNT vil pusse opp på Gaustatoppen – skaper reaksjoner (Telemark)
«Turistforeningen drømmer om nytt anlegg på Gaustatoppen, mer enn 1880 meter over havet. Det er ikke alle som er like begeistret for planene.» Kilde: nrk.no.

Sørlandet:

Hotell konkurs tross nesten 800.000 i krisestøtte
«Lavprishotellet mener det ikke fikk nok støtte til å dekke alle utgiftene og kaster inn håndkleet etter 12 år.» Kilde: 24.no.

Annet:

Mallorca først med bærekraft-sertifisering fra UNWTO
«Mallorca har som den første destinasjonen i Europa mottatt den prestisjefulle sertifiseringen UNWTO.QUEST. Bak sertifiseringen står Verdens turismeorganisasjon (UNWTO), som er en særorganisasjon tilknyttet FN og som har i oppdrag å fremme bærekraftig reiseliv.» Kilde: travelbusiness.no.

Where will smaller TMCs fit in 2021?
«In this guest column, Gavin Smith, director of Element talks about how travel management companies (TMCs) need to look at technology and changes to business processes that will give them sustainability and the edge they need when businesses start shopping around.» Kilde: traveldailymedia.com.

Norwegian Air Shuttle Ends All U.S. Flights
«In sad news for budget travelers everywhere, low-cost carrier Norwegian Air Shuttle, beloved by U.S. travelers for its cheap transatlantic flights connecting all over Europe..» Kilde: cntraveler.com.

USA vil kreve corona-test før innreise
«Fra og med 26. januar vil USA kreve en negativ Corona-test før ombordstigning av alle som vil inn i landet med fly.» Kilde: way-2-go.no.

Del gjerne!