Dagens reiselivsnyheter 18.01.2021

Nasjonale:

Det hadde kanskje lønnet seg å stenge helt
«Fra mandag kan bedrifter igjen søke om kompensasjon for faste kostnader. Hittil har fem store fått klart mest. – Helt absurd å fortsette å dele ut penger til de største, mener professor.» Kilde: e24.no.

Urimelige utslag av kompensasjonsordningen
«Kompensasjonsordningen for bedrifter med store omsetningstap vil være viktig for reiselivet, men det er også bedrifter som opplever å falle helt eller delvis utenfor ordningen på urimelig vis, skriver NHO Reiseliv til Næringsministeren.» Kilde: nhoreiseliv.no

Fra himmel til helvete: – Bekmørkt
««Bare trist», «bekmørkt» og «det spøker for bransjen». 2021 kan bli et mørkt år for hotellbransjen.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

NHO og Virke krever slutt på nasjonal skjenkestopp
«To uker er nok. Nå må kommuner med lite smitte igjen kunne la serveringssteder få åpne kranene og skjenke alkohol, mener både Virke og NHO.» Kilde: e24.no.

Krev 1 milliard til omstilling for reiselivs- og eventbransjen
«Frp vil styrkje omstillingspotten til hardt prøvde verksemder innan event- og reiselivsbransjen med 1 milliard kroner.» Kilde: smp.no.

Satser på UT.no
«Statskog bidrar med 250 000 kroner til utvikling av digital turinspirasjon gjennom UT.no, og understøtter dermed regjeringens satsing i statsbudsjettet.» Kilde: dfly.no.

Dette tror reisetoppen om årets sommerferie
«Bare business (TV 2): Mange er spente på om det åpnes opp for mer reising internasjonalt til sommeren. Ikke minst reiselivsbedriftene.» Kilde: tv2.no.

Reiselivet trenger vaksinen
«Reiselivsaktør: – Vaksinen er det eneste som gjør at folk tør å reise igjen. Færre planlegger sommerferie i år enn i fjor. Flere vil feriere i Norge, og bo på hotell og campingplasser.» Kilde: lofotposten.no.

Hvor trygt er det å bestille sommerferie utenlands nå..
«.. forsikringsselskapene og reisebransjen strides, det fine skiføret nå om dagen, samt norske reisemål. Det er noen av stikkordene for denne ukens (uke 2- 2021) utgave av Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo.» Kilde: dfly.no.

Forbrukerrådet: Vent med å bestille reiser
«Det kan bli dyrt å bli stående igjen på en flyplass fordi reglene for koronatesting plutselig er endret, sier jurist Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.» Kilde: dn.no.

Obligatorisk testing på grensen fra mandag ettermiddag
«Regjeringen innfører obligatorisk testing på grensen for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, fra mandag 18. januar klokken 17.» Kilde: finansavisen.no.

Regjeringens anbudskrav kan utelukke Wizz Air fra å delta
«Regjeringen har lagt ut anbud på statlig kjøp på flyruter i to nye måneder. Der stilles det flere krav som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen.» Kilde: e24.no.

Uklart for Wizz Air – venter på nye reiselettelser
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air fikk ingen triumfferd da det i november satset på norske innenriksruter. .. Nå venter selskapet på at vaksinasjons-prosessen skal få et større omfang, slik at den norske reise-aktiviteten kan skyte ny fart.» Kilde: flysmart24.no.

Sorg og sinne internasjonalt etter Norwegians nei til langdistanse
«Det er langt flere enn ferieklare nordmenn som nå sørger over at Norwegian gir opp å fly langdistanse.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Protesterer mot Finansdepartementet (Svalbard)
«Nei, Svalbard klarer seg ikke greit uten kontanter. Vi er et internasjonalt samfunn med mange utenlandske turister og må ha et system for å behandle fysiske penger.» Kilde: svalbardposten.no.

Visit Alta søker ny reiselivssjef (Finnmark)
«Har du lyst til å jobbe som reiselivssjef i et av Norges mest spennende fylker? Visit Alta søker ny reiselivssjef for utvikling av Altaregionen.» Kilde: visitalta.no.

Lokal reisefavoritt i nord: – 2021 blir «make it or break it» (Finnmark)
Alta: «Hos Trasti & Trine får du naturopplevelser, selvskutt rype og smør kjernet med tørkede gressløksblomster. Bærekraftsturisme er på fremmarsj, men nå må familiebedriften «overleve fra uke til uke».» Kilde: e24.no.

Vil bygge ut nytt turistanlegg på Kvaløya (Troms) +
«Buvik Sea Lodge har til nå drevet fisketurisme, men ble populære på lokalmarkedet da tromsværingene begynte å utforske nærområdet under koronasommeren. ..søker nå om en stor utvidelse av anlegget.» Kilde: nordlys.no.

Blir dette Norges heftigste sykkelpark? (Troms) +
«Harstad Bike Park har allerede bygget sykkelpark for over sju millioner kroner. Nå bygger de for 23 millioner til: 10 kilometer tilrettelagte flytstier, ferdighetspark, freestyle park og egen barnepark – med åpning til høsten.» Kilde: terrengsykkel.no.

Utsetter «Den Blå diamant» til etter 2022 (Nordland) +
Sortland: «Jan-Eirik Johnsen ved Sortland Handelspark opplyser at planene for hotellet «Den Blå diamant» er lagt på is til etter 2022.» Kilde: vol.no.

Kroken på døra for spektakulær destinasjon (Nordland) +
«Det er dårlig gjort av Statkraft å trekke tilbake løftene sine. Det sier Anne-Marit Oleen, som sammen med søsteren Line-Peggy Pedersen har brukt seks år på å bygge opp reiselivsproduktet «Rallarbrakka på toppen av Fykantrappa».» Kilde: an.no.

Advarer mot å forlate Visit Bodø og Salten (Nordland) +
«Faglig leder Bjørn Godal i Salten Friluftsråd advarer Beiarn og de andre kommunene mot å forlate Visit Bodø og Salten.» Kilde: saltenposten.no.

Selger familiens livsverk etter 55 års drift (Nordland) +
«Jeg har ikke lengre helse til å drive som campingplasseier. Nå selges bedriften familien har drevet i 55 år, sier daglig leder Gry Elly Fordelsen ved Korgen camping. ..håper å finne en kjøper med et ønske om å utvikle turismen.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Stenger hotellet på ubestemt tid
«Frøyastyrte Hjorten hotell på Fillan korona-stenger dørene på ubestemt tid. Det betyr permittering av 15 ansatte. – En beklagelig situasjon vi skulle vært foruten, sier daglig leder Stig Bremnes.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Vestland er ny reisefavoritt: – Det betyr alt, seier campingeigar
«Vestland er den nye feriefavoritten til nordmenn. Men campingeigar fryktar at vaksinerte nordmenn får reisa til utlandet i sommar, medan utlendingane blir heime.» Kilde: nrk.no.

Europas mest «fantastiske bilveg» restaurert for syklister og fotgjengere (V) +
Årdal: «I grenselandet til Valdres har den tidligere svært så luftige bilvegen til Årdal blitt restaurert. Til sommeren kan koronafaste nordmenn teste ut denne nye attraksjonen.» Kilde: oa.no.

NM-veka vinter til Bergen og Voss (Vestland)
«Norges idrettsforbund og NRK har tildelt Bergen og Voss NM-veka vinter 2022. 10-15 idretter vil bli en del av arrangementet – som vil foregå på to ulike arenaer: Åsane Arena i Bergen og Myrkdalen i Voss herad.» Kilde: dfly.no.

Vil byggje ut ny hyttegrend i Hornindal (Vestland) +
«Vi vil byggje ut eit 110 da stort område til hyttegrend og vidareføre dei kvalitetane vi ser i Harevadet. Tomtene vert solrike og med fin utsikt, seier Fannemel.» Kilde: smp.no.

Innlegg: Turist-Sauda på staden kvil i 15 år? (Rogaland)
«Sauda får like lite, om ikke mindre, ut av vinterturismen i dag som i 2006.» Kilde: ryfylke.net.

Berg-Hansen går motstrøms og satser lokalt (Rogaland)
«Berg-Hansen styrker den lokale satsningen i Stavanger og har ansatt ny daglig leder. Eli Valborg Lindland kjenner næringslivet og markedet i Stavanger meget godt, og er nå klar til å utvikle enda bedre produkter og tjenester tilpasset de lokale reisebehovene.» Kilde: dfly.no.

Øst-Norge:

Hyttemillionene ruller gjennom kommunen, men.. (Innlandet)
«..det synes ikke på innbyggernes lønnskonto. Hyttekommuner i distriktene preges av både fødselsunderskudd og lave lønninger.» Kilde: nrk.no.

Skal huse det første av sitt slag i Trysil (Innlandet) +
«Etter at koronapandemien har satt sitt preg på de første månedene etter åpningen av Villa Sole Trysil Bed & Breakfast, tror daglig leder Maria Helena Jedkvist at trafikken vil ta seg opp til sommeren.» Kilde: ostlendingen.no.

Pusset opp for 40 millioner: Måtte stenge etter fem dager (Buskerud)
«Hele bygda blør når skibakkene er tomme. Hemsedal er blant stedene som er blitt hardest truffet økonomisk av coronakrisen.» Kilde: e24.no.

Riggar seg til mot reiselivet (Buskerud) +
Nore og Uvdal: «Thomas Andresen og Kristine Presterud Nørstebø i Nore og Uvdal har oppretta eit selskap for å ta med folk på tur.» Kilde: hallingdolen.no.

Vil bygge 56 meter høyt Skøyen – kan bli hotell (Oslo) +
«Nedre del av Hoffsveien på Skøyen kan få høyhus. Eieren Storebrand vil bygge på toppen av de gamle byggene, fjerne parkeringsplasser og få inn boliger.» Kilde: aftenposten.no.

Nødropet gjelder i høyeste grad (Oslo)
«Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Børsen at hans nødrop om arbeidsledighet og konkursfare i Oslo gjelder fremdeles i aller høyeste grad.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Har vært permittert i 10 måneder: – Nå er det stusslig (Østfold) +
«Snart ti måneder etter er fortsatt ansatte ved Indre Østfold Reisebyrå og Scandic Brennemoen permitterte. – Vi forsøker å holde ut, men ingen av de 24 ansatte er oppsagt, sier hotelldirektør Mette Ekelund.» Kilde: smaalenene.no.

Varsleren (Vestfold)
«Han ante ugler i mosen da finanselite og direktører stadig fikk lov til å bygge ut hyttene sine ved sjøen. Tom Ravndal er varsleren som aldri ga opp.» Kilde: nrk.no.

Vil bygge ny hytte på Gaustatoppen (Telemark)
«Den Norske Turistforening (DNT) vil utvide og totalrenovere turisthytta på toppen av det populære skifjellet Gaustatoppen for 40 millioner kroner.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Å vanhellige et hellig fjell (Telemark)
«La et fjell få være et fjell. Heis og hvitvin kan vi nyte i byen. .. Kampen om Gaustatoppen er som å se gribber over restene av et kadaver.» Kilde: nrk.no.

Sørlandet:

Hver mandag tenker jeg: Skal vi stenge hotellet?
«Hege Julianne (31) og Lotte (34) ble hotelldirektører i 2019. De trodde de første ukene ble tøffest. Fjoråret endte med halvering av belegget ved norske hoteller.» Kilde: nrk.no.

Blir godt å fylle opp hotellet igjen +
«Hele 77 prosent av de spurte antar i en ny undersøkelse at de tar sommerferien i Norge i år. Akkurat som de aller fleste gjorde i fjor. Dèt gleder Sigurd Bruhjell på Grand Hotell i Flekkefjord.» Kilde: avisenagder.no.

Lokale hoteller følger spent med på nyeste tiltak +
«November og desember gikk bedre enn fryktet for Maritim Fjordhotell, med ny restaurant som har slått bra an. Men både Maritim og Grand synes det er krevende å takle skjenkestoppen som pågår.» Kilde: avisenagder.no.

Skal markedsføre Setesdal +
«Setesdal regionråd har ansatt Roy Bakke for å markedsføre og koordinere dalens reiselivskvaliteter.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Slik skal Venezia takle overturisme
«For å sikre en bærekraftig fremtid har Venezia begynt med elektronisk overvåking av de reisendes atferd.» Kilde: way-2-go.no.

Solid cruise-comeback – i 2022
«Verdens største cruise-aktør Carnival har ifølge toppledelsen flere bestillinger for 2022 enn i 2019. Det kan dog drøye til ut på høsten før hele flåten er i drift.» Kilde: way-2-go.no.

Del gjerne!