Dagens reiselivsnyheter 19.03.2021

Nasjonalt:

Hvordan ser reiselivsbedrifter ut etter COVID-19?
«Kan pandemien betegnes som et paradigmeskifte for reiselivsnæringen? spør reiselivsforskere Hans Holmengen og Rolf Akselsen. Denne våren setter de i gang prosjektet ‘Post Covid-19. Endringer i foretakenes forretningsmodeller?’..» Kilde: reiselivsforskning.org.

Podcast: Samling om felles mål
«Pål Medhus sitter fast i Hol, Tom Andersson i Oslo – begge bundet på hender og reiseføtter .. i et nedstengt Viken. Men de vikarierende reiselivsministrene har viktige ting på agendaen, i en tid der reiselivet står foran store og nødvendige endringer under og etter pandemien.» Kilde: travelnews.no.

Denne uken på Nye Reiselivsavisen..
«Holmenkollen og Skimuseet, samt påskeferien som nå er bare en uke unna, .. Kan Norse Atlantic Airways lykkes bedre med lavprisfly over Atlanteren enn Norwegian – og hvorfor er ikke flypassasjerer beskyttet mot flykonkurser..? Dette er noen av stikkordene..» Kilde: dfly.no.

Høies påskeråd for høysmitteområder: Ikke dra på hotell
«Nordmenn må møte færre og reise mindre i påsken. Overnattingsbesøk og hotell bør unngås for personer i områder med mye smitte, oppfordrer helseministeren.» Kilde: travelnews.no.

Virke krever tiltak etter at Høie avlyste hotellpåsken
«Det må komme tilskudd som kan dekke utgiftene hotellene og næringslivet får etter påskeavbestillinger, mener Virke Reiseliv.» Kilde: itromso.no.

Vi blør noe så inn i helvete
«Det er ikke bare i coronanedstengte Viken og Oslo at hotellene sliter med å få endene til å møtes.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Mener Nordic Choice Hotels er best i bransjen på bærekraft
«Nordic Choice Hotels har av forbrukere blitt kåret som den den mest bærekraftige merkevaren blant landets hotellkjeder i den årlige kåringen Sustainable Brand Index.» Kilde: horecanytt.no.

Flere søker seg til restaurant- og matfag på videregående skole
«Søkertall fra Utdanningsdirektoratet viser at det er grunn til forsiktig optimisme med antall søkere til restaurant- og matfag på videregående skole.» Kilde: nationen.no.

Løfter frem nordiske teknologiselskap
«Dette er utrolig gøy og er et tydelig tegn på at det jobbes godt med teknologiutvikling i Norden, sier CEO i Nordic Traveltech Lab, Per Arne Friestad.» Kilde: travelnews.no.

Sigurd vil hjelpe rullestolbrukere ut på fjelltur
«Fembarnsfaren Sigurd Groven ble lam fra livet og ned i en sykkelulykke. Drømmen var å komme tilbake i fjellheimen. Nå utvikler han en rullestol for terreng og friluftsliv.» Kilde: nrk.no.

Norge som innovasjonsarena for null- og lavutslippsluftfart
«Luftfartstilsynet, Avinor, Norsk Industri og SINTEF vil gå sammen om å opprette et innovasjons- og testsenter som skal fremme utvikling av bærekraftig luftfart, og dermed redusere utslippene fra norsk luftfart og bidra til å skape nye norske arbeidsplasser.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Skjebnedager for Norwegian
«Neste fredag blir Norwegians redningsplan avgjort i en irsk domstol. Inntil da gjenstår det en hektisk møtevirksomhet.» Kilde: abcnyheter.no.

EU-forslag kan sikre utenlandsferien din i sommer
«Forslaget ble lagt frem av Den europeiske komminsjonen onsdag og skal sikre fri bevegelse i hele Europa for alle borgere i EU-land, samt Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.» Kilde: nettavisen.no.

Reise fritt etter korona-vaksinering? Glem det.
«De som håper at vaksinering mot covid-19 skal gjøre at de skal kunne reise til utlandet med korona-forsikring i baklomma, må tro om igjen. Et vaksinebevis vil ikke endre noe som helst.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Ny kai tilbake på planen:– En gledens dag (Svalbard) +
«Innen seks år kan Longyearbyen ha ny, større og bedre havn til over 400 millioner kroner. Regjeringens forslag til ny Nasjonal transportplan fryder havnesjef og lokale politikere.» Kilde: svalbardposten.no.

Fylkeskommunen søker Rådgiver reiseliv og opplevelser (Nordland)
«Ledig fast stilling ved avdeling Samfunnsutvikling, seksjon Næringsutvikling. Stillingen er underlagt faggruppe for innovasjon og infrastruktur.» Arbeidsted Bodø. Søknadsfrist 05.04.2021.

Avbestillinger i Lofoten etter politikernes advarsler (Nordland)
«De siste dagene har NRK og flere aviser fortalt om ordførere og kommuneoverleger som ber folk holde seg unna Lofoten. Konsekvensene har ikke latt vente på seg, og aktører i reiselivet frykter mange vil gå konkurs. – Hvem blir økonomisk ansvarlig?» Kilde: nrk.no.

Reiselivsaktør bekymret etter debatten om Lofoten (Nordland) +
«Trygve Steen i reiselivsbedriften XXLofoten mener næringa i Lofoten forsøker å gjøre så godt en kan innenfor det som er lov. Han frykter moralsk indignasjon og en situasjon der bedriftene forventes å ta større grep enn staten legger opp til.» Kilde: lofotposten.no.

Fjord-Norge:

Reiseplanlegger fra Fjord Norge skal dekke Jæren til Smøla
«Den påtvungne pandemi-norgesferien i fjor avslørte at folk kan for lite om Vestlandet. Nå skal det bli enklere å oppdage perlene i vest gjennom en ny digital reiseguide.» Kilde: abcnyheter.no.

Ingunn må stengja dørene denne påska også (Vestland) +
Luster: «Me ser oss dessverre nøydd til å halda stengd denne påska også. No satsar me på opning av hotellet onsdag 21. april, seier Ingunn Weka, dagleg leiar på Turtagrø hotell.» Kilde: sognavis.no.

Intensjonen er framleis å få ei fullverdig hotelldrift (Vestland) +
Høyanger hotell: «Eigarane av hotellet seier at koronasituasjonen har gjort det vanskeleg både å opne delar av hotellet og å få restaurert det som er naudsynt, etter å ha fått kritikk frå Ap-politikar Hege Rusti i eit meiningsinnlegg.» Kilde: porten.no.

Nå skal det skapes nytt liv i fjordhotellet (Vestland) +
«Steinar Knapskog gleder seg til de igjen kan åpne dørene på Blomvåg hotell i Øygarden. Blomvåg fjordhotell skal ikke lenger være en skygge av seg selv.» Kilde: ba.no.

Øst-Norge:

Ber Destinasjon Røros konkretisere (Innlandet) +
«Tronfjell er et av reisemålene som profileres gjennom Destinasjon Røros, men kommunedirektøren etterlyser mer konkretisering av hva destinasjonsselskapet kan gjøre for Alvdal.» Kilde: alvdalmiv.no.

Grotli Høyfjellshotell er fullbooka – Eg er utruleg spent (Innlandet) +
«Dagleg leiar Inger Einvik på Grotli Høyfjellshotell i Skjåk er spent på årets påske. Alle dei 50 gjesteromma er bestilt, og påska er fullbooka. Med bakgrunn i koronapandemien er den daglege leiaren likevel spent på korleis påska blir.» Kilde: fjuken.no.

Trysil overlater sjefsstolene til barn (Innlandet)
«Som de første i verden utlyser Trysil nå tre stillinger som Chiefs of Fun. De søker barn som skal ta over destinasjonen i sommer, og bestemme alt for èn dag. Målet med nyansettelsene er å inspirere voksne til å leke mer, noe som gir store positive helseeffekter.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

SkiStar Trysil byr alle innbyggere på gratis skidag 21. mars (Innlandet) 
«SkiStar er sitt samfunnsansvar bevisst og har mange ulike engasjementer og aktiviteter knyttet til det både lokalt og nasjonalt. Blant annet er firmaet opptatt av en god dialog og forankring av virksomheten på de destinasjoner og lokalsamfunn hvor man driver alpinanlegg.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Viken fylkeskommune søker Fagleder reiseliv (Viken)
«Viken fagskole, har ledig stilling for fagleder innen reiseliv.» Arbeidsted: Geilo. Ansettelsesform: Fast. Søknadsfrist 06.04.2021. Kilde: finn.no.

Fjelldestinasjon vil saksøke staten etter innstramminger (Buskerud)
«Fjelldestinasjonen Skigaarden i Hemsedal varsler søksmål mot staten etter at regjeringen innførte strenge tiltak i 51 Viken-kommuner.» Kilde: itromso.no.

Golsfjellet blir ikkje nedstengt i påska
«Hotella på Golsfjellet samarbeider om å halde oppe i påska for å ikkje svikte gjestene. Dagleg leiar på Storefjell Hotell Resort, Lars Nibstad, og kollega Gudrun Hesla på Oset Høyfjellshotell sender gjester til kvarandre dersom den eine må stenge.» Kilde: hallingdolen.no.

107 millioner kroner til stisykling på Høgevarde (Buskerud) +
«Høgevarde i Hallingdal skal bruke enorme summer på stisykling – målet er et av Europas største nettverk for stisykling.» Kilde: terrengsykkel.no.

Til sommeren kan alle fly i skiflygingsbakken – i zipline (Buskerud) +
Modum: «Planene om zipline i Vikersund Hoppsenter har ligget på bordet tidligere også, men nå blir det en realitet. I mai begynner monteringen av zipline i verdens største skiflygingsbakke, og 4. juli slippes første publikummer utfor etter planen.» Kilde: bygdeposten.no.

Nye Osloruter med Ryanair (Akershus)
«Venezia og Katowice blir til sommeren nye Ryanairdestinasjoner fra Oslo lufthavn. Flyvningene starter i juni og juli og selskapet frister allerede med billettpriser som starter på litt over 250 kroner for en enkeltreise.» Kilde: nyereiselivsavisen.no.

Sørlandet:

Forskning er nøkkelen til restaurantsuksessen
«Matglade reiser helt fra Shanghai og New York for å spise på undervannsrestauranten Under ved Lindesnes. – Vi har brukt forskning for å få det til, sier eier Gaute Ubostad.» Kilde: horecanytt.no.

Annet:

‘Top countries for sustainable tourism’ report launched
«6.4% of consumers globally want to have a positive impact on the environment through their daily actions in 2021, according to a new report ‘Top Countries for Sustainable Tourism’.. According to the report, Scandinavia is leading by example..» Kilde: travindy.com.

How bike-share programs change urban tourism
«This major shift in transport patterns includes tourists. We found they are a major and lucrative user group. In our study, tourists accounted for more than a third of all users of the bike-share system over more than four years.» Kilde: travindy.com.

How bad was 2020 for aviation and tourism?
«A year without travel! I do not remember during my adult life having my feet on the ground for so long and having a growing urge to travel as soon as possible.» Kilde: traveldailymedia.com.

Del gjerne!