Fra mareritt til full jubel for hotellkongen.. og 46 andre reiselivsnyheter denne fredagen

Digitalt seminar: Bærekraftig besøksforvalting og levende lokalsamfunn
14. juni 2022: «På webinaret vil det bli presentert oppgaver som ble skrevet på grunnlag av etter- og videreutdanningskurset Bærekraftig besøksforvaltning og levende lokalsamfunn.. Det er ingen seminaravgift, men forhåndspåmelding er nødvendig: Påmeldingsfrist: 8.6.22.» Kilde: nmbu.no. 

Skuffet over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett
«Regjeringen la i dag frem forslag til revidert nasjonalbudsjett. Det kommer ingen økte midler til markedsføring av Norge, flypassasjeravgiften gjeninnføres og det bevilges ingen ytterligere midler til nasjonal rekrutteringskampanje.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Fra mareritt til full jubel for hotellkongen
«De siste årene har vært kjempeharde mot Petter Stordalens reiseimperium, og hotellkongen har tapt milliarder under koronapandemien. Da Nettavisen møtte Choice- og Ving-eieren, var imidlertid stemningen en helt annen.» Kilde: nettavisen.no.

Gode bookingtall for sommeren
«Ferske tall viser at vi går mot en svært god sommer for norsk reiseliv. Samtlige av de seks største hotellbyene i Norge, inkludert Gardermoen, har langt høyere bookingnivå foran årets sommer sammenlignet med i fjor.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Kraften til å ta Norge videre
«Kraften til å ta Norge videre blir tema for UMAMI ARENA i februar 2023. Det er ingen tvil. UMAMI ARENA blir et utstillingsvindu av de sjeldne – og vi ser nå konturene av bransjens største og viktigste møteplass.» Kilde: umamiarena.no.

Skapte store verdier i 2021
«Flere opplevelser innen jakt, fiske og friluftsliv, redusert hogstkvantum og stabil økonomi er noen av hovedtrekkene i Statskogs oppsummering av fjoråret.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hytteeiere vil ha makspris på strøm
«Hvor lenge må vi være prisgitt strømselskapene sin grådighet? spør Norges Hytteforbund (NHF). Hytteforbundet kan ikke med sin beste vilje se at vannressursene forvaltes til det beste for allmenheten.» Kilde: hytteavisen.no.

Etablerer grønt luftfartsprogram
«Avinor, Luftfartstilsynet, Norsk Industri og SINTEF går sammen om å etablere et grønt luftfartsprogram. Programmet skal bidra til at Norge kan ta en ledende rolle i luftfartens overgang til en bærekraftig framtid, redusere utslippene fra norsk luftfart og skape nye norske arbeidsplasser.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Avinor søker prosjektledere til spennende teknologiprosjekter!
«Avinor utvikler fremtidens luftfart gjennom en tydelig satsing på teknologiutvikling. Avdelingen Teknologiprosjekter er sentral i denne satsningen. Her skal vi nå ansette fire prosjektledere.» Søknadsfrist: 28.05.2022. Kilde: e24.no.

Widerøe utvider: – Nordmenns reiselyst er tilbake for fullt
«Vi forventer et fortsatt sterkt marked fram mot sommeren. Markedsundersøkelser viser at nordmenns reiselyst er tilbake for fullt, men fremdeles er det svært mange som ønsker å tilbringe ferien i Norge.» Kilde: helg.no.

Radbrekker SAS: – Har mislyktes
«SAS filleristes av kunder og er i trøbbel med egne ansatte. Eksperter mener flygiganten nå står på kanten av stupet.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Norwegian tapte 849 millioner kroner på driften i første kvartal
«Omikron-nedstenging og lavsesong setter dype spor i regnskapet for årets tre første måneder.» Kilde: e24.no.

Nå blir det dyrere å fly
«Flypassasjerene må belage seg å dyrere flybilletter fremover. Driftstoffutgiftene har gått i været og en rekke andre priser har økt. Og nå kommer flypassasjeravgiften tilbake.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Hurtigruten Svalbard ISO-sertifisert (Svalbard)
«Dette er noe vi har jobbet for i et helt år, forteller administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per B. Brochmann.» Kilde: svalbardposten.no.

Nå blir jeg den ubestridte overnattingskongen her (Finnmark)
Berlevåg: «Torgeir Jacobsen åpnet Berlevåg Motell i 2020, og i år har han også sikret seg Kongsfjord skole og Berlevåg Pensjonat og Camping. Med det har han sikret seg nær sagt all overnatting i kommunen.» Kilde: ifinnmark.no.

Reiselivsnæringa på Senja godt fornøyd med gratis ferge (Troms) +
«Fra og med 1. juli blir det gratis å ta fergen mellom Botnhamn og Brensholmen.» Kilde: folkebladet.no.

Har du lyst til å være med å forme Nordlands fremtid? (Nordland)
«Nordland fylkeskommune søker Rektor ved Nordland fagskole. Vi søker deg som har lyst til å lede og utvikle Nordland fagskole sammen med dyktige kolleger.. Vi tilbyr utdanninger innenfor opplevelsesbasert reiseliv, bærekraftige matopplevelser, m.m.» Frist: 29.05.2022. Kilde: finn.no. 

Fire millioner kroner til friluftsliv (Nordland)
«Fire millioner kroner er fordelt til 56 ulike friluftslivs-tiltak i hele Nordland. Bålplasser, merking av turstier, universell utforming av turområder, og gratis ferietilbud for barn. Dette er bare noen få eksempler..» Kilde: nfk.no.

Staten skal bygge flyplass – må be utlandet om lov (Nordland)
«Staten vil gi penger til statseide Avinor for å bygge ny flyplass i Bodø. Men de må ut av landet for å be om lov. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kan ikke gi penger til Avinor uten godkjenning fra ESA.» Kilde: nrk.no.

Mener hytte­folket bruker hyttene for lite – ba dem selge (Nordland)
Alstahaug: «Desperat boligmangel gjorde at et grendeutvalg sendte ut et brev til 14 navngitte personer og ba dem selge eller leie ut hytta si. – Nærmest mobbing og uthenging av enkeltpersoner, mener rådmann.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Ny daglig leder i Åfjord Utvikling AS
«Åfjord Utvikling har avholdt ekstaordinært styremøte, tirsdag 10.05.22, og selskapet har ansatt Stian Nilsen som ny daglig leder.» Kilde: afjordutvikling.no.

Omstart for reiselivet +
«Redaktør og daglig leder Nils Kåre Nesvold i Fjell-Ljom skriver om reiselivet i rørosregionen i ukas leder.» Kilde: fjell-ljom.no.

Fjord-Norge:

Riksantikvaren gir støtte til tre historiske ferdselsårer (Møre og Romsdal)
«Regjeringa har gitt ei ekstraløyving på 2,5 millionar kroner som skal bli brukt til å løfte fram og støtte lokalt, frivillige arbeid med å legge til rette, skjøtte og formidle lokale ferdselsårer.» Kilde: mrfylke.no.

Unik opplevelse på toppen av hotellet (Møre og Romsdal) +
«Hotelleier Tollak Skogland ved Sunndalsøra Hotell gleder seg til å invitere gjestene opp på takterrassen på hotellet.» Kilde: driva.no.

Grønn båtturisme på Sunnmøre (Møre og Romsdal) +
«Geirangerfjorden er en nasjonalskatt, men turismen har slitt hardt på naturperlen. Reiselivsfirmaet Bonseye ville gjøre noe med egne utslipp og har startet overgangen til el-drift for sine turist-ribber.» Kilde: batmagasinet.no.

Ja privat reguleringsplan for Seljesanden hotell (Vestland) +
«Stad kommunestyre gjekk i dag samrøystes inn for at det skal gjennomførast privat reguleringsplan for å realisere Seljesanden hotell.» Kilde: fjordabladet.no.

Brøl for klima og breane (Vestland)
Bremuseet i Fjærland: «Klimabrølet er i ferd med å lage Noregshistoriens lengste markering for klima og natur. I heile mai kan du oppleve og bidra til brølet hjå oss. Her står nemleg kunstverket Brølofonen utstilt.» Kilde: bre.museum.no.

Stalheimskleiva stengd for alle besøkjande (Vestland)
«Frå før er Stalheimskleiva stengd for trafikk. Inntil vidare vert ho no stengd for absolutt alle besøkjande.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Spår heftig sentrumsfest på 17. mai: – Det har eksplodert (Vestland) +
Bergen: «Betalingsvillige bergensere står i kø for å sikre seg de beste hotell- og bordplassene på nasjonaldagen.» Kilde: ba.no.

Nå åpner den unike hallen på nytt (Vestland) +
Bergen: «Lørdag klokken 18 skal alt være ryddet. Da åpner De Bergenske Frescohallen i all sin nye prakt. – Dette er byens nye sjømatkatedral, sier Yngve Hansen.» Kilde: ba.no.

Hektisk konferanseuke i Bergen! (Vestland)
«I går kunne NHH Norwegian School of Economics og Bergen ønske velkommen til over 1100 deltakere fra hele Europa til 44th Annual European Accounting Association Congress.» Kilde: facebook.com/visitbergenBransjenytt

Gir seg etter bare sju måneder som hotelldirektør (Vestland) +
«Ivar Neteland sluttet som daglig leder ved Engø gård i september 2020. Siden har ferden gått via Utne Hotel i Hardanger til Ramme Fjordhotell. Nå slutter han også der.» Kilde: tb.no.

Satser på turisme i Åkrafjorden (Rogaland)
«Lokale investorer har kjøpt inn en ny turistbåt som skal vise frem fossefall og spektakulær natur i Åkrafjorden. Planen er også at båten nye «Langfoss» i løpet av et par år skal driftes elektrisk.» Kilde: radioh.no.

Mener norske plattformer er like unike som Frihetsgudinnen (Rogaland)
«Stavanger kommune og Norsk oljemuseum vil ha betong-plattformene i Nordsjøen inn på verdensarvlisten. Frp-topp vil vite hvem som skal betale for vedlikeholdet.» Kilde: nrk.no.

«The Bolder» søker driftsansvarlig (Rogaland)
«Lysefjorden Investering AS søker Driftsansvarlig. Vi utvikler en reiselivsdestinasjon i Rogaland som allerede vekker oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. På kanten mot Lysefjorden vokser The Bolder fram.» Frist: snarest. Kilde: finn.no.

Øst-Norge:

Hemsedal skisenter tapte i retten (Buskerud)
«Skistar er dømt i Borgarting lagmannsrett for en 12 år gammel skiulykke utenfor løypene i Hemsedal skisenter. Flertallet i retten mener Skistar har handlet uaktsomt.» Kilde: friflyt.no.

Ivar Tollefsens Fredensborg har sikret seg nok en vinterdestinasjon (Innlandet) 
«Torsdag ble det kjent at Ivar Tollefsens Fredensborg Fritid har landet avtaler med 25 grunneiere på Tyin Filefjell i Valdres, som ligger om lag en times kjøring fra Hemsedal.» Kilde: dn.no.

Fredensborg Fritid fikk kjøpe det meste (Innlandet) +
«Fredensborg Fritid og 25 grunneiere har nå underskrevet avtalen som sikrer Fredensborg den eksklusive retten til å videreutvikle området med fritidsboliger, varme senger, serveringstilbud og aktiviteter.» Kilde: oa.no.

Dette mener de om hotell i Byparken (Innlandet) +
Kongsvinger: «I Glåmdalens artikkel torsdag formiddag stemte 67% av leserne for hotell i byparken – men slett ikke alle er enige med flertallet. Denne uka er det sendt inn nye skisser av hotellet med kino og kulturhus.» Kilde: glomdalen.no.

Tone Hansen blir Munchmuseet sin nye direktør (Oslo)
«Noverande direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Tone Hansen (52) blir direktør for Munchmuseet til hausten. – Eg gler meg. Det blir så gøy, det.» Kilde: nrk.no.

Petter Olsens mva-tvist slipper inn til Høyesterett (Akershus)
«Seier i tingretten ble til tap i lagmannsretten. Nå skal Høyesterett avgjøre om Petter Olsen kan trekke fra merverdiavgiften fra kunsthotellprosjektet på Ramme gård.» Kilde: rett24.no.

DNT Telemark søker daglig leder Gaustatoppen Turisthytte (Telemark)
«Vår suverene toppsjef på Gaustatoppen Turisthytte gir seg etter flere år i sjefsstolen, og vi søker nå hennes etterkommer. Lederrollen er 100% stilling gjennom året, med budsjett, resultat, personal og utviklingsansvar for Turisthytta.» Frist: snarest. Kilde: finn.no.

Sørlandet:

Sa nei til aktivitetspark på Randvik +
Risør: «De varslede aktivitetsparken på Randvik og Sagjordet har evnet å lage mye debatt den siste tiden. Torsdag skulle saken realitetsbehandles, for første gang, i formannskapet – der ble det nei.» Kilde: austagderblad.no.

Møtebyen Kristiansand på ICCA Scandinavian Chapter samling
«25.-26. april var Møtebyen Kristiansand på ICCA-samling i Reykjavik. Her deler vi erfaringer på hvordan kan vi samarbeide for å få flere og bedre kongresser til Norden generelt.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Annet:

Ny forskning rundt naturopplevelse og teknologi
Syvertsen, T. (2022). Offline tourism: digital and screen ambivalence in Norwegian mountain huts with no internet access. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–15. doi: 10.1080/15022250.2022.2070540

Predicts 8 million tourism jobs in Europe within next decade
«The World Travel & Tourism Council’s (WTTC) latest Economic Impact Report (EIR) reveals Europe’s travel and tourism sector is expected to create up to eight million new jobs within the next decade.» Kilde: traveldailymedia.com.

Prince Harry Pokes Fun at Himself in TV Skit Promoting Sustainable Tourism
«Humor can go a long way in driving home an important point, and Prince Harry wasn’t above poking fun at himself to emphasize the importance of sustainability.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!