Fritidsboligkonferansen 2022 – hva skjedde.. og 44 andre utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Fritidsboligkonferansen 2022 – hva skjedde?
«120 deltakere samlet seg på Scandic Lillehammer Hotel onsdag 6. april til en dag dedikert til fritidsbolignæringen. Hvordan kommer Hytte-Norge til å se ut i framtiden?» Kilde: norskturistutvikling.wordpress.com.

Reagerer på hyttebygging: – Ute av kontroll
«Norske kommuner planlegger å gjøre et område på størrelse med Mjøsa til hyttefelt. Naturvernforbundet reagerer, mens kommunene mener det er bra.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Løft fram reiselivs­forskningen
«Forskningsrådets nye portefølje­planer er en stemoderlig behandling av en bransje som står overfor betydelige omstillings- og innovasjonsutfordringer.» Kilde: khrono.no.

Innlegg: Løft fram reiselivet!
Senter for reiselivsforskning: «Pandemi og klimautfordringer rammer norsk reiseliv hardt. Ny kunnskap for omstilling er en avgjørende faktor for framtidig drift og bærekraftig utvikling. Det er derfor viktigere enn noen gang at det offentlige tar et større ansvar for å løfte fram næringen!» Kilde: reiselivsforskning.org.

Reiselivet er på bedringens vei, men sliter fortsatt
«Situasjonen i reiselivet har bedret seg etter opphevelsen av coronarestriksjonene, men de fleste er ikke tilbake til normalen og møter nå nye utfordringer.» Kilde: abcnyheter.no.

8,9 millioner til populære turområder
«16 norske turmål får støtte fra tilskuddsordningen Nasjonale turiststier til prosjekter som skal ivareta natur-, kultur- og opplevelseskvaliteter.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Regjeringen vil ha mer vindkraft på land: – Dette er uønsket
«Flere reagerer kraftig på regjeringa sine planer om å ta opp igjen jobbinga med vindkraftutbygging på land.» Kilde: nrk.no.

Ber reiselivet advare turistene: – Kan være livsfarlig
«Røde Kors er bekymret over de mange snøskredene de siste ukene, og ber nå reiselivet advare utenlandske turister som kommer til Norge på påskeferie.» Kilde: tv2.no.

Nord-Norge:

Alvorlig skuterulykke: – Bekreftet omkommet (Svalbard)
«Sysselmesteren måtte søndag ettermiddag rykke ut til en alvorlig skuterulykke på Longyearbreen. Vedkommende er .. en tilreisende kvinne.» Kilde: svalbardposten.no.

Fikk hakeslepp i møte om ny miljøforskrift (Svalbard) +
«I et møte med Miljødirektoratet ble det klart at det er Sysselmesteren som skal gjennomgå høringsinnspillene til ny miljøforskrift på Svalbard.» Kilde: svalbardposten.no.

Ny daglig leder for Visit Nordkapp (Finnmark) +
«Martin B. Hansen er ansatt som ny daglig leder for Visit Nordkapp. Han mener det er gode utsikter til økt turisme i tiden som kommer.» Kilde: sagat.no.

Destinasjon Sápmi: Ønsker å samle reiselivet i indre Finnmark +
«I disse dager blir 17 reiselivsbedrifter fra indre Finnmark varmt promotert på reiselivsmesse i Sør-Norge, og de vekker interesse hos både nasjonale og internasjonale turoperatør.» Kilde: sagat.no.

Vi vil få en økning i antall passasjerer (Finnmark) +
Hammerfest: «Etter to sommersesonger med koronapandemi, kommer endelig cruiseskipene tilbake. Det store spørsmålet er hva turistene møter i Hammerfest. – Vi vil få en økning i antall passasjerer, sier cruisekoordinator Ola Johannesen i Hammerfest Havn KF.» Kilde: ifinnmark.no.

Slik sikret hotellet seg 14 mill. på få timer (Finnmark)
«Da coronakrisen traff, øynet eierne av Bardufoss hotell en unik mulighet. Tross lønnsomhet og stabil drift satte banken likevel foten ned. Da ble private investorer løsningen.» Annonsørinnhold. Kilde: e24.no.

Storinnrykk i skredfarlige fjell: – Som turister har vi mindre forståelse (Troms)
«Majestetiske fjell kledd i hvitt og sol fra skyfri himmel lokker tusenvis av utenlandske skiturister til Lyngen. Derfor framskynder kommunen SMS-varslinga som skal gjøre skiturister oppmerksomme på farene i fjellet.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Lyngens skredtiltak er godt – Tromsø bør adoptere (Troms)
«I Tromsø, Senja og Lyngen befinner det seg i skrivende stund flere tusen skiturister. En god del av disse opplever vår ville og vakre natur ved hjelp av sertifiserte fjellførere, som kan gjøre løpende vurderinger av forholdene i fjellet.» Kilde: itromso.no.

Snakket om skredsikkerhet med utenlandske turoperatører (Troms) +
» Skredsikkerhet var et viktig fokus under årets Norwegian Travel Workshop.» Kilde: folkebladet.no.

En «ulykke» kommer sjelden alene (Troms) +
«Det kan Berit på Senja Fjordhotell skrive under på. .. Charles og Berit Wilsgård Olsen driver Senja fjordhotell og de har møtt på nok av utfordringer siden oppstarten i 2018.» Men de gir seg ikke. Kilde: an.no.

Gratulerer til Narvik som skidestinasjon (Nordland)
«Men’s Journal – som er USAs største livsstilsmagasin for menn med 4,3 millioner unike månedlige besøk – rangerer Narvik som et av verdens 10 beste skidestinasjoner. » Kilde: facebook.com/NordNorskReiseliv

Her vil Forsvaret ha forbudsskilt mot droner (Nordland) +
«Her vil Forsvaret sette opp skilt som informerer om at det er forbudt å fly drone i området. Årsaken er at stoppestedet på Nasjonal turistveg ligger innenfor grensen på fem kilometer fra Andøya lufthavn.» Kilde: vol.no. 

Karina fra Harstad bak ny design for Visit Vesterålen (Nordland)
«I ett år har Visit Vesterålen jobbet med å skape en ny visuell sammen med Karina Hvidsten, som bor og jobber fra Harstad. Målet med den nye merkevaren er å skape stolthet blant Vesterålingene – og vekke reiselysten hos turistene.» Kilde: bodøposten.no.

Reagerer på skuterløypene i Vefsn: – mye dårligere å kjøre her (Nordland) +
«Grane og Hattfjelldal så brukes det tråkkemaskiner til å lage skuterløyper. Da blir det fine løyper. Slik er det ikke i Vefsn, så her er det mye dårligere å kjøre. Sånn kan vi ikke ha det, sier Bjørn Larsen.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

PR-tiltakene i vinter har hatt god effekt, mener Visit Oppdal-sjef +
«Daglig leder i Visit Oppdal, Steinar Furnes, er forberedt på storinnrykk i fjellbygda i påska etter to år med pandemi og labert besøk.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Anbefalt i Molde (Møre og Romsdal)
«Vi stilte noen spørsmål til ansvarlig for Reiseliv i Molde kommune, Hilde Bergebakken om lokale kulturattraksjoner og severdigheter.» Kilde: reiseliv1.no.

Dei skal selje verdas vakraste fjord (Møre og Romsdal) +
«Reiselivsaktørar frå heile Hjørundfjord-området er klare til å samarbeide om felles produkt, for ein stor internasjonal marknad. Kulissene er det ingenting i vegen med.» Kilde: morenytt.no.

Norske og utanlandske påsketuristar mot Sunnfjord i påska (Vestland) +
«Eit gløymt, men sikkert vårteikn er tilbake. Dei tyskregistrerte bubilane byrjar så smått å komme tilbake, og reiselivsbransjen i Sunnfjord førebur seg på ei etterlengta påske utan restriksjonar.» Kilde: firda.no.

Vil bygga ny naudbu og ha døgnbemanning (Hordland) +
«Trolltunga får 1,9 millionar i stønad frå tilskuddsordningen Nasjonale turiststier, og ønskjer å bygga ei ny naudbu.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Han har planar om eit nytt smarthotell med 90 rom (Vestland)
Stord: «Hamnegata Utvikling ser no på mogelegheita for å realisera «Søratinden» som eit hotell i Leirvik sentrum.» Kilde: sunnhordland.no.

Gunnar anbefaler flere Dalane-attraksjoner i ny bok (Rogaland) +
«Globetrotter Gunnar Garfors har skrevet en reiselivsguide om Vestlandet. Her trekker han frem både mattilbud og naturopplevelser i Dalane.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge:

Hytte-paradokset (Innlandet)
«Vi har søkt svar på de viktigste spørsmålene knyttet til dagens og framtidens hyttebygging i Valdres: Hvor havner alle pengene fra hyttebygginga? Har kommunene kontroll? Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt?» Kilde: avisa-valdres.no.

Spår rekordpåske: – Trafikken øker dag for dag (Innlandet) +
«I fjor var det skjenkestopp. Året før var det hytteforbud og strenge koronarestriksjoner. Nå ser reiselivet fram til en normal påske. – Vi gleder oss til den første normale påska på tre år, sier Atle Hovi, direktør på Beitostølen Resort..» Kilde: avisa-valdres.no.

Geilo: – Vi skal tilbake i skandinaviatoppen (Buskerud) 
«Geilo mener alvor med fremtidig satsing. Snart får de taubane mellom togstasjonen og fjellheimen. Takket være Andreas Håtveit kan Geilo også skryte av en av landets aller beste parker.» Kilde: friflyt.no.

Turistene svikter påskefjellet (Buskerud) +
«De fleste som driver utleie av hytter og rom i fjelltraktene har mye ledig denne påsken.» Kilde: laagendalsposten.no.

Oslo Reptilpark driver ulovlig. Trues med stenging (Oslo) +
«Den populære dyreparken har Oslo kommune på nakken. – Jeg trodde dette var ute av verden i 2018, sier eier Are Aarflot Hogner.» Kilde: aftenposten.no.

Hvor er det blitt av turistene? (Oslo)
«Undersøkelser viser at nordmenn oppsøker kulturarrangementer sjeldnere nå enn før pandemien. Flere kulturinstitusjoner og museer melder at det er et godt stykke opp til gamle besøkstall.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Scandic Vulkan – ferdig renovert og utvidet (Oslo)
«Det urbane hotellet, like ved Grünerløkka, har renovert 1500 kvadratmeter og utvidet med 31 rom.» Kilde: reiseliv1.no.

Nasjonalpark i Østmarka – flere muligheter (Oslo/Akershus)
«Miljødirektoratet foreslår tre ulike alternativer for avgrensing av nye verneområder i Østmarka.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Endelig er det full fart igjen for Zoe (Vestfold) +
«På flyplassen fikk man spøkelseslandsbyfornemmelser under pandemien. Nå brøler flyene igjen og kundene er tilbake. Optimismen er tilbake i næringslivet i Sandefjord, bekrefter ny undersøkelse.» Kilde: sb.no.

Ingeborg (21) skal drive campingplassen i sommer (Telemark) +
«Skogheim hytter og camping er ikke den største i sitt slag i Telemark, men turistene finner det de trenger for en god overnatting. Og i sommer er det Ingeborg som skal ta seg av gjestene.» Kilde: telen.no.

Skal satse på et unikt tilbud på hotellet (Telemark) +
«30 forretningsmodeller ble utviklet før Eivind Ellingsrud og kona Ingunn kjøpte Norsjø Hotell på Akkerhaugen. Modellen de har valgt å satse på vil gi et unikt tilbud. .. tidligere bar og selskapslokale .. skal renoveres og bli et lokale for hotellets satsing på e-sport.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

…And it’s a wrap!
«En intens uke med #NTW2022 på Sørlandet er over. Vi har hatt et fullpakket program, men har fått fantastiske tilbakemeldinger fra deltakere fra inn- og utland – så vi har fått fornyet energi til å stå på videre!» Kilde: facebook.com/visitsorlandetutvikling

Nå er slangene sluppet løs +
Brokelandsheia: «Slangeslippet i Den lille dyrehage markerer at våren er her, og fredag var dagen kommet.» Kilde: ta.no.

Annet:

Hytteeiere i Sverige tapte koronasøksmål i Høyesterett
«Koronatiltakene grep inn i hytteeiernes rettigheter, men rettighetene var likevel ikke krenket, fordi inngrepene var berettigede, mener Høyesterett.» Kilde: aftenposten.no.

Destinations Funding Sustainability Through Tourist Taxes
«..let’s dive into how the following destinations have turned contributions from tourist taxes into valuable sustainable tourism initiatives.» Kilde: travelpulse.com.

Tourists Are Equally Satisfied Visiting Lesser-Known Places
«If there’s clear evidence that tourists are equally happy in lesser-visited areas, will the travel industry come together to rework those problematic bucket lists and spread tourism’s benefits?» Kilde: skift.com.

Del gjerne!