Gå ikke glipp av dagens 50 utvalgte reiselivsnyheter!

Etterlysning: Hvor blir det av reiselivsdirektøren?
«I månedsvis har turistnæringen opplevd den ene krisen etter den andre. Og aldri har behovet for en tydelig retning og klar ledelse vært større enn i 2022. Men Norge har måttet klare seg uten.» Kilde: thetravelinspector.no.

Møt to av våre nye kolleger
«Aase Marthe J. Horrigmo (ny direktør reiseliv) og Ingrid Langerud (ny kommunikasjonsdirektør) startet begge i Innovasjon Norge nå i august. Hjertelig velkommen, begge to!» Kilde: linkedin.com/in/hakonhaugli

Innlegg: Noen har stjålet farsarven vår
«Strøm i Norge er mye mer enn energi. Det er nedbygd natur i bytte mot varme, trygghet og industribygging. Derfor blir vi opprørt når det som var vårt, blir solgt til høystbydende.» nrk.no.

Politikere med klare lovnader under Arendalsuka
«Politikerne kom med klare lovnader under Arendalsuka om at «noe vil skje» med både strømstøtte til bedriftene, innleie, lønnsstøtte og OTAer.» Kilde: nhoreiseliv.no. 

Kristin og Petter med krav til politikerne
«Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold og hotellsjef Petter Stordalen er på Arendalsuka for å gjøre politikerne oppmerksomme på viktigheten av norsk reiseliv og det som ligger foran oss i høst. De kommer med klare krav til politikerne..» Kilde: facebook.com/nhoreiseliv

Stordalen ville holde storsatsing hemmelig – fortalte 3000 personer
«I juni lettet hotellkongen så vidt på sløret rundt sitt nye «univers». Til E24-podden røper han flere detaljer om sin nye lansering.» Kilde: e24.no.

Håver inn på sterkt hotellmarked
«Eiendomsspar tjente nesten en milliard kroner i første halvår etter at et knallsterkt hotellmarked ga store inntekter fra hotellselskapet Pandox.» Kilde: estatenyheter.no.

Ny konsernsjef i ARU – Norway’s best AS
«Per Brochmann (52) er tilsett som ny sjef i konsernet Aurland Ressursutvikling AS og Norway’s best AS. Han er i dag CEO i Hurtigruten Destinations og Hurtigruten Svalbard.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Reiseliv kommer dårlig ut i årets hovedopptak
«Her er de minst populære studiene i Norge. Se stor oversikt her.» Kilde: khrono.no.  

Jernbane-Norge deles i to av spanjoler og nordmenn
«Gjennom to vedlikeholdskontrakter til 850 millioner kroner deler Norske Baneservice og spanske Azvi jernbane-Norge mellom seg. Her kan du lese hvilke banestrekninger de får ansvaret for.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Avdramatiserer kanselleringer: – Alle berørte booket om
«Flere nyhetsmedier har i dag gjengitt meldingen om at SAS nå kansellerer nye 1 700 avganger i september og oktober.» Kilde: flysmart24.no.

Analytikere spår nytt milliardtap for SAS – og resultatfest i Norwegian
«Sommerens pilotstreik kostet flyselskapet SAS dyrt. Det er ventet at selskapet vil legge fram et tap i forrige kvartal på drøyt 1,65 milliarder norske kroner.» Kilde: travelnews.no.

Nord-Norge

Største økning i antall passasjerer – krevende (Svalbard) +
«Svalbard lufthavn er den av Avinors 43 lufthavner som har hatt størst økning i antall passasjerer sammenlignet med samme måned i fjor. Det skaper problemer for ansatte på flyplassen.» Kilde: svalbardposten.no.

Nordkapp-striden: ankebehandling i gang (Finnmark)
«En mye omtalt og betent strid skal mandag opp til ankebehandling. Utfallet av saken kan få nasjonale ringvirkninger, tror kommunens advokat.» Kilde: nrk.no.

Her er det klart for stort hyttefelt og boligboom (Troms) +
Kvaløyvågen: «..politikerne også ga klarsignal til Vaagen Utviklings planer om reiselivsanlegg og fritidsboliger i Kvaløyvågen. Nå får de lov til å bygge fritidsboliger uten pliktig utleie til reiselivsanlegget i likhet med det som ble vedtatt for Sommarøy hotell.» Kilde: nordlys.no.

Nupen – Norges mest romantiske sted (Troms)
«Vi stilte noen spørsmål til næringsrådgiver i Kvæfjord kommune, Ellen Eliseussen, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner.» Kilde: reiseliv1.no.

Kryper de siste høydemetrene for å ta det spektakulære bildet (Nordland)
«Instagram-«jegere» og turgåere som følger stier laget av sau, er blant dem som trenger redningshelikopteret i sommerhalvåret.» Kilde: vg.no.

Kraftig økning i Airbnb-utleie i Lofoten (Nordland) +
«Fra mai 2021 til mai i år ga utleie via Airbnb i Lofoten 112,6 millioner kroner i inntekt. Samlet ligger uteleie i Lofot-kommunene bare et par millioner bak Tromsø.» Kilde: lofotposten.no.

Fjell-Norge

Den siste luksus? (Møre og Romsdal)
«Dette er Liv Grethe Oftedahls drømmested – fjernt fra hyttebyer og folk flest. .. I våre dager bygges hytter tett i tett, vegg i vegg. Bra for privatøkonomien, sies det. Lønnsomt for utbyggerne også..» Kilde: hytteavisen.no.

DNT har kjøpt hytta Geithorn i Ørsta (Møre og Romsdal)
«DNT Sunnmøre har kjøpt utleigehytta Geithorn på Standaleidet i Ørsta, og har med dette igjen eit overnattingstilbod rundt Hjørundfjorden.» Kilde: nrk.no.

Dette meiner dei må til for å skapa stoppeffekt i Årdal (Vestland) +
«Fleire tok til talarstolen under reiselivskonferansen i Årdal torsdag kveld. – Det må gjerast enkle tiltak som syner aktivitetstilboda i bygda. Betre skilting og parkering kan vera ein start, seier Frank Eldegard, styreleiar i Tindevegen..» Kilde: sognavis.no.

Viser frem Sogndal på Film Tour (Vestland)
«Espen Hagesæther, Paul Norheim, Martin Venedik og Lars Storli viser frem nærmiljøet sitt, Sogndal, under årets Film Tour. Det skjer uten verken sponsorer eller annen støtte.» Kilde: friflyt.no. 

Her har 474 turistar overnatta på under to månader (Vestland) +
«Den nye turisthytta ytst i Austrheim har trekt mange hundre turistar til skjergarden utanfor Nordhordland. – Det er heilt supert, seier Helene Ødven.» Kilde: firdaposten.no.

Niclas satser stort på landsbyen i havet (Vestland) +
«Det bygges, renoveres og planlegges nye konsepter på Fedje – og det stopper ikke med det første. – Jeg fokuserer ikke på egne begrensninger, men ser etter muligheter. Det er slik jeg har valgt å leve livet mitt, sier Niclas Mjelstad (31).» Kilde: ba.no.

Bryggen i Bergen – Må ikke bli et «turist-jippo» (Vestland)
«Masseturismen sliter på verdensarven. – Sørgelig, sier direktør Bernt-Håvard Øyen i Stiftelsen Bryggen. Han ønsker en slags avgift fra store turistgrupper.» Kilde: bergen.dagbladet.no.

Innlegg: Bergensbanen – tilbake til 70-tallet? (Vestland)
«Vi får ikke passasjerer ut av fly og bil og over på toget ved å skru togtilbudet tilbake.» Kilde: bt.no.

Mange lurer på raskeste bilvei til Trolltunga (Vestland) +
«Sofie, Anna og Helene jobber på Turistinformasjonen i Odda. De er vant til å få alle slags spørsmål. Hvor man kan gå tur og hvor man kan handle fisk er blant gjengangerne.» Kilde: h-avis.no.

Luksuscamping i Strand: – Fullt hver uke i sommer (Rogaland) +
«Glampingen på Foreneset ved Liarvatnet har vært helt full de ukene de har hatt åpent i sommer. Her har nederlendere og belgiere kost seg i nydelig ryfylkenatur.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge

Innlegg: Slutt å fjakle – set opp eit skilt
«I fjor sommar omkom Une Celine Grønsdal etter ei fallulykke frå Hallingskarvet. ..ei av dei om lag 20 som omkom i fallulykker i fjellet det året. Me meiner at dersom ein legg til rette for auka ferdsle, enn den heilt ordinære, så bør ein ha med seg ein tanke om behovet for sikring.» Kilde: hallingdolen.no.

Hotellet tilsette flyktningar: – vart redninga (Buskerud) +
«Kenneth Børvan er dagleg leiar ved Geilo Hotell. Han er fornøgd med å ha tilsett ukrainske flyktningar.» Kilde: hallingdolen.no.

Oslo havnelangs 28. august (Oslo)
«Oslo Havn inviterer til gratis opplevelser på havnepromenaden fra kl. 12.00 – 16.00 for alle aldre. Opplev konserter, sjørøverteater, åpne båter, kunst, kultur, sport og lek… Arrangementet strekker seg helt fra Trettenparken på Filipstad til Bjørvika.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Beskrives som spennende kulturmetropol (Oslo)
«..i Süddeutsche Zeitung. Artikkelen er hentet fra det tyske nyhetsbyrået Deutsche Presse-Agentur, så den er publisert også på en rekke andre tyske nettsteder..» Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Maaemo tapte 11,6 millioner under pandemien (Oslo)
«2021 ble nok et rekorddårlig år for Maaemo. Selskapet trekker frem pandemi uten støtte og nyetableringer.» Kilde: e24.no.

Fisketorget med kjempetap men håper på ny leietaker i høst (Oslo) +
«Eiendomsselskapet Fisketorget i Oslo AS fikk i fjor et underskudd på 9,8 millioner kroner, men håper å få i gang et nytt fisketorg til høsten: – Regnskapet er ikke noe hyggelig lesning.» Kilde: vartoslo.no.

Nå får Oslo egen badstubåt (Oslo)
«Badstufeberen inntar historisk Oslo-båt. MF Hovedøya ble bygget i 1965 for å frakte varme hovedstadinnbyggere ut til øyene.» Kilde: aftenposten.no.  

Ny giv i cruisesatsingen i Fredrikstad (Østfold) +
«Visit Fredrikstad & Hvaler skal igjen satse på å lokke cruisebåter til Fredrikstad. Denne gangen vil de konsentrere seg om mindre skip. .. I sommer kom det nemlig ikke et eneste cruiseskip til Fredrikstad..» Kilde: f-b.no.

Vil bruke kremtomt på Hvaler til hotell (Østfold) +
«Ordfører Mona Vauger er ikke begeistret for sommerens fremstøt for å gjøre «hotelltomten» på Skjærhalden til ny boligperle. Hun mener at boliger ikke er riktig løsning.» Kilde: f-b.no.

Politiet svarer på turistklage (Østfold) +
Halden: «Båtturisten som ikke fikk sove på grunn av bil- og musikkbråk møter forståelse på sin klage hos politiet.» Kilde: ha-halden.no.

Folkefest på grensen (Østfold)
«Grenserittet mellom Strömstad og Halden er det folkelige rittet med litt mer avslappet stemning, litt kortere og bakker og litt artigere løype enn det andre rittet du vet. Her får du Terrengsykkels Grenserittet spesial om rittets historie.» Kilde: terrengsykkel.no.

Kanskje et år til for populær bobilhavn (Vestfold) 
«Spørsmålet om nedleggelse av den populære bobilplassen i Horten havn har hengt i lufta i mange år., men stadig blitt utsatt. Hva skjer nå?» Kilde: bobilverden.no.

Gry er ny sjef for milliardindustri: – Det rene eventyret (Telemark) +
«Milliarder av kroner legger tilreisende igjen i Telemark hvert år. Det kan ble enda flere. Visit Telemark vil ha en tydeligere rolle og har ansatt en ny destinasjonsleder for Grenland. Hun heter Gry Ekroll Andersen og kommer opprinnelig fra Hovden i Bykle kommune, Setesdal.» Kilde: ta.no.

Ønsker dette som Skiens nye attraksjon (Telemark) +
«Det har kommet forespørsel om etablering av en gratis badepark i Skien. .. Prisøkningen og renteheving går hardt utover barnefamilier. Jeg håper virkelig at et slikt gratis tilbud kan komme på plass fra neste sommer. – men hvor skal det ligge?» Kilde: 

Gamle Vråliosen hotell flyttes til Tuddal (Telemark) +
«..plukke ned hotellet i Vråliosen og sette det opp igjen ved siden av sitt eget hotell. For å skape et autentisk gårdstun i fjellheimen ved foten av Gaustatoppen. Dermed blir Vråliosen hotell plukket ned i 2023 og satt opp igjen i Tuddal. Planlagt åpning er i 2024.» Kilde: telen.no.

Stengjer symjebassenget for å overleve (Telemark) +
Rauland: «Samnøen har nyleg rusta opp bassenget for om lag 500 000 kroner, men må likevel stenge det. – Det kostar for mykje å halde det ope, seier han. – Det er ein uløyseleg situasjon.» Kilde: vtb.no.

Slik blir VisitRjukan etter sommerens store endringer (Telemark) +
«Et helt nytt team er på plass etter at Henrik Bjørdal trådte til som reiselivssjef etter Hege Næss i mai. Utover nevnte reiselivssjef Bjørdal, består det nye VisitRjukan teamet av bookingansvarlig Aina Anderson og markedsansvarlig Kasper Bendtsen Nielsen. Men fortsatt leter de etter en person til (prosjektleder).» Kilde: rablad.no.

Her er stedene «alle» ville besøke i sommer (Telemark) +
«Det har vært en kjempesommer med en soleklar rekord. Aldri før har så mange gått turen som i år, forteller Olav Haugan Vindal. Han jobber i Visit Tokke og har full oversikt over hvilke turer turistene i Telemark har valgt i år. Og turen han snakker om er Lårdalstigen.» Kilde: ta.no. 

Sørlandet

Åpnet ny badeplass i Kristiansand +
«Søndag var det offisiell åpning av badeanlegget på Lumber. Parksjefen håper det blir en ny samlingsplass i Vågsbygd.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Et land som knerter med mafiaaktig effektivitet
«Nedslaktingen av Freya har polarisert Oslo og truer med å endre bildet av et land som forbindes med forkjærlighet for natur, store diplomatiske innsatser og Nobels fredspris, sier New York Times.» Kilde: vartoslo.no. 

Går mot drakamp om turistvisum for russere
«Litauen er et av landene som ikke gir opp kampen om å stenge russiske turister ute fra EU, selv om store land sier nei.» Kilde: tv2.no.

Wizz Air snur – vil ikke gjenoppta rute til Russland
«Wizz Air skrinlegger planene om å gjenoppta flyrute til Moskva. Kritikken har vært knallhard.» Kilde: flysmart24.no. 

Del gjerne!