Hele 58 utvalgte reiselivsnyheter denne fredagen

Frisk luft, snø og skiglede – den beste «medisin»!
«Mange skidestinasjoner og alpinanlegg over hele landet har nå åpnet med fantastiske forhold og et bredt tilbud for store og små.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Er klimaendringene en trussel for norsk fotturisme?
«Forskningsprosjektet Clim-Tur undersøker hvordan norsk naturbasert reiseliv oppfatter og tilpasser seg til klimaendringer. Ett av fem eksempelstudier setter søkelys på fotturisme langs DNT sine ruter i Jotunheimen.» Kilde: utemagasinet.no.

Nordic Choice-angrepet: Hackere har lekket informasjon om ansatte
«Ved å lekke dokumentene prøver hackerne å få hotellkjeden til å betale løsepenger. – Først og fremst vondt for våre ansatte, sier teknologidirektøren.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Har vi en bedrift? Har vi ansatte? Vi vet ikke
«..kjære politikere. Dere har kanskje ikke vært på arbeidsmarkedet på en stund. Jeg lurer på om dere skjønner hva det vil si å drive en sunn virksomhet med sunne glade arbeidstakere. Stopper dere driften vår, griper dere inn, må dere også ta ansvaret som følger med.» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Savner næringsmessig rimelighet i regjeringens tiltakspakke
««Se opp for dørene, dørene lukkes», er kjenningsmelodien for T-banen i Oslo. Når har det dessverre blitt kjenningen for besøksnæringen; hotellene, restaurantene og hele kulturlivet, som har fått døra midt i fleisen. Igjen! Rimelighet, fornuft, logikk?» Kilde: horecanytt.no.

Dyster stemning i horecabransjen
«Igjen står utelivet i en akutt krise som følge av myndighetspålagte smitteverntiltak. Det som skulle bli tidenes julebordsesong ender opp med bråstans og et ras av permitteringer.» Kilde: horecanytt.no.

Lærlingar fryktar for framtida: – Det har vorte mykje å tenkje på
«Fire veker med skjenkestopp betyr permisjonar for mange tilsette i serveringsbransjen. Lærlingar er usikre på korleis ein pause påverkar utdanninga.» Kilde: nrk.no.

Rådvill hotelldirektør: – Vi er skuffet og frustrert
«Restaurant- og utelivsbransjen aner ikke hvordan de skal planlegge julehøytiden og om de må permittere de ansatte.» Kilde: fremover.no.

Hotellkjeden Scandic har sendt permitteringsvarsler
«Timingen er jo elendig nå like før jul, sier Scandic-sjef Asle Prestegard som bekrefter at det dreier seg om minst 500 som vil få permitteringsvarsel.» Kilde: dn.no.

Ingen grunn til reisestopp
«Helsemyndighetene sier man kan finne flere smittede ved å teste tilfeldige på gata enn ved å teste på grensene. Derfor innføres det ikke nye reiserestriksjoner nå.» Kilde: way-2-go.no.

Carolyn ble flyvertinne i en usikker tid
«Til tross for at NHO Reiseliv mener næringen står i en krise, er Carolyn Johansen optimistisk til fremtiden. – Vi kan bare håpe på det beste.» Kilde: nrk.no.

Gjør endringer: – Vi er lei oss
«Widerøe er blant flere som varsler færre flyavganger i juletrafikken, mens Vy dropper juletog.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Nytt angrep på høye gebyrer hos flyselskapene
«Kritikken mot høye gebyrer hos flyselskapene rammer ikke bare lavprisaktørene, men også de store selskapene.» Kilde: flysmart24.no.

Omikron truer luftfarten: – Det forverrer seg
«Akkurat i det passasjerene er tilbake i flysetene, trues gjenreisningen av omikron. Nå har norske myndigheter innført nye og inngripende smitteverntiltak.» Kilde: e24.no.

Ryanair varsler omikron-smell
«Ryanair venter å fly ti prosent færre passasjerer enn før i desember og januar som følge av omikron. Ryanair-sjef Michael O’Leary går hardt ut mot britiske myndigheter i et intervju i The Guardian.» Kilde: e24.no.

Havila Kystruten har nå sjøsatt alle sine fire skip
«Søndag la det første skipet Havila Capella la ut på sin jomfrutur på kystruten mellom Bergen og Kirkenes, nesten ett år forsinket. Det er det første nye skipet på denne ruten på 18 år, opplyser rederiet..» Kilde: way-2-go.no.

Nord-Norge:

Hurtigruten Foundation støtter Nordkapptrappa (Finnmark)
«Hurtigruten Foundation gir 100.000 kroner til arbeidet med Nordkapptrappa. – Trappa vil gjøre turen opp fjellet tryggere, ta vare på naturen rundt, og være en attraksjon i sentrum av Honningsvåg.» Kilde: abcnyheter.no.

Innlegg: Hvalsafari-næringen trenger nye forskrifter og bedre kontroll
Georg Sichelschmidt: «Vi oppfordrer derfor kontrollmyndighetene til å gjøre jobben sin: Siden det allerede finnes nok forskrifter som skal sørge for at useriøse aktører i hvalsafarinæringa må slutte.. Videre ønsker vi at Nærings- og fiskeridepartementet går i en aktiv dialog med hvalsafarinæringa..» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Ni vil bli reiselivssjef (Troms) +
«Styreleder Svein Eriksen i Visit Lyngenfjord håper å ha en ny reiselivssjef på plass snart.» Kilde: framtidinord.no.

Skuterløype splittet kommunestyret i Balsfjord (Troms) +
«Balsfjord kommune skal bruke en kvart million kroner på å utrede skuterløype mellom Mestervik og Tennesfjellet. – Det er indrefileten i Balsfjord kommune vi nå skal utrede skuterløype i.» Kilde: nye-troms.no.

Somleveien-skiltene i Sørreisa skal bestå (Troms) +
«Uenighet om navnevalg — nå er saken om «Somleveien» behandlet. Initiativtakerne tenker og ønsker at de som driver virksomhet knyttet til reiseliv og turisme kan ha en felles plattform for etablering, markedsføring..» Kilde: folkebladet.no.

Det nye skipet til Harstad: – Gjestene er kjempefornøyde (Troms) +
«Et lite stykke historie ble skrevet når Havila Capella la til kai i Harstad torsdag. Skipet ble tatt varmt i mot med snorklipping og lykkeønskninger videre på ferden.» Kilde: iharstad.no.

Havila til kai i Lofoten for aller første gang (Nordland) +
«Skipet kom seg greit til kai, og slapp av 15 turister som ble sendt til vikingemuseet på Borg. Havila Capella ble møtt av Ole Martin Hammer fra Museum Nord, Vestvågøy-ordfører Remi Solberg og havnesjef Kjell Jakobsen.» Kilde: lofotposten.no.

Vil bygge hotell i havkanten – ble godt mottatt (Nordland) +
Hamarøy: «Planene om å bygge hotell i havkanten har kommet et lite steg nærmere realisering. Firmaet Prodeco AS har nemlig varslet oppstart av planarbeidet med detaljregulering for området Fyrvika ved Tranøy fyr i Hamarøy.» Kilde: an.no.

Hotellansatte i Bodø har fått permitteringsvarsel (Nordland) +
«Scandic-kjeden varsler at 500 ansatte permitteres. Hotellene i Bodø rammes. Det bekrefter Ulf Johansen. Han er hotellsjef ved Scandic Havet og Scandic Bodø.» Kilde: an.no.

Fornøyd med besøket, tross kort varsel (Nordland) +
«Det ble både strand, fjell og hav på turen. Britiske turister satte pris på å komme ut i naturen rundt Alstahaug-tunet.» Kilde: hblad.no.

Reiselivsveteran fikk næringsprisen (Nordland) +
«Kvinnen bak Mosheim camping, Anna Jensen, er tildelt Brønnøy kommunes næringspris for 2021.» Kilde: banett.no.

Midt-Norge:

Hurtigbåtene i Trondheimsfjorden kan bli utslippsfrie
«Med 16.8 millioner kroner i støtte fra Enova kan Trøndelag fylkeskommune etablere ladeinfrastruktur for utslippsfrie hurtigbåter.» Kilde: trondelagfylke.no. 

Bystyret i Trondheim åpner for bruk av koronapass
«Torsdag kveld vedtok bystyret i Trondheim at kommunen kan ta i bruk koronapass dersom det letter på inngripende tiltak.» Kilde: nrk.no.

Air-Leap sagaen:– Uholdbart
Røros: «Lufthavnrådet på Røros som inkluderer fungerende ordfører Christian Elgaaen er svært bekymret for flyruta mellom Røros og Oslo. Uholdbart sier Elgaaen.» Kilde: nearadio.no.

Hva skjer med Rørosmartnan 2022? – Avgjørelsen i januar +
«Fjorårets Rørosmartnan, nummer 168 i rekken, ble utsatt til februar 2022. Nå må arrangørene nok en gang vurdere om det er mulig å gjennomføre arrangementet om drøyt to måneder.» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Vil hjelpe destinasjonsselskapa i 2022 (Vestland)
«Hovudutval for næring deler ut fem millionar kroner til destinasjonsselskapa sitt arbeid i 2022. Midlane skal støtte destinasjonsselskapa gjennom ein utfordrande periode og bidra til omstillingsarbeid for eit meir berekraftig reiseliv.» Kilde: vestlandfylke.no.

Hotel Alexandra stengjer dørene (Vestland) +
«Richard Grov har ikkje anna val enn å stengje Hotel Alexandra i Loen, når nye retningslinjer inneber full skjenkestopp og forbod mot å bruke badeanlegget.» Kilde: morenytt.no.

Lite fornøyd med kompensasjonsordning (Rogaland) +
«Hotelleier Kjetil Mehus mener at regjeringens kompensasjonsordning til en bransje som er sterkt rammet av koronapandemien, ikke er god nok.» Kilde: bygdebladet.no.

Disse skal sammen sørge for at folk møtes på Sola (Rogaland) +
«Tirsdag formiddag er ledelsen og flere ansatte ved de fire hotellene rundt flyplassen, Avinor, kommunen og Flyt AS samlet på Solastranden for å bli fotografert. .. Denne forsamlingen skal trekke tusenvis av mennesker til hotellene og regionen, og det skal de gjøre ved å samarbeide.» Kilde: solabladet.no.

Øst-Norge:

Klar beskjed til hyttefolket
«Hyttekommunene ønsker skiferierende velkomne i jula, men kommer likevel med én tydelig oppfordring.» Kilde: dagbladet.no.

SkiGeilo Utvikling søker salg- og markedskoordinator (Buskerud)
«SkiGeilo Utvikling er et sterkt og kompetent team som gjennomfører mange spennende prosjekter på Geilo. Nå utvider vi teamet med en Salgs- og markedskoordinator med genuin interesse for eiendomsutvikling, markedsføring og destinasjonsutvikling!» Søknadsfrist: 01.09.2022. Kilde: finn.no.

Magisk jul og nyttår i Trysil – dette gjelder nå (Innlandet)
«I Trysil rigger de seg til jule- og nyttårsfeiring i fjellet. Magiske utendørsopplevelser venter, og det tilrettelegges for at gjestene skal føle seg trygge i Trysil. Se hva som gjelder i Trysil i jula.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Åpnet SkiStar Lodge Hundfjället (over grensen)
«SkiStar Lodge Hundfjället er SkiStars siste satsing og kronjuvelen i Sälenfjellet – en resort som oser av kvalitet og kan sammenligne seg med internasjonale skianlegg…» Kilde: msn.com.

Olav Thon tapte navnestrid mot Hamar-restaurant (Innlandet)
«Olav Thon mente han hadde enerett på navn, og gikk til sak mot Hamar-bedrift, men tapte i retten.» Kilde: nrk.no.

Frank stenger hotellet fredag – ansatte kan bli permittert igjen (Akershus) +
«Flere hotellkjeder varsler massepermitteringer som følge av de nye koronatiltakene. Hotelldirektør Frank Kaspersen på Quality Airport Hotel Gardermoen må nå jule-stenge hotellet tidligere enn planlagt.» Kilde: rb.no.

Stenger Snø igjen etter koronatiltak (Akershus)
«Innendørsskianlegget Snø har blitt hardt rammet av koronakrisen. Nå stenges dørene på nytt etter nye tiltak fra regjeringen.» Kilde: friflyt.no. 

Hotellansatte i Drammen frykter for jobbene (Buskerud)
«Runar Landsverk i Fellesforbundet forteller om fortvilte tillitsvalgte på hoteller i Drammen. – Ansatte blir nå permittert.» Kilde: dt.no.

Første elektriske øybåt på plass (Oslo)
«Endelig en hyggelig førjulsbeskjed – Den første av fem nybygde, moderne utslippsfrie øybåter er ankommet Oslo. Elektrifiseringen av øybåtene vil gjøre Oslo til et utstillingsvindu for grønn skipsfart og tar oss et skritt nærmere målet om å bli verdens første utslippsfrie storby.» Kilde: abcnyheter.no.

Utelivsgiganter stenger utesteder (Oslo)
«Fursetgruppen, Rekom Norge og Akershusgruppen har hittil sendt ut permitteringsvarsel til totalt 1.200 ansatte. Sistnevnte utelukker ikke at det kan bli flere.» Kilde: e24.no.

Continental stenger ned: – Vi kan ikke vente (Oslo)
«På luksushotellet Continental i Oslo sjekker siste gjest ut onsdag. Over 150 ansatte blir permittert.» Kilde: dn.no.

Her finner du oversikt over hva som er åpent i Oslo
«Oslos hoteller og restauranter, kulturliv og uteliv er atter inne i en krevende periode. Vi i VisitOSLO jobber på spreng med å kartlegge åpne tilbud i byen fremover og kan nå presentere aktuell og oppdatert info.. Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Fra Bibelmuseet til Munchmuseet (Oslo)
«I koronatiden opplever mange permitteringer og oppsigelser – andre blir utslitt i jobben. Jorunn Andersen fikk hjelp til å finne drømmejobben på Munchmuseet. På veien fikk hun god støtte av flere gode hjelpere.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Fant kniver, batonger og pepperspray i Oslo rådhus (Oslo)
«Nå skjerpes sikkerheten i Oslos storstue. Alle turister, bryllupsfølger og andre besøkende må gjennom «flyplasskontroll».» Kilde: nrk.no.

33 permitteres: – Jeg føler virkelig med våre ansatte (Østfold) +
Rømskog: «Vi har tatt beslutningen om å stenge helt. Målet er åpne dørene for våre gjester igjen i februar. Det forteller Anne Brodin Söderström, daglig leder ved Rømskog Spa & Resort.» Kilde: indre.no.

Hadde akkurat bestilt masse varer, så stengte det ned igjen (Vestfold) +
Husøy: «Mange av julebordene vi skulle ha de neste dagene har blitt avbestilt, og vi opplever også masse usikkerhet ovenfor kunder som har bestilt selskap utover i januar, sier hotellsjef Anja Bakke Bleikvassli på Hotell Borge..» Kilde: oyene.no.

Slutter som verdensarvkoordinator – blir vikingsjef i Vestfold (Vestfold/Telemark) +
«Vicky Michalsen har sagt opp stillingen som som verdensarvkoordinator i Notodden kommune. 1. april neste år begynner hun som prosjektleder for vikingtidssatsinga ved Vestfoldmuseene.» Kilde: telen.no.

Nå renner permitteringene inn: spesielt i byene (Vestfold/Telemark) +
«På bare de to første dagene denne uken meldte 34 bedrifter i fylket vårt om permitteringer. 340 personer er foreløpig berørt.» Kilde: ta.no.

Nå er det krise (Telemark) +
«Det er full krise hele veien, det er nesten verre nå enn i forrige runde. Ansatte må permitteres igjen på samme tid som vi har forsøkt å få tak i dyktige medarbeidere. – Det sier reiselivsdirektør i Visit Telemark, Anne-Hege Svartdal, og kommenterer de nye nasjonale smitteverntiltakene. Kilde: ta.no.

Firmaet avbestilte julebordet, men betalte likevel (Telemark) +
«Det er ingen tvil om at serveringsbransjen er noen av de som lider mest når nye tiltak trer i kraft – og det har Rjukan Hotell fått merke. Der skulle Brødrene Alseth AS ha sitt julebord, men de valgte å avlyse. Likevel betalte de for seg.» Kilde: rablad.no.

Annet:

Sverige vil kreve caronapass ved innreise fra Norden 
«Fra 21. desember vil Sverige kreve coronapass for folk som reiser fra Norden til Sverige.  Og finnene følger etter.» Kilde: way-2-go.no.

Roundtable: How has the pandemic changed luxury travel?
«The pandemic years have had a profound effect.. But during this period, other forces — climate change, social justice, the desire for seclusion — raise the question: Is luxury travel keeping up with consumer sentiment?» Kilde: travelweekly.com.

Ny utgave av REIS digitalt magasin ute nå – helt gratis!
«Pandemien vedvarer, og vi fortsetter å utgi REIS helt gratis. Her er den rykende ferske juleutgaven av magasinet!» Kilde: travelnews.no.

Del gjerne!