Helgens 54 utvalgte reiselivsnyheter, ferdig sortert

Regjeringen foreslår mer fleksibel lønnsstøtteordning
«For at flere bedrifter skal kunne benytte seg av lønnsstøtteordningen foreslår regjeringen endringer som gir en mer fleksibel beregning av omsetningsfall.» Kilde: e24.no.

Viktig informasjon om lønnsstøtteordningen
«Vær oppmerksom på at hvis du skal benytte deg av ordningen, er det krav om at alle ansatte i bedriften må være tilbake i arbeid senest 21.desember i år.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Dypt skuffet over  lønnsstøtteordningen
«Regjeringen har lagt frem en lønnsstøtteordning som krever at bedriftene må beholde alle ansatte dersom de skal få støtte. — Jeg er dypt skuffet over at regjeringen ikke gir reiselivet en løsning som kan brukes, sier NHO Reiseliv-direktøren.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Må permittere for tredje gang – krever 100 prosent lønnskompensasjon
«Ordningen med lønnsstøtte treffer ikke, mener ledere i servicebransjen. – Vi kan ikke produsere mat i dag som ingen skal ha, sier stjernekokk Bent Stiansen. Lørdag demonstrerte han og kollegaer foran Stortinget.» Kilde: nrk.no.

Flere hotellkjeder varsler massepermitteringer
«En rekke hotellkjeder varsler massepermitteringer. De mener den nye lønnskompensasjonsordningen fra regjeringen er for dårlig.» Kilde: tv2.no.

Innlegg: Syter i mediene, skryter til eierne
«Scandic syter i mediene og skryter til eierne – og får hundrevis av millioner for å selge tomme hotellrom til staten.» Kilde: dn.no.

Innlegg: Virkelighetsfjernt om koronastøtte
«Svært mange aktører innen servering og overnatting betaler sin leie basert på omsetning. Ingen omsetning, ingen leie, ingen støtte. Så gårdeierne blir berørt.» Kilde: dn.no.

Innlegg: Savner næringsmessig rimelighet i regjeringens tiltakspakke
«Se opp for dørene, dørene lukkes», er kjenningsmelodien for T-banen i Oslo. Når har det dessverre blitt kjenningen for besøksnæringen; hotellene, restaurantene og hele kulturlivet, som har fått døra midt i fleisen. Igjen! Rimelighet, fornuft, logikk?» Kilde: horecanytt.no.

Innlegg: Anders Buchardt mener økonomiprofessor synser
«Milliardær Anders Buchardt mener økonomiprofessor Gisle Natviks kritikk av kompensasjonsordningen for bedrifter er oppkonstruert. Professoren sier argumentasjonen følger økonomisk logikk.» Kilde: dn.no.

Statistikk om overnatting via delingsøkonomi-plattformer i 2020
«I 2020 var nesten 2,5 millioner overnattinger i norske hjem eller fritidsboliger bestilt gjennom delingsøkonomi plattformene AirBnB, Booking.com, Expedia og Tripadvisor, viser tall fra Eurostat. Dette er en sterk nedgang fra 2019, med nesten 1,5 millioner færre overnattinger.» Kilde: ssb.no.

Hvordan tilrettelegge for bærekraftig utvikling i verneområder
«Artikkelen tar for seg hvordan man kan legge til rette for bærekraftig utvikling i verneområder, med Dovre kommune som studieområde.» Kilde: reiselivsforskning.org.

170 millioner kroner til musikkfestivaler
«På siste rådsmøte har Kulturrådet fordelt 170 millioner kroner til 165 musikkfestivaler over hele landet. Elleve nye festivaler har kommet inn på ordningen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flygere går til sak mot SAS
«Svensk fagforening saksøker SAS etter omorganiseringen som har ført til at oppsagte flygere ikke får tilbake jobbene sine. Også i Norge er prosessen i gang.» Kilde: reiseliv1.no.

Nord-Norge:

Utsetter konferanse Nord i Sør
«Den årlige næringskonferansen Nord i Sør skulle opprinnelig ta sted i Oslo 5. januar 2022. På grunn av de nasjonale koronarestriksjonene vil konferansen nå gjennomføres 11. mai 2022.» Kilde: an.no.

Krever coronatest for reiser til Svalbard
«Skal du til Svalbard i disse dager må du ta hurtigtest 24 timer etter ankomst. Det gjelder også fullvaksinerte og de som allerede har hatt covid-19, opplyser helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).» Kilde: way-2-go.no.

Havila Capella til Honningsvåg (Finnmark)
«Havila Capella anløp Honningsvåg for første gang, et skip som skal transportere mange turister til Honningsvåg i årene som kommer.» Kilde: radionordkapp.no.

Fullt trøkk av utenlandske turister (Troms)
«Lørdag var flyplassen i Tromsø full både av turister og folk som skulle hjem til jul. Det førte til en stor logistikkoperasjon med koronatesting for kommunen. – Hittil har tre testet positivt på koronaviruset.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Reiselivet rammes av ny konkursfrykt (Troms)
«Optimisme er brått snudd til pessimisme – igjen – i næringslivet.» Kilde: itromso.no.

Årets Vesteråling (Nordland)
«Det ble ferdig, drømmeprosjektet til den tidligere hurtigrutekapteinen Engen, og han innrømmer at det har vært en følelse av å være i en boble. Nylig mottaker av Kongens fortjenstmedalje, og nominert til både Årets Vesteråling og Årets Nordlending.» Kilde: vol.no.

Hotell Richard With er ferdig i 2023 (Nordland) +
«Planen var at Hotell Richard With på Stokmarknes skulle være ferdigstilt neste år, men slik blir det ikke.» Kilde: vol.no.

Lofoten kan bli pilotområde for turistskatt (Nordland) +
«Regjeringen nevner Lofoten som et mulig område for å teste ut besøksbidrag. Nå ber regionen om møte for å si seg villig. Reiselivssjefen har én advarsel.» Kilde: lofotposten.no.

Campinghytter fikk ja: – andre utbygginger bør begrenses (Nordland) +
«Vidar Femdal Røe er glad for at et enstemmig formannskap i Moskenes sa ja til bygging av 30 nye hytter på Å. – Det er andre utbygginger som bør begrenses, sier varaordfører Bjørn Jensen (SV).» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Nå satses det for å utnytte potensialet til sagaøya +
Leka: «Nå satses det for å utnytte potensialet til sagaøya: Oppretter kulturfond og planlegger nye stillinger.» Kilde: namdalsavisa.no.

Mikael Forselius nominert til Årets Trønder
«Juryens begrunnelse: – Han har løftet Britannia til et hotell i verdensklasse. Han bygger kompetanse, inspirerer og inkluderer i alle ledd. Under hans ledelse fikk Britannia sin første Michelin-stjerne, og Britannia har blitt et landemerke..» Kilde: adressa.no.

Luksushotellet Britannia trekker permitteringsvarsel
Trondheim: «Søndag kveld bekrefter hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia at 292 ansatte slipper å gå inn i julen som permittert.» Kilde: e24.no.

Må kaste 100 kilo lutefisk: – Jeg blir sint når jeg hører på dem +
Trondheim: «Daglig leder på Krambua har sett seg lei av politikerne og hvordan utelivsbransjen til stadighet må tilpasse seg brå endringer over natten.» Kilde: nt24.no.

Fjord-Norge:

Stor interesse for Vestlandet blant internasjonale operatører!
«I 2021 har vi deltatt digitalt og fysisk på en lang rekke workshops, webinarer og e-møter over hele verden. Aktivitetsnivået har vært svært høyt for å holde denne regionen «top of mind» hos etablerte og nye relasjoner internasjonalt.» Kilde: bransjeblogg.fjordnorway.com.

Nye og viktige direkteruter til Vestlandet
«Lufthansa Group styrker tilbudet til Vestlandet.. – Dette er veldig gode nyheter i en krevende tid for reiselivet her i regionen, sier administrerende direktør i Fjord Norge, Stein Ove Rolland.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Vestland som reiselivsvinnar i 2022 +
«Fleire og ikkje færre gjester er nøkkel til suksess. Vestland fylkeskommune har høge mål om berekraftig verdiskaping. Reiselivet er ein naturleg og viktig bidragsytar til å nå desse måla, skriv Noralv Distad.» Kilde: porten.no. 

Ansetter prosjektleder: – Vil tilføre oss viktig kompetanse (M&R) +
«Lene vil tilføre oss viktig prosjektkompetanse og kapasitet som Romsdalen AS trenger for å nå sine ambisiøse mål.» Kilde: rbnett.no. 

Dagleg leiar ved Borgund stavkyrkje og besøkssenter (Vestland)
«Fortidsminneforeininga søkjer etter dagleg leiar for Borgund stavkyrkje og besøkssenter i 100 % stilling. Frist: 14.01.2022.» Kilde: finn.no.

Innlegg: Forståelig frustrasjon i utelivsnæringen (Vestland)
«Næringer som langt på vei har fått «driftsforbud» reagerer kraftig på lønnsstøtteordningen fra regjeringen. Det går det an å ha forståelse for.» Kilde: ba.no.

Vil at Jondal skal få strandpromenade og sentrumspark (Vestland) +
«Dei har fått det til i Norheimsund, Øystese og Rosendal. Ein bør starta jobben med tilsvarande i Jondal sentrum. Det fortener bygda, meiner Svein Kaptein Hovden, innbyggjar og pådrivar for ny strandsti og sentrumspark i bygda.» Kilde: hardanger-folkeblad.no. 

Europas største landstrømanlegg på Garpaskjær utsatt (Rogaland) +
Haugesund: «Det planlagte landstrømanlegget ved cruisehavnen på Garpaskjærskaien er utsatt i ett år. – Vi ønsker en fleksibel løsning, slik at vi kan tilby landstrøm til andre skip utenom cruisesesongen, sier Osmundsen.» Kilde: h-avis.no.

Øst-Norge:

Utfordrende tider for reiselivsnæringa i Trysil (Innlandet)
«Nå ber Destinasjon Trysil, sammen med flere norske fjelldestinasjoner, om at kompensasjonsordninger kommer på plass før regjeringen tar juleferie.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Jeg synes regjeringen leverer (Innlandet)
«NHO Reiseliv er dypt skuffet over lønnsstøtteordningen. På Beitostølen Resort jubler de. – Nå skal vi dele ut julegaver istedenfor permitteringsvarsler, sier sjef Atle Hovi.» Kilde: dn.no. 

Som å treffe en betongvegg (Innlandet)
«På restaurant- og afterskistedet Gaiastova i Hafjell er det lite optimisme å spore etter snart to år med pandemi. Full skjenkestopp i julen er en festbrems for bransjene som lever av alkoholservering.» Kilde: e24.no. 

Undervisningsstillinger innen reiseliv (Buskerud)
«Fagskolen i Viken, studiested Geilo har ledige stillinger innen reiseliv. Vi har nå behov for inntil fire stillinger innen noen av disse områdene: hotelldrift, restaurantledelse, destinasjonsutvikling, opplevelsesutvikling og entreprenørskap, samt produksjon av øl, mjød og sider..» Søknadsfrist: Kilde: finn.no.

Abrahan og Eduardo gir reiselivet håp for framtida (Buskerud)
«Abrahan Pérez og Eduardo Hernández har vore i praksis på hotellkjøkkenet på Vestlia Resort i ein månad. Dei ynskjer båe å bli verande, dersom dei får tilbod om jobb.» Kilde: nrk.no.

Vil investere i leilegheiter, stolheis og løyper (Buskerud) +
Gol: «Skagahøgdi vil mellom anna utvikle fleire og nye langrennsløyper. Med seg på laget har dei skihelten Odd-Bjørn Hjelmeset.» Kilde: hallingdolen.no.

NOTS, Rye og Frøy vil bygge sykkelpark i Oslo +
«Det finnes sykkelparker, pumptracks og sykkelanlegg i både kriker og kroker hele Norge rundt, utenom hovedstaden. Det vil NOTS og sykkelklubbene Rye og Frøy gjøre noe med. Nå vil de bygge sykkelpark i Oslo.» Kilde: terrengsykkel.no.

Fortvilet over nedstengingene: – Ansatte gråter på jobb (Oslo)
«Fursetgruppen er overhodet ikke fornøyd med lønnstøtteordningen fra regjeringen og melder om fortvilte ansatte.» Kilde: nettavisen.no.

Slutt for Norges eneste Hard Rock Café (Oslo)
«Hard Rock Café på Karl Johans gate i Oslo har lørdag sin siste åpningsdag. Dermed blir den eneste norgesfilialen av den internasjonale restaurantkjeden borte.» Kilde: e24.no.

Demonstrerte foran Stortinget: – Derfor er vår bransje taperen (Akershus)
Drøbak: «Som styremedlem i NHO Reiseliv deltok Tony Eide ved Reenskaug Hotel på markeringen utenfor Stortinget lørdag. Han forteller at både det lokale hotellet og bransjen for øvrig er den store taperen.» Kilde: amta.no.

Aggressiv passasjer ble nektet å gå om bord i flyet (Vestfold)
«En krakilsk mann ble stanset før han rakk å gå om bord i et fly på Torp flyplass lørdag kveld.» Kilde: abcnyheter.no.

Ingunn vil sette opp mikrohytte ved Follsjø (Telemark)
«Ingunn Folkestad er en naturglad 27-åring fra Sunnfjord. Nå ønsker hun å sette opp mikrohytte til utleie ved Follsjø. – En overnatting i mikrohytte er ikke bare en overnatting. Det er en opplevelse, mener hun.» Kilde: telen.no.

I tett dialog med potensiell kjøper av hotellet (Telemark) +
«Interessen for Norsjø Hotell som ble lagt ut for salg i høst har ifølge næringsmegler i Eiendomsmegler 1, Bjørn Even Sørhaug, vært stor.» Kilde: ta.no.

Samarbeid kan løfte Tuddal som reiselivsdestinasjon (Telemark) +
«Lokalt samarbeid kan løfte Tuddal og vi skal skaffe oss kunnskap om hvordan det kan gjøres best mulig. Ordfører Bengt Halvard Odden har klokkertro på at Tuddal kan få et løft. – Vi har startet prosessen og har hatt besøk av forsker Lars Ueland Kobro fra USN i Bø..» Kilde: telen.no.

Smitteutbrudd på Gausta Fjellresort (Telemark) +
«Gaustablikk Fjellresort vil fremdeles være åpent for boende gjester, men Gaustablikk Fjellresorts nye barer og restauranter er nå stengt inntil videre.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:

Vil lage en attraksjon for kulturinteresserte her +
«Under et besøk i Tvedestrand for mer enn 180 år siden fikk en ung mann inspirasjonen til det som senere ble et av verdens mest kjente musikkverk. Nå ønsker Yngve Monrad (uavh) at Tvedestrand skal bruke dette for å tiltrekke seg kulturturister fra inn- og utland.» Kilde: tvedestrandsposten.no.

Risør og Gjerstad får penger av regjeringen for «tapt» julebordsesong +
«På grunn av en stor andel ansatte innen serveringsbransjen, er Risør og Gjerstad tildelt penger fra regjeringens tiltakspakke.» Kilde: austagderblad.no. 

Siste arbeidsdag som turistsjef +
«I nesten 16 år har Anne Grete Løland vært turist- og reiselivssjef i Lyngdal. Fredag hadde hun sin siste arbeidsdag.» Kilde: lister24.no.

Annet:

Årets julegave fra Travel News
«Fra oss, til deg: 55 portrettet fra norsk reiseliv, samlet i samme spesialutgave av Travel News.» Kilde: travelnews.no.

ITB trade show to be virtual-only for third year
«Organisers of the ITB Berlin travel trade show have confirmed the event will not take place in-person for the third year running due to the ongoing pandemic.» Kilde: travolution.com.

Del gjerne!