Hvordan reiselivet knuste alle rekorder i mai..

Her ferierer nordmenn i sommer
«Så mange som 85 prosent av oss tar mesteparten av sommerferien i Norge. Hytta topper listen over hvor nordmenn bruker størstedelen av sommerferien sin. Det kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Mai-rekord for overnattingar
«Talet på overnattingar auka med 88 prosent frå mai i fjor til mai i år. Aldri før har så mange nordmenn overnatta ved dei norske overnattingsverksemdene i en mai månad. Sett bort frå sesongvariasjonar er overnattingane no på om lag same nivå som februar 2019.» Kilde: ssb.no.

Rekordtall for Norge: – Enormt behov
«Bransjetopp peker på en perfekt cocktail for å forklare hvordan reiselivet knuste alle rekorder i mai.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Nordic Choice Hotels lanserer klimapatrulje
«Høsten 2022 legger et team ut på turné for å iverksette tiltak for å optimalisere og effektivisere energibruken på hotellene til Nordic Choice Hotels.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Scandic best på frokost med flest distriktsvinnere
«Hotellkjeden Scandic er best på frokost flest steder i landet. Det fremkommer i den anerkjente kåringen Twinings Best Breakfast, også kjent som det uoffisielle Norgesmesterskapet i hotellfrokost.» Kilde: abcnyheter.no.

Hvem får Michelin-stjerner i Norden i år?
«Den nye utgaven av den nordiske Michelin-guiden slippes mandag 4. juli. Nok en gang vil stjerner og andre utmerkelser bli delt ut til de beste restaurantene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.» Kilde: e24.no.

Gratis ferger fra og med idag på noen strekninger
«Fra og med i dag blir det gratis å reise med ferger på strekninger med under 100.000 passasjerer i året. Men noen av de mest populære turiststrekningene koster fortsatt.» Kilde: nrk.no. 

Fulle Hurtigruteskip i sommer: Skal vise fram norskekysten til 75 000 gjester
«Hurtigruten Norge gleder seg over fulle skip i sommer, og håper det vil hjelpe reiselivet langs kysten med å hente seg inn etter pandemien. I 2022 vil Hurtigruten Norges skip frakte 10 prosent flere passasjerer per skip enn i 2019.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Havila Capella er i rute
«Tirsdag kveld kastet Havila Capella loss i Bergen for første gang siden april, og er nå i rute langs norskekysten igjen.» Kilde: travelnews.no.

Norwegian og kabinforeningen enige om tariffavtale
«Flyselskapet Norwegian og den norske kabinforeningen har signert en ny toårig tariffavtale for de ansatte i Norge.» Kilde: reiseliv1.no.

Ingen streik i SAS fra onsdag
«Meklingen i SAS fortsetter i tre dager til, det har partene blitt enige om. Ny frist for meklingen er ved midnatt natt til lørdag 2. juli.» Kilde: nrk.no.

Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs
«SAS sier en pilotstreik kan knuse selskapet økonomisk. Slik ledelsen holder på nå, kan SAS ha mistet livets rett, svarer en fagforeningsleder.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Mai-rekord for overnattingsbedriftene i nord
«Overnattingsstatistikken for mai er godt nytt for reiselivsnæringen. Statistikken viser en økning i samlet antall overnattinger på de kommersielle overnattingsbedriftene i Nord-Norge på 96 prosent sammenlignet med fjoråret og 22 prosent høyere enn mai 2019.» Kilde: nho.no.

Fisketuristene er tilbake etter to år med korona (Troms) +
«En torsk på 3–4 kilo er dagens fangst i Lyngenfjorden for tyskerne Joachim, Bernd og Florian. Fangsten og opplevelsen er verdt reisen på 5200 kilometer tur/retur fra Tyskland til Djupvik i Nord-Troms, mener de tre.» Kilde: fiskeribladet.no.

Lofoten-fjell ramponert med vinkelsliper: – Åpenbart et brudd på loven (Nordland)
«Opp mot 16 fjell i Lofoten er utsatt for hærverk og innrissinger. Flere nokså nylig. Nå vil lokal turguide anmelde det han omtaler som miljøkriminalitet.» Kilde: nrk.no.

Ønsker vakthold ved et av Lofotens mest populære turmål (Nordland)
«Ei sherpatrapp skulle gjøre det sikrere å gå opp til fjellet Reinebringen i Lofoten. Men trappa har ikke hindret alvorlige ulykker. Nå håper kommunen å få etablert på ei fjellvaktordning på toppen.» Kilde: nrk.no.

Vi er totalt avhengig av turister og forbipasserende (Nordland) +
«Eier Petter Karlsen og ansatte ved Bunnpris på Ramberg mener butikktilbudet blir dårligere dersom E10 legges utenom kommunesenteret.» Kilde: lofotposten.no.

Stella Polaris er på jakt etter en ny daglig leder (Nordland)
«Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm og en attraksjon i verdensklasse. Dette kan nå bli din nye arbeidsplass.» Kilde: bodonu.no.

Takket ja til å bli den nye lederen i Visit Helgeland (Nordland)
«Styret i Visit Helgeland AS har vedtatt å tilby Kitt Grønningsæter rollen som daglig leder/reiselivssjef i Visit Helgeland. Grønningsæter har takket ja til tilbudet. Hun kommer nå fra stillingen som rådmann i Rødøy kommune.» Kilde: vefsnno.no.

Nå strømmer turistene til Laksforsen igjen (Nordland) +
«Det ble målt hele 28 grader på Laksforsen tirsdag formiddag og turistbussene sto på rekke nedover parkeringsplassen. – Dobbelt så mange som i fjor.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Innherred med kraftig økning +
«Trøndelag har hatt en økning i kommersielle gjestedøgn på totalt 16 prosent. Ser man bare på andelen utenlandske som ferierer i Trøndelag er økningen på 19 prosent. – Dette er gode tall, sier Bjørn Tore Hals fornøyd. Han er markeds- og kommunikasjonssjef i Trøndelag reiseliv.» Kilde: t-a.no.

Engelske India skal få turister til å falle for Frøya +
«India Pascoe Buchanan er ny frøyapatriot. Nå skal hun få flere til å bli like glad i øyparadiset. Sommerferien er så vidt i gang, og Frøya har åpnet sin turistinformasjon.» Kilde: froya.no.

Har sin siste sommer på turistkontoret +
«Astri Forbregd har jobbet på Turistkontoret i Oppdal i fire sesonger, og turistene har nytt godt av hennes kunnskap, erfaring og strålende smil. Men nå går det mot slutten.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Nå kan alle bestille seg Moldevertkurs gratis selv! (Møre og Romsdal)
«Har du fått en ny kollega eller rett og slett ikke rukket å oppdatere deg på kunnskap om Molderegionen selv, så kan du bestille deg nettkurs her.» Kilde: moldenaeringsforum.no.

Nytt busstilbud til Trollstigen (Møre og Romsdal) +
«Denne uken startet Romsdalen AS opp en guidet busstur til Trollstigen. – Tror den kan bli ettertraktet, sier markedsansvarlig Susanne..» Kilde: rbnett.no.

Florø må takke nei til tusenvis av turistar (Vestland) +
«Besøk av store cruisegrupper kan ein truleg sjå langt etter. Reiselivet i Florø kastar no korta, og med det planane for mange hundre turistbesøk i vår del av Kinn i morgon. – Vi har ikkje guidar eller kapasitet.» Kilde: firdaposten.no.

Det er pengar i turisme, men ikkje i cruiseturistane (Vestland) +
«Ola Teigen seier at Florø ikkje satsar på cruisetrafikk, og at det er like greitt. Ordførar Ola Teigen seier at det ikkje er desse turistane ein satsar på i Florø.» Kilde: firdaposten.no.

Uavklara klimakrav set ein stoppar for cruisetrafikken (Vestland) +
«Så langt i år har ikkje eit einaste skip meldt anløp for 2026-sesongen. Det uroar reiselivsnæringa i Flåm. Hamnesjef Tor Mikkel Tokvam og driftsleiar Jon Olav Stedje håpar på ei rask og god løysnig frå Stortinget.» Kilde: porten.no.

Hotell mot fri ferdsel i strandsonen (Vestland) +
«I fjor sommer satte et skilt ved Panorama sinnene i kok hos mange. Skiltet er borte, men ikke praksisen, bekrefter hotellsjef William Bernhardsen.» Kilde: vestnytt.no.

Syden kommer ikke i nærheten av dette (Rogaland)
Rennesøy: «I Østhusvik er det et godt turismetrykk. Fjordbris Hotell og Sjøberg Ferie melder om gode besøkstall og fornøyde gjeste fra hele verden.» Kilde: oyposten.no.

Fleire turistar i Ryfylke enn nokon gang før (Rogaland) +
«Med mange fleire besøkande og overnattande er det rett og slett blitt vanskeleg å finne overnatting for dei som ferierer her. Neste år, derimot, kan det fort bli dårlegare skal ein tru reiselivssjef i Visit Ryfylke, Liv Jorunn Tjelmeland.» Kilde: strandbuen.no.

Nå skal turistene ha luksusopplevelser (Rogaland) +
«Turister og bedrifter står nærmest i kø for å leie luksusbåtene til Bjørn Maaseide og Helge Ljones i Private Cruise. Også andre selskaper i samme bransje kan melde om en travel sommer. – Aldri opplevd maken til pågang.» Kilde: aftenbladet.no.

Gode allmenne tilstander (Rogaland)
«Denne uken har Siddis Center gleden av å være vertskap for den 22. Nordiske Kongressen for Allmennmedisin (NCGP 2022). Region Stavanger, representert ved kongress- og messeansvarlig Michelle Milas, er selvsagt til stede hele uken for å vise frem bredden i regionen vår.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Turistkontoret i Egersund: Dette lurer turistene mest på (Rogaland) +
«Det er Coastal Adventures Egersund som har hovedansvaret for turistkontoret i år. – Det blir spennende å se om vårt nye tilbud om seiltur i båten til Kjetil Bentsen blir populært, sier Erik Brattland.» Kilde: dalane-tidende.no.

Sommer på Bakkaåno Camping: – Sesongen lover godt (Rogaland) +
«Birgitte Urdal (30) spår at det blir nok en koselig sommer på den familiedrevne campingen Bakkaåno i Sokndal. Der har de både faste og nye gjester.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge:

Den store interessen for kortreist fjellferie fortsetter
«1. juli åpner den siste av SkiStars destinasjoner for sommeren, når blant annet sommerheisen hos SkiStar Hemsedal gjør flere aktiviteter i fjellet tilgjengelig. Med det er alle SkiStars seks destinasjoner åpne for sommeren.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Investerer nær en milliard i Hafjell og Kvitfjell (Innlandet) +
«Alpinkonsernet Alpinco, med far og sønn Buchardt som storeiere, fikk et rekordoverskudd på 90 millioner kroner før skatt. Men eierne tar ikke ut en krone. – Vi setter veldig stor pris på at eierne reinvesterer alt, sier Alpinco-sjefen.» Kilde: dn.no.

Ser ut som hele greia går i oppløsning (Innlandet) +
«Arkitektstudentene fikk på sin Norgesreise se 500 år gamle tømmerpalassene i Heidal og en 1.000 år gammel stavkirke. Sjokket var imidlertid stort da kom til det 11 år gamle prisbelønte byggverket Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell.» Kilde: retten.no.

Turistene står for halvparten av omsetningen (Innlandet) +
«Hos Amfi Valdres kommer annenhver krone i omsetning fra tilreisende. Ferske tall viser at ringvirkningene av reiselivet utgjør milliarder årlig for regionen. – Uten reiselivet hadde det ikke vært så mye her.» Kilde: oa.no.

Prisen har stått stille i 20 år – nå skrur de opp (Innlandet) +
«Etter rekordår under pandemien, har cam­ping­plas­sene rundt Mjøsa nå fått en ny utfordring: Strømprisene. På Sveastranda camping har de sett seg nødt til å gjøre tiltak. – Vi har økt pri­sene på plas­ser med strøm, og jus­tert opp dusj­pri­sene med fem kroner, for­tel­ler Tor Håkon Sveen.» Kilde: oa.no.

Dr. Holms-eierne har tapt ti år på rad (Buskerud) +
«Eierne av legendariske Dr. Holms Hotel på Geilo har gått med nesten 60 millioner kroner i underskudd siden de kjøpte hotellet for ti år siden. – og skiftet direktør 13 ganger.» Kilde: dn.no. 

Tårnet kan bli en attraksjon igjen (Oslo)
«Over hundre hus står tomme i Norges hovedstad. Nå har kommunen anbefalt hva som bør gjøres med dem – deriblant det ikoniske Tryvannstårnet. Å gjenåpne utkikkspunktet og åpne restaurant inne i tårnet, er blant Ringnes’ visjoner.» Kilde: nrk.no.

Omsider flere tømme- stasjoner i Oslofjorden
«Nå skal det bygges flere tømmestasjoner for septik fra fritidsbåtene i Oslofjorden. I revidert budsjett fikk opposisjonen i Oslo bystyre flertall for en bevilgning på fem millioner kroner, men byrådspartienes stemte imot.» Kilde: batmagasinet.no.

Går du med en sentrumsleder i magen? (Østfold)
«Har du viljen og kompetansen Fredrikstad sentrum trenger for å øke sin attraktivitet? Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad Næringsforening skal ansette ny sentrumsleder. Han vil tidlig inn i utvelgelsesprosessen.» Kilde: f-b.no.

Tyskere og belgiere reiser hit for denne eksotiske opplevelsen (Østfold) +
«Både tyskere, belgiere, nederlendere men også nordmenn, opplyser Heidi Haakaas som gir gjestene sine elg-garanti når hun tar de med på safari. På Olberg camping, ikke langt fra kommunegrensa til Aurskog-Høland og Lillestrøm, står den røde vanen klar til nok en tur.» Kilde: indre.no. 

Da Guro fikk tilbud om å ta over, klarte hun ikke si nei (Vestfold) +
«Guro Rimstad skal i september ta over driften av Nevlunghavn Gjestgiveri. Samtidig skal hun fortsette jobben på Lillavendel. – Jeg har så lyst til å gi folk de opplevelsene jeg vet finnes her ute.» Kilde: op.no.

Rekordsommer på gang: – Mange er allerede fullbooket (Telemark) +
«Meldingene vi får fra hele fylket er at hotell og overnattingssteder er fullbooket. Høysesongen er i gang, og det settes besøksrekorder. Det sier reiselivsdirektør Anne-Hege Svartdal i destinasjonsselskapet Visit Telemark.» Kilde: ta.no.

Nok er nok mener Lise Wiik: – Ikke hold oss for narr!  (Telemark) +
«Det er Norge ved Stortinget og regjeringen som søkte om å gjøre Notodden og Rjukan med Tinnosbanen til verdensarv. Nå er vi holdt for narr og verbale innslag i statsbudsjettet i en årrekke. Nå må pengene komme. Eieren av banen og verdensarven, som er Stortinget, må ta sitt ansvar.» Kilde: telen.no.

Opplev Notodden gjennom Tronds historiske briller (Telemark) +
«Notodden har så mye historie! .. Nå kan du bli med Trond på byvandring onsdag 6. juli og 20. juli, hvor du kan høre om både Hydro, Tinfos, tyskere og japanere.» Kilde: telen.no.

Vi må prioritere hardere hvor vi ønsker hytteutbygging i framtida (Telemark) +
«Både administrasjon og politikere i Hjartdal kommune stoppet nylig et stort hytteprosjekt ved Stangesjå. Årsaken var at planinitiativet ikke var avsatt til hytteområde i gjeldende arealdelplan.» Kilde: telen.no.

Gigantplaner for leiligheter, hytter, hotell og alpinanlegg i Tuddal (Telemark) +
«Tuddalalpin ved Fred Lyngmyr lanserer nå store planer for utbygging i Tuddal. Hotell, alpinanlegg, leilighetsbygg og hytter kan bli en realitet i området Hovdemarken – opp mot Hovdenuten.» Kilde: telen.no.

Sørlandet:

Svarer på alt fra Tvedestrands historie til hvor doen er +
«I flere somrer på rad har Harald Martin Orvin Wroldsen sittet bak kontorpulten på havna til tjeneste for de besøkende i byen. I år kan du finne han der igjen, klar til distribusjon!» Kilde: tvedestrandsposten.no.

Thea og Mia trenger hjelp: – Vi har mange kule oppgaver +
Risør: «Radarparet Thea Korneliussen og Mia Gløersen styrer mye av de praktiske oppgavene under årets Trebåtfestival. Det meste er på plass, og planene er klare, men en vesentlig ressurs mangler fortsatt: – Til ungdoms-crewet bør vi ha minst 20 personer.» Kilde: austagderblad.no.

Dyreparken i Kristiansand: Fikk ikke betale kontant
«Familien Fjeldberg er blant fortvilede familier som har opplevd å ikke kunne betale med kontanter i Dyreparken i Kristiansand denne sommeren.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Annet:

5 Key Takeaways for the Future of Sustainable Tourism
«In the overall industry, however, gaps persist and there’s still a lot more work to do to put these strategies into practice. That was what we heard this week from industry leaders during our sustainable tourism summit.» Kilde: skift.com-

Just 6 Percent of Companies Willing to Pay Extra for Greener Travel
«Organizations don’t seem prepared to incur additional costs to achieve more sustainable travel outcomes — but that’s not what most are saying publicly.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!