Hva skal en nasjonal monitor inneholde?.. og 34 andre utvalgte reiselivsnyheter

Hva skal en nasjonal monitor inneholde?
«Innovasjon Norge har fått i oppdrag fra regjeringen å utvikle en nasjonal reiselivsmonitor. Alle viktige reiselivsdata og innsikt skal nå samles på ett og samme sted, og skape et kraftfullt analyseverktøy. For å kartlegge behovene vil vi i løpet av en ukes tid sende ut en undersøkelse..» Kilde: business.visitnorway.com.

Skal gjøre cruise grønnere – nordisk samarbeid
«En rekke grønne løsninger skal i sum lette miljøtrykket vi som cruiseturister utsetter reisemålene for. Disse løsningene kommer frem i et pilotprosjekt gjort på oppdrag fra Nordisk Ministerråd, der Oslo kommune og det norske selskapet GRIN er blant deltakerne.» Kilde: w2g.no.

Rekordmange igangsettingstillatelser til hytter og fritidsbygg
«Det ble gitt igangsettingstillatelser til 8 762 fritidsbygg i 2021, medregnet tilbygg og påbygg. Det er en oppgang på nesten 40 prosent fra 2020.» Kilde: ssb.no.

Varsler kraftig hytteskatt-hopp
«Flere hytteeiere kan få et solid hopp i formuesskatten om noen år. Noen kan få et sjokk på over 20 000 kroner.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

5 av 10 nordmenn vil velge et treningshotell i sommer
«I en undersøkelse gjennomført av Apollo oppga halvparten at de kunne tenke seg å sjekke inn på et sportshotell i sommer.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Havner i trøbbel på ferieturen – da er løpet kjørt
«Myndigheter, reisearrangører og forsikringsselskaper ber nordmenn være ekstra påpasselige med å ha gyldig reiseforsikring hvis de drar på feriereise ut av landet nå under pandemien.» Kilde: flysmart24.no.

Innlegg: På tide å utvide frontfagsmodellen?
«Bransjer som reiseliv, luftfart og it er også konkurranseutsatt, og de må ha relativt kraftig lønnsvekst fremover om de skal kunne konkurrere om arbeidskraften. Bør de bli «frontfag»?» Kilde: dn.no.

Grand Travel Awards 2022 avlyst
«For andre år på rad er norsk reiselivs store Oscar-fest avlyst grunnet coronapandemien.» Kilde: travelnews.no.

Staten redder Avinors pluss i 2021
«Coranapandemien rammer landets største flyplasseier hardt. Uten statlige tilskudd hadde tapene vært på flere milliarder kroner.» Kilde: e24.no.

Hurtigruten Norge tilbake til normalen etter pandemien
«Etter at regjeringen i helgen fjernet covid-tiltakene, lettes koronatiltakene også for Hurtigruten Norges passasjerer langs norskekysten.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Vår natur og næring fortjener kompetente guider (Svalbard)
«Er en sterk reiselivsnæring på Svalbard mulig uten negative konsekvenser for natur, lokalsamfunn og opplevelseskvaliteter?» Kilde: svalbardposten.no. 

Svalbard sjette best i verden for fjernarbeid (Svalbard) +
«Svalbard er den sjette beste byen i verden å drive fjernarbeid. London ligger på 78. plass. – Lett å forstå, mener teknologibedriften iteam.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiseliv og språk 1 (Finnmark)
«Fra skoleåret 2022/2023 tilbyr Nordkapp videregående skole, reiseliv og språk 1 som programfag for elever i videregående kurs 2 studiespesialisering. Det nye tilbudet ved skolen skal gjøre ungdommer oppmerksomme på hvor mange muligheter som finnes i reiselivsnæringen.» Kilde: radionordkapp.no.

Vil bli stadig grønnere (Finnmark) +
«Her mottar Martin Hansen og Marte Gabrielsen i Visit Nordkapp sertifikatet som viser at selskapet har fått status som miljøfyrtårn av fungerende ordfører i Nordkapp, Tor Mikkola.» Kilde: sagat.no.

Hektisk for Henriette & co. (Finnmark) +
«Henriette Bismo Eilertsen i North Adventure er glad for at cruisetrafikken er tilbake igjen til Alta. Tirsdag lå Spirit of Adventure til kai i Bukta.» Kilde: ifinnmark.no.

Optimismen tilbake i hotellnæringen (Troms) +
Harstad: «En gryende optimisme kan spores hos byens hoteller som merker at det igjen begynner å røre seg inne kurs- og konferansemarkedet.» Kilde: ht.no.

Cruise-turistene har forbud mot å handle i Narvik (Nordland) +
«Mandag var Viking Venus igjen på besøk i Narvik. Men selv om smitteverntiltak er opphevet på land, er det like strengt som tidligere for turistene. – De har ikke gjort noen endringer i sine protokoller, opplyser markedssjef og cruisekoordinator i Narvik havn, Grethe Parker.» Kilde: fremover.no.

Håper på 40.000 besøkende til Hurtigrutemuseet (Nordland) +
«Hurtigrutemuseet på Stokmarknes forventer 40.000 besøkende i 2022. Dette bildet er fra åpningen i fjor sommer.» Kilde: vol.no.

Fjord-Norge:

Vil ha hurtigbåt mellom Molde, Åndalsnes, Vestnes og øyene (M&R) +
«Flere aktører går sammen om en sommerrute med båt på Romsdalsfjorden. – Får vi bunnfinansiering på plass, tar vi inn resten på billettinntekter,..» Kilde: rbnett.no. 

Torgeir har teke med seg jobben til Cape Town (Vestland) +
«Å ta med seg jobben over 10.000 kilometer og over 14 timar med fly, har vist seg å gje Torgeir ein ny driv. ..han jobbar med sal, digital marknadsføring og produktutvikling for Flåmbrygga Hotell.» Kilde: sognavis.no.

Fraktar nye Fløibane-vogner på plass: – Me snakkar centimetermarginar (Vestland)
«Ein ny versjon av byens største turistattraksjon snirklar seg forsiktig gjennom tronge bergensgater. Målet er å få han på skjener igjen.» Kilde: nrk.no.

Akvariet-sjefen: – Vi var i ferd med å gå konkurs (Vestland) +
«Vi falt mellom to stoler og var ikke berettiget noen form for støtte under pandemien. Samtidig måtte dyrene ha mat og stell.. Løsningen ble å skrive brev til statsministeren, sier Aslak Sverdrup, som er direktør ved Akvariet i Bergen.» Kilde: e24.no. 

Klart for Bergen Sjømatfestival (Vestland) +
«Nå er sjømaten på sitt aller beste! Derfor arrangeres Bergen Sjømatfestival denne uken. Nå leter arrangøren Matarena etter verdens beste persetorsk-oppskrift.» Kilde: horecanytt.no.

Helganes merker pågangen: – Det føyk til himmels (Rogaland) +
«Regjeringens lettelser gjør at billettsalget har skutt fart. København-ruten starter opp i juni. I sommer blir det flere Syden-destinasjoner fra Haugesund lufthavn.» Kilde: h-avis.no.

Legger ny slagplan for Preikestolen (Rogaland) +
«Rogaland er i startgropa med en ny slagplan for Preikestolen. Nå vil fylket også bruke turistmagnetens suksessformel på nytt prosjekt.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Skeptisk til elsykkel etter prøveår (Innlandet)
«I fjor vart det for første gong opna for elsykkel i nasjonalparken. Turistverten i Glitterheim trur Jotunheimen er betre utan.» Kilde: nrk.no.

Hytte gikk 1,7 millioner over prisantydning (Buskerud)
«Fjellhytta på Ustaoset ble solgt for nesten 5,6 millioner. Megleren kaller det «litt overraskende», men sier det er godt trykk mange steder.» Kilde: e24.no.

Ex Michelinkokk blir kjøkkensjef på Sommerro (Oslo)
«Tidligere kjøkkensjef på Le Canard og Festningen, Jonathan Howell, blir kjøkkensjef på Sommerro. Der får han ansvaret for menyer og matopplevelser på husets tre egne restauranter, samt barer, scener, salonger og serveringssteder.» Kilde: reiseliv1.no.

Mer arkitektur på museet (Oslo)
«Nasjonalmuseet med presentasjon av 31 nye utstillinger i perioden 2022 til 2025. – Sjeldent sett så mange egenproduserte om arkitektur, sier kurator Martin Braathen.» Kilde: arkitektnytt.no.

Valfarter over grensen (Østfold)
«65 000 kunder reiste på harryhandel til Nordby i helga. Etter nesten to år med brukket rygg jakter senteret nå nye rekordomsetninger. .. Nå skal vi bare gi gass og sørge for at kundene som tar turen får en god opplevelse.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Omsetningsrekord på Gaustablikk (Telemark) +
«Ingen tvil om at folk skal ta igjen det koronatapte. Lørdag var tredje dag på rad med høyeste omsetning på Gaustablikk noensinne. Og ennå har ikke vinterferien begynt for fullt. I alt 92 prosent av rommene på Gaustablikk Fjellresort er fylt opp denne uka.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Statsforvalter støtter bobilplass utenfor Farsund
Farsund: «Naboene mener bobilplassen har hatt dobbelt så mange bobiler som forsvarlig og krevde omregulering. Statsforvalteren vil gi dispensasjon for videre drift.» Kilde: bobilverden.no.

Annet:

Bobil som fire stjerners hotellrom
«Noen hoteller har spesielle tema for sine rom. Det tyske hotellet har bil og motorsykkel som sitt tema og har flere studiorom hvor gjestene kan ta med deg bilen inn. Nå har de lagt til en bobil som egen boenhet.» Kilde: bobilverden.no.

Campingvogn med elektrisk motor
«Nytt campingvogn-konsept leveres med to elektriske motorer og kan styres fra mobilen.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Wizz Air i trøbbel igjen – vil satse i nytt marked
«Da det ungarske lavprisselskapet Wizz Air etablerte seg med base og innenrikstrafikk i Norge i 2020, vakte det enorme protester. Nå er selskapet i hardt vær igjen, når vil det etablere trafikk mellom Europa og USA.» Kilde: flysmart24.no.

Norske Vegard tok årets nordiske turbilde
«Vegard Byrkjeland Aasen er navnet bak årets nordiske turbilde. Her ser du bildet som fikk ham til topps i fotokonkurransen NNPC.» Kilde: norskfriluftsliv.no.

Del gjerne!