Hva skjedde i juli? Her er et knippe nyheter, alle åpne :)

Nasjonalt:

Norgesferie gjør deg mer lykkelig enn sydenturene
«7 av 10 turister i Norge er fra Norge og ser – i motsetning til sydenturisten – veldig ulike ut. Og de legger sjelden ut bilder fra starten av turen.» Kilde: thetravelinspector.no.

DNB-kortbruk: Stranda er «turistkommune nummer én»
«Alle de ti mest populære feriedestinasjonene ligger på Vestlandet, i Midt-Norge og Nordland, viser kortbruken til DNB-kunder.» Kilde: e24.no.

Maks sommer for strand-hotellene
«Du skal ha litt flaks nå om du vil sikre deg et rom på de mest populære strandhotellene i Sør-Norge.» Kilde: way-2-go.no.

Alle generasjonar må trå til på familiehotell 
«Norske hotell kan endeleg ta i mot gjester, men har ikkje nok arbeidskraft. – Ei varsla krise, seier NHO.» Kilde: nrk.no.

Kraftig nedgang i konkurser i første halvår
«Tallet på konkurser og tvangsavviklinger falt 27,8 prosent fra første halvår i fjor til samme periode i år. I hotell- og restaurantbransjen er det en halvering.» Kilde: reiseliv1.no.

Halvparten av fyra langs kysten tilbyr overnatting
«I fjor gjekk den siste faste fyrvaktaren av med pensjon. Sidan har fyra blitt turistmagnetar.» Kilde: nrk.no.

Tusenvis av nye bobileigarar i sommar – NAF ber folk stresse ned
«Det blir ein ny sommar med noregsferie og titusenvis av bobilar skal ut på vegane, mange med heilt ferske bobilsjåførar. No oppfordrar bilorganisasjonen NAF folk om å legge bort stresset.» Kilde: nrk.no.

Topcamp øker fra syv til ni destinasjoner
«Topcamp-konsernet fortsetter å vokse. Senest i mars i år ble Mosjøen Camping til Topcamp Mosjøen. Nå ønskes Havblikk Camping på Nesna og Rustberg Camping ved Hafjell velkommen som Topcamps åttende og niende destinasjoner i Norge.» Kilde: reiseliv1.no.

Ida og halve Noreg vil til fjells – DNT legg vekk «madrass-ambisjonen»
«Ein av to nordmenn vil gå i fjellet i sommar. Den Norske Turistforening svarer med å gje opp ambisjonen om å tilby ein madrass til alle som kjem.» Kilde: nrk.no.

80 turstier på vent – for andre år på rad
«Det spektakulære fjellet Reinebringen i Lofoten har vært åsted for mange ulykker. I fjor kom pengene for å sikre turstien. Men for andre år på rad sitter stibyggerne koronafast i Nepal. Det får konsekvenser for 80 små og store turstier over hele landet.» Kilde: nrk.no.

Nå kommer de utenlandske turistene tilbake
«Tyskere kan nå reise til Norge uten å måtte gå i karantene. Nå fylles bookinglistene opp flere steder på Vestlandet, men fremdeles er det stor usikkerhet.» Kilde: nrk.no.

Korona skremmer vekk turistene: Mindre strenge regler i Sverige
«Tyske Anton og Marieke ville så gjerne på ferie i Norge. Men helt fram til avreise var Sverige deres «plan B». Der er koronareglene mindre strenge.» Kilde: nrk.no.

Håkon reagerer på prisene for leiebil
«Markedet for leiebil er tilnærmet sprengt flere steder i Nord-Norge. – Det er helt Texas, sier utleier. – Må ut med 10 ganger flybilletten.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Cruiseindustriens endelige havari
«I 2014 tjente norsk økonomi 2,3 milliarder kroner på cruiseturistenes direkte forbruk. Men i 2019 var dette tallet sunket til 1,8 milliarder. Av et totalt forbruk på hele 21,8 milliarder kroner.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:  

Betaler flere tusen for å komme seg til spektakulære fjelltopper
«Mange setter seg hårete fjellmål i sommerferien, og stadig flere av dem er villige til å betale for eksperthjelp sånn at de når toppene.» Kilde: way-2-go.no.

Frykter de kommer til å tape penger på nye regler for campingvogner
«Kan ei økning på én meter gjøre det tryggere å campe? Eierne av nordnorske campingplasser ønsker de nye kravene velkommen, men frykter de nye reglene kan gi økonomiske tap.» Kilde: nrk.no.

Norske turister svikter hvalsafari 
«Noe av det mest eksotiske utenlandske turister kan oppleve i Norge er å se hvaler på nært hold. Norske turister derimot, er ikke interessert. – Legger heller penger i overnatting og gode matopplevelser. Nå går det mot milliontap hos stor aktør.» Kilde: nrk.no.

Vi vil ha eksklusiv og kortreist mat: Har 1400 på venteliste (Nordland)
«Folk reiser langt og betaler i dyre dommer for å spise eksklusiv og lokalprodusert mat. – En global trend, sier reiselivssjef.» Kilde: nrk.no.

Frustrerte turister opplever ladekaos i nord (Nordland)
«Det er langt mellom ladestasjonene i Lofoten, og turister er frustrert over lange køer og stive ladepriser.  – Rene marerittet å kjøre elbil.» Kilde: nrk.no.

Naturperler trues av slitasje (Nordland)
«Turgåere lager «store sår i landskapet»: – Ser ut som en motorvei.» Kilde: nrk.no.

Lofoten står i fare for å gro igjen (Nordland)
«Krattskogen tar over gamle beitemarker i Lofoten. Det kan få store konsekvenser for turistdestinasjonen i nord. – sperrer for utsikten til turistene.» Kilde: nrk.no.

Kritiserer teltforbud: Mener det skaper et klasseskille (Nordland)
Lofoten: «Teltforbud skaper forvirring blant turistene, mener bedriftseier, som frykter mange vil styre unna regionen i ferien.» Kilde: nrk.no.

Turistene «rømmer» Lofoten og Vesterålen (Nordland)
«Uværet skremmer tilsynelatende turistene på flukt. – Et mareritt, sier vogntogsjåfør om fergekøen. Selv kapteinen har ikke sett lignende.» Kilde: nrk.no.

Turister i Lofoten vart tatt på senga (Nordland)
«Stormen som herjar i Lofoten kom brått på for mange turistar. Andrea (27), Mathias (24) og Timian (24) fekk hjelp i uvêret. – måtte søke ly hos lokalbefolkninga.» Kilde: nrk.no.

Lastebil måtte vike for bobilene: – Trodde det var en spøk (Nordland)
Moskenes: «Yrkessjåføren var tidlig ute, men bobilene fikk plass på ferga før ham. – Ingen ny praksis, svarer Torghatten.» Kilde: nrk.no.

Dette fjellet har eiga fangruppe – kvifor er det so spesielt? (Nordland)
«Mange har eit spesielt forhold til sine lokale fjell og elver, men Stetinden har spesielt mange fans. Kva er det med nasjonalfjellet vårt?» Kilde: nrk.no.

Turister med fjellsko er i ferd med å ødelegge turistperle (Nordland)
«I fjor sommer eksploderte besøket til fjellformasjonen Marmorslottet i Rana. Men tusenvis av besøkende har ført til så stor slitasje at nasjonalparken nå innfører ekstraordinære tiltak for å bevare marmoren.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:  

Nå er den nye kystpilegrimsleia inn til Nidarosdomen klar til bruk
«Den nasjonale kystpilegrimsleia fra Egersund til Nidarosdomen i Trondheim er klar til bruk. Med siste etappe gjennom Indre Fosen, kan du nå nasjonalhelligdommen som pilegrim både til lands og til vanns.» Kilde: nrk.no.

Håper ei spektakulær trapp vil avgjøre bygdas framtid
«Nesten tusen trinn og én kilometer lang. Ei unik trapp opp et fjell kan bety være eller ikke være for bygda.» Kilde: nrk.no.

Fjord-Norge:  

I Vestland kan du finne igjen resten av verda
«Lengtar du til finkorna sandstrender, greske øyar eller franske strender? Fortvil ikkje! Med litt fantasi er det faktisk mogleg å «reise» ganske langt.» Kilde: nrk.no.

Betaversjon av reiseplanlegger lansert
«Fjord Norge har nå lansert betaversjon av en helt ny reiseplanlegger for Vestlandet, og Visit Nordvest er en av destinasjonene som er med på prosjektet.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Kumøkk skal skremme vekk folk som campar ulovleg (Vestland)
«Villcampinga i Lodalen i Nordfjord har vore til sjenanse for grunneigarane. No tar dei i bruk nye metodar for å ta eigedomane sine tilbake.» Kilde: nrk.no.

Sognefjellet – offisiell opning av nye Oscarshaug utsiktspunkt (Vestfold)
«I dag opna Statens vegvesen turistvegstoppet som står fram i heilt ny drakt. Ordførar Ivar Kvalen i Luster kommune sto for den offisielle opninga.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Milliondoen på Sognefjellet står klar (Vestland)
«Trengd på veg over Sognefjellet? No kan du ta i bruk den nye milliondoen på den populære rasteplassen på Oscarshaug.» Kilde: nrk.no.

Her vil dei lage utkikksrampe: – Kva blir det neste? (Vestland)
«Nasjonalparkstyret vil byggje utsiktsrampe ved Nord-Europas høgste uregulerte foss. – Eit monument over «disneyifiseringa» av norsk natur, seier kritikar.» Kilde: nrk.no.

Jaktar på spektakulær natur – utset seg for stor fare (Vestland)
«Turistar campar i rasfarlege område, trass fareskilt – skremmande, seier NHO Reiseliv.» Kilde: nrk.no.

Nye eiere av Park Hotel Vossevangen (Vestland)
«Familien Jan Bruse og Kari Gro Kårdal Andersen selger familiehotellet etter mer enn 40 års drift.» Kilde: reiseliv1.no.

Utvider sykkeltilbudet på Bergensbanen i sommer (Vestland)
«Fra mandag 5. juli gjør Vy det lettere å ta med sykkel på toget mellom Bergen og Oslo. I hele juli og august vil én avgang hver vei ha inntil 174 sykkelplasser.» Kilde: thetravelinspector.no.

Hotel Maritim til Nordic Choice Hotels (Rogaland)
«Haugesunds storstue Hotel Maritim bytter kjede og blir til Quality Hotel Maritim 1. mars 2022.» Kilde: reiseliv1.no.

Færre nordmenn legg turen til Preikestolen (Rogaland)
«Sidan i fjor har besøkstalet gått ned 35 prosent. Dei som tar turen set pris på den gode plassen.» Kilde: nrk.no.

Cruisesesongen i Stavanger er i gang igjen
«Etter pandemipausen på halvannet år er cruisesesongen i Stavanger i gang igjen.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:  

Frustrert hotellsjef: – Bittert å måtte si nei (Innlandet)
«Vertinne Grethe Gillebo mangler arbeidskraft og må jobbe doble arbeidsdager. Flere hoteller må avvise gjester.» Kilde: nrk.no.

Turistene på vei tilbake (Oslo)
«Omsetningen i restaurantbransjen skyter i været, og stadig flere sover på hotell i hovedstaden. – Oslo er blitt en storby. Du får en slags Europa-følelse.» Kilde: aftenposten.no.

Attraktive Oslo
«Oslo, inkludert blant annet MUNCH og Roseslottet, er på TIMEs liste over «The World`s Greatest Places 2021». Publisiteten tas naturligvis godt imot av i VisitOSLO.» Kilde: travelnews.no.

Gressholmen kro – en stjerne ved Oslofjorden (Oslo)
«Gressholmen Kro har alt du ønsker deg av varme og sjarme. Her er det nostalgi i massevis, mange utebord – under telttak og under åpen himmel.» Kilde: thetravelinspector.no.

Fagforbundets hotell og 18 hytter har ligget brakk i ti år (Akershus)
«En 94 måls strandtomt eid av Fagforbundet ved Oslofjorden ligger ubrukt og gjengrodd. Nå vil eiendomsutviklere bygge privatboliger på området, men det ønsker ikke kommunen og de lokale.» Kilde: e24.no.

Et løft for Midgard vikingsenter (Vestfold)
«Tirsdag 29. juni overrakte fylkeskommunen det nye skallbygget over servicebyggene ved Gildehallen på Midgard vikingsenter i Horten, med ytre uttrykk som et bygg fra vikingtiden.» Kilde: vtfk.no.

Color Line seiler til Strømstad igjen (Vestfold)
«En ventetid på nær 500 dager er over. Endelig kunne Color Line-ansatte slippe jubelen løs. – Spent på om vi husker hvordan vi skal gjøre ting.» Kilde: nrk.no.

Suksess for Rjukan Matfestival (Telemark)
«Midt i blinken for et bystentrum som er fullt av turister. Været har vist seg fra sin aller beste side, og etter to dager er det allerede klart at matfestivalen er en kjempesuksess, i hverfall sett fra publikum sin side.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:  

Nå kan du dra på «interrail» på Sørlandsbanen
«Togferie blir stadig mer populært, og nå lanserer togselskapet Go-Ahead Sørpasset, som gjør det enkelt å ha en sommerferie som går på skinner.» Kilde: thetravelinspector.no.

 


Du finner også flere nyheter fra slutten av juli i dette nyhetsbrevet.

Del gjerne!