Hvalbonanza skaper skattekrøll.. og 45 andre utvagte reiselivssaker fra helgen

Dette er reisetrendene etter pandemien
«Reiseåret 2022 er i full gang. Men, som de to foregående årene er det med den ene foten på bremsen mens den andre andre leter etter gasspedalen.» Kilde: thetravelinspector.no.

Litt meir reisevilje i pandemiens andre år
«Sjølv om reiselivsnæringa hadde eit tøft år i 2021, gjekk talet på overnattingar opp med 14 prosent samanlikna med det første året i pandemien, 2020. Dette kom som følgje av reisevillige nordmenn i kombinasjon med færre restriksjonar på slutten av året.» Kilde: ssb.no.

Hotellromprisene holdt stand også i 2021
«Tallene fra Benchmarking Alliance viser at prisene på hotellrom i storbyene holdt seg godt sammenlignet med 2019. Det til tross for nesten to år med pandemi og jevnt over lave beleggstall.» Kilde: reiseliv1.no.

Gode prognoser for reiselivsnæringen, ifølge ny rapport
«Midt under pandemien lanserte NHO Reiseliv, sammen med andre reiselivspartnere, den nasjonale rekrutteringskampanjen Smak deg frem med et mål om å rekruttere flere unge til mat- og restaurantbransjen. Det har vært en suksess som nå videreføres.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Mange har allerede bestilt årets sommerferie
«I en fersk undersøkelse oppgir respondenter tilsvarende én million nordmenn at de har tenkt seg til utlandet i sommer. En halv million har allerede bestilt årets reise.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Tidenes dårligste laksefiske i fjor 
«Vi forventet noe lavere fangst etter skjerpede reguleringer i fjor, men tidenes dårligste lakseår bekymrer oss, sier miljødirektør Ellen Hambro.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Over 1 million flere bobiler på campingplassene
«Norske campingplasser har kommet godt gjennom pandemien. 2021 er deres beste år siden 2012. Bobiler vokser sterkt på campingplassene selv om det har blitt mange flere bobilplasser.» Kilde: bobilverden.no.

Straffes med bøter etter koronautbrudd på Hurtigruten
«Selskapet, kapteinen og den ene skipslegen straffes med bøter, mens saken henlegges for øvrige involverte.» Kilde: nrk.no.

Hurtigrutens omdømme synker stadig dypere
«Halvannet år etter at ekspedisjonsskipet la til havn i Tromsø, lastet med koronasyke passasjerer og ansatte, er etterforskningen endelig over. Millionboten som venter Hurtigruten svir nok mest omdømmemessig.» Kilde: itromso.no.

YS etterlyser SAS-grep fra Hadia Tajik: – Ingenting har skjedd
«Hovedorganisasjonen YS er tom for tålmodighet. Nå krever de at Hadia Tajik overholder løftene om å rydde opp i arbeidslivet.» Kilde: e24.no.

Flybilletten koster bare litt mer enn en trikke-billett
«Den som skal bevege seg med trikk eller buss i Oslos omegn må betale 38 kroner for en enkeltbillett. Den som skal reise et par timer med fly ut i Europa i februar og mars, trenger bare å legge til 13 kroner.» Kilde: flysmart24.no.

Tror Norwegian får det tøft: – Prispresset blir stort
«Norwegian har bestemt seg for å satse i Sverige nok en gang. Der er konkurransen nå mye tøffere enn da det norske selskapet var der sist. – Prispresset blir stort, advarer svensk flytanalytiker.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Reiselivet er ingen hellig ku (Svalbard)
«Det har falt Visit Svalbard tungt for brystet å møte kritikk fra selveste Rasmus Hansson, og at vi i lokallaget til MDG delvis støtter kritikken.» Kilde: svalbardposten.no.

Hvalbonanza skaper skattekrøll for finansministeren
«Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ha norsk skatt fra utenlandske reiselivsselskap. Men hvordan det kan gjøres er uklart. Frp kaller svaret defensivt.» Kilde: nrk.no.

Nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg med utsikt mot Ishavet (Finnmark)
«Statens vegvesen bygger nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg, i enden av Nasjonal turistveg Varanger ..Bygget skal stå klart til sommeren og er et ledd i Statens vegvesens tilrettelegging for utsikt og fuglekikking i Varanger.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Tror på turistøkning i år (Finnmark) +
«Aldri tidligere har så mange turister besøkt Nordkapp i desember måned som i fjor. Det økte besøket skyldes Hurtigrutens ekspedisjonscruise.» Kilde: sagat.no.

Åpner opp for scooterkjøring i fjellområde som stengte i 2019 (Finnmark) +
«Det er ikke scooterløyper i fjellområdet Nášša, men fra 1. februar får Kautokeino, Alta og Kvænangen kommune igjen myndighet over fjellområdet. Nestlederen i disputvalget i Kautokeino forventer enda flere søknader..» Kilde: ifinnmark.no.

Over 400.000 kroner i støtte til Sámi siida (Finnmark) +
«Sametinget har bevilget 412.000 kroner i omstillingsstøtte. Sámi siida har fått omstillingsstøtte til produkt og tjenesteutvikling til nye markeder.» Kilde: altaposten.no.

Her er de møkk lei av parkeringskaos og dasstrøbbel (Troms) +
«Kommunen ønsker å framskynde tiltak på Ersfjordstranda på Senja. Det populære utfartsområdet Ersfjordstranda på yttersida av Senja har hatt stor økning i antall besøkende i seinere år. Dette har ikke bare vært til det gode.» Kilde: nordlys.no.

Cruisetrafikken til Tromsø på vei opp, men.. (Troms) +
«..pandemien gir klare restriksjoner. Operatøren av båten, Viking Cruises, har valgt strenge smittevernregler for sine gjester. Det betyr at ingen på skipet får lov til å gå fritt i land i Tromsø. Landgang kan kun skje gjennom turer organisert av cruiseoperatøren.» Kilde: nordlys.no.

Søndag morgen ankom cruiseturistene butikken i puljer (Troms) +
«Hovedårsaken til at de kom i puljer er i første rekke på grunn av koronarestriksjoner. Samtidig er ordningen et prøveprosjekt mellom de og cruiseskipsselskapet Viking Line.» Kilde: nordlys.no.

De to hotellene satser på å bli ett hotell (Troms) +
«I Sjøgata 35 og 37 i Tromsø sentrum befinner Clarion-hotellene Aurora og With seg, men det kan forandre seg hvis hotellkjeden får det som de vil. De to hotellene satser på å bli ett hotell, men har også flere planer.» Kilde: nordlys.no.

Vil sette opp iglotelt ved Vaglesvingen (Nordland) 
«I fjor sommer ble det satt opp fem igloliknende telt ved Vaglesvingen i Stamsund. Teltene var ikke bare ment som en severdighet, men også som en overnattingsmulighet.» Kilde: lofot-tidende.no. 

Protesterer på privatisering (Nordland) +
«Fortsatt mottar Vestvågøy kommune reaksjoner på forslaget om å privatisere 33 veistrekninger.  – Turister kommer ikke for a oppleve Lofoten langs E10.» Kilde: lofot-tidende.no.

Planlegger ny storsatsing på reiseliv og næring i Henningsvær (Nordland) +
«Eierne av en sentral eiendom og brygger på kaia i Henningsvær vil nå satse stort på reiseliv og næring. Utbyggerne vil samtidig ta vare på sjela til det berømte fiskeværet.» Kilde: lofotposten.no. 

Anslår opp mot 5.000 besøkende (Nordland) +
«I fjor høst begynte byggeprosjeketet på Bratten. En via Ferrata skulle bygges opp langs fjellsiden mot Nordsia. I spissen for prosessen står Torbjørn Øiesvold (46), som er daglig leder i selskapet Villhjerte Safety AS. – Målet er å by på mektige opplevelser.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Nidaros Domkirke i nytt lys
«Lysdesignet i Nidarosdomen skaper en helt ny opplevelse av et av Norges viktigste historiske arkitektur og interiør. Balansen mellom funksjon og estetikk har blitt nådd med glans og understreker kirkens status som nasjonalsymbol.» Kilde: abcnyheter.no.

Fjord-Norge:

Planlegger fem etasjes hotell i Åndalsnes sentrum (Møre og Romsdal) +
«Axio AS ønsker å bygge om forretningseiendommen Vollan 1 i sentrum av Åndalsnes til et hotell med fem etasjer. – Vårt mål er å etablere et attraktivt hotell som er tilrettelagt for å nyte raumanaturen.» Kilde: 

Innerdalen og turistene er viktige for nærbutikken (Møre og Romsdal) +
«- I fjor fikk vi en svak nedgang i omsetningen, men ikke sånn at det var dramatisk, forteller butikksjef Svein Kåre Ulvund ved Coop Marked Ålvundeid. Nå håper han på en ny god turistsommer.» Kilde: auraavis.no.

Tilskota redda turistruter i Florø (Vestland) +
«Frå mai i fjor til januar i år har Aksello delt ut nær sju millionar kroner gjennom den kommunale kompensasjonsordninga til hardt råka bedrifter. Visit Fjordkysten og Bistro to kokker-konsernet har fått mest støtte.» kilde: firdaposten.no.

Innlegg: Kor grådige skal vi vere? (Vestland) +
«Det er bare å sjå ut vindauget her eg sit i Aurland. Elva er det knapt er fisk igjen i grunna oppdrettsanlegg og utbygging, fossen som får vatnet sitt frå Blåskavlabreen som smeltar, der det er planar om å bygge gondol, meir peng i kassa. .. Vi kan ikkje tenke at dette må andre ordne, vi må ta tak i det sjøl.» Kilde: sognavis.no.

Folk kommer fra hele Haugalandet for å oppleve ideen (Rogaland) +
Skudneshavn: «19. november i fjor åpnet døra til Skudeneshavns nye attraksjon. En fyrformet badstue på en åttekantet flytebrygge, og en del av det nye bybadet Bade-Olena.» Kilde: h-avis.no.

The New Yorker viser norsk dokumentar om gigantiske cruiseskip (Rogaland) 
«Uten noen dialog og med bare fem minutter spilletid ville Odveig Klyves vise hvordan cruisenæringen påvirker bymiljøet i Stavanger. Nå vises filmen for internasjonale publikum.» Kilde: nrk.no.

Trehus må trolig vike for hotell ved Kjelvene (Rogaland) 
Stavanger: «To trehus i Spilderhauggata henger trolig i en tynn tråd når Stavanger kommunestyre mandag behandler saken om hotellprosjektet ved Kjelvene.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Beitostølen mot fulle hus i vinterferien (Innlandet)
«Vi har brukt en rolig januar måned til å se om vårt hus, bokstavelig talt. Nå er det mere snø på gang, og vi går mot fulle hus i vinterferien, så dette er trivelig å kunne melde, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Gode konkurrenter skal nå samarbeide enda tettere (Innlandet)
Lom: «Tre konkurrerende reiselivsbedrifter i Lom formaliserer nå et tettere samarbeid. Nå har Fossheim, Fossberg og Nordal stiftet selskapet «Jotunheimen booking og arrangement» med egen daglig leder. – Det er bedre det enn at vi skal være «duskande ovinni», mener tre konkurrerende reiselivsbedrifter i Lom.» Kilde: gd.no.

Den norske kirke vil bli hotelleier (Innlandet)
«Svenska Kyrkan har Sigtuna. Den danske folkekirken har Løgum Kloster, Nå håper Den norske kirke å overta tradisjonsrike Granavolden som kirkens eget konferansested.» Kilde: vl.no. 

Strømregningen til Kleivstua er høyere enn støtten (Buskerud) +
Hole: «Kleivstua får 200.000 kroner fra Hole kommune. ..støtteordningen ment for å hjelpe bedrifter som rammes av smitteverntiltak i koronakrisen. Det gjelder i høyeste grad Kleivstua, og svimlende strømpriser kommer oppå en allerede krevende situasjon.» Kilde: hadeland.no.

Får pengene tilbake på grunn av for lite snø (Buskerud)
«Midt mellom Noresund og Flå ligger Høgevarde skisenter. Uten snøkanoner har de vært sjanseløse denne snøfattige vinteren. På grunn av dette gjør de nå noe uvanlig som å gi pengene tilbake til alle som hadde kjøpt sesongkort i skianlegget.» Kilde: reiseliv1.no.

Politiet måtte bistå hotell – par nektet å følge smittevernsregler (Akershus)
«09.30 fikk vi melding om at gjester i isolasjon på hotellet var ufine med betjeningen. De rettet seg ikke etter smittevernsføringene som ble gitt, opplyser politiet.» Kilde: rb.no.

Alle Comfort Hotel i Oslo oppgraderes (Oslo)
«Gjestene hos Comfort Hotel i Oslo har kunnet glede seg over å bli møtt av nye og oppgraderte hoteller i det siste. Fire av de fem Oslo-hotellene i kjeden er allerede ferdig med utvidelse og renovering, mens det femte er godt i gang.» Kilde: reiseliv1.no.

Noe må skje med Akershus festning (Oslo)
«Festningen må fylles av mer aktivitet enn i dag. Akershus festning oppleves i dag som lite inviterende, til tross for at hvem som helst kan gå inn portene, skriver kronikkforfatterne.» Kilde: aftenposten.no.

Problemstillingen rundt sekundærflyktninger og kommuneøkonomien (Østfold)
«Hotellsjef Rana (41): – Jeg ble ordentlig varm i hjertet da jeg skjønte at dere tar opp dette temaet. Han  mener flyktninger og innvandrere ikke har noen sjanse i samfunnet hvis de ikke kommer seg i jobb. Selv driver han hotell med kona Amina Butt..» Kilde: sa.no.

Disse har gått konkurs i Telemark i januar (Telemark) +
«De overtok campingplassen (Bøen camping og kafe AS i Tuddal) og håpet på at turistene skulle strømme til. Det gikk ikke helt etter planen.» Kilde: ta.no.

Annet:

Ringes ned av nordmenn med koronaproblemer: – Dette er ikke normalt
«Nordmenn på reisefot havner i koronaproblemer. Og pågangen til forsikringsselskapet If er like stor som i løpet av de mest hektiske sommermånedene.» Kilde: nrk.no.

Tomme fly over Europa i vinter
«Selskapet Lufthansa melder at de kan bli tvunget til å fly 18 000 ekstra undøvendige turer. Greenpeace tror det kan bli bortimot 100 000 flyvninger – nesten uten passasjerer.» Kilde: reiseliv1.no.

Del gjerne!