Hyttefolk som ressurs.. og 42 andre utvalgte reiselivsnyheter, ferdig sortert!

Nytt forskningsprosjekt om hyttefolk som ressurs
««Sosial bærekraft som innovasjonsdriver: Hvordan kan fritidsboligeiere bli en ressurs for lokalsamfunn?» Dette  er tittelen på et nytt forskningsprosjekt til reiselivsforskere tilknyttet Senter for Reiseliv. Prosjektet får støtte fra Regionale Forskningsfond Innlandet.» Kilde: reiselivsforskning.org. 

Ny Reisepuls fra Virke
«Virkes nyeste undersøkelse Reisepuls viser at nesten åtte av ti (79 prosent) planlegger å ha sommerferie i 2022. Hele 49 prosent av disse sier de sannsynligvis tilbringer ferien i utlandet.» Kilde: travelnews.no.

Siste Reisebarometer: Krig og sterke prisøkninger demper reiselysten
«Da man endelig var i ferd med å komme seg ut av pandemien i alle markeder, brøt det ut krig i Ukraina og prisene på reiser steg kraftig. Det siste Reisebarometeret viser at optimismen og reiselysten er bremset opp.» Kilde: business.visitnorway.com.

Ta norgesferien ved kysten i år
«Ferie langs norskekysten byr på skjærgårdsidyll, saltsprøyt i håret, bading, varme svaberg, gode padletak og gåturer langs fjæra.» Kilde: dnt.no. 

Seminar: Jakt og vilt som næring – stort potensiale, men lykkes vi?
«Som et ledd i oppfølgingen av handlingsplanen for næringsutvikling basert på høstbare viltressurser, arrangerer Innovasjon Norge og Skogbrukets Kursinstitutt et seminar om jakt og jaktopplevelser som næring. 14.-15. juni 2022. Påmeldingsfrist 31. mai!» Kilde: business.visitnorway.com.

Disse hotellkjedene satser på lading
«Noen hotellkjeder forteller at de vil satse på å gi gjestene ladetilbud fremover, andre svarer ikke.» Kilde: elbil.no.

Stordalen vil revolusjonere markedet for kurs og opplæring
«Med det nyoppstartede selskapet FIDL, går Petter Stordalen inn i markedet for kurs og ikke-formell læring, og tar i bruk spillteknologi når de leverer en ny form for kursing til både privat- og bedriftsmarkedet.» Kilde: reiseliv1.no.

Ny kansellering for Havila Kystruten
«Havila Kystruten kansellerer også den kommende rundturen med Havila Capella, grunnet mangel på forsikring av skipet, .. får ikke ansvarsforsikret så lenge skipet er eid av et russisk selskap.» Kilde: finansavisen.no.

Problemene tårner seg opp for flyselskapet SAS
«100 000 feriereiser flyttes. Selskapet går med kjempeunderskudd og det er ingen snarlig lysning i sikte. Samtidig er pilotene er i konflikt med arbeidsgiveren..» Kilde: dinside.dagbladet.no.

En hyllest til deg som jobber i flykabinen
«Det er mange som flyr mer enn meg. Men det er enda flere så flyr veldig mye mindre. Siden jeg flyr en god del, og med mange ulike flyselskaper som har mange ulike måter å behandle sine ansatte på, så er det greit at du vet: denne hyllesten til dere alle.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Helomvending for reiselivet (Svalbard) +
«Etter to lange år kan den lokale reiselivsnæringen endelig melde om mye lysere tider.» Kilde: svalbardposten.no.

Så mye penger kan et VM i Narvik bety for Nord-Norge
«20 prosent økning for nordnorsk reiseliv, og 50 prosent vekst i Narvikregionen. Et VM til Narvik kan gi betydelig og varig reiselivsvekst i hele Nord-Norge.» Kilde: fremover.no.

Forsvarsmuseet føler seg skviset ut av egne lokaler (Troms) +
«Styremedlem i Tromsø Forsvarsmuseum Gunnar Nerdrum, er bekymret for fremtiden og hvor de skal ha nye lokaler. – Hvor finnes det lokaler som kan huse flere tonn tunge kanoner?» Kilde: itromso.no.

Se hva som dukket opp i snøbygene i Polar Park (Troms) +
«Moskusfamilien i Polar Park vokser. Ut av snøbygene 17. mai kom disse to krabatene. To flotte kalver er på beina, og dermed er seks moskuser i dyreparken blitt til åtte.» Kilde: nye-troms.no.

Smekkfullt allerede før høysesongen (Troms/Nordland) +
«Det er til tider smekkfullt på parkeringsplassene ved Harstad Narvik lufthavn, Evenes. – Vi ser nå på å hvordan vi kan utvide med flere plasser. Det forsvant 500 plasser da Forsvarets F-35 kom til Evenes.» Kilde: lofotposten.no.

Starter full gransking etter den verste dødsulykken på fire år (Nordland)
«Ulykken der fire tsjekkiske turister omkom er den verste på norske veier siden 2018. Nå starter Statens havarikommisjon arbeidet med full sikkerhetsanalyse.» Kilde: nrk.no.

Stappfulle hoteller i Narvik (Nordland) +
«Helgens store fotballturnering i Narvik har betydning for langt flere enn butikker som selger smågodt. .. Frank Aanes Andersen røper at flere av byens største hoteller allerede har henvendt seg allerede og spurt om når LKAB cup i 2023 starter.» Kilde: fremover.no. 

Raymond klar med stor gjestehavn (Nordland) +
«Raymond Jonassen er svært fornøyd med å kunne tilby en ny og moderne gjestehavn med plass til 35 båter på Reineholmen på Ballstad. Det er allerede kommet opp flere fritidsboliger på landsiden, og flere er under bygging.» Kilde: lofotposten.no.

Kulturminne og reiseliv på Jakobsbakken (Nordland)
«Dei siste åra har det blitt gjort mye i Nordland for å trekke turistar til regionen.  Sjeldan marknadsfører vi kulturminna våre… vi har mange slike minne om menneskeleg aktivitet, det vil seie kultur.» Kilde: an.no.

Nye forslag for Geitvågen – i strid med friluftsinteressene? (Nordland) +
Bodø: «Driver av Geitvågen ønsker flere typer overnattingstilbud og spahotell på det kommunale området. Nå anbefaler kommunedirektøren å starte en planprosess.» Kilde: an.no.

Får endelig napp hos turistene igjen (Nordland)
«I fjor var det krise, men i år er Saltstraumen Brygge utsolgt til i midten av august. NHO Reiseliv melder at optimismen er tilbake i turistbransjen.» Kilde: tv2.no.

Midt-Norge:

Nå åpner «Frøyahytta» – skal bli en attraksjon
«I helgen åpner ei helt spesiell hytte på Frøya. Den skal være åpen 24 timer i døgnet. Det er en såkalt uværshytte, som også egner seg utmerket til fuglekikking.» Kilde: froya.no.

Nils Henning satser videre med utleie og aktiviteter +
Røros: «Etter 22 år i Aktiviteten treningssenter på Røros, satser Nils Henning Øglænd for fullt på Røros Guide. Nå er nytt utstyr kjøpt inn til sommersesongen, og Øglænd har ambisjoner om hvordan bedriften hans skal vokse videre. .. mener Røros har et uutnyttet potensial på vinteren» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Slik ser bookingprognosene ut i Visit Nordvest (Møre og Romsdal)
«Vi har spurt våre medlemmer om hvordan sommeren 2022 ser ut i forhold til bookingsituasjonen fremover. .. Vi har fått 45 svar og det er spennende lesing.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Askvoll Fjordhotell er lagt ut for sal. Prislapp: 7,4 millionar (Vestland)
«Leigeavtalen til drivarane går ut neste år. Eigarane har lagt hotellet i Askvoll ut for sal for å sjå om andre kan vere interessert i å drive det. Det er Ann Elise Gjervik som driv hotellet, saman med sambuaren Oddleif Osland.» Kilde: firda.no.

Håpar filmen kan opna nokre dører (Vestland) +
«Den nye filmen på Norsk bremuseum som Falkeblikk har laga fekk sin etterlengta premiere. Sogndalsfirmaet har laga den nye filmen på Norsk bremuseum i Fjærland.» Kilde: sognavis.no.

Slik vil bystyret regulere cruisetrafikken i Bergen (Vestland)
«Bystyret har vedtatt tiltak for å regulere cruisetrafikken i Bergen. Nullutslipp til sjø og vann, samt makstak på antall skip og passasjerer er blant virkemidlene.» Kilde: bergen.kommune.no.

Øker grensen fra tre til fire cruiseskip i døgnet (Vestland)
«Bystyret vedtok å fastholde makstaket på 8000 passasjerer, men øker antall skip som kan legge til kai i døgnet fra tre til fire. Valhammer-byrådet måtte søke stemmer fra høyrepartiene for å få gjennom forslaget.» Kilde: nrk.no.

Henter hele verdensarv-banden etter bekymringsmeldinger (Vestland)
Bergen: «Det er sendt flere bekymringsmeldinger til Unesco om konsekvensene Bybanen vil ha for verdensarvstatusen til Bryggen. Bergen vil ha Unesco sine egne folk til å se på Bryggen før bybaneplanen blir vedtatt.» Kilde: ba.no.

Her er rom for mange flere (Vestland) +
««Tilbake til normalen» er blitt et lite spenningsmoment for mange denne våren. Arrangørene av Torgdagen skal i år løfte frem den spesielle dagen etter to år borte. Men for å få dette til, trenger en hjelp – ikke minst fra bodselgerne.» Kilde: ba.no.

Jostein trur på tidenes sesong (Vestland) +
«Førehandssalet for både Trolltunga hotel og Trolltunga Active er betre enn i fjor, og Jostein Soldal trur det vert tidenes sesong. Samstundes set høge straumprisar og auka kostnadar generelt sitt preg på økonomien.  På dei guida turane er ein stor del av gjestene frå USA..» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Øst-Norge:

Innlegg: Ordfører vil ha debatt om allemannsretten: – kontroversielt (Innlandet)
«Ordfører i Øyer kommune, Jon Halvor Midtmageli (Sp), mener det vil kunne bli behov for styring av ferdsel i hyttekommunen. .. Utfordringen i Øyer-Fjellet er interessekonflikter.» Kilde: nationen.no.

Nå er kongevegene på nett (Innlandet)
«Er du nysgjerrig på historiske veifar og hvor kongevegen gikk der du bor? Nå finner du kongevegene på nett.» Kilde: innlandetfylke.no.

Innlegg: Tynset ER en turistkommune! (Innlandet)
«Etter at forslaget om søndagsåpne dagligvarebutikker i Tynset ble lansert under årsmøtet i Tynsetbyens venner, har debatten rast i sosiale medier. Det synses mye, der argumentet om at «det trenger ikke jeg» går mest hyppig igjen.» Kilde: retten.no.

Sjekker hvordan reiselivet påvirker (Innlandet) +
«Destinasjon Trysil er i gang med en innbyggerundersøkelse for se se tryslingenes holdning til reiselivet. Undersøkelsen kjøres for fjerde gang, og er lagt ut digitalt med svarfrist 31. mai.» Kilde: lokal-avisa.no. 

Avdelingsdirektøren på Domkirkeodden gleder seg til sesongstart (Innlandet) +
«Per Øyvind Riise er opptatt av at de byggene som kjennetegner Domkirkeodden fortsatt skal synes godt. Domkirkeruinen og vernebygget skal fortsatt skinne på toppen.» Kilde: h-a.no.

Totningene sitter på en gullgruve, mener turistene (Innlandet) +
«Vi har møtt bare én annen sykkelturist på nesten fem mil, sier Finn Strøm-Gundersen (81).» Kilde: totensblad.no.

Solid omsetningsvekst for Thorbjørnrud Hotell (Innlandet)
«I pandemiåret 2021 økte Thorbjørnrud Hotell EBITDA (inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger), med 6,5 millioner, eller 31 prosent sammenlignet med året før.» Kilde: reiseliv1.no.

Vil ha jernbanevogn som kafé i sentrum (Buskerud) +
Nore og Uvdal: «En jernbanevogn på stasjonsområdet på Rødberg kan bli både kafé, restaurant og turistkontor i sommerhalvåret.» Kilde: laagendalsposten.no.

Kunstkritikar om Oslo sin nye skulptur: – Minner om Elefantmannen (Oslo)
«Neste veke skal skulpturen «Mora» avdukast utanfor Munchmuseet. Det vekker både skepsis og glede.» Kilde: nrk.no.

Funnet løsning etter år med parkeringsproblemer (Telemark) +
«Tre steder på Rjukan blir nå parkeringsplasser for turister som skal til Vemork og den nye Tungtvannskjelleren i sommer. Slik har direktør Anna Hereid og NIA fått det til – i samarbeid med ordfører Steinar Bergsland, Tinn kommune, Vy og VisitRjukan.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Tour of Norway fredag 27. mai!
«Fredag 27. mai kommer verdens beste sykkellag tilbake til Kristiansand! Her finner du all informasjon om sykkelrittet, barnerittet, og hvilke veier og parkering som blir stengt i perioder.» Kilde: kristiansand.kommune.no.

Annet:

What a Google Breakup Would Mean for Travel
«Superapps and connected trips would take a hit if Google were forced to self-immolate. However, competition would flourish if authorities curtail Google bias.» Kilde: skift.com.

Del gjerne!