Mandagens 45 utvalgte reiselivsnyheter

Overskriftene lenker til artiklene. Ingress søker belyser saken som er åpne om de ikke er merket a+ (tilgang via +Alt) eller + (betalingsmur).

Nasjonalt

Visit Norway beskrives dette som en nasjonal badstu-revolusjon
«Vi har blitt badstugale, forteller webredaktør for Visit Norway, Christine Baglo. Baglo beskriver det som har skjedd de siste årene som en nasjonal badstu-revolusjon. – Både nordmenn og turister elsker det. Folk reiser langt å oppleve disse fine naturopplevelsene.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Spenner bein på useriøse aktører
«I et leserinnlegg i Adressa, signert NHO Reiseliv og profilerte aktører i utelivsbransjen, males det et bilde av lovverket om innleie som om djevelen har satt seg til bords og skal spise av Vårherres gode intensjoner. Det må derfor korrigeres, da innlegget er en populistisk fremstilling av en lovgivning..» Kilde: adressa.no.

Mener flere nordmenn må gjøre som tyskere og dele på hytteluksusen
«Naturvernforbundet er tydelige på at flere må begynne å leie ut hyttene sine. Men det er ikke bare-bare å få til en utleie som fungerer.» Kilde: nrk.no.

Hotelljul: Dette er reiseekspertens fire anbefalinger
«Stadig flere har fått opp øynene for å tilbringe julen utenfor husets fire vegger. Her er fire anbefalinger dersom du drømmer om å feire på hotell.» Kilde: tv2.no.

Norsk hotellbransje dropper turbokylling
«Den norske hotellbransjen har nå bestemt seg for å droppe turbokylling. Det avslører ny rapport utgitt av dyrevernorganisasjonen Anima.» Kilde: bodøposten.no.

Restaurant-topper helt uenige: – Jeg blir helt matt
«Flere restaurant-topper tar nå et oppgjør med lakseoppdrett, deriblant Dagfinn Galdal på Boen Gård. Kjendiskokk Trond Moi er ikke enig: – Jåleri, sier han.» Kilde: fvn.no.

Satser på kurs i kulturmiljøvern for kommunene
«Nå kurser Riksantikvaren og fylkeskommunene kommuneansatte i å ivareta og sikre kulturminner i saksbehandlingen.» Kilde: riksantikvaren.no.

Passasjertala for oktober – nær jamt med fjoråret
«4,5 millionar passasjerar nytta Avinor sine lufthamner i oktober. Det er tilnærma jamt med fjoråret med ein auke på 1,5 prosent. Det er framleis 8 prosent færre enn i normalåret 2019.» Kilde: reiseliv1.no.

Nord-Norge:

Keanu Reeves forteller om Kautokeino og samisk kultur (Finnmark)
«En film om sola filmet i blant annet Kautokeino gir store forventninger. Kommunen og næringslivet i Kautokeino håper det vil gi dem flere turister.» Kilde: nrk.no.

Håper på flere tusen besøkende til Nordvågen neste år (Finnamark)
«Hvis alt går som Destinasjon 71° Nord håper, er visningssenteret i Nordvågen en stor turistattraksjon i 2024.» Kilde: radionordkapp.no.

Cruiseanløp har enorm betydning (Finnmark) +
«Cruiseanløp har enorm betydning da inntekter fra cruiserederier utgjør rundt 70 prosent av havna sine samlede inntekter. I tillegg kommer positive ringvirkninger for næringslivet i kommunen. I 2024 er det innmeldt hele 183 cruiseskipsanløp til Nordkappregionen havn, og det er ny rekord.» Kilde: sagat.no.

Snur alt på hodet igjen: – Det vil ta trekvart år (Troms) a+
«Den gode nyheten for mange er at når man nå starter arbeidet med å sluse utenlandstrafikken gjennom den nye terminalen, betyr det også slutten på den forhatte terminal C. Plasthallen har fungert som utenlandsterminal siden oktober 2021. og.. mandag åpner den nye fila for fly- og charterbuss.» Kilde: nordlys.no.

Har sett en gyllen mulighet i køkaoset (Troms) a+
«I Gryllefjord vokste fergekøene seg flere hundre meter lange i somme.. Men hva skal folk ta seg til mens de sitter og venter på neste ferge, og kanskje neste ferge etter det igjen? Hvis Fred Flakstad, tidligere ordfører i Torsken, får napp på sitt prosjekt, så skal turistene kunne bruke noe av ventetida til å besøke et nytt fiskerimuseum.» Kilde: senja.no.

Midt-Norge:

Får støtte til reiseliv +
Frøya: «Fokusområdene i prosjektet vil være samhandling, utarbeidelse av nye produkter og opplevelser, turistinformasjon, å utvikle vertskapsrollen både..» Kilde: hitra-froya.no.

Thomson slutter som direktør i Oppdal +
«Etter fire år som direktør på Quality Hotel Skifer i Oppdal går ferden videre for 31 år gamle Michael Thomson. Han blir hotellsjef på Hurtigruten.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Bli med inn og se gammel fjellstue i ny drakt +
Kongsvold, Oppdal: «Starten ble trøblete, ledere forsvant. Nå er mye av fjellstua totalrenovert til hotellstandard, og Øyvind Frich avviser ikke helårsdrift.» Kilde: opp.no.

Hytteutbyggeren om bremsen i 2022: – Vi har trua på bedre tider +
Oppdal: «Nedgang og minus i 2022 etter to sterke år. – Vi er veldig spente på 2024, sier Ingrid Tørset i Joramo & Tørset bygg AS. Byggefirmaet Joramo & Tørset Bygg AS hadde en nedgang på omsetningen på om lag 1,5 millioner kroner fra 2021 til 2022.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Hotellutbygging blir utsett (Møre og Romsdal)
«Høge lånerenter set ein stoppar for den planlagde utvidinga ved Grand Hotel på Åndalsnes. Reiselivsgründer Erik Berg i Classic Norway seier til Romsdals Budstikke at det blir utbygging seinare, men at dei ikkje kan setje i gang i ei tid der lånerenta er på over 7 prosent.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Det vanskelige valget (Møre og Romsdal)
Ålesund: «Tenk om det hadde vært mulig å kombinere cruisetrafikk med byutvikling på sørsida. Kanskje vi må ofre Aspa?» Kilde: smp.no.

Hotel Brosundet åpnet det nye matkonseptet «Stuene» (Møre og Romsdal)
Ålesund: «Hotelldirektør ved Hotel Brosundet, Camilla Espeseth, kokk og konseptansvarlig Arianna Gatti og restaurantsjef Azucena Garcia, var veldig smilende og fornøyde like før den offisielle åpningen av matkonseptet «Stuene», mandag ettermiddag.» Kilde: aesby.no.

Innlegg: Sulagondolen – framtidsretta? (Møre og Romsdal)
«Kommunen bør no bruke nok tid og engasjere nødvendig kapasitet og kompetanse for å få ei grundig behandling av alle merknader i det vidare arbeidet med gondolplanane.» Kilde:  sulaposten.no.

Vanskeleg å hindre utflukter til «bucketlist-attraksjonar» (Vestland) +
«Å kontrollere straumen av cruiseturistar til Stryn, frå andre nærliggande hamner, er vanskeleg. Rett og slett fordi fleire av attraksjonane er for attraktive, meiner Frank Willy Djuvik (Frp) som møtte i Nordfjordrådet som varaordførar i Kinn.» Kilde: fjt.no.

Spenstige planar for Vossevangen-hotellet: – Dette er kult! (Vestland) a+
«Vangen får ei ny storstove og ei kraftig oppgradering når nyeeigarane startar med modernisering og vidareutvikling av Park Hotel Vossevangen.» Kilde: ba.no.

Nominasjonsdryss for bybanestopp og sykkeltunnel (Vestland)
«Haukeland sjukehus haldeplass langs Bybanen og gang- og sykkeltunnelen Fyllingsdalstunnelen har fått mange lovord sidan opninga. No er dei to Miljøløftet-prosjekta nominerte til fleire prisar, nasjonalt og internasjonalt.» Kilde: vestlandfylke.no.

Innlegg: Reisetida på Bergensbanen må ned (Vestland) 
«I 1939 vart reisetida på Bergensbanen kutta med fire timar, 84 år seinare går det like treigt.» Kilde: ba.no.

Ligg an til å bli rekordsesong i Hardanger (Vestland) a+
«Andreas Skogseth, dagleg leiar i Visit Hardangerfjord, presenterte under Hardangerkonferansen korleis det står til med reiselivet, og korleis turistar opplev Hardanger som destinasjon. Den generelle interessa for Hardanger har auka.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Måndagsbrev frå Destinasjon Eidfjord 13.11.2023 (Vestland)
Kilde: Destinasjon Eidfjord

Lysefjord-anbudet: – De blåser i turistene (Rogaland) +
«Reiselivstoppene i Rogaland advarer mot en forhastet løsning for båtsambandet på Lysefjorden og mener dette kan ha negativ innvirkning på mulighetene for helårsturisme og verdiskaping fra reiseliv.» Kilde: aftenbladet.no.

Bløte hotellgjester klager på åpen himmel (Rogaland) a+
«Den nye delen inneholder hotellrom og er mellombygg mellom parkeringsareal og gammel del, der resepsjonen og restauranten ligger. – Det fungerer derfor dårlig når en må gå ut uten at det er takoverbygg som gir ly for regn, står det i dispensasjonssøknaden til kommunen.» Kilde: jbl.no.

Øst-Norge:

Må ha fokus på snøproduksjon og snølagring
«Skianlegg i lavlandet blir stadig mer avhengige av snøproduksjonsanlegg og snølagring, forteller anleggsrådgiver i Norges Skiforbund, Marit Gjerland, etter løypekjøreseminaret på Beitostølen denne uka.» Kilde: skiforbundet.no.

Geilo med trippelseier i World Ski Awards (Buskerud)
«Geilo har all grunn til å juble etter en imponerende trippelseier ved årets utdeling av World Ski Awards i Kitzbuhel i Østerrike. Alpindestinasjonen vant pris i tre kategorier: «Norway’s Best Ski Resort», samt «Norway’s Best Ski Hotel» tildelt Vestlia Resort, og «Norway’s Best Ski Chalet» tildelt Havsdalsgrenda.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Vestlia Resort kåret til Norges ledende skihotell for 2023 (Buskerud)
«Vestlia Resort vant denne uken prisen som Norges Beste og ledende skihotell. Det er World Travel Ski Awards som står bak den prestisjefylte kåringen hvor mennesker innen reiselivsbransjen og gjester har stemt på sin favoritt i Norge.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Teknologi i museer og kulturarv (Innlandet)
«Den 16. november ønsker UNESCO Creative City/Hamar Kommune og Anno Museum ledere, fagfolk og andre med interesse for museer og kulturarv velkommen til en hel dag med konferanse som en del av Nordic VR Forum 2023.» Kilde: hamarregionen.net.

Har tatt grep med ny type butikk-utsalg på Gardermoen (Akershus)
«Det å sikre økte inntekter for landets flyplasser har blitt en hovedoppgave i Avinor, siden antall reisende ikke har kommet tilbake til normalen igjen etter pandemien. Et av grepene som har blitt tatt de senere årene, har vært å satse på såkalte pop up-butikker.» Kilde: flysmart24.no.

Reagerer på svimlende krav fra taxisjåfører (Akershus/Oslo)
«Flytoget opplever at flere taxisjåfører kommer med krav de mener er ren svindel. En sjåfør ville ha 10.000 kroner for en tur fra Oslo S til Gardermoen. – Er blitt mye verre den siste tiden.» Kilde: vartoslo.no.

Byrådet vil bygge et flytende sjøbad i Oslo
«Håpet er å bygge sjøbadet på Sukkerbiten i Bjørvika. Det er et område der det allerede er mange bademuligheter – og med de flytende badstuene som har dukket opp, er det bading der året rundt.Målet til Oslo-byrådet er å bygge et sjøbad lik det de har i Helsingfors, der rundt 800.000 mennesker årlig besøker de flytende bassengene.» Kilde: vartoslo.no.

30.000 billetter revet vekk: – Spente på tilbakemeldingene (Oslo)
«Pågangen var enorm! I løpet av de første timene var over halvparten av billettene booket, sier arrangøren om det populære hovedstadsarrangementet.» Kilde: vartoslo.no.

De vil gjøre St. Hanshaugen til en destinasjon (Oslo) a+
«Grotto har åpnet i ny drakt. Denne gang som fransk bistro. .. – Vi vil at folk skal komme tilbake, igjen og igjen. Men det er også såpass bra, skal jeg være helt ærlig, at folk kommer hit i ens ærend fra øst og vest i byen, smiler Kloster-Jensen.» Kilde: ao.no.

Ingunn (28) guider utenlandske turister i nærmarka (Akershus) a+
«Ingunn Folkestad har nettopp flyttet til Kolbotn. Her møter hun og hunden Nero utenlandske turister og tar dem med på skogtur. – De opplever naturen på en helt annen måte enn oss som er vant til den, sier turistguiden. Turistene som kommer til Oslo finner frem til henne via Airbnb og Get Your Guide..» Kilde: oblad.no.

30 personer nektes å bruke hytteby som boliger (Østfold) a+
Askim: «Fritidsboligene på Kirkengen kan ikke brukes til boliger. Men ingen kjente 11 av dem som skulle bo der.» Kilde: smaalenene.no.

Sørlandet:

Hytteeiere raser: – Det vil ødelegge idyllen +
«Hytteeiere på Gautestad i Evje og Hornnes er mildt sagt skeptiske til å få et vindkraftverk som nærmeste nabo.» Kilde:  fvn.no.

Gir seg som Kaptein Sabeltann
«Skuespiller Kyrre Haugen Sydness gir seg som Kaptein Sabeltann i Kristiansand dyrepark. De siste 13 årene har Sydness spilt den populære kapteinen på kveldsforestillingene i dyreparken, men nå er det slutt.» Kilde: n247.no.

Annet:

Kan ødelegge Den blå lagune
«Den enorme magmaaktiviteten som nå preger Island, kan bli katastrofal for både viktig infrastruktur, og for landets mest kjære attraksjon.» Kilde: dagbladet.no.

How Influencer Content is Reaping Rewards for Travel Companies
«As travel companies seek to promote themselves to audiences on social media platforms including Instagram, TikTok and YouTube, a study delves into the results they can expect to achieve.» Kilde:  phocuswire.com.

Interessant fagartikkel relevant for DMOs
«Destinasjonsselskaper framstiller ofte bærekraftig turisme på en måte som nedtoner de negative konsekvensene og fremmer lav innsats-atferd. Dette kan bidra til å legitimere uholdbar turisme.» Kilde: Vespestad, M.-K., Hehir, C., & Koivunen, K. (2023). How moral disengagement links to destination marketing organisations’ moral muteness in their sustainability communications. Journal of Sustainable Tourism. 

Del gjerne!