Nå forfaller gigantregningen.. og 51 andre utvalgte reiselivsnyheter

Hvorfor blir reisearrangørens rolle viktigere enn noensinne?
«I alle undersøkelser som er gjennomført i den senere tiden, så er det tydelig at kundene ønsker sikkerhet. De ønsker en partner som hele tiden er oppdatert på innreiseregler og de vil kunne avbestille uten kostnader.» Kilde: business.visitnorway.com.

God økning i norske overnattinger
«Ferske tall fra SSB viser at det var 2,6 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i september. Det er en god økning fra i fjor og «kun» seks prosent under normalåret 2019.» Kilde: business.visitnorway.com.

Fortsatt flere år til normaltilstand i reiselivet
«Selv med vaksinepass preger koronaviruset reiselivet i mange år fremover. England og Spania tror nivået fra før pandemien kan nås i 2026. Oslo lufthavn håper på 2024.» Kilde: nrk.no.

Nå forfaller gigantregningen
«Norske bedrifter har nesten fem milliarder kroner i utsatte skatter og avgifter. Nå må regningen betales.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Norge som arrangørland, sett fra brytematten
«Verdensmesterskapet i bryting i Oslo trakk til seg reisende fra hele verden. Under arrangementet formidlet Innovasjon Norge kunnskap om søknadsprosessen ut til andre kommuner og destinasjonsselskaper som er interesserte i å avholde lignende internasjonale arrangementer.» Kilde: business.visitnorway.com.

Spektakulære saunaopplevelser hete reisemål i Norge
«Badstubølgen har truffet Norge for fullt. Flere og flere byer og bygder har fått publikumsåpne badstuer i spektakulære omgivelser.» Kilde: dinside.dagbladet.n.

Classic Norway Hotels forlenger Reisebransjeløftet
«Vi inviterer ansatte i reiselivsbransjen til å bo ved en rekke av våre håndplukkede hoteller og rorbuanlegg, til priser og vilkår som vanligvis er forbeholdt egne ansatte.» Kilde: reiseliv1.no.

Ny gave fra Olav Thon
«Olav Thon gir nye 5 millioner kroner til DNT-stiftelse. .. formål å støtte Den Norske Turistforenings landsomfattende virksomhet med å fremme fjellvandring og friluftsliv i Norge.» Kilde: dnt.no.

Frister elgjegere med billige dagskort
«Statskog legger ut rekordmange rimelige dagskort på elg for å nå norske jegere. Målet er flere jaktopplevelser, mer viltkjøtt og færre påkjørsler.» Kilde: abcnyheter.no.

Innlegg: Ukulturlandskap
«Det finnes kulturlandskap og naturlandskap. Bør vi også snakke om ukulturlandskap? Hvordan er du med og former ditt og andres landskap?» Kilde: nationen.no.

Slik kan Norges nye fjerntog bli
«Panoramautsikt, liggestoler, fleksible sovekupeer, bistro – og ikke minst god bagasjeplass. Se bildene av hvordan Norges nye fjerntog kan bli når de settes i drift fra 2026.» Kilde: pengenytt.no.

Ansatte fikk lønnskutt under pandemien 
«De kabinansatte i Stordalens flyselskap Sunclass fikk et ultimatum og gikk ned 20 prosent i lønn. Nå er alle ansatte tilbake på jobb, men selskapet sier de fortsatt har utfordringer knyttet til pandemien.» Kilde: e24.no.

Trenger ikke forhåndsbestille billetter til kystruten
«Hurtigruten Norge krever ikke lengre at distansepassasjerene forhåndsbestiller billetter for å reise med kystruten.» Kilde: radionordkapp.no.

Nord-Norge:

Høringsforslag:– Vil forandre Svalbard +
«To nye høringsforslag kan forandre hvordan guidene på Svalbard jobber. Franka Leiterer, styremedlem i Svalbard Guide Association, ønsker et samarbeid for å oppnå best mulig resultat for alle.» Kilde: svalbardposten.no.

Vil frede Isfjord Radio (Svalbard) +
«Sysselmesteren anbefaler at Riksantikvaren freder Isfjord Radio. Store Norske vil skifte til grønn energi underveis i prosessen.» Kilde: svalbardposten.no.

Tror cruisenæringen kommer tilbake (Finnmark) +
«Lars-Helge Jensen har vært på cruise i høst. Ferien gjør han optimistisk på Nordkapps vegne.» Kilde: radionordkapp.no.

Nær firedobling av utenlandske turister i Tromsø (Troms) +
«Reiselivsnæringen har fått gjennomgå i løpet av koronapandemien, men nå begynner det å ta seg opp igjen.» Kilde: nordlys.no.

Historisk maktsenter på Trondenes freda (Troms)
«Riksantikvaren fredar krigshistoria på Trondenes fort og den særeigne kulturarven i området rundt.» Kilde: riksantikvaren.no.

Andøya Space Education og The Whale skal samarbeide (Nordland)
«Ser store muligheter i å utvikle felles konsepter som utforsker krysningen mellom havet og rommet «Fra havdypet til verdensrommet».» Kilde: travelnews.no.

Vi inne i en lang, lang vekstfase for Svolvær (Nordland) +
«Christian Ringnes og Eiendomsspar utelukker ikke at det fortsatt kan bli aktuelt med et høyhus til i Svolvær på lang sikt. Foreløpig driver Scandic i dag Vestfjord hotell på sesongbasis på den sentrale tomta.» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Merverdi, det lille ekstra og egen flyplassforvirring (Nordland)
«Vi som bor i Lofoten har stor glede av hyppige avganger fra en flyplass nær der vi bor. Behovet til reiselivet er litt annerledes, litt avhengig av hvilken type reiseliv man selger.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Siste tog har gått – nå blir nedlagte spor turistattraksjoner
«Kultursjefen nekter å la gamle sviller gro igjen. Nå jobber hun for å gjøre en fem mil lang nedlagt jernbane til et attraktivt turistmål.» Kilde: nrk.no.

Øyna Kulturlandskapshotell et av de beste i Europa
«Sammen med slott i Versailles og luksushotell i Sveits er det nyetablerte hotellet på Inderøy i Trøndelag et av 15 europeiske hotell som er blant «The 101 Most Incredible Hotels in the World» ifølge det anerkjente reisemagasinet Fodor’s Travel.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Jakt på stolper – jakt på kulturopplevelser og folkehelse
«Tusenvis av nordmenn jakter på stolper. Men oppdalsregionen er en svart flekk på stolpekartet. Det vil Oppdal Høyre gjøre noe med.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Løyver 480.000 kroner til produktutvikling i reiselivet (Møre og Romsdal)
«Resultata frå første fase er gode. No får Nordveggen 480.000 kroner i tilskot til fase 2 for å utvikle reiselivsprodukt i Rauma.» Kilde: mrfylke.no.

Tenker stort – slik skal de få flere turister til Molde (Møre og Romsdal) +
«Nytt samarbeid skal sørge for at Molde får flere turister ved å ha flere og større arrangement i byen. Nå ønsker de innspill.» Kilde: rbnett.no.

Vil bygge landskapshotell nær Atlanterhavsveien (Møre og Romsdal) +
«Kommunestyret i Hustadvika sa enstemmig ja til å bygge Askevågen landskapshotell. – Kan bety veldig mye for Hustadvika som reisemål.» Kilde: tk.no. 

Har planer om hotell og hytteområde (Møre og Romsdal) +
«Håper folk ser miljøfaktoren i prosjektet, sier Kurt Oksnes i Maximgruppen som står for utbyggingsplanene til tidligere Veøy omsorgssenter.» Kilde: smp.no.

Ny reiselivsdirektør i Visit Sognefjord AS (Vestland)
«Styret i Visit Sognefjord har tilsett Heidi Hauge som ny reiselivsdirektør i selskapet frå 1. januar 2022.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ingen tvil om at dette blir eit stort byggjeprosjekt (Vestland) +
«Sognefjord Hotell, med 24 mål tilhøyrande areal på ein av dei mest iaugefallande tomtene langs Sognefjorden, skiftar no eigarar. – Den overordna planen er at me skal utvikla Nokkaneset som ei totalpakke.» Kilde: sognavis.no.

Håpar reiselivsnæringa kan styrkja rekruttering til kokkelinja (Vestland) +
«Restautant- og matfaglinja ved Sogndal VGS har berre éin klasse i dag. Det ynskjer reiselivet i samråd med skulen å endra. – Tragisk om me ikkje har kokkar til å laga maten» Kilde: porten.no. 

Widerøe etter skremmande flytur til Førde (Vestland)
«Flypassasjer frykta brann eller kollisjon då piloten varsla naud-hending. Kommunikasjonssjefen seier Widerøe flyr så lågt at faren var liten. – Vi flyr ikkje høgt, så faren var ikkje stor.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Dei tar for lett på forsøplinga av Bryggen (Vestland)
«I debatten om Bybanen over Bryggen kontra ei tunnelløysing er det verdt å minna om den internasjonale Unesco-konferansen i Bergen i 2014, om berekraftig forvalting av verdsarven.» Kilde: bt.no.

Opplevinga .. tett på kultur og natur (Vestland) +
«Hardanger Folkeblad reiste på besøk til Hardanger Fjordtun i Mælen i Herand. Der fekk me sove ei natt i ei av hyttene til Grepa Design. Det er Sverre og sambuar Christel Øen som står bak modulhyttene..» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Flybussen har ennå ikke gjenåpnet  (Rogaland) +
«For å komme seg fra Haugesund lufthavn, Karmøy må man enten kjenne noen eller ta taxi til nærmeste bussholdeplass. Med mindre man vil spasere en halvtime. – Vi starter opp når passasjergrunnlaget kommer tilbake igjen.» Kilde: h-avis.no. 

Det er Klepp som tjuvstartar på Jærens nye turistmål (Rogaland) +
«Tårnkioskane frå etterkrigstida er stilige og solid bygde. Nå kan dei bli byggjesteinane i ei turistsatsing for heile regionen. Tårnkioskane er mange mellom Randaberg og Egersund.» Kilde: jbl.no.

Grand Hotell får 600.000 for å tilbakeføre Grøsfjeld-bygget (Rogaland) +
Egersund: «Kulturminnefondet gir Grand Hotell AS 600.000 kroner i støtte til prosjektet med å tilbakeføre fasaden på Grøsfjeld-bygget. Tanken er at bygningene skal tas i bruk som kafé og hotell.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge:

Geilo – mellom øst og vest (Buskerud)
«flere hoteller i drift, og familien Øen kan i dag se tilbake på turisme gjennom hele fire generasjoner.» Kilde: bobilverden.no.

10-års jubileum for snølagringen på Beitostølen (Innlandet)
«At Beitostølen har ligget i forkant på snølagring i 10 år, er gull verd for oss og for hele næringa, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Reiselivsprat med Atle Hovi (Innlandet)
«Vi snakker med Atle Hovi, general direktør i Beitostølen Resort, om utviklingen i reiselivsbransjen de siste 20 årene, og hva han forventer for fremtiden.» Kilde: Thierry Gschwind / YouTube

Innlegg: Reiseliv – ungdommen vår – framtida vår! (Innlandet)
«15. november står et møte med hospiteringselever Vg1 salg, service og reiseliv på møteplanen. Vi skal i alle fall ta disse ungdommene på alvor og tar imot dem som planlagt, skriver Otta Handels- og Næringsforening og Nasjonalparkriket Reiseliv.» Kilde: gd.no.

Sommeren ble knallsuksess – nå blir det også vintersatsing (Innlandet) +
«Flisa Camping ved Færder der Glomma og Flisa-elva møtes, ble åpnet i sommer. Det ble en knallsommer både værmessig og når det handler om antall gjester og bruk av plassen. .. Nå bygger vi ny restaurant og skal ha kiosken åpen for take away gjennom vinteren. Og hyttene er fullbooket fram til nyttår.» Kilde: ostlendingen.no. 

Investerer mer i tradisjonsrik destinasjon ved Randsfjorden (Innlandet)
«En ny strategi skal gi kraftig vekst for tradisjonsrike Thorbjørnrud Hotell, som i februar 2021 ble overtatt av investor Atle Brynestad. Kristoffer Skovli Karlsen er ny direktør på hotellet.» Kilde: horecanytt.no.

Emirates øker til fire ukentlige avganger fra OSL (Akershus)
«Dette føyer seg inn i rekken av ruter som gjenopptas, eller får flere avganger, verden over.» Kilde: travelnews.no.

Slik gjenskapes parken ved Oscarshall (Oslo)
«I høst har hagearkeologene vært i sving i anlegget omkring lystslottet Oscarshall. Det kan bety en mer blomsterrik og romantisk park neste sommer.» Kilde: abcnyheter.no. 

Munchmuseet i Oslo heter nå kun Munch (Oslo) 
«Det står klart og tydelig på den utskjelte bygningen ved sjøkanten på Oslos østside. Skiferbygget har Operaen, Deichmanske bibliotek, Sentralstasjonen, hoteller og Barkoden, samt en populær badeplass som nærmeste naboer.» Kilde: reiseliv.no.

Parkeringssituasjonen uholdbar for Reenskaug hotell (Akershus) +
«De fleste er kjent med parkeringsutfordringene sør i Drøbak. For Reenskaug hotell er situasjonen nå så prekær at de ønsker å utvide parkeringsplassen.» Kilde: amta.no.

Hotellutvidelsen er i strid med det meste mener kommunen (Østfold) +
Sarpsborg: «Eierne av hotelldelen av Sagahuset ønsker en større utvidelse av hotellet. Men kommunens byggesaksavdeling mener at de framlagte planene er i strid med det meste og er i tillegg for høyt, massivt og dominerende. Kommunen krever regulering.» Kilde: sa.no.

Internasjonal reiselivsgigant ber folk besøke Larvik (Vestland) +
«Verdens mest brukte reiseguide peker på vårt eget rekreasjonsområde for dem som vil oppleve noe spesielt neste år.» Kilde: op.no.

Forsinker nyåpningen: – Vi er ikke ferdige (Telemark) +
«Vi er noen dager forsinka, forteller Knut Erik Jacobsen hos Rjukan Hytteby. For to uker siden satte de inn støtet og stengte. Oppussingen var i gang, men problemer underveis har gjort at gjenåpningsdatoen må forskyves.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Nytt cruiseskip fra Sørlandet til Nederland
«Fra april neste år skal rederiet Holland Norway Lines seile mellom Kristiansand og Eemshaven i Nederland tre dager i uka.» Kilde: nrk.no.

Annet:

Med denne appen har du alle nye reiseregler i lommen
«Utenriksdepartementets nye tilbud for nordmenn på reisefot – appen «Reiseklar» – er nå lastet ned av 80 000 personer. Den har blitt svært populær på kort tid, og gir rask oversikt over de regler som gjelder for de fleste aktuelle reisemål.» Kilde: flysmart24.no.

Should some of the world’s endangered places be off-limits to tourists?
«Habitat loss, overtourism, and the consequences of climate change have put more and more travel destinations at peril, even as the pandemic’s forced shutdowns gave once tourist-trampled places a breather.» Kilde: travindy.com.

Del gjerne!