Nordlysvarselet med rekord-trafikk.. og 32 øvrige reiselivsnyheter denne fredagen

Nordlysvarselet med rekord-trafikk
«Nordlyset er noe av det mest unike og populære Norge som turistdestinasjon har å by på. Visit Norways populære nordlys-app og nordlysvarsel, Norway Lights har hatt 1,2 millioner sidevisninger etter relanseringen i midten av oktober.» Kilde: business.visitnorway.com.

Det stikkes fremdeles kjepper i kulturhjulene
«1500 publikummere er en klar forbedring fra den tidligere grensen, men bare 50% fyllingsgrad og krav om kohortinndeling legger en solid demper på jubelen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Webinar om kompensasjonsordning og lønnsstøtte
«NHO Reiseliv inviterer sine medlemmer til webinar onsdag 26. januar klokken 14.00-15.00. Hovedtemaet for sesjonen vil være en gjennomgang av den nye koronakrisepakken.» Kilde: nhoreiseliv.no. 

Nytt norsk cruiserederi med 14 hydrogen- og batteridrevne skip
«Rolf Sandvik startet tidligere turistbåtrederiet The Fjords. Nå satser han større. Redieret Northern Xplorer planlegger å bygge en serie på 14 hydrogen- og batteridrevne cruiseskip, det første skal stå klart i 2024/2025,..» Kilde: reiseliv1.no.

Nord-Norge:

Innlegg: The Whale vil skape ny trafikk til Nord-Norge – hele året
Astrid Berthinussen, Daglig leder Visit Vesterålen AS: «Nå oppfordrer vi regjeringen til å støtte Andøya, det nordnorske og det nasjonale reiselivet, slik at The Whale blir realisert.» Kilde: vol.no.

Innlegg: Forvaltningsansvaret – mer enn miljø og sikkerhet (Svalbard)
«Det strammer seg til i forholdet mellom, på den ene siden lokalbefolkning og næringslivet på Svalbard, og på den andre siden deler av forvaltningen og det sentral-politiske miljøet.» Kilde: svalbardposten.no.

Nord Norges mest besøkte turistmål søker leder (Troms)
«Fjellheisen er landemerket i Tromsø og på toppen av heisen ligger en helt unik plassert restaurant. Norwegian Travel Company, som er den nye eieren av Fjellheisen er et av de ledende turistselskapene i landet.» Frist: 01.02.2022. Kilde: finn.no.

Dramatisk nedgang: – Hadde håpet på bedre tall (Troms/Nordland) +
«Trafikktallene for Harstad Narvik lufthavn Evenes er oppløftende, men på et område var nedgangen på 96,9 prosent. Avinor måtte se langt etter charterturistene i fjor.» Kilde: iharstad.no.

Ledige stillinger hos Visit Narvik (Nordland)
«Visit Narvik er Narvikregionens markeds- og salgsorgan med ansvar for profilering av Narvikregionen på vegne av besøksnæringen.» Kilde: visitnarvik.com. 

Innlegg: Henningsvær, jeg er skuffet! (Nordland)
«Å bygge ut turismen ytterligere, i den hodeløse retning etter kortsiktig økonomisk vinning, er det som har blitt gjort så langt. .. Hva er det nøyaktig slags Henningsvær vi ser for oss i fremtiden?» Kilde: an.no.

Økonomisk havari truer nasjonalt fartøyvernsenter (Nordland) 
«Det kan ende med forlis for Nordnorsk fartøyvernsenter. Fylkeskommuner og Sametinget er søkt om krisehjelp. .. Nordnorsk fartøyvernsenter (NFFA) i Hellarbogen er ett av tre nasjonale senter, og et fylkeskommunalt spesialmuseum for båter og kystkultur.» Kilde: fremover.no.

UNESCO – verdensarvsenter på Hemnesberget? (Nordland)
«Hvis Hemnes kommune står på, så mener vi i MDG Hemnes at det er mulig å få til et verdensarvsenter her for klinkbåttradisjonen i Nord-Norge!» Kilde: avisahemnes.no.

Avinor utsetter beslutning om bygging av ny lufthavn i Bodø (Nordland)
«Avinor har i dag besluttet å utsette utbyggingsvedtaket for ny lufthavn i Bodø med 12 måneder. Det betyr at ny lufthavn kan stå ferdig siste halvdel av 2029. Prosjektet har en kostnadsramme på 6,6 mrd. kroner.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Utsetter ny flyplass i Bodø: – Veldig overraskende og skuffende (Nordland)
«Avinor melder om betydelig økt finansiell risiko og utsetter den planlagte flyplassen. Ordføreren reagerer og mener byen blir et brikke i et spill mellom Avinor og departementet.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Ansvarlig av Avinor (Nordland)
«Fellesskapet bør ikke belastes med regningen for et byutviklingsprosjekt som kan bli pengesløsing i en skala samferdsels-Norge ikke har sett maken til. .. Det gjør mindre vondt enn å la det gå ut over driften ved små flyplasser i Berlevåg, Mosjøen og Vardø.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Snøskuter – frykter unødvendige konflikter uten selvjustis (Nordland) + 
«Vi opplever det hvert eneste år: Når snøen har lagt seg og løypenettet for snøskuter åpner avdekkes det ulovlig kjøring. .. Nå truer fagleder for landbruk i Vefsn kommune, Hans Gunnar Otervik, med å stenge deler av løypenettet.» Kilde: helg.no.

Fjord-Norge:

Går mot realisering av Vinnutrappa (Møre og Romsdal) +
«-Ja, vi skal bygge verdens lengste sherpatrapp ved siden av Europas høyeste foss! På noen få uker har aktører fra næringslivet i Sunndal samlet inn 865 000 kroner til realiseringen av Vinnutrappa. Dermed er over 5,5 millioner kroner på plass. » Kilde: driva.no. 

Trur desse små cruiseskipa blir dei einaste i framtida (Vestland)
«Minicruiseskip med få og rike turistar om bord, blir truleg dei einaste som får sleppa inn i norske verdsarvfjordar frå 2026. Store cruiseskip peilar seg no inn på andre fjordmål.» Kilde: nrk.no.

Unesco-fjord teppelagt av brunt slim – fenomenet brer om seg (Vestland)
«Forskarar blei overraska over synet som møtte dei på botnen av Nærøyfjorden.» Kilde: nrk.no.

Har mista 90 prosent av omsetnaden, men får ikkje kompensasjon (Vestland) +
«Hallvard Viken si bedrift fell mellom alle stolar då dei blei delt ut kompenasjon til reiselivsbedrifter.  Han driv driv tradisjonsrike Audhild Vikens Vevstove på Skei og sju andre suvenirbutikkar.» Kilde: firda.no.

Still økonomisk garanti som sikrar heilårstilbod (Vestland) +
«Det viktigaste fylkeskommunen kan bidra med er å få på plass ei båtrute mellom Flåm, Balestrand og Bergen som vil opna for ein rundtur som gir gjester heile året, seier hotelleigar Sigurd Kvikne.» Kilde: sognavis.no.

Ny hotelldirektør på Clarion Collection Hotel Skagen Brygge (Rogaland)
«Etter mange års avbrekk fra hotellbransjen gleder Nina Eskeland seg til å vende tilbake til bransjen og Nordic Choice Hotels, som ny hotelldirektør for Clarion Collection Hotel Skagen Brygge i Stavanger fra 1. februar 2022.» Kilde: travelnews.no.

Øst-Norge:

Kistefos åpner sesongen tidligere (Innlandet)
«Direktør Birgitte Espeland (53) hviler ikke på laurbærne. Det er flere grunner til å ha store forventninger til årets sesong på Kistefos Museum.» Kilde: ringblad.no.

Utelivsgigant om avvikling av kompensasjonsordningen (Oslo)
«Noho-sjef Karl-Henning Svendsen forventer at restriksjonene oppheves når støttetiltakene avvikles. – Da må det være åpent.» Kilde: e24.no.

Den kalles «en flytende datamaskin»: Oslos nye øybåt (Oslo) +
«Den er høyteknologisk, utslippsfri og elektrisk. Allerede neste uke kan «Oslofjord 1» starte å frakte passasjerer til hovedstadens øyer.» Kilde: aftenposten.no.

Petter Olsen og Ramme tapte mot staten i retten (Akershus) +
«Lagmannsretten sa seg enig med skatteetaten, og mener Ramme i Hvitsten ikke er egnet for å gå med overskudd. Dermed får de heller ikke momsfradrag på 100 millioner kroner. .. Gjennom flere års arbeid har reiselivsdestinasjonen Ramme reist seg i Hvitsten.» Kilde: oblad.no.

Sa nei til Halden Turist – vil ha tjenesten ut på anbud (Østfold) +
«Onsdag kveld bestemte flertallet av politikerne i Hovedutvalg for plan, teknisk, landbruk, klima og miljø seg for at kommunen skal sette ut reiselivsbistand, oppdraget som Halden Turist har hatt i mange år, på anbud. .. Turistsjef Liv Lindskog syns avgjørelsen i onsdagens møte er trist.» Kilde: ha-halden.no.

Kongsberg: Mange skjulte skatter (Buskerud)
«Jazzfestivalen og skisenteret i Kongsberg er blant stedene Håvard Fossbakken anbefaler å avlegge et besøk.» Kilde: reiseliv1.no. 

Sørlandet:

Den Lille Dyrehage investerer for en halv million: – Et kjempeløft for oss +
«Selv om dørene er stengt, er det ingen som ligger på latsida i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia. ..nå tar vi parken opp et nivå og bygger egen scene og amfi med plass til mange hundre mennesker, forteller Terje Jensen.» Kilde: austagderblad.no.

Strømsjokk for skisentre – men i Sirdal er utgiftene langt hyggeligere +
«Stavtjørn Skisenter fikk en strømregning på 356.000 kroner i desember. Ved Sauda Skisenter passerte desemberregningen fra kraftselskapet 300.000 kroner. I Sirdal er det ingen i alpinbransjen som bekymrer seg for strømutgiftene.» Kilde: aftenbladet.no.

Annet:

Eventyrlige vinteropplevelser i Norge +
«Man trenger ikke langrennsski eller alpinutstyr for å få minnerike vinterdager i Norge. Kreative sjeler landet rundt byr på unike opplevelser for både avslapning og action.» Kilde: nettavisen.no.

How can we ever recover?
«French ski resorts are fighting for survival due to changing COVID travel restrictions.» Kilde: theconversation.com.

Slik skal Palma begrense cruiseanløp
«Som en del av en cruiseavtale basert på bærekraft vil det fremover bli færre anløp av store cruiseskip i Palma de Mallorca.» Kilde: way-2-go.no. 

Del gjerne!