Nordmenn tør ikke reise utenlands.. og flere utvalgte reiselivsnyheter fra langhelgen

Nordmenn tør ikke reise utenlands: – Vi ser et tydelig skifte
«Norgesferie står sterkt – også etter pandemien. To av tre planlegger å legge sommerferien innenfor landets grenser, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Flest skal til Vestland.» Kilde: abcnyheter.no.

Best i bransjen på bærekraft 
«For tredje gang har Norsk Bærekraftsbarometer målt hvor bærekraftige norske bedrifter er sett fra kundens ståsted. Årets vinnere er kåret, og Nordic Choice Hotels er bransjevinner på bærekraft.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Alle Scandic-hoteller i Norge skal få verdens tøffeste miljømerking
«Onsdag 1. juni iverksatte Scandic Norge en omfattende resertifiseringsprosess som skal sikre at alle hoteller blir sertifisert med Svanemerket. Med nye og strengere krav reduserer man miljøavtrykket ved overnattinger på Scandic ytterligere.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Reiselivet mangler 10.000 ansatte og kutter i åpningstiden +
«Behovet for arbeidskraft innen overnatting og servering er nå så ekstremt at Adecco-sjef Torben Sneve mener reiselivet er nødt til å reise til Asia for å rekruttere folk.» Kilde: dn.no.

Hotellprisene til himmels i storbyene +
«Romprisen på hotellene i de største byene ligger nå 20–30 prosent høyere enn før pandemiutbruddet. – Resultatet i mai ser ut til å bli noe av det beste i selskapets historie, sier Torgeir Silseth, toppsjefen i Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice.» Kilde: dn.no. 

Innlegg: Hvorfor ønsker så mange å eie hytte? Jeg vil mye heller leie!
«Vi nordmenn lider av hyttegalskap, og hele 22 prosent av oss eier egen fritidsbolig. Det er et ganske imponerende høyt tall, spør du meg. Samtidig undrer jeg meg over hvorfor det ikke er flere som leier fremfor å eie hytte. Og her skal jeg forklare hvorfor!» Kilde: avisa-valdres.no.

Først med utslippsfritt cruisetilbud
«Adm.dir Bent Martini i Havila Kystruten tilbyr turister utslippsfri seilas, mens konkurrenter fortsatt må bruke diesel og tungolje i norske fjorder.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Flyplasskaos i Europa: Jostein vet ikke om han kommer hjem
«Skal du ut å fly i sommer bør du beregne god tid. Fredag før pinse fikk mange reisende en forsmak på hva som venter de neste månedene.» Kilde: nrk.no.

Kjøper SAS-billetter som før tross krise og streikefare
«Det kriserammede flyselskapet SAS kjemper for tiden det flyeksperter omtaler som en overlevelseskamp, men faren for kollaps eller streik i selskapet bekymrer ikke nordmenn.» Kilde: flysmart24.no.

Skal undersøke om SAS har brutt markedsføringsloven
«Forbrukertilsynet vil undersøke om SAS bryter forbudet mot villedende markedsføring. Årsaken er alle kanselleringene til SAS den siste tiden. Flyselskapet er positive til at tilsynet ser på saken.» Kilde: nrk.no. 

SVT: SAS kan få kinesere inn på eiersiden
«Den kinesiske statlige banken CDB kan komme inn på eiersiden i SAS.» Kilde: dn.no.

Pandemien har gitt oss 86 nye flyselskap
«Det høres jo merkelig ut å starte flyselskap under den verste krisen for bransjen noensinne, sier analytiker.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Å tilby opplevelser er en fantastisk oppgave (Finnmark)
«..forteller Caroline Laurhammer. Flere helårsaktiviteter er bare en av de mange måtene hun og de ansatte ved Sorrisniva – Alta, Norway jobber for å skape, bygge og begeistre – gjennom hele året.» Kilde: facebook.com.

Tapte 4,5 millioner da cruisebåtene uteble (Finnmark) +
«Alta Havn KF måtte utsette investeringer, strupe vedlikehold og kutte all reiseaktivitet for å holde kostnadene nede. Endte med plusstall i regnskapet tross inntektssvikten.» Kilde: altaposten.no.

Flaut å komme opp her med turistene (Troms) 
«Det var nesten flaut å komme opp her med turistene. Det er så mye søppel at jeg fikk hakeslepp. Skulle vise fram Tromsø på det vakreste, og tok dem til Finnvikdalen. Det som møtte dem var knuste spritflasker, søppel, ølbokser – og russekort.» Kilde: itromso.no.

Fergesamband i Lofoten innstilt (Nordland)
«Torghatten Nord melder litt før klokka 10 lørdag formiddag at fergesambandet Svolvær – Skrova – Skutvik innstilles inntil videre. Årsaken til innstillinga skal være tekniske problemer.» Kilde: nrk.no.

Parkeringsplassen fylles av bobilturister (Nordland)
«Parkeringsplassen ved Maskinisten er tilsynelatende full av campingturister. har ikke har opplevd noe negativt med turistene som har tatt seg til rette i Maskinisten. Men han oppfordrer Bodø kommunen til å gjøre tiltak.» kilde: an.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Our food is iconic
«Det er viktig med samarbeid i alle ledd av matproduksjonen. Fra fangst i sjø og på fjell, dyrking og foredling, til det lekkert serveres i et av våre mange glimrende spisesteder, skriver Anne Cecilie Holm.» Kilde: tronderdebatt.no.

Dette skiltet skal gjøre Titran enda mer attraktiv +
«Tenk at vi har fått brunt skilt på Titran, sier Mona Skarsvåg i Frøya kommune. – Dette er et skikkelig kvalitetsstempel, og noe vi vet at mange er opptatt av. Det vil gjøre Titran enda mer attraktiv for besøkende, mener Skarsvåg.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Steinblokk ved Trollstigen sendte arbeidsfolk ut (Møre og Romsdal)
«Snøskred gjorde skader både på kaféen og vegen til turistattraksjonen Trollstigen i Romsdal i vinter. No arbeider entreprenørar på spreng for å reparere den populære vegen, men torsdag måtte dei ut av området.» Kilde: nrk.no.

Frå miljøvern på Island til turisme i Hjørundfjorden (Møre og Romsdal) +
«Etter fire år som advokat fann Lilja Jonsdottir ut at ho var klar for eit nytt eventyr. No gler ho seg til å ta imot sommargjestane som fersk hotellsjef for hotellet på Sæbø.» Kilde: mre.no.

Lonely Planet på besøk i Ørsta (Møre og Romsdal) +
«Journalistar frå reiselivsgiganten Lonely Planet var i helga i Hjørund-fjorden for å samle stoff til ein fjorten siders reportasje om Vestlandet.» Kilde: morenytt.no. 

Etablerer samarbeid om framtida til Selja kloster (Vestland)
«Vestland fylkeskommune skal samarbeide med Stad kommune, Bjørgvin bispedøme og Opplysningsvesenets fond om Selja kloster og helgenanlegg som heilagmål og besøksmål.» Kilde: vestlandfylke.no.

Seier blankt nei til søndagsopne butikkar (Vestland) +
«Statsforvaltaren avslår søknaden frå Kinn kommune om dispensasjon frå lov om helligdagar og helligdagsfred. Det same har Statsforvaltaren nyleg gjort i Stad kommune. – Det hjelper ikkje at byen vrimlar av kjøpelystne cruiseturistar.» Kilde: fjt.no. 

Mykje turistar i små bygder skapar utfordringar (Vestland) +
«Undredal, Fjærland og Solvorn vil mange oppleva, men det er ikkje alltid like lett for innbyggjarane. .. Ein skal finna gode løysingar utan å fokusera mykje på løysingane undervegs, fortel samfunnsutviklar og prosjektleiar i Sogndal kommune, Ingrid Annette Kristiansen.» Kilde: sognavis.no.

Ola satsar med arkitektteikna hytte (Vestland) +
«Jølster Panorama ligg idyllisk til ved Jølstravatnet, midt i Astrup-land og med storslått utsikt fjell og bre på alle kantar. Turistar som er innom Astrup-bygda har fått eit nytt overnattingstilbod.» Kilde: firda.no.

Innlegg: Kravene vi stiller, påvirker verdens cruiseflåte (Vestland)
«I det siste har det vært skrevet mye om de nye reglene for cruiseturisme i Bergen, senest på lederplass i BT. Mange har reagert på at det åpnes for et ekstra skip. Men dette er et godt grep fra byrådet for å pushe cruisenæringen i en grønnere retning.» Kilde: bt.no.

Måndagsbrev frå Destinasjon Eidfjord med flere cruise-nyheter (Vestland) 
«Helge Møller / Cruise Destination Hardangerfjord har vore på Cruise Europe Conference i Edinburgh:..» Kilde: Destinasjon Eidfjord

Vegvesenet stenger parkering ved Vøringsfossen i sommar (Vestland) +
«Gjennom sommarsesongen 2022 vil det vere stor anleggsaktivitet på Fossatromma, området som er under opparbeiding vest for Vøringsfossen.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

No blir gruvene ein attraksjon (Vestland) +
«Sidan i fjor har ei prosjektgruppe jobba for at gruveparken på Litlabø skal kunna bli ein større turistattraksjon.» Kilde: sunnhordland.no. 

Fulle hotell skrik etter folk (Rogaland)
«Etter to magre år er hotella sprengfulle, men det manglar folk til å ta seg av gjestane.» Kilde: nrk.no.

Snart kan naturperlen bli mer tilgjengelig for flere (Rogaland) +
«På den lille, vakre øya Brimse er det nå vilje og stort engasjement for å realisere en ny småbåthavn. Men de er avhengig av oppbakking fra et større fellesskap i kommunen.» Kilde: bygdebladet.no.

Går mot lys sommer for hotellene (Rogaland) +
«Hotellene ser lyst på sommeren, for nå bookes det rom som bare det. Og i Tananger er utlendingene tilbake. – Nå er det både amerikanere, tyskere og dansker her.» Kilde: solabladet.no.

Øst-Norge:

Hunderfossen Eventyrpark søker Markedssjef (Innlandet)
«Vi søker nå etter en målbevisst og engasjert Markedssjef, som vil få ansvar for markedsføring av hele Hunderfossen-konsernet.» Frist: Snarest. Kilde: finn.no. 

Sommerhotellet endelig klare for å satse (Innlandet) +
Vang: «Pandemi, vannskade og annet trøbbel har spent bein for innehaverne. Men i sommer byr de gjestene på lokal mat og badstubad ved sjøen. Bookingen har vært oppe en tid, og så langt er det om lag 50/50 utenlandske og norske gjester.» Kilde: oa.no.

Hafjell Bike Park – fra 18. juni 2022 (Innlandet)
«..er ledende i Norge på heisbasert sykling, med 19 løyper fra grønn til svart, for nybegynner til drevne syklister.» Kilde: facebook.com/visitlillehammer

Thorbjørnrud utvider glampingparken: – Det ser lyst ut framover (Innlandet) +
«Glamping er blitt veldig populært de siste årene. I år utvider Kristoffer glampingen med enda to nye telt.» Kilde: ringblad.no.

Trebåtfestival i strålende sol (Akershus)
«80 vakre trebåter deltok i pinsen på Asker trebåtfestival i Sætre, der både sola og ordfører Lene Conradi kastet glans over arrangementet.» Kilde: batmagasinet.no.

Høyeste antall reisende på OSL siden før pandemien (Akershus)
«Over 96.000 passasjerer reiste gjennom Oslo Lufthavn fredag, noe som er det høyeste antall reisende siden før pandemien, ifølge Flysmart24.» Kilde: e24.no.

Oslo-hotellene har ikke hatt så stor pågang siden 2019 (Oslo) +
«Etterspørselen er høyere enn det vi hadde beregnet, og det er veldig gøy og nødvendig. Det sier kommersiell direktør ved The Thief, Daniel Setekleiv. Han forteller at pågangen har vært høy siden mars.» Kilde: ao.no.

Et godt tips om en opplevelse i Oslo
«Det finnes en egen vikingplanet. Den ligger et spykast fra rådhuset i vår hovedstad.» Kilde: facebook.com (reiselivsforum)

Omdømmeekspert om Tusenfryds ekspressbilletter (Akershus)
«Dette er ikke stort å hisse seg over, sier Førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI, Tor Bang til KOM24. Han tror ikke fornøyelsesparken taper omdømme av denne saken.» Kilde: kom24.no.

På en øy i Vansjø står en ny bobilplass klar til pinse (Østfold)
«Han har jobbet i to år for å få lov. Men i dag åpnet Kjell Aanerød bobilplassen han har brukt 800 000 kroner på å etablere.» Kilde: bobilverden.no.

Reiselivet på Tjøme: spa-avdeling? uteamfi? (Vestfold)
«Det er mange som vil til Tjøme, og reiselivsbedriftene her ute vil stadig tilby gjestene sine noe mer. Flere søknader er kommet til Færder kommune i det siste. Her er et par av dem.» Kilde: oyene.no.

Tollefsen utvikler spektakulær feriedestinasjon (Telemark)
«Fredensborg Fritid vil bygge mellom 200 og 250 fritidsboliger i et gammelt steinbrudd i Kragerø.» Kilde: estatenyheter.no.

Slik skal Gro og Nina lokke turistene til Kragerø (Telemark) +
«Søstrene Nina og Gro Haugland fikk ledig tid under pandemien. Den brukte de til å klekke ut ideer for barndommens ferieparadis i Kragerø.» Kilde: varden.no.

Kristine er tidligere hotelldirektør – skal nå utvikle Hjartdal (Telemark) +
«Da stillingen som samfunnsutvikler i Hjartdal ble lyst ut kjente Kristine Bols på et kall. Som tidligere daglig leder på Gaustatoppen Booking og hotelldirektør på Sportellet blir dette en ny utfordring for tinndølen.» Kilde: telen.no.

Har bestemt seg for korleis turistinformasjonen blir (Telemark) +
«Sigrunn Vik Skomdal og dottera Rebekka ved Sporten Fyresdal AS. Nå skal verksemda nok ein sommar drive turistinformasjonen, og får 99 000 kroner av Fyresdal kommunen for den fire månader lange jobben.» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:

Gjestehavnen fylt av nederlandske båtturister
«Pinsehelgen ble Mandal gjestehavn fylt av nederlandske båtturister. – Slike båter er vi ikke vant til å se her, sier havnevert Steffen Dyrstad. Et reisefølge på 13 båter inntok gjestehavnen fredag kveld.» Kilde: l-a.no.

Annet:

UNWTO to boost European travel with platform for sharing best practices
«The DataLab network, led by the World Tourism Organization (UNWTO) and the European Travel Commission (ETC) will provide a unique platform for sharing best practices, including know-how in data management and analytics.» Kilde: traveldailymedia.com.

Del gjerne!