Privat hyttebygging forkledd som næringsutvikling.. og flere utvalgte reiselivsnyheter denne onsdagen

Oppdatert: Situasjonsanalyse for norsk reiseliv
«Reiselivet på full fremmarsj, men mangel på arbeidskraft er en utfordring.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Innlegg: Ja takk til cruisetrafikk
«Cruisenæringa gjev store inntekter til norske turistkommunar. Då må vi løyse problema som finst, i staden for å fjerne næringa.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Når er alle cruisebåter utslippsfrie?
«Jeg har ikke tenkt å dra i gang en debatt for og imot cruise, men er nyskjerrig på én ting: Hva tenker folk innen reiselivssektoren om når (alle) cruisebåter vil være utslippsfrie (og dermed i tråd med Paris-målet)?» Kilde: facebook.com/groups/reiselivsforum

Frykter kaos: – Ber om tålmodighet
«Serveringsbransjen roper varsko om kritisk mangel på ansatte. Det kan by på utfordringer for turister med lavt blodsukker.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

9 av de fineste hotellene i Norge
«Man trenger ikke reise utenlands for å sjekke inn på flotte hotell. .. Vi har samlet noen av de fineste hotellene rundt om i landet.» Kilde: melkoghonning.no.

Gigantisk kronesmell: Mot mareritt for norske syden-turister
«Sommeren vil etter alt å dømme bli svært dyr for norske syden-turister. Ikke bare har prisene på hotell, flyreiser og leiebiler steget kraftig – den norske kronen har også svekket seg voldsomt mot euro og dollar.» Kilde: an.no.

Brukar 60 millionar kroner på to rasteplassar langs turistveg
«Rasteplassar til fleire titals millionar skapar reaksjonar. – Trygge vegar først. Design-do etterpå, seier leiaren i Noregs Lastebileigarforbund.» Kilde: nrk.no.

Hurtigruten Norge relanserer Svalbardekspressen og starter ny rute fra Oslo
«Hurtigruten Norge starter to nye seilinger, og dermed kan flere havner langs kysten se fram til besøk. Neste år relanserer selskapet den historiske Svalbardekspressen fra Fastlands-Norge til Longyearbyen. I tillegg starter Hurtigruten Norge for første gang regelmessige seilinger fra Oslo med den såkalte Nordkappekspressen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Effekt av flykaos? Fergene fylles opp igjen
«De store fergerederiene kan gå mot en av sine sin beste sommersesonger på flere år. Enkelte aktører mener de ser tegn til at noen bytter ut fly med båt og bil.» Kilde: e24.no.

Norse Atlantic er i gang med lavprisrutene til USA
«Det nye norske lavprisselskapet Norse Atlantic Airways er nå i gang med sine flyvninger mellom Norge og USA. Første fly tok av fra Oslo Lufthavn i kveld.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Smak på den. 16.000 kroner for å reise med fly innad i egen landsdel
«Flyprisene setter en effektiv stopper for næringslivssamarbeid, for reiselivsutvikling, ja for det aller meste av utvikling i Nord-Norge.» Kilde: dn.no.

Innlegg: Samferdsel i nord låst fast i storflyplasser for mange år 
«Nord-Norge har valgt å satse på titalls milliarder til nye storflyplasser. I stedet for nye og moderne veier i hele landsdelen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Shaping Ethical Tourism final webinar
«Fikk du ikke med deg «Shaping Ethical Tourism final webinar» i forrige uke? Det ligger et opptak fra YouTube på etrac.interreg-npa.eu/outputs-and-results.» Kilde: facebook.com/NordNorskReiseliv

Melder om fulle hus på overnattingssteder (Finnmark) +
«Frode Jerpstad Fjerdingøy, daglig leder ved Vadsø fjordhotell, har godt belegg om dagen. Det samme har flere andre overnattingssteder i Vadsø og Vardø. – Men fellesferien er fremdeles litt spennende.» Kilde: ifinnmark.no.

Innlegg: Privat hyttebygging forkledd som næringsutvikling (Troms)
«Hvordan skal en kommune forholde seg til en stor aktørs initiativ til å bygge noe som kan ha positive nyttevirkninger for samfunnet, når dette skal skje i bytte mot at kommunen samtidig tillater finansiering av tiltaket gjennom salg av private hyttetomter, til glede for noen få?» Kilde: nordnorskdebatt.no. 

Innlegg: …vil du værra med så heng på! (Nordland)
«De som vil får være med bussen, men Stromma får ikke være med i Destination Lofoten. .. La oss håpe Lofoten er en så sterk merkevare, både nå og fremtiden, at den så restriktiv holdning til nye aktører er forsvarlig.» Kilde: lofotposten.no.

Kraftig vekst for Bodø lufthavn (Nordland) +
«Antall reisende til og fra Avinors lufthavner fortsetter å øke etter pandemien. Spesielt i Bodø. I mai i år var trafikken 4 prosent høyere enn den var i mai 2019 og hadde økt med hele 134 prosent sammenliknet med 2021.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Birgit er ny daglig leder. Nå varsler hun flere nyansettelser
Trondheim: «Birgit Winther (55) er ansatt som daglig leder i reisebyrået Berg-Hansen i Trondheim. – Jeg tenkte at en sånn sjanse får jeg ikke igjen. Det er ikke så mange reisebyråer i Trondheim, og jeg kjenner bransjen godt, sier Birgit Winther.» Kilde: nidaros.no.

Legger til rette for turister på Dyrøya
Frøya: «Dyrøya er klar for storinnrykk i sommer – og gjør det de kan for å unngå kaos. Ny grendalagsleder Beathe-Kristin Andestad tror på rekordsommer.» Kilde: froya.no.

Må ta villreinhensyn: Nå legger de nye trappeplaner +
Oppdal: «Dispensasjonssøknaden om å bygge Oppdalstrappa i skifer på fremsiden av Allmannberget blir ikke behandlet før sommeren, som opprinnelig planlagt. Det går frem av kommunedirektørens innstilling til utvalg for bygg- og arealplansaker (Byar) kommende tirsdag.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Sa opp jobbane, og satsar på turisme på heiltid (Vestland) +
«Jarle Mundal og Janne Elin Hårklau har hatt stor suksess med Fjærland Guiding. No satsar paret større, og vil ha turistar til fjordbygda også på vinteren. – På sommaren er kapasiteten sprengt, og me trur at potensialet er stort på vinteren også.» Kilde: sognavis.no.

Passasjerbåten skal få oppgradering til sju millionar (Vestland) +
«Den 89 år gamle passasjerbåten MS «Stangfjord» skal få eit skikkeleg ansiktsløft. – Båten skal kome inn fjorden for eiga maskin 2. juli, og bli innvia av bygda med stor folkefest, seier leiar for Veteranbåtlaget MS «Stangfjord», Atle Kåre Vie.» Kilde: firda.no. 

Fullt trøkk ved hotellene i Sandnes (Rogaland) +
«Gunn Renate Høien ved Gamlaværket er glad for at ‘normalen’ er tilbake igjen ved hotellet.» Kilde: sandnesposten.no.

Øst-Norge:

Klar for kanonsommer (Innlandet)
«Vi stiller sterkt med 33 ulike ladepunkter, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.» Kilde: reiseliv1.no.

Campingeier mener russen skremmer vekk gjestene (Innlandet)
«Roar Maske er lei av at russen fester i nærheten av campingplassen hans. Nå vil han at politiet og kommunen skal få slutt på festbråket. – Man skulle tro det fantes flere plasser hvor russen kan være, i stedet for at de står i lille sentrum og lager et helvete.» Kilde: nrk.no.

Sykkelparadiset Hallingdal (Buskerud)
«Hallingdal er forlengst blitt et paradis for stisykling, med fete flytstier og nærmest uendelige singletracks. Satsingen pågår for fullt, og her er tipsene til fine sykkelopplevelser i blant annet Nesbyen, Hemsedal Ål og Geilo.» Kilde: friflyt.no.

Opnar Hallingspranget: ein nasjonal attraksjon (Buskerud) +
«Me har bygd ein nasjonal attraksjon, seier Osmund Ueland. Det er ein 17 kilometer lang sykkelsti frå toppen av Syningen nærmare 1100 meter over havet og ned fjellsida til Nesbyen sentrum som er ferdig.» Kilde: hallingdolen.no.

Alle sa ja – nå kommer amfiet ved fjorden (Innlandet) +
«Varaordfører Kristine Belsby (Ap) og de andre politikerne på Jevnaker sier et klart ja til det foreslåtte amfiet langs Strandpromenaden i Verkevika. – Blir et kjempekult sted.» Kilde: ringblad.no.

Årets travleste reisedag rett rundt hjørnet (Akershus)
«Fredag 24. juni ligger an til å bli dagen med flest reisende ved Oslo lufthavn siden Norge ble pandemi-nedstengt i mars 2020.» Kilde: aftenposten.no.

Kjellaug Brenden Hegbom jobbet 350 timer i mai (Oslo) +
«På Den Glade Gris får ikke vanlige ansatte jobbe mer enn loven tilsier. Det blir Oslo-restauranten straffet for, mener eierne Kjellaug og Even Hegbom.» Kilde: aftenposten.no.

Museumsdirektøren smiler: – Unngår store forsinkelser (Oslo)
«Gode nyheter for Universitetet i Oslo og Vikingtidsmuseet i det reviderte forslaget til nasjonalbudsjett.» Kilde: khrono.no.

Et fabelaktig kunstverk (Oslo)
«Deichman Bjørvika har fått ny attraksjon: Framtidsbibliotekets stillerom.» Kilde: bok365.no.

Her surfer Oda midt i Oslo sentrum (Oslo)
«Vi kan med ganske stor sikkerhet si at ingen har gjort det før henne. Se Oda Johanne Brødholt surfe midt i Oslo sentrum, og foran Den Norske Operaen.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Hvalers fremtid står på spill – stopp planene på Sand (Østfold)
«Mange mener at forslaget til utbygging på Sand er et luftslott og at det aldri vi bli realisert. Vi tar ikke sjansen på dette og mener at motstanden og argumentene mot prosjektet må synliggjøres.» Kilde: f-b.no.

Sørlandet:

Opplev ekte sørlandsidyll i Arendal i sommer
«Ta glassheisen til Fløyheia med panoramautsikt over Arendal Sentrum, Galtesund, Hisøy og Tromøy. Hvis du vil bade så få med deg Løkholmen som er Arendals nye badeplass og rekreasjonsområde.» Kilde: reiseliv1.no.

Annet:

Slik får du de reisende fra Norden til å velge deg!
«Ny dato for det utsatte webinaret er 17. juni. Meld deg på her – helt gratis!» Kilde: travelnews.no.

Finnish Tourism Industry Aiming for a Carbon-Neutral Future
«Visit Finland, and 60 other Finnish tourism regions and companies, have signed the Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism. The declaration signatories commit to cut their CO2 emissions in half during this decade and will work to achieve carbon neutrality by 2050.» Kilde: adventuretravelnews.com.  

Del gjerne!