Situasjonsanalyse for norsk reiseliv.. og 23 andre nyheter fra helgen

Nasjonalt:

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv
«Vår medlemsundersøkelse for september bekrefter at utsettelsen av gjenåpningen, fraværet av utenlandske gjester og smitteverntiltak sinker åpningen av næringen. .. Samtidig viser tallene at reiselivet er en omstillingsvillig, klimabevisst og inkluderende næring.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Lysere i reiseliv, men NHO advarer
«Én av fire reiselivsbedrifter har fortsatt permitterte ansatte, ifølge NHOs medlemsundersøkelse. Men tallet er nå på sitt laveste siden starten av pandemien.» Kilde: finansavisen.no.

Hoteller mangler ansatte: – Vanskeligere enn krisen under pandemien
«Driverne av et lite hotellkonsern og et utelivskonsern opplever det samme: De kan ikke ta imot like mange gjester som de ønsker, fordi de ikke får tak i den kompetansen de trenger.» Kilde: e24.no.

Skal lede prestisjehotell: Varsler bemanningskrise i bransjen
«Halvannet år med pandemi har ført til at reiselivet har mistet mange flinke ansatte, varsler NHO-topp og hotelldirektør Jarle Moen. Han er svært bekymret for bransjen sin.» Kilde: e24.no.

Positivt 1. halvår for Olav Thon Gruppen, til tross for stengte hoteller
«Olav Thon Gruppen hadde en positiv finansiell utvikling i 1. halvår, til tross for nedstengning av hoteller og serveringssteder som følge av coronapandemien.» Kilde: reiseliv1.no.

Forsvarer Stordalen: – Fullstendig usaklig
«Tillitsvalgte reagerer sterkt på Bjørnar Moxnes’ kritikk av Petter Stordalen. Rødt-lederen stiller seg uforstående til reaksjonene.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Sommerens 7 oppturer og nedturer
«Samme hvor god jeg planlegger en reise, det er ikke alltid det går slik jeg har planlagt. .. Det blir ofte bedre, eller verre. Spørsmålet som stadig dukker opp hos meg er: Er det mulig å lære noe av dette?» Kilde: thetravelinspector.no.

Derfor bør dere dra på venninnetur i Norge i høst
«Gjennom sommeren har flere norske reisemål har hatt rekordsommer. Nå er de klare for en flott høst. Velg gjerne blant disse reisemålene, fordi de er godt innkjørte og har alt klart for en ny sesong.» Kilde: thetravelinspector.no.

5 ekstraordinære norske utleiehytter
«Ønsker du en litt annerledes Norgesferie? Her er fem helt spesielle hytter du kan leie.» Kilde: abcnyheter.no.

Arne Hjeltnes fronter ny og unik lokalmatguide for Coop
«Arne Hjeltnes har hendene på styret når Coop sender Norge på sykkeltur i jakten på lokale matopplevelser i verdensklasse. Konseptet «Verdt å tråkke til» ble nylig lansert på Matkanalen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Lisen Espeland ny på B2B-teamet i Sverige
«Nylig fikk Innovasjon Norge en ny medarbeider ved sitt Stockholms-kontor. Seniorrådgiver Lisen Espeland skal fremover holde i Visit Norways arbeid med reiselivsnæringen i Sverige.» Kilde: business.visitnorway.com.

Det har rett og slett blitt vanskeligere å reise
«Nordmenn med reiselyst ser ut til å engste seg over reisereglene her i landet og i noen av de populære ferielandene i Sør-Europa. Mange forskyver derfor reisene sine nå, fra september til senere i høst og vinteren.» Kilde: flysmart24.no.

Slik blir avgiftsfremtiden for flyselskapene etter valget
«Luftfarten er fortsatt i knestående, men snart kan avgiftene komme strømmende på igjen.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Besøkstall for august: – Ser tegn til normalisering (Svalbard)
«I august utgjorde utenlandske gjester på Svalbard nesten 30 prosent av de besøkende.» Kilde: svalbardposten.no.

Sier nei til 17 etasjer høyt hotell på kaipromenaden (Troms) +
Tromsø: «Petter Stordalens planer på et nytt kurs- og konferansehotell på kaikanten nord for havneterminalen blir trolig stanset.» Kilde: itromso.no.

Lokale og turister i samme båt (Nordlnand)
«Både lokalbefolkningen, næringslivet i Nordland og turistene som besøker regionen trenger transport. Går det an å samordne behovene til glede for både passasjerer og miljø?» Kilde: nordlandsforskning.no.

Nytt rutetilbud til og fra Bodø (Nordland) +
«SJ Norge setter opp flere avganger på sine togstrekninger i Norge, inkludert på Nordlandsbanen.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Villaksen kan dø ut – slik skal den reddes
«Innsiget av villaks er halvert siden 80-tallet og kvaliteten har blitt dårligere. Nå legger regjeringen fram en rekke tiltak for å redde villaksen.» Kilde: nrk.no.

Over egg og stokk med reisende Edgar
«- Kommer du fra en reise med en gruppe jenter med livet i behold, er du god. Reiselivskongen Edgar Skjønhals fra Frøya flirer. Nå har humørbomben skrevet bok om sitt fantastiske liv.» Kilde: froya.no.

Høsttur til Røros?
«Nå har roen senket seg over Røros, men kanskje du skal ta høstturen i bobil til den verdensberømte byen. Alt er der, hele året.» Kilde: bobilverden.no.

Fjord-Norge:

En bauta i Raumas reiseliv er gått bort (Møre og Romsdal) +
«Erling Kjølseth var en av initiativtakerne til de aller første planene om gondolen opp til Nesaksla for 60 år siden. Han var glad for å kunne få oppleve at prosjektet til slutt ble realisert, og var også hedersgjesten under åpningen av Romsdalsgondolen i mai i år.» Kilde: andalsnes-avis.no.

Hva med reiselivet etter pandemien? (Møre og Romsdal)
Ålesund: «#Braby2021 Gjenoppbyggingen av norsk reiseliv etter pandemien krever attraktive og bærekraftige reisemål. Men hvordan kommer vi dit?» Kilde: bypatrioten.com.

Sesongslutt på museet: – Til saman har 20.000 vore innom (M&R)
Surnadal: «Bøfjorden Sjøbruksmuseum avrundar sommaren 2021 søndag – med soddmiddag, nostalgiske idrettsglimt og trekning av sesongutlodninga.» Kilde: tk.no.

Regjeringa sikrar at Selje får etablert eit fast pilegrimssenter (Vestland) +
«Ein million kroner til Kystpilegrimsleia.» Kilde: fjt.no.

Gaularfjellet – Hestad rasteplass i ny drakt (Vestland)
«Onsdag 15. september opnar nye Hestad rasteplass langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Steffen (28) hentar både familie og arbeidsplass heim (Vestland) +
«Steffen Lisboa Iversen har køyrt både Kygo og Harald Rønneberg i båten. No hentar han eit vinnande konsept til Askvoll. .. Askvoll har dei siste åra hatt ei auke i turisme.» Kilde: firda.no.

Fotefar temareiser AS søker Turprodusent (Vestland)
«Fotefar temareiser arrangerer unike temareiser til Norge, Europa, Afrika, Asia, Nord- og Sør-Amerika. Historie- og kulturopplevingar står sentralt i reisene.. Frist: 30.09.2021» Kilde: finn.no.

Frode Rokne konstituert adm. direktør i Norway’s Best (Vestland) +
«Frode har fått reiseliv inn med morsmjølka. Han tek over leiarstillinga i eit av dei største reiselivsselskapa i landet, innanfor ein bransje som er hardt ramma av pandemien. Likevel meiner han det er lys i tunnelen.» Kilde: porten.no.

Nær 9 av 10 hotellrom belagt i Haugesund i sommer (Rogaland)
«Tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert for Reiselivskunnskap, vises at hotellene i Haugesund hadde 88,1 % rombelegg i de tre sommermånedene.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Øst-Norge:

Her sneier fjellhytta på 3,5 tonn tretoppen (Innlandet)
«Ola og Janne M. Sandeggen i Alvdal har investert i tre fjellhytter som nå skal heises på plass i fjellsida over gården deres. Drømmen om utleiehytter med panoramautsikt over dalen er minutter unna å gå i oppfyllelse.» Kilde: nrk.no.

Stille før jentestormen (Innlandet) +
«Han er godt i gang med sin nye jobb som arrangementsansvarlig i Destinasjon Trysil (DT), men det er første denne helga at Tore Hagen, arrangementskongen fra Elverum, gjennomfører sin første store Trysil-jobb (Trysilrypa).» Kilde: ostlendingen.no.

Hotellavhengig møllemester overtar nytt hotell (Innlandet)
«Hanna Stenberg fra First Hotels til Classic Norway Hotels og direktørjobben ved Mølla Hotel i Lillehammer.» Kilde: travelnews.no.

Kultur og reiseliv i skjønn forening (Innlandet)
«I denne ukens utgave av Kulturstreif med Roos & Ovlien får karene besøk av Inger Noer, leder i komité for miljø- og samfunnsutvikling i Kongsvinger kommune og Ane Ingeborg Sandnæs, daglig leder i Visit Kongsvingerregionen.» Kilde: mittkongsvinger.no.

Vil gjøre Høgevarde til en av verdens råeste sykkeldestinasjoner (Buskerud)
«Sikkerhet, drenering og forutsigbarhet skal løfte Høgevarde til en verdensledende destinasjon for syklister. Arbeidet er nå i gang.» Kilde: terrengsykkel.no.

Utvider utbyggingssonen for fritidsbebyggelse i Sigdal kommune (Buskerud)
«Kommunal- og moderniseringsdepartementet utvider utbyggingssonen for fritidsbebyggelse i Sigdal kommune i regional plan for Norefjell og Reinsjøfjell.» Kilde: regjeringen.no.

Flere tusen elsparkesykler er tatt ut av drift i Oslo
«Kun 8.000 elsparkesykler kan brukes i hovedstaden fredag morgen, men de overflødige må først ryddes innen onsdag.» Kilde: e24.no.

Nederlag for Voi, Tier og Ryde (Oslo)
«.. – må begrense seg til 8.000 elsparkesykler. Antallsbegrensningen i Oslo kommunes nye forskrift om elsparkesykler blir stående. Det besluttet Oslo tingrett fredag.» Kilde: e24.no.

Dette kan bli kommunens nye storstue for turisme, men.. (Østfold)
«– vil heller bruke pengene et annet sted. .. Turistbåt på Øyeren og helårs badstue på Sandstangen. Dette kan bli det nye satsingsområdet for turistnæringen, men da må kommunen reforhandle leieavtalen med Arnhild Arnegård på Sandstangen.» Kilde: smaalenene.no.

Sørlandet:

Bærekraftig reisemål Arendal og Kristiansand – hvor er vi?
«Merket for Bærekraftig reisemål er et verktøy for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og fokusert med bærekraft i reiselivet, og her følger en kort status på arbeidet så langt.» Kilde: usus.no.

Kristofers festival gikk med underskudd – ber kommunen om hjelp +
«Mini-festivalen «Risørvibber» gikk med over 90.000 kroner i underskudd. Nå søker de kommunen om hjelp via såkalt underskuddsgaranti.» Kilde: austagderblad.no.

Møtebyen Kristiansand er i full sving igjen
«Etter en periode med tilnærmet full stopp i møte- og kongressmarkedet begynner det heldigvis å løsne, og her er en oppdatering fra Møtebyen Kristiansand på aktiviteter framover.» Kilde: usus.no.

Vil du bidra til å sikre fremtidig rekruttering til reiselivet?
«Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) har fått en ny yrkesfaglinje; Salg, service og reiseliv. Linjen handler om å utvikle kommersiell forståelse ved å tilpasse og skape salgs-, reiselivs- og serviceopplevelser.. Skolen søker nå aktuelle bedrifter for utplassering av praksiselever.» Kilde: usus.no.

Annet:

Innlegg: Gjest i eige land +
Agnes Brudvik Engeset, forskar og kulturhistorikar ved Vestlandsforsking: «Det vi tenkjer på som urørt natur, er som regel eit kulturlandskap som nokon har stelt i mangfaldige år. Når vi går tur eller campar, besøkjer vi nokon si utmark. Då gjeld det å hugse kva det inneber å vere gjest.» Kilde: sognavis.no.

Del gjerne!