Svenskene lengter til Norge i sommer.. og flere utvalgte saker fra helgen

Tross økende bekymringer – svenskene lengter til Norge i sommer!
«Krig og uro i Europa kombinert med kraftig prisvekst har skapt økte bekymringer hos våre svenske naboer. Men reiselysten er stor og reisemål både i eget land og i Norge lokker mange – og det er gode nyheter for norsk reiselivsnæring.» Kilde: business.visitnorway.com.

God sommer fra NHO Reiseliv
«En skulle kanskje tro at de fleste vil dra til utlandet denne sommeren ettersom man ikke har hatt mulighet til det på veldig lenge, men i år er det faktisk rekordmange nordmenn som skal feriere i Norge.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Sju av ti reiselivsbedrifter har ledige sommarjobbar
«Norsk reiseliv treng fleire hender i sommar. Heile sju av ti reiselivsbedrifter har framleis ledige sommarjobbar, ifølgje NHO Reiseliv.» Kilde: framtida.no.

Lanserer ny utleieplattform for unike fritidsboliger
«Tidligere direktør i Airbnb, Christian S. Lausten, lanserer nå en digital plattform for leie av unike fritidsboliger.» Kilde: reiseliv1.no.

Erfaren hotelltrio utfordrer bransjen
«Den erfarne hotelltrioen Emil Tingulstad, Wilhelm Hartwig og Simen Vinge starter et helt nytt overnattingskonsept ved navn Att.» Kilde: travelnews.no.

Kortbruken på reiseliv øker kraftig
«Kortbruken for uke 24 (12. – 19. juni) kommer på tredjeplass over alle ukene i DNB sine tallgrunnlag, kun slått av ukene før jul i 2019 og 2020.» Kilde: reiseliv1.no.

Havila Kystruten på pengejakt
«Etter drøyt to måneder til kai i Bergen settes «Havila Capella» i drift fra 28. juni. Nå arbeider Havila Kystruten for å refinansiere skipene.» Kilde: finansavisen.no.

Nord-Norge:

Turistbølge til Finnmark krever økt bemanning (Finnmark) +
«Flere velger å bruke ferien sin i Øst-Finnmark denne sommeren. Det vekker bekymring hos flere aktører som sliter med å rekruttere ekstrahjelp og sommervikarer.» Kilde: ifinnmark.no.

Frykter turistene vil velge bort kystperlen (Finnmark) +
«I sommer er det ingen serveringstilbud til turister på Ekkerøy. Det skyldes flere driftsutfordringer, blant annet manglende personell og dårlig råd.» Kilde: ifinnmark.no.

Bobilturister trakassert to netter på rad (Finnmark) +
«Bobilturister har opplevd skremmende hendelser på nattestid i Karasjok denne uken. Det ønsker politiet å stanse.» Kilde: ifinnmark.no.

Krever å få tilbake minibanken (Finnmark) +
«Årets turistsesong er den første skikkelige sesongen på mange år. I år er det ikke mulig for turistene å ta ut penger i Honningsvåg med utenlandske kort. Det er kun norske kort som fungerer til dette formålet når man skal ta ut penger i butikker.» Kilde: ifinnmark.no.

Her gir ekteparet opp og kjører videre (Troms) +
«Manglende fasiliteter i Tromsø sentrum, lite informasjon og app-forvirring.. Mange titalls bobiler står oppstilt på parkeringsplassene i sørbyen hver dag. – Det burde etableres et tilbud til dem her, sier friluftsrådgiver Henrik Romsaas.» Kilde: nordlys.no.

Tore Einar viste fram Harstads nyeste attraksjon (Troms)
«Kong Øysteins kirke ble åpnet med høytidelighet, strålende vær og blide fjes. Dette var også siste arbeidsdag for THS-leder Tore Einar Johansen.» Kilde: iharstad.no.

Verd et besøk i Narvik? (Nordland)
«Vi stilte noen spørsmål til reiselivssjefen i Narvik kommune, June Berg-Sollund, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner.» Kilde: reiseliv1.no.

Er ikke begeistret for søndagsåpent, men ser behovet (Nordland) +
«Kristin Arntzen driver butikk i den eneste Lofot-kommunen der to steder har status som typisk turiststed. Reine er typisk turiststed hele året, Sørvågen om sommeren. – Det lever vi godt med, sier hun.» Kilde: lofotposten.no.

Denne båten frakter en spesiell gruppe turister (Nordland) +
«Det går så det suser. Etterspørselen blir bare større og større. Nå har utlendingene som ikke var her i fjor ankommet. Det baller på seg. .. Sykkelferga ‘Ballstadgutt’ skysser syklister mellom Ballstad og Nusfjord.» Kilde: lofotposten.no.

Grønt lys til ny flyplass i Mo i Rana (Nordland)
«Esa har godkjent finansiering av ny flyplass i Mo i Rana.» Kilde: travelnews.no.

Fem millioner kroner til Vegaøyan (Nordland)
«Nordland fylkeskommune har fordelt 5 250 000 kroner til ulike prosjekter i Vegaøyan verdensarvområde og buffersonen.» Kilde: bodøposten.no.

Midt-Norge / Fjord-Norge:

Innlegg: Kjære namdalinger: Mer enn trønderrock å være stolt av!
«Etter å ha stått opp grytidlig for å ta første fly fra Værnes til Namsos, formelig skrek magen etter mat.» Kilde: namdalsavisa.no.

Mestermøte mellom nordiske stjernekokker i Trondheim
«Denne sommeren vil et historisk møte finne sted under Trøndersk Matfestival i Trondheim, 27.- 30.juli, når ni nordiske stjernekokker kommer til byen.» Kilde: reiseliv1.no.

Dyrt i Trondheim når Justin Bieber kommer til byen (Trøndelag) +
«Med superstjernens ankomst i august, skyter hotellprisene i været. – Aldri sett det så dyrt, sier resepsjonist ved Royal Garden.» Kilde: nidaros.no.

Bærekraftig turisme i Frøyas øygruppe (Trøndelag)
«Mausund Feltstasjon arrangerte nylig Technical Workshop sammen med tre andre øygrupper i Europa. Sammen med lokale og sentrale samarbeidsaktører samlet de seg for å definere utfordringer og muligheter ved turisme, og for å foreslå tiltak for gjennomføring.» Kilde: bksnorge.no.

Har brukt millionar for å «forske» på troll (Trøndelag/M&R)
«I jakta på mystikk har viltkamera og lydutstyr blitt utplassert i fjellområdet Trollheimen. .. Gjennom trolla skal turistar, barnefamiliar og barnehagar lære om naturen.. Spesielt utanlandske turistar spør seg kvar trolla er.» Kilde: nrk.no.

På denne turistplassen blir 13-åringane sett i arbeid (M&R)
«Reiselivsnæringa skrik etter arbeidskraft. På Smøla er dei avhengig av at også barna jobbar for å få det til å gå opp.» Kilde: nrk.no.

Ørsta-Volda får nettside for reiseliv og bulyst (M&R) +
«I løpet av dagen (fredag) kjem reiseliv- og bulystsida ørstavolda.no på lufta. Hornindal har ikkje fått eige «kapittel».» Kilde: fjordingen.no.

Atle snaua to prydtre – no truar kommunen med å avlysa Lægreidfest (V) +
«Atle Lægreid (Lægreid Hotell) snaua trea på Allmenningen slik han pleier, pluss litt til. Kommunen meiner han har drepe dei.» Kilde: 

Nådde ikkje målet om eit nytt nasjonalt reiselivsselskap (Vestland)
«Me klarte ikkje å samla oss om ei felles plattform for samanslåing, seier Frode Rokne, konstituert adm.dir. i Aurland Ressursutvikling. Ideen vart sjøsett fleire år tilbake. Då presenterte Fjord1 og NSB tankane om eit nasjonalt reiselivsselskap med eit mål om å tilby miljøvenlege reiselivspakkar.» Kilde: sognavis.no.

I 2019 kom 158 cruiseskip – om fire år vil ingen kome (Vestland)
«Om fire år kjem det nye utsleppsreglar for verdsarvfjordane. Sjølv om bestillinga har vore open over eit halvår, har til no ingen cruiseskip meldt anløp i Flåm i 2026.» Kilde: nrk.no.

Tar konseptet sitt til Suldal og Bergen: – Nå var tiden inn (Vestland) +
«Stadig flere turister padler med kajakkene til Øyvind Stuvik. På Jørpeland er det årlig et par tusen som er med på guidet tur rundt holmene. Selskapet hans, Fjord Expedition AS, satser nå i tillegg i Suldal og Bergen.» Kilde: strandbuen.no.

Cruisesesongen er i gang. Står att med dieselrøyken frå bussane (Vestland) +
«I Vik er cruisenæringa i stort format knapt ute or startgropa, men cruiseskipa er komne for å bli og den vesle hamna i Midtre Sogn blir truleg ein destinasjon å rekna med. .. Men så langt i sesongen har trafikken frå sjøsida kasta lite av seg.» Kilde: sognavis.no.

Gaby og Hubertus fra Tyskland: – Det er dyrt, men vi liker oss (Vestland) +
«For en tysk lommebok svir det litt å dra på norgesferie, men Gaby og Hubertus måtte bare. Etter å ha vært i Odda skal de videre til Bergen og Ålesund.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Fenomenet Trolltunga: – Viktig å smi medan jernet er varmt (Vestland) +
«Når vart Trolltunga ein så stor suksess, og kvifor skjedde dette? Korleis påverkar attraksjonsnamnet næringslivet og reiselivet i distriktet, og kan det verte for mange som nyttar seg av namnet?» Kilde: h-avis.no.

Arrangerer fjordcruise til Rogalands første vingard (Rogaland) +
«Laurdag går det første av fire fjordcruise denne sommaren frå Hjelmeland og Tau. Reiselivssjef i Visit Ryfylke, Liv Jorunn Tjelmeland, håpar på å kunne sette opp fleire turar utover hausten.» Kilde: strandbuen.no.

Skal hjelpe kvarandre å ta i mot turistar (Rogaland) +
«Preikestolen har om lag 300 000 besøkande kvart år. Det same har Predjama Castle i Slovenia. No skal Maja Piškur frå Postojna kommune, der Prodjama ligg, i Slovenia og Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen gjere kvarandre betre til å ta i mot turistar til attraksjonane sine.» Kilde: strandbuen.no.

Stavanger jubler over at det er ONS-år igjen (Rogaland) +
«Annethvert år, i partallsår, blir energimessen ONS arrangert i Stavanger og det blir lagt igjen enorme summer, gjerne opp mot en milliard kroner. – Folk er veldig ivrige til å treffe hverandre igjen og er klare for ONS nå.» Kilde: kom24.no. 

Øst-Norge:

Kristoffer (22) får betalt mens han bor på hytta (Innlandet)
«Reiselivsbedriftene på Beitostølen manglet sommervikarer og fridde til sitt eget hyttefolk. Det ga uttelling.» Kilde: nrk.no.

Velkommen til åpning av flytstien Silverstone i Hemsedal (Buskerud)
«Fredag 1. juli er det offisiell åpning av den blå flytstien Silverstone. Etter 2 år med bygging, kan vi endelig åpne hele stien.» Kilde: hemsedal.com.

Innlegg: Negativ til det motsatte er bevist (Buskerud) +
«Hvordan tar vi imot tilreisende til Kongsberg, hvordan stiller vi oss til vertskapsrollen og hva gjør du for å gjøre byen mer attraktiv? Spør Tale Gunnerud Steiner. Hun kommer rett fra event-jobbing i Hovden tilbake til hjembyen og er nyansatt i KNF, Kongsberg Næringsforum.» Kilde: laagendalsposten.no.

Nå setter hotellene rekorder i Vestfold + 
«Ellen Larsen er daglig leder i Visit Vestfold. Hun kan melde om rekordbesøk på Vestfold-hotellene. – Vi har ikke registrert lignende vårtall på Vestfold-hotellene siden Visit Vestfold ble etablert.» Kilde: tb.no.

Vi har leid ut alle rommene vi har (Telemark) +
«Hoteller og campingplasser har ventet å få mange gjester innom under landskappleiken.» Kilde: rablad.no.

Nå har de åpnet dørene til hotellet (Telemark) +
«Siden påske har de nye eierne av Norjsø hotell jobbet på for å pusse opp hotellet og gjøre det klart til åpning. Forrige helg var det klart for åpning. – Det var fullt forrige helg, og er fullt denne helgen også.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Innlegg: Kris­tian­sand – byen i mitt hjerte!
«Pandemien er over og samfunnet har åpnet opp for fullt. Festivalene står i kø som perler på en snor. Det yrer i byen og turistene kommer tilbake i hopetall.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Refleksjoner om ressurser i naturbasert turisme
«Hva er ressurs? Hva kan ressurs være og på hvilke måte er ressursen eventuelt en ressurs? Basert på egne opplevelser på feltarbeid på Varangerhalvøya, i Hardanger og i Trysil, søker pensjonert Ruralis-forsker Gro Follo svaret på det i et nytt notat» Kilde: ruralis.no.

Del gjerne!