Turismens McDonalds.. og flere utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Tre av fire planlegger ferie i Norge
«Tre av fire svarer at de vil ta hele eller deler av sommerferien i Norge i en undersøkelse Den Norske Turistforening har gjennomført.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Skyhøye priser til tross: Vi skal bruke mer penger på ferie
«Men ekspertene advarer mot å gå bananas når feriepengene i dag tikker inn for mange. – Livsfarlig å føle seg nyrik, sier økonom.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: I sommer skal norsk reiseliv blomstre
«Endelig går vi en sommer som ligner mer på normalen i møte. En sommer uten avstandskrav, alkoholforbud, antallsbegrensninger – og med åpne grenser. Sammen med resten av bransjen gleder jeg meg til å ønske norske og utenlandske gjester velkommen tilbake.» Kilde: reiseliv1.no.

All-time high for Erik Berg og Stein Erik Hagens drømmeportefølje
«Erik Berg og Stein Erik Hagens imperium av klassikere kom seg gjennom pandemien uten sprekker i fundamentet. Med fulle hoteller og stive priser er optimismen tilbake.» Kilde: abcnyheter.no.

Kraftig Scandic-oppgang på børsen
«Scandic Hotels-aksjen er opp over 10 prosent etter at selskapet varslet langt bedre resultater enn ventet i andre kvartal. Samtidig har selskapet sikret seg forlengelse av leieavtalen med Pandox for 15 hotell.» Kilde: estatenyheter.no.

Lynraskt comeback i hotell
«For to år siden ble det å eie hotelleiendommer sett på som et mareritt. Men nå er investorene sultne på hotell igjen. Akershus Eiendoms senioranalytikere Birgitte Heskestad Ellingsen og Sindre Vesje Bråtebæk ser gode utsikter i hotell.» Kilde: estatenyheter.no.

Flere DNT-hytter er nå med på med Grønt Kort-ordningen
«Grønt Kort går ut på at når du tar buss til en av de betjente hyttene som er med på ordningen, får du som overnattingsgjest ved innsjekk et gavekort som gir deg 100 kroner .., som en takk for at du valgte en grønnere reise til fjells.» Kilde: dntoslo.no.

Venter båtkaos – dette bør du tenke på
«Stor pågang i gjestehavner kan skape kaos for de som velger å ta ferien til sjøs, men ekspert Jørn Engevik har flere tips for en harmonisk båtsommer.» Kilde: tv2.no.

Gastronomiens dag med bærekraft i sentrum
«18. juni er det FNs dag for bærekraftig gastronomi. Sammen med toppkokker og Stiftelsen Norsk Gastronomi, oppfordrer vi alle med hjerte for mat og  hele landet til å markere dagen!» Kilde: nhoreiseliv.no.

Innlegg: Vi sørger for gode og forutsigbare arbeidsforhold
«Hva er så årsaken til at det mangler 2150 kokker og 1450 servitører i dag? Svaret er at årsakene er mange og sammensatte.» Kilde: midtnorskdebatt.no.

Innlegg: Turismens McDonalds
«Rekordmange cruiseturister skal gjetes gjennom landets gater som senile sauer. De er kun til plage. .. Rederiene legger naturligvis opp til at passasjerene bruker mest mulig penger om bord og minst mulig når de er i land, skriver kronikkforfatteren.» Kilde: nrk.no. 

Havila Kystruten rekrutterer langs kysten
«Rederiet Havila Kystruten, som seiler den klassiske ruten mellom Bergen og Kirkenes, inviterer til rekrutteringsseilas langs norskekysten i juni.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Må kansellere ny Havila Capella-rundtur
«Da Havila Kystruten fortsatt ikke har fått noen avklaring fra myndighetene som gjelder forsikring av Havila Capella, er neste rundtur med planlagt avgang fredag 17. juni også kansellert.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Mandag starter arbeidet med å redde SAS-kundenes ferieplaner
«Megling i SAS-konflikten starter mandag, i et forsøk på å unngå pilotstreik i fellesferien.» Kilde: dn.no.

Norwegian fjerner flex-billetter før mulig streik i SAS
«Norwegian fjerner i ettermiddag muligheten for å kjøpe flex-billetter til flere destinasjoner i Sør-Europa etter varselet om at det kan streik hos SAS.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Vil ha miljøbevisste og pengesterke turister (Svalbard)
«Turistnæringen på Svalbard vil at besøkende legger igjen mer penger og etterlater seg et mindre klimafotavtrykk.» Kilde: abcnyheter.no.

Gir støtte til kombinasjonsvirksomhet i Nesseby (Finnmark)
«Sametinget har innvilget 440 000 kroner i tilskudd til Kate Johanne Utsi og hennes prosjekt «Herding & Birding» i Nesseby kommune. – Konseptet bygger på en kombinasjon av reindrift og reiseliv.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Rica Eiendom og Scandic setter pris på dialogen (Finnmark)
«Onsdag var det dialogmøte om områdeplanen for Nordkapp-halvøya der formannskapet, administrasjonen, Scandic og Rica Eiendom var tilstede.» Kilde: radionordkapp.no.

Desperat etter guider (Finnmark) +
«Etter to tunge og uforutsigbare år går det endelig oppover for reiselivsnæringen, men nå er det manko på folk.» Kilde: altaposten.no. 

Selger familiebedriften  Lauksletta Overnatting etter 20 år (Troms) 
«Elin, Jan og Elisabeth har drevet vertshus på Lauksletta på Arnøya sammen siden 2002. Nå ser de etter nye eiere. Overnatting, spisested, kafé, skiturisme, fisketurisme, nordlysturisme. Mulighetene er mange på Lauksletta.» Kilde: nordlys.no. 

Alle artister vil spille her (Troms)
Senja: «Det finnes noen små musikkfestivaler i Norge de færreste har hørt om, men som aldri blir glemt av verken artistene eller publikum. Kråkeslottfestivalen er en av dem.» Kilde: nrk.no.

Einar lokker turistene til Øyriket – ikke tid til pensjon (Troms) +
«Lundenes brygge blir nå pusset, og om et års tid er Einar Enoksen klar til å ta imot de første fisketuristene fra Europa.» Kilde: iharstad.no.

Frykter gratis ferge i sommer vil gi enda mer kø (Nordland)
«Midt i den travleste tiden av året skal fergene bli gratis. Fylkesrådet i Nordland frykter lange køer og at flere vil ta med seg bilen.» Kilde: nrk.no. 

Grethe tilbød cruisegjestene et helt nytt tilbud (Nordland) +
«Cruiseskipet Silver Cloud, som kommer til Narvik på søndag, har 220 gjester om bord. Dette er et meget eksklusivt cruise, der det er like mange ansatte som gjester. ..der de ba oss om å lage et opplegg til disse 33 fugletitterne..» Kilde: fremover.no.

Vi var i dypeste fortvilelse – nå hersker det optimisme (Nordland) +
«Sølvi Øgsnes, som eier og driver av Breidablikk gjestehus, forteller om dyp fortvilelse som nå er byttet ut med optimisme – for en stor del takket være koronatilskuddene som reiselivsbransjen har mottatt.»  fremover.no,

Nektet å gamble med sikkerheten – båtene må trolig bygges om (Nordland)
«Hver sommer reiser tusenvis av turister til Lofoten og Helgeland med de topp moderne hurtigbåtene «Elsa Laula Renberg» og «Regine Normann». Men siden mars i år har båtene kun tatt om bord 150 personer, og ikke 220, som båtene er godkjent for.» Kilde: nrk.no.

Kjører i år også, men får ikke være med i Destination Lofoten (Nordland) +
«Stromma Buss kjørte «hop on hop off-busser» i Lofoten i fjor men slet med å få passasjerer. Det selskapet synes er merkelig og hemmende, er at Stromma ikke får være med i Destination Lofoten. .. kravet om helsårsdrift står sterkt i organisasjonen..» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Drømmen om en storflyplass – hvor ble den av? (Nordland)
«Svolvær lufthavn, Helle er foreslått nedlagt dersom Lofoten skal få felles flyplass på Leknes. Så langt er storflyplass ikke avklart eller sagt ja til.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Gleder seg til koronafri parksommer +
«Endelig er restriksjonene borte, og Namsskogan Familiepark gleder seg til å ønske folk velkommen.» Kilde: t-a.no.

Speilsalen kåret til Nordens beste restaurant +
«Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim har vunnet «The Nordic Prize» for 2021. Vinneren regnes som Nordens beste restaurant.» Kilde: horecanytt.no.

Trondheims beste områder for stisykling +
«Trønderhovedstaden har utallige fine sykkelstier på alle sider av byen. Her er også sykkelpark uten heis i Nilsbyen og planer om sykkelpark med heis i Vassfjellet 30 minutter fra sentrum.» Kilde: friflyt.no.

Vy mente dette var vindussete
«Det ble dårlig med utsikt da familien skulle reise fra Trondheim til Oslo med toget. Reisen gikk med SJ Nord, men billetten ble kjøpt gjennom Vy..» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Fjord-Norge:

Vil ha fleire internasjonale flyruter til Ålesund (Møre og Romsdal)
«Fylkeskommunedirektøren vil bidra til å utvikle Ålesund lufthavn med direkteruter til internasjonale flyplassar.» Kilde: mrfylke.no.

Blei med på «ein kilometer med kultur» (Vestland) +
«Kulturavdelinga i Vestland fylkeskommune fekk oppleve 1 kilometer med kultur då dei tok turen til Nordfjordeid. – Skal vi vere viktige, må vi vere synlege.» Kilde: fjt.no.

Turistane bankar på døra, men hotella manglar tilsette (Vestland) +
«Øivind Wigand ved Fretheim Hotell seier dei har kome i mål med bemanninga, trass i at det var ei stor utfordring i år.» Kilde: sognavis.no.

Denne båten er et nytt syn i Vågen (Vestland) +
«Turistene er tilbake og vil ut på fjorden. En ny båt har kastet seg inn i konkurransen. .. Malaysiske Tan hoppet spontant på et havnecruise.» Kilde: bt.no.

Åtvarar mot turistkaos i sommar (Vestland) +
«Samstundes som dei utanlandske turistane vender attende, er Trolltunga framleis eit populært turmål for nordmenn. Jostein Soldal fryktar det kan verta kaos i sommar.» Kilde: hardanger-folkeblad.no. 

Innlegg: Gondolerer så mykje (Vestland) +
«Ja, urørt natur er uvurderleg. Inngrep gjer vondt. Men me må klara å sjå ting i perspektiv. Er det verkeleg fotturistar og ein restaurant som truar naturen og villreinen, spør Ingebjørn Bleidvin.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Liv Jorunn vil gjere livet som turist enklare (Rogaland) +
«I år skal Liv Jorunn Tjelmeland og Visit Ryfylke i staden ha eit felles kickoff med alle som er i møte med turistar for å gjere det lettare for turistane å få god informasjon når dei er på besøk.» Kilde: strandbuen.no.

Innlegg: Sommerbyen Sandnessjøen åpner dørene (Rogaland)
«Aktører i Sandnessjøen har virkelig tatt tak i arbeidet med å gjøre byen mer attraktiv for tilreisende, samtidig som besøkstallene har skutt i været de siste par årene.» Kilde: hblad.no. 

Ferjekaos: – Aldri opplevd liknende (Rogaland)
«De ansatte er overrasket over kilometerlange køer på E39 mot ferjesambandet Arsvågen- Mortavika.» Kilde: dagbladet.no.

Når hotellene er fulle kommer folk til Ragnar og Christine (Rogaland) +
«Ølberg Camping har vært godt besøkt siden åpningen i mai, men denne helgen har vært spesielt travel.» Kilde: solabladet.no.

Er dette ein typisk turiststad? (Rogaland) +
«Dei som driv landhandelen på Ogna slår nok eit slag for å gje bygda status som «typisk turiststad». Det kan i så fall bety gunstigare opningstider.» Kilde: jbl.no.

Øst-Norge:

SkiStar Trysil sommeråpner heisen og inviterer til gratis innbyggerdag (Innlandet)
«17. juni åpner SkiStar Trysil sommerheisen, og en ny sesong med minnerike fjellopplevelser står for tur for de som ønsker å legge turen til fjells denne sommeren.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ny salgssjef for Beitostølen Resort (Innlandet)
«Ellen Frankrig-Johansen er ansatt som ny salgssjef på for Beitostølen Resort.» Kilde: horecanytt.no.

Nasjonalmuseet er åpnet (Oslo)
«Nå er hele Norges samling av kunst, arkitektur og design samlet i Nordens største museum, og Oslo har fått nok en ny turistattraksjon.» Kilde: travelnews.no.

More Than Fjords: A New Museum to Put Oslo on the Map (Oslo)
«City administrators hope Norway’s new National Museum will help Oslo, and the rest of the country, step out of its Scandinavian neighbors’ shadows.» Kilde: nytimes.com.

Innlegg: Hva skal vi med det nye Nasjonalmuseet? (Oslo)
«Kunst, design og arkitektur er ikke bare kos og pynt i tilværelsen. Tvert imot er det en sentral del av livet og samfunnet rundt oss, skriver Karin Hindsbo.» Kilde: aftenposten.no.

Innlegg: Turismens McDonalds (Oslo)
«Rekordmange cruiseturister skal gjetes gjennom landets gater som senile sauer. De er kun til plage. .. Rederiene legger naturligvis opp til at passasjerene bruker mest mulig penger om bord og minst mulig når de er i land, skriver kronikkforfatteren.» Kilde: nrk.no. 

Dette blir Oslo vests svar på kulturarenaen Salt (Oslo)
«Tomten har vært avsperret og øde i årevis. Lørdag ønskes hele Oslo velkommen til et nytt samlingssted.» Kilde: aftenposten.no. 

Nye 1800 kvadratmeter uteliv med spill og lek og moro (Oslo)
«Karaoke, dart og shuffleboard. Hovedstaden fylles opp av nye steder som vil underholde deg, og snart åpner 1800 kvadratmeter med mer moro.» Kilde: abcnyheter.no.

Barnefamilier reagerer på billettpriser til barnefestival (Oslo)
«Småbarnsmor reagerer på at barnefestivalen Miniøya prislegger seg like høyt som noen av Norges største fornøyelsesparker. – Det er helt hinsides.» Kilde: ao.no.

Folk strømmet til Fredrikstad: – Hotellene har vært fulle (Østfold)
«Rune Solberg, som representerer serverings- og overnattingsbransjen i Fredrikstad næringsforening, sier Fredrikstad Cup ga ekstra belegg for byens hoteller.» Kilde: f-b.no.

Facebook-gruppe mot 20 etasjer høyt hotell vokser med rakettfart (Østfold) +
Hvaler: «Jørgen Eliassen starter Facebook-aksjon mot hotell på Sand. Facebook-gruppa vokser med rakettfart – samtidig som hotellinvestorene er i sluttspurten med planene sine. – Nå krever vi at politikerne forteller oss hvor de står.» Kilde: f-b.no.

Nyheter for vintersesongen 2022/2023 på Gausta Skisenter (Telemark)
«Etter en rekordvinter fortsetter Gausta Skisenter arbeidet med å videreutvikle et allerede knallsterkt alpintilbud. Anleggets lengste og mest populære nedfart, Telemarksvingen, får nå et etterlengtet og toppmoderne snøproduksjonsanlegg.» Kilde: r.eiselivskunnskap.no

Sørlandet:

McDonald’s har blitt turisthit – fotograferes av folk fra hele verden
«Det er ikke maten som trekker turister til McDonald’s i Kristiansand. Det «bisarre» bankbygget har blitt stoppested for guidede turer.» Kilde: nrk.no. 

Innlegg: Om å kjenne sin besøkelsestid
«Om ikke alt for lenge skal Kunstsilo åpnes og turister og lokalbefolkning kan endelig få innsyn i hva den unike Tangen-samlingen vil gi oss av glede og undring.» Kilde: fvn.no.

Smaabyen har blitt voksen og har klare mål +
«Det begynte som et prosjekt, men har endt opp som et eget samvirkeselskap og en stor og viktig aktør innenfor reiselivsutvikling, lokalt og regionalt. – Vi skal sammen skape fremtiden, da må vi bygge vår strategi på raushet, samarbeid og stolthet, sier daglig leder Frode Johannessen i Smaabyen Flekkefjord SA» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Syns du det er dyrt for leiebil i Norge? Det er «spinnvilt» ute i Europa
«Det er priser vi ikke har sett maken til før, opplyser Berg Hansen. – Prisene har doblet og tredoblet seg i forhold til før korona, forteller Stig Bergskaug.» Kilde: nrk.no.

Ringte i et døgn for å avbestille – svar 10 min for sent
«Da Bærum-kvinnen oppdaget tabben hun hadde gjort da hun bestilte flybilletter, kastet hun seg på telefonen til SAS for å få kansellert billettene. Hun kom ikke frem før det var 10 minutter over fristen for å kansellere og få alle pengene tilbake.» Kilde: flysmart24.no.

Del gjerne!