Unge vil ikke bo i turistperler.. og 30 andre utvalgte reiselivssaker

Rekordmange Norgesreiser i 3. kvartal
«I 3. kvartal 2021 dro nordmenn på 7,3 millioner reiser i Norge. Det er det høyeste antallet som noen gang er målt i SSBs Reiseundersøkelse.» Kilde: norsk-reiseliv.no.

Fleire overnattingar enn før pandemien
«Etter at restriksjonane for å stogge pandemien vart oppheva 25. september i år, var det i oktober fleire overnattingar enn nokon gong. Det har aldri før blitt registrert fleire enn 2 millionar norske overnattingar i oktober.» Kilde: ssb.no.

Det går mot årsrekord for campingplassene
«I tredje kvartal ble det rekord for reiser i Norge. Fjerde kvartal starter med solide tall for campingplassene. I oktober fikk de langt flere besøkende enn før pandemien.» Kilde: bobilverden.no.

Den norske hytta har blitt klimaversting
«Hyttelivet er ikke lenger bærekraftig. Nå ser forskerne på hvordan styrket planleggingsarbeid i staten, fylkeskommunene og kommunene kan endre utviklingen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Stor oversikt – slik blir sesongstarten for skianleggene
«Det nærmer seg åpning av skianlegg denne sesongen. Her ser du når de ulike skisenterne åpner, og får vite mer om åpning i det som blir den tredje sesongen med korona.» Kilde: friflyt.no.

Vinnere i Matprisen 2021
«Sundvolden Hotel fikk prisen for «Årets storkjøkken», Breddos Taco vant prisen for «Årets kjøkken», mens den lovende kokken Eline Sofie Sunde ble tildelt KokkeKarlas Legat. Hovedprisen, Matprisen 2021, gikk til Ille brød..» Kilde: horecanytt.no.

Hurtigruten tapte 639 millioner kroner
«Har nå et tap på nær 1,9 milliarder kroner i årets tre første kvartal.» Kilde: e24.no.

Avinor fornyer avtaler for 8 milliarder
«Vi er i full gang med å gjenoppbygge det «kommersielle Avinor» for å finansiere vedlikehold og utvikling av infrastruktur ved Avinors lufthavner, sier konserndirektør for kommersiell utvikling Joachim Lupnaav Johnsen i Avinor, til Finansavisen.» Kilde: reiseliv1.no.

Norwegian øker fleksibiliteten på kjøp av flybilletter
«Pandemien har i lang tid vist oss at situasjonen for reisende raskt kan endre seg. Norwegian fortsetter å imøtekomme kundenes behov ved å gjøre billettkjøp mer fleksibelt.» Kilde: abcnyheter.no. 

Nord-Norge:

Overnattingstrafikken i oktober over 2019-nivå, men.. 
«Oktober ble en rekordmåned for overnattingsbedriftene i nord, men økende smittetrykk både i Norge og i viktige utenlandsmarkeder medfører stor usikkerhet om den videre utvikling.» Kilde: reiselivinord.no.

Innlegg: Vi er lutter øre (Svalbard)
«Miljødirektoratet ønsker alle innspill om lokale konsekvenser av de konkrete forslagene vi har til nytt miljøregelverk på Svalbard velkommen.» Kilde: svalbardposten.no.

Kjempetap for Tromsøs uteliv: – Aldri opplevd noe så psykisk slitsomt (Troms)
«Tromsøs barer og restauranter mistet en femtedel av inntektene i fjor – og tapte over 150 millioner kroner på corona.» Kilde: e24.no.

Kan bli løype fra Reinelv til fjellandsbyen (Troms) +
«Siden forrige vinter har Hermod Bjørkestøl og Bjørnar Wiik jobbet med å innhente godkjenninger fra grunneiere til tre nye skuterløyper i Målselv. De håper løypene skal kunne bli godkjent før neste vintersesong.» Kilde: nye-troms.no.

Får rive fryseriet (Nordland) +
Øksnes: «Nyksund Fryseri er godt i gang med planleggingen av nytt hotell i Nyksund. – Vi er kjempeglade og kan nå fortsette arbeidet.» Kilde: vol.no.

Kjempen kommer til Bodø (Nordland)
«Fredag ankommer cruiseskipet MS Borealis – fra Fred. Olsen Cruiselines – Bodø havn. – Skipets gjester er engelskspråklige, hovedsakelig briter, men også noen irer, opplyser Carina Dreyer Salater, som er prosjektleder for cruise- og bærekraftig utvikling i Visit Bodø.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Espen til topps i europeisk lærlingekonkurranse
Trondheim: «Denne uka vant kokkelærlingen Espen Lauman på Britannia Hotel «European Young Chef Award 2021» i Portugal.» Kilde: horecanytt.no.

Ambisiøse plan for en gigantisk ny familiepark +
«Her røper Gro sin ambisiøse plan for en gigantisk ny familiepark ved E6.  Dette er så ferske planer at noen av detaljene i bildet er skjult av hensyn til rettighetshavere.» Kilde: mn24.no.

Bruker 165 000 på turistinformasjon – på to ulike steder +
Orkland: «Nå ønsker kommunen en felles turistinformasjon.» Kilde: avisa-st.no.

Må sikre at fly-operatør kan levere +
Røros: «Ordfører Christian Elgaaen har tatt kontakt med fylkeskommunen og presentert en rekke krav han mener må stilles i neste anbudsutlysning for flyruta mellom Røros og Oslo.» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Trenger ekstraordinære midler – ber om møte med statsministeren (M&R)
«Møre og Romsdal fylkeskommune ber om en ekstraordinær tiltakspakke fra Staten for å klare omstillingene som Stortinget har vedtatt om en utslippsfri ferdsel på verdensarvfjordene fra 2026.» Kilde: ksu.no.

Kvinnen på flyet: – Fikk beskjed om å vaske selv (Møre og Romsdal) +
«Kvinnen som skulle fly til Ålesund mandag fikk en spydig kommentar fra flyverten da hun påpekte at det ikke var gjort rent på stolraden.» Kilde: an.no.

Vil gjera Aurland reinare: – Eit enormt potensial (Vestland) +
«Flåm hamn søkjer Enova om 600.000 kroner for å greia ut etablering av ein energihub i hamneområdet. – Dette er eit av alternativa for ei svært spennande framtidstenking. Men eit landstraumanlegg må koma på plass først, seier hamnesjef Tor Mikkel Tokvam.» Kilde: sognavis.no.

Vere med å leie Nordfjord til eit meir verdiorientert reisemål? (Vestland)
«Visit Nordfjord søker ein prosjektleiar og forretningsutviklar, som skal utvikle og leie berekraftsatsinga i Visit Nordfjord.» Kilde: finn.no.

Utelivsaktører i Bergen vil ha koronapass nå (Vestland) +
«Utelivsaktører i Bergen frykter konsekvensene av den økende smitten, og vil helst at koronapass blir tatt i bruk så raskt som mulig. – Bransjen vår tåler ikke mer.» Kilde: ba.no.

Bybanekrøll i Bergen (Vestland)
«Bybanen skal gå i tunell bak Bryggen bestemte Bergen bystyre onsdag. Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) svarte med å gå av.» Kilde: arkitektnytt.no.

Øst-Norge:

Bransjerådmøte avholdt på Lillehammer (Innlandet)
«Etter en lang tid med restriksjoner kunne Bransjerådet for reiseliv komme sammen på Lillehammer i november 2021. De fleste inviterte møtte fysisk, men det var også mulig å delta via ZOOM.» Kilde: reiselivsforskning.org.

Lillehammers nye hotelleventyr (Innlandet)
«Det rager 36 meter over bakken og har mer enn 160 års spennende historie i veggene. Nå skal Mølla Hotell igjen bli Lillehammers hotellstolthet.» Kilde: reiseliv1.no.

Jul i Snøbyen garanterer hvit jul (Akershus)
«Søndag 28. november, og hver adventshelg deretter, inviterer skianlegget SNØ i Lørenskog til det som skal bli Norges mest unike førjulstradisjon. SNØ-Huset, som skal forestille en gigantisk isbre.. og utenfor blir det julemarked som er åpent for alle.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Up Norway søker Travel Curator – Incentive Travel (Oslo)
«Up Norway søker en erfaren og dreven selger for å utvikle vår B2B-satsing!» Frist: 31.12.2021.» Kilde: finn.no.

Nattogtilbod mellom Oslo og København er fullt mogleg, men.. (Oslo)
«Tenk å kunne sovne på Oslo S, bli transportert på ein klimavennleg måte om natta og vakne opp neste morgon på Hovudbanegarden i Kongens by! Men vi er ikkje der no. Først treng vi meir kunnskap om mellom anna marknadsgrunnlag og samfunnsøkonomi.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Sørlandet:

Unge vil ikke bo i turistperler: – Det skjer for lite her
«De femdobler innbyggertallet om sommeren. Likevel opplever kystperler som Risør, Tvedestrand og Kragerø at færre vil bo der.» Kilde: nrk.no

Skepsis ble til begeistring – enstemmig ja til kystledhytte +
Risør: «Kommunestyret sa torsdag ja til at kommunedirektøren og turistforeningen nå skal forsøke å finne sammen for en langvarig avtale om å omgjøre de gamle husene på Randvik om til en såkalt kystledhytte.» Kilde: austagderblad.no.

Del gjerne!