Snarveier: Nord-Norge / Midt-Norge / Fjord-Norge / Øst-Norge / Sørlandet / Annet


Luftekanalen: Nytt webinar om reiselivet fredag
«Webinaret Luftekanalen fortsetter sine ukentlige sendinger, og fredag 27. mars er det tid for nok en ny prat om hva som skjer i reiselivet under koronapandemien.» Kilde: travelnews.no.

Sanner klar med nye strakstiltak mot koronakrisen
«Kompensasjon til bedrifter med yrkesforbud, hjelp til studenter og milliardstøtte til kommunene. Det er forventningene til fredagens krisepakke fra regjeringen.» Kilde: aftenposten.no.

Nær fem milliarder i ny gründerpakke
«Regjeringen legger fredag fram en ny tiltakspakke for næringslivet verdt nærmere fem milliarder kroner. Halvparten skal gå til vekstbedrifter og gründere.» Kilde: e24.no.

Kronikk: Slik kan kommunene hjelpe reiselivet
«Skrevet av Espen Remme, regiondirektør NHO Møre og Romsdal og Kristin Krohn Devold, direktør NHO Reiseliv.» Kilde: smp.no.

Reisebransjen i akutt pengenød
«Corona-avlyste reiser gjør at norsk reisebransje skylder sine kunder betydelige beløp. Fristen for utbetaling innen 14 dager er ikke mulig uten statlig hjelp.» Kilde: travelnews.no.

I beste fall 6 uker ganske tomme for hotellene
«Et av mange store spørsmålet for reiselivet, når denne krisen er over, er trolig hvor mange hoteller, restauranter og andre i bransjen som er gått under. Og hvor mange mennesker har fått økonomiske problemer, som har gjort at de ikke har råd til å reise på ferie som de pleier.» Kilde: hrrnett.no.

Taper 250 millioner i måneden
«Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice taper 250 millioner i måneden på coronakrisen. I tillegg eier han eiendom, en reiseoperatør og et flyselskap.» Kilde: e24.no.

Skidestinasjonene er i knestående (KB)
«Skidestinasjoner med hotell- og utleieanlegg er inne i sin største krise noen gang. Nå setter de sin lit til krisepakker.» Kilde: estatenyheter.no.

Restaurantbransjen ber om pengestøtte for å overleve (KB)
«Restaurantbransjen frykter nedleggelser i stor skala hvis ikke regjeringens nye tiltakspakke, som lanseres fredag, tilfører dem friske midler.» Kilde: aftenbladet.no.

Ber om tiltak for å redde dyrene
«Da opplevelsessenteret Polaria i Tromsø måtte stenge på grunn av koronatiltak, forsvant alt av inntekter. Nå ber direktør Anne Grete Johnsen om tiltak som kan berge levende attraksjoner i norske akvarier og dyreparker.» Kilde: tv2.no.

Kan friluftslivet gå konkurs? (KB)
«Turistforeningen og hyttevertene i Norge fortviler. Men kan organisasjoner som DNT og Skiforeningen gå konkurs?» Kilde: utemagasinet.no.

Strandryddeuka 2020 blir utsatt til høsten
«Det er selvsagt trist, men det er ikke forsvarlig å mobilisere til en nasjonal ryddedugnad når Norge og verden står midt oppi en så prekær situasjon, sier ryddegeneral Fanny Pindsle.» Kilde: dfly.no.

Norge trenger Norwegian
«Onsdag kveld kl. 23.30 var det ingen sivile passasjerfly over Norge. For et land som er helt avhengig av flytransport, er ikke dette en situasjon som kan fortsette lenge.» Kilde: hrrnett.no.

Nå nekter SAS i praksis å refundere billetter (KB)
«SAS har blokkert reisebyråenes mulighet til å refundere billetter – også fullprisbilletter. Selskapet sier det fortsatt kan gjøres manuelt. – En vits, sier aktørene.» Kilde: dn.no.


NORD-NORGE:

Miljøpenger til Visit Svalbard-prosjekt (Svalbard)
«Visit Svalbard får støtte fra Svalbards miljøvernfond. Alle andre må vente til høsten. .. Årsaken er enkel: Uten trafikk til Svalbard får ikke fondet inntekter.» Kilde: svalbardposten.no.

Fortsatt streng Svalbard-karantene (Svalbard)
«Lokalpolitikerne på Svalbard åpner for å myke opp de strenge karantene-bestemmelsene for tilreisende. Men ikke enda.» Kilde: svalbardposten.no.

SAS gjenåpner direkterute til Lakselv (Troms og Finnmark)
«Etter 17 års fravær starter SAS igjen opp med direkterute mellom Oslo og Lakselv.» Kilde: travelnews.no.

Lanserer felles nettbutikk for Andøy-bedrifter (Nordland)
«Samskap tar grep for å hjelpe Andøy-bedrifter gjennom koronakrisen. I samarbeid med Andøy Næringsforening og Andøy Reiseliv lanserer nå omstillingsorganisasjonen nettbutikk for Andøy-bedrifter.» Kilde: blv.no.


MIDT-NORGE:

Revidert markedsplan med scenariotiltak for 2020
«Trøndersk opplevelsesnæring har opplevd kontinuerlig vekst de siste årene. .. Den nye situasjonen i landet krever endringer i vår markedsplan og gir oss rom for nye tiltak.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Forbud mot overnatting i bobil og fritidsbåter
«Kommunelegen på Frøya legger ned forbud mot overnatting i bobiler, campingvogner og fritidsbåter på Frøya for alle som ikke bor i kommunen.» Kilde: froya.no.

Gir 5 mill. til Oppdal
«Kjell Inge Røkke går inn med fem millioner kroner fra egen lommebok til et krisefond for Oppdal.» Kilde: opp.no.


FJORD-NORGE:

Visit Norvest med revidert Markedsplan 2020 (M&R)
«Den nye situasjonen krever endringer i vår markedsplan. Det er mange usikkerhetsmomenter, men vi vil i denne reviderte markedsplanen skissere endringer som gjøres og problemstillinger vi står ovenfor.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Godkjent fase 1 – Bærekraftig Reisemål Rauma! (M&R)
«Hurra! 25.mars 2020 fikk vi beskjed om at sertifisøren for Bærekraftig Reisemål, Jan Erik Dietrichson, har godkjent A og B-kriteriene for Rauma, og det vil si at vi er offisielt i gang!» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Kunne ikke ha skjedd på et verre tidspunkt (KB) (M&R)
«Oscar Almgren i Uteguiden står på nærmest bar bakke under koronakrisen, og har permittert alle guider. Samtidig er han frustrert over manglende hjelp fra staten. ..De har senket arbeidsgiveravgiften, men det hjelper jo ingenting når alle de ansatte er permittert,..» Kilde: friflyt.no.

Stor uro i næringslivet på Voss (Vestland)
«Heile 40 prosent av bedriftene har permittert alle tilsette, viser ei undersøking Næringshagen på Voss og Voss herad har gjennomført denne veka.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Reiselivet treng kompensasjon for tapte inntekter (KB) (Vestland)
«Me treng tiltak for reiselivet som kan kompensera for tapte inntekter, seier dagleg leiar Mona Hellesnes i Destinasjon Voss.» Kilde: avisa-hordaland.no.


ØST-NORGE:

Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt søkt dagpenger
«Norske hyttekommuner topper Nav-statistikken. I Hol, Hemsedal og Trysil har én av fem søkt om dagpenger under permittering.» Kilde: e24.no.

Dramatiske konsekvenser for Trysil – ber om krisepakke (Innlandet)
«I en nylig gjennomført undersøkelse i Trysil kommer det frem at hele 1.411 personer er permittert pr. nå og ytterligere 192 blir permittert. Nå ber de Stortinget og fylket om en større krisepakke og flere bedriftsrettede tiltak.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Folk omgår hytteforbud – må stenge hotell (Innlandet)
«Øyer: «Etter at hyttepåsken ble avlyst har flere prøvd å bestille seg hotellrom i Hafjell. Nå pålegger kommuneoverlegen hotellet å stenge dørene.» Kilde: nrk.no.

Katastrofetal for reiselivet og lokalsamfunnet (Viken)
«Næringsliv og reiseliv i Hol reknar med å tape fleire hundre millionar kroner som ei følgje av dei drastiske tiltaka som er gjort for å stoppe koronaviruset.» Kilde: hallingdolen.no.

AP-Raymond krever corona-permittering i et helt år (Oslo)
«Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sier regjeringen må stille opp like mye for hotellarbeidere i dag, som de gjorde for oljearbeidere i 2015 og 2016.» Kilde: e24.no.

Y-blokka i retten (Oslo)
«Rettssaken om Y-blokkas skjebne startet i dag. – Jeg er stadig mer overbevist over at denne saken er rettslig bærekraftig, sier NALs advokat Berit Reiss-Andersen.» Kilde: arkitektnytt.no.

Dette er én av Oslos kuleste kafeer (Oslo)
«Her er de ansatte tidligere flykninger. Maten er kortreist og tradisjonell. Det er akkurat slike konsepter som gir hovedstaden særpreg.» Kilde: estatenyheter.no.

Fjord Line vurderer norsk flagg på MS Oslofjord (V&T)
«Gjestesammensetningen rederiet henvender seg til består av 90 prosent nordmenn, og hensikten er ytterligere å tilpasse seg de lokale signalene fra markedet.» Kilde: dfly.no.

Gigantiske tap: Dette er korona-effekten i fjell-Telemark (KB) (V&T)
«Reiselivet har stengt dørene til fjells – det fører til 100 millioner i tapt omsetning på noen få uker. .. Vi kommer til å se ei annen turistnæring i lang tid framover.» Kilde: varden.no.


SØRLANDET:

Utsetter Industrihistorisk Senter i Mandal (KB)
«Flertallet i formannskapet vil ikke behandle saken om bevilgning av penger til Industrihistorisk Senter på Ballastbrygga i Mandal.» Kilde: l-a.no.

Frykter dagsturistene mest
«Sirdal kommune har foreløpig ingen tilfeller av koronavirus. Slik vil ordfører Jonny Liland (Ap) gjerne holde det, og han ber derfor dagsturistene om å holde seg borte.» Kilde: tv2.no.


ANNET:

Innlegg: Tidenes mulighet til å definere fremtidens reiseliv?
«Reiselivet har vært i kontinuerlig vekst siden 1950 og plutselig stopper alt. Det umulige var visst mulig, likevel. Fremtiden defineres nå. Denne artikkelen fokuserer på åpningene og mulighetene som en krise gir.» Kilde: travelopment.com.

Destinations remessaging
«As the coronavirus shuts down our lives, international and local mobility, and our shared social life, tourism boards and DMOs are remessaging and repurposing in response.» Kilde: Signe Jungersted

5 Campaigns Hitting the Right Notes in a Crisis
«It’s a tough time for tourism marketers but going dark isn’t necessarily required. Here are some examples of campaigns that are striking the proper tone.» Kilde: skift.com.