Man with arms spread in celebration on top of mountain, Senja Island, Troms

Siste reiselivsnytt fra Nord-Norge

Her finner du en oversikt over reiselivsnyheter fra Svalbard, Finnmark, Troms og Nordland, oppdatert hver virkedag. Overskrifter lenker til orginalartikkel der symbolet “+” viser om kilden krever abonnement.

September

Disse hjelper turistene til Svalbard +
“I en jungel av reiserestriksjoner og Svalbard-spesifikke tiltak har skrankemedarbeiderne hos Visit Svalbard hjulpet turistene med å finne veien lengst nord.” Kilde: svalbardposten.no.

Flere besøkende i august enn i juli (Finnmark)
“Vel 19 000 besøkende på Nordkapp-platået i august 2021. Hans Paul Hansen, direktør for Scandic på Magerøya, mener besøkstallet for august på Nordkapp var bedre enn forventet, men mye dårligere enn et normal-år.” Kilde: radionordkapp.no.

Covid-19 tok turistene, men nå er det lystegn for reiselivet (Troms) +
“Det er nesten ikke vært tradisjonelle turister i Harstad i 2021. Men antall overnatting er likevel økende.” Kilde: ht.no.

Skal lage cruiseplan for Lofoten (Nordland) +
“Cruisetrafikken bør bli mindre rederistyrt og volumstyrt, og mer lønnsom for Lofoten, mener Trond Amland i 2469 Reiselivsutvikling AS. .. Lofoten Cruise Nettverk og Destination Lofoten skal stake ut kursen for cruiseskiputviklingen i Lofoten.” Kilde: lofotposten.no.

Mye større underskudd enn vi hadde tatt høyde for (Nordland) +
Flakstad: “Arctic Guide Service AS forventet fire-fem ganger flere passasjerer enn de 1000 selskapet kjørte til og fra Torsfjorden i sommer.” Kilde: lofotposten.no.


Reiselivsmøte: Etterlyser konsekvens av høringer (Svalbard) +
“Spennet i problematikk næringslivet i Longyearbyen står ovenfor er stort. Det fikk NHO- og LO-toppene høre onsdag forrige uke.” Kilde: svalbardposten.no.

Dette er de «hemmelige» lokale hotellinvestorene (Finnmark) +
“Tanaværingene Trond Ivar Pedersen og Alfred Larsen kjøpte 50 prosent hver av Elva Eiendom AS for å satse på et nytt hotellbygg i Tana bru. Ser for seg et hotell på rundt 50 rom.” Kilde: ifinnmark.no.

Landskapshotell vekker begeistring.. men (Finnmark) +
“..Ståle og Vibeke er bekymret for å miste utsikten. “Slik markedsfører Arctic Landscape Hotels Finnmark Alps AS at det nye landskapshotellet på Ystnes på sine hjemmesider.” Kilde: altaposten.no.

Tromsøs reiseliv tapte 1 milliard kroner på korona (Troms)
“Direktør Bengt H. Larsen forteller at Sommarøy Arctic Hotell utenfor Tromsø tapte halvparten av inntektene i fjor, men at de nå snart er tilbake på nivået før korona.” Kilde: itromso.no.

Het debatt om nye skuterløyper (Troms) +
“Det ble en nokså het debatt om nye skuterløyper i Bardu kommunestyret onsdag. Mens flertallet av politikerne ville utrede flere løyper, ville mindretallet stoppe opp og få evaluert de løypene som allerede er i drift.” Kilde: nye-troms.no.

Nå fyller bedriftene opp Lofoten på kurs og konferanse (Nordland) +
“Høsten har så langt gitt svært bra uttelling for reiselivet innenfor kurs, konferanse og opplevelsesturisme. – Mange kommer fra hjemmekontor, nå trenger de sosialisering! Daglig leder Trygve Steen i XXLofoten ser lyst på tilværelsen etter en krevende periode under korona-nedstengningen.” Kilde: lofotposten.no.


Nordnorsk Reiselivsstatistikk 2020
“For 21. året på rad har NHO Reiseliv Regionforening Nord-Norge utarbeidet ”Nordnorsk Reiselivsstatistikk.” Siden 2019-utgaven er utgivelsen gjort i samarbeid med NHO Nordland og NHO Arktis.” Kilde: reiselivinord.no.

Ønsker å informere kommunestyret om bærekraftsprosjektet (Finnmark)
“Visit Nordkapp ønsker å informere Nordkapp kommunestyre om bærekraftsprosjektet, og har bedt om 45 minutt i kommunestyremøtet 2. november.” Kilde: radionordkapp.no.

Klyngesamling 27. – 28. oktober – Alta (Finnmark)
“Arctic-365 inviterer til ny Klyngesamling hvor vi får høre mer om og skal diskutere følgende: .. Sett av datoene nå! Påmeldingslink kommer.” Kilde: arctic-365.no.

Investerer i ny rorbu: – Vi legger en plan for neste år (Nordland) +
“Reiselivsselskapet Lofoten Havfiske og Rorbuopplevelser AS på Skreda utvider anlegget med ny rorbu. – Vi må fokusere framover og på det som skal skje i framtiden.” Kilde: lofotposten.no.

Svart hotell – risikerer å bli slått konkurs (Nordland) +
“Konkursbegjæringen fra USCGIM Bridge LLC var til behandling i Søndre Østfold tingrett tirsdag 21. september. Det kan få betydning for planene for Svart hotell i Meløy.” Kilde: an.no.


Et stykke kystkultur du ikke kan reise forbi (Nordland)
“Stokmarknes, Vesterålen, Nord-Norge – ja, Norge – har fått et nytt Hurtigrutemuseum. Det åpnet for tre uker siden. Du kan ikke reise forbi.” Kilde: bobilverden.no.

Innlegg: Slik bidrar reiselivet i Bodø (Nordland)
“Tre av ti reiselivsbedrifter i Nordland melder at de er blant de største sysselsetterne i egen kommune.” Kilde: an.no.

Til Træna før Mo? (Nordland)
“Hva med å prøve ut de splitter nye boenhetene i trinn 1 for Træna 365 og unne seg en helt unik workation før konferansen? Og få med deg en nettverksamling mandag 1. november om “Testsone Træna” og andre erfaringer med å koble forskere og reiselivsaktører?” Kilde: norskopplevelseskonferanse.no.


Det norske markedet; ny innsikt og nye grep!
“Nord-Norge valgte å stå sammen for å møte utfordringene fra Covid-19. Hva har vi lært av det, og hva slags innsikt har vi brukt? Hva viser resultatene?” Kilde: norskopplevelseskonferanse.no.

Innlegg: Fornuftig avslag for hotell-planer (Troms)
Tromsø: “Vi bør tenke i store linjer for byen vår og ha langsiktige visjoner for reiselivets fremtid. Det er liten grunn å tro at Tromsø blir en mer attraktiv destinasjon av at vi bygger igjen enda mer av siktlinjene til havet.” Kilde: nordnorskdebatt.no.

Samlet inn underskrifter mot å bygge Nye Helma Hotell (Nordland) +
Rana: “20. september går høringsfristen ut for detaljregulering av Nye Helma Hotell. Beboer ved Mo Bo og servicesenter, Anne Cathrine Tvete, har nå levert sin høringsuttalelse i form av en underskriftskampanje som taler mot byggingen på det planlagte området.” Kilde: ranablad.no.

Byr på en ny runde med smak av Salten (Nordland) +
“Kommende fredag er det i gang igjen. Salten Mat-festivalen byr på det beste av de gode matopplevelsene.” Kilde: saltenposten.no.

Nå har attraksjonen satt ny rekord (Nordland)
“9000 har besøkt denne hytta så langt i år: – Jeg skal tilbake. Har du hørt om den spesielle hytta ved foten til majestetiske Okstindan i Hemnes kommune på Helgeland? Rabothytta, etter oppdageren Charles Rabot, har høstet priser og lovord siden den ble åpnet i august 2014.” Kilde: nrk.no.


2469 Reiselivsutvikling søker Rådgiver
“2469 Reiselivsutvikling AS er et konsulentselskap og et partnerskap med spesialiserte kompetanse innen reiselivsutvikling. Som Rådgiver i 2469 vil du jobbe med flere sentrale utviklingsprosjekter i det nordnorske og det nasjonale reiselivet.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Kjøpte hus for å sikre verdensarv (Finnmark) +
Alta: “Torsdag ble det kjent at Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum har kjøpt Moreneveien 25 i Alta for å sikre verdensarv.” Kilde:

Anbefaler å gi penger til havbadstue i Harstad sentrum (Troms) +
Harstad: “Trekkplaster for byen. Badstuanlegget vil ha en lengde på cirka 16 meter ganger 16 meter og ligge like ved Hurtigbåtkaia i Harstad havn. De har allerede fått muntlige positive tilbakemeldinger fra Harstad havn. Slik kan anlegget bli seende ut.” Kilde: ht.no.

Er det mulig å leve av å selge luft? (Nordland)
“Kan en kvinne på 30 i distriksnorge skape en millionbedrift med to tomme hender og et hull i bakken? Svaret er ja! Ina Trælnes er gründeren bak Visit Plura, verdens første arktiske grottedykkesenter.” Kilde: norskopplevelseskonferanse.no.


Scandic anker Nordkapp-dommen (Finnmark)
“Scandic anker dommen fra Vestre Finnmark tingrett, der Nordkapp kommune ble frifunnet. Nordkapp fikk medhold i at Scandic ikke skal få lov til å ta parkeringsavgift fra turistene.” Kilde: nrk.no.

Visit Lyngenfjord leter etter digital markedsføringsentusiast (Troms)
“Visit Lyngenfjord AS er et destinasjonsselskap for fem kommuner i Nord-Troms. .. Som digital markedsfører har du ansvar for at Lyngenfjordregionen blir bedre kjent i våre markeder og hos våre målgrupper.” Frist: snarest. Kilde: visit-lyngenfjord.com.

Investerer nær fire millioner i alpinanlegget i Kroken (Troms) +
“Kommunen vil pusse opp heiser og lysanlegg i Tromsø Alpinpark. En viktig grunn er å gjøre det attraktivt for salg. Kultur-, idretts- og friluftsutvalget vil bruke 3,8 millioner kroner på å oppgradere heisene og utbedre lysanlegget i bakkene.” Kilde: itromso.no.

Fru Haugans Hotel søker Digital Markedsfører (Nordland)
“Midt i Norge, midt på Helgeland ligger vakre Mosjøen og ærverdige Fru Haugans Hotel, et kvinnestyrt hotell i 5 generasjoner.” Frist: 01.10.2021. Kilde: finn.no.

Gondoleventyr på Vestlandet: – Det samme kan skje i Vefsn (Nordland) +
“Gondolbanene i Åndalsnes og i Stryn går så det suser. Det er ingen til å tro at det samme ikke kan skje i Vefsn. Det understreket Jann- Arne Løvdahl da han informerte om gondolplanene i Vefsn på en godt besøkt næringslivslunsj onsdag.” Kilde: helg.no.


Søker Arktisk reisedesigner (Svalbard)
“Vil du selge Svalbards råeste reiselivsprodukter? Basecamp Explorer Spitsbergen AS søker arktisk reisedesigner .. som vil hjelpe oss til å nå ut til verden med våre unike lokasjoner og produkter på Svalbard. Frist: 26.09.2021.” Kilde: finn.no.

Folkefest da MS Fridtjof Nansen ble døpt med is på Svalbard
“Hurtigruten Expeditions’ norskbygde hybridskip MS Fridtjof Nansen kom bokstavelig talt hjem da hun ble døpt med isklump på en folkefest på Svalbard: Hun er det første cruiseskipet noensinne som får Longyearbyen som hjemmehavn.” Kilde: abcnyheter.no.

Nytt «grønt» luksusskip på vei fra Nordpolen til Tromsø (Troms) +
“Når det franske luksusekspedisjonsskipet «Le Commandant Charcot» legger til kai i Tromsø i morgen tidlig, er det det mest miljøvennlige cruiseskipet noensinne som ankommer byen. Det bruker flytende naturgass som drivstoff.” Kilde: nordlys.no.

Reparerer Fykantrappa som kulturminne (Nordland) +
Meløy: “Statkraft er nå kommet i gang med renoveringen av Fykantrappa, men bare deler av kulturminnet. – Vi skal i renovere trappa ned til den siste knekken før overhenget, sier Kristensen.” Kilde: an.no.


Klare for «verdens minste festival» (Svalbard) +
“Selv etter å ha konkludert med at fjorårets første versjon av Isfjord Radio “Musikkfestival ble en suksess, gikk det litt tid før man turte å satse i år også.” Kilde: svalbardposten.no.


Besøkstall for august: – Ser tegn til normalisering (Svalbard)
“I august utgjorde utenlandske gjester på Svalbard nesten 30 prosent av de besøkende.” Kilde: svalbardposten.no.

Sier nei til 17 etasjer høyt hotell på kaipromenaden (Troms) +
Tromsø: “Petter Stordalens planer på et nytt kurs- og konferansehotell på kaikanten nord for havneterminalen blir trolig stanset.” Kilde: itromso.no.

Lokale og turister i samme båt (Nordlnand)
“Både lokalbefolkningen, næringslivet i Nordland og turistene som besøker regionen trenger transport. Går det an å samordne behovene til glede for både passasjerer og miljø?” Kilde: nordlandsforskning.no.

Nytt rutetilbud til og fra Bodø (Nordland) +
“SJ Norge setter opp flere avganger på sine togstrekninger i Norge, inkludert på Nordlandsbanen.” Kilde: an.no.


Skal komme 20 cruiseskip til neste år (Finnmark)
Alta: “Koronapandemien har virkelig strupet turistnæringen her i Alta, men nå begynner leder for North Adventure, Henriette Bismo Eilertsen og bli litt optimist igjen.” Kilde: altaposten.no.

Roni Horns kunstinstallasjon åpner i Havøysund (Finnmark)
“Torsdag 30. september åpner Statens vegvesen sin nye turistveginstallasjon i fiskeværet Havøysund. Roni Horns kunst består av to glassobjekter i en arkitekttegnet trehytte. Kunstneren deltar selv på åpningen.” Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Omgjøring til nasjonalpark kan få stor betydning for reiselivet (Troms) +
“Tirsdag foreslo regjeringen at Lyngsalpan landskapsvernområde kan bli nasjonalpark. – Nå må vi virkelig følge med.” Kilde: framtidinord.no.

Innlegg: Vågan Næringsforening om VM i skreifiske (Nordland)
“I forbindelse med verserende sak i media omhandlende organisering og gjennomføring av arrangementet VM i Skreifiske har Vågan Næringsforening blitt forespurt av media og enkelte næringsaktører i kommunen om hva vårt syn i saken er.” Kilde: lofotposten.no.

Widerøe-fly fikk beskjed om at flyplassen ble stengt (Nordland)
“På vei til Svolvær fikk besetningen om bord i Widerøe-flyet beskjed om at flyplassen ble stengt. Dermed måtte flyet finne en annen flyplass å lande på.” Kilde: nrk.no.

Rådmannen om hotellet på fjellet: – Positive signaler (Nordland) +
Bodø: “Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune opplyser at han onsdag 8. september hadde et møte med den potensielle utbyggeren (Arthur Buchardt) av et nytt hotell på Rønvikfjellet og dagens eiere av Turisthytta. – Positive signaler, jeg tørr si det, oppsummerte rådmannen møtet.” Kilde: an.no.


Polarpionerer skal døpe Hurtigrutens nye hybridskip (Svalbard)
“Norske Hilde Fålun Strøm og norsk-kanadiske Sunniva Sørby blir gudmødre for Hurtigruten Expeditions’ nyeste ekspedisjonsskip, MS Fridtjof Nansen. De to eventyrerne og klimaforkjemperne skal døpe et av verdens mest avanserte og miljøvennlige cruiseskip..” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ferie i Finnmark: Grått, sjøsyk og ramsalt humor (Finnmark)
“Her ferierer vi uten kø,  spiser kongekrabbe og fisk. Med total fred uten tillegg i prisen.” Kilde: kinggoya.no.

Reiselivet forbereder seg på økt turisme (Troms) +
“Fergen en nøkkel for reiselivsutvikling i Harstad og Senja. Reiselivsaktører i Harstad og Senja har store forventninger til nye fergeavganger.” Kilde: ht.no.

Vil forvente elbillader på hotellet (Troms) +
“Snart er det like vanlig å forvente elbillader som en myk seng og god frokost. Hotelldirektør Odd Kåre Sivertz-Pettersen er svært fornøyd med å endelig ha fått på plass seks elbilladere utenfor hotellet.” Kilde: ht.no.


Ny smittervernveiledning for ekspedisjonscruise (Svalbard)
“Standard Norge har sammen med Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) utviklet en felles smittevernveiledning for ekspedisjonscruisefartøy i Norge inkludert Svalbard.” Kilde: travelnews.no.

Ber bedriftene om å si nei til asiatiske turister (Troms) +
“Det var klondyke og milliardomsetning. Siden har det vært stille. Næringa har tapt milliarder i nord. Nå ber Kriss bedriftene om å si nei til asiatiske turister.” Kilde: nordlys.no.

Her er Tromsøs nyeste attraksjon (Troms) +
“Trunova er daglig leder i Tromsø sentrums splitter nye attraksjon: Trollmuseet. Det ligger i tredje etasje på kaia i Tromsø sentrum, et trolls kampesteinskast fra både hurtigruteanløp og hoteller.” Kilde: nordlys.no.

Selger tomter i naturparadis billig til kristne par (Troms) +
“De tre tomtene til salgs ligger på den kjente Kvaløya utenfor Tromsø.” Kilde: dagen.no.

Stisykling i Lyngen (Troms) +
“Lyngen i Troms har verken heis eller tusenvis av gjester. Men det er kanskje det som gjør det så bra. Bli med på tur i landets hyggeligste stisykkelsenter.” Kilde: terrengsykkel.no.

Innlegg: Slik bidrar reiselivet i Harstad bidra (Troms)
“..til å løse de store samfunnsutfordringene. Vi står ovenfor en rekke store samfunnsutfordringer som vil prege den politiske agendaen i neste stortingsperiode. Reiselivet i Harstad kan være en del av løsningen på disse utfordringene.” Kilde: ht.no.

August-tall fra Benchmarking AllianceBodø holdt skansen (Nordland)
“Til tross for en enorm kapasitetsøkning gikk rombelegget i Bodø litt opp fra august ifjor til august iår. Det viser tallene fra Benchmarking Alliance.” Kilde: reiseliv1.no.

Hareide gir 200 millioner til milliardprosjekt i Bodø (Nordland)
“Det er lovet penger i øst og vest. Tirsdag kom de første av mange millioner for å gjennomføre milliard-flyttingen av Bodø lufthavn.” Kilde: nrk.no.

Hotellet hadde et blytungt år – så tok de grep (Nordland) +
Salstraumen hotell: “Kort forklart laget hotellet sin egen lille strand – som var en måte å sette strek over 2020 og begynne å tenke positivt og kreativt fremover. – Det ble veldig bra! Folk kom for å bare ta en selfie med stranda.” Kilde: an.no.

Nå bygger de ut for 25 millioner kroner (Nordland) +
“Lovund hotell bygger ut og investerer 25 millioner kroner i nye arealer. – Det føles godt å ta framtiden inn i hotellet, sier Sivert Olaisen. Se de første bildene av hvordan det blir.” Kilde: ranablad.no.


Vil stramme inn ferdselen på Svalbard
“Bedre vern for isbjørn og miljø ved å kraftig begrense ilandstigninger fra turistskip er blant de nye reglene Miljødirektoratet foreslår for Svalbard-turismen.” Kilde:way-2-go.no.

Ble kontaktet av politiet etter hotellrom-krangel (Finnmark) +
“Terje Albregtsen reagerer på måten han ble behandlet på under oppholdet hos Tana Hotel og Camping.” Kilde: ifinnmark.no.

Åpner Scandic Bryggen igjen (Finnmark)
“Mandag 13. september stenger Scandic hotellet i Honningsvåg sentrum for sesongen og åpner bryggen hotell.” Kilde: radionordkapp.no.

Reiselivet fortsatt i krisemodus – Hadia mener staten må ta mer ansvar (Troms) +
“Aps nestleder Hadia Tajik fikk høre hvordan koronapandemien fortsatt preger Tromsø Lodge og Camping. Nå vil Arbeiderpartiet innføre en nasjonal plan for reiselivet, og det raskt.” Kilde: itromso.no.

Innlegg: Endelig helårsferge mellom Tromsø og Senja (Troms)
“Å kunne reise med ferga over Malangen hele året, er en lenge etterlengtet sak, og vil være til stor glede for folk og næringsliv både i Tromsø og på Senja, skriver kronikkforfatterne.” Kilde: nordnorskdebatt.no.

Gir ikke opp reiseliv på fraflyttet øy (Nordland) +
“Eierne av Sandøy utenfor Lillemolla vil satse på reiseliv inspirert av suksessen med “Manshausen Island Resort” i Steigen. – Dette blir et unikt konsept.” Kilde: lofotposten.no.

Solgte hus og hjem for å satse i nord (Nordland) +
“Lillian Molstad-Andresen fortsetter sin store reiselivssatsing basert på vikingtiden. Nå har hun satset betydelige beløp på nytt storkjøkken og restaurantdrift i vikingstua, et tilbud som åpner 10. september.” Kilde: an.no.


Hurtigruten Expeditions døper MS Fridtjof Nansen på Svalbard
“I år er det 125 år siden Hurtigrutens grunnlegger startet reiselivseventyret på Svalbard – og dermed også de første ekspedisjonscruisene. Det markerer Hurtigruten Expeditions med å døpe hybriddrevne MS Fridtjof Nansen i Longyearbyen.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nordkapp trenger ny reiselivssjef (Finnmark)
“Visit Nordkapp har startet med å finne erstatteren til Marianne Berg som slutter i selskapet 30. november.” Kilde: radionordkapp.no.

Fornøyd hotellsjef på Leknes (Nordland) +
“Hotellsjef Kristian Talmo ved Scandic Leknes Lofoten Hotell er fornøyd med at selskapet endte med svarte tall på bunnlinja i 2020.” Kilde: lofotposten.no.

Har store planer i Saltstraumen (Nordland)
“Magic Saltstraumen har store planer. Nå vil de friste gjestene med virtual realityspill, vikingmuseum, arktisk kunstpark og en spektakulær undervannsfilm gjennom fire årstider. Det store Saltstraumløftet er budsjettert til flere millioner.” Kilde: an.no.


Birgitte skifter beite: – Jeg måtte si ja til jobben! (Nordland) +
“Et langt yrkesliv har gitt Birgitte Hegrem svaret på hva hun nå skal holde på med. Det har resultert i jobb på Nordland fagskole, opplevelsesbasert reiseliv. I høst begynte hun i sin nye jobb ved skolen, som har flyttet inn i nye lokaler like ved Aust-Lofoten videregående skole.” Kilde: lofotposten.no.

Har tapt 80 mill. – nå kommer skipene tilbake (Nordland) 
“Cruisetrafikken har vært fraværende i Bodø siden mars 2020, men nå kommer det besøk til Bodø igjen. .. Nå håper man at det fra nyttår vil være mulig å normalisere cruisetrafikken igjen og at de 36 anløpene som er booket inn i 2022 kan være mulig å gjennomføre.” Kilde: an.no.

August

Overnattingsnedgang i juli sammenlignet med 2020
“NHOs regiondirektør Målfrid Baik sier at julitallene viser en fortsatt kritisk situasjon for reiselivet i nord. Selv om samfunnet nå åpnes mer opp og vi sporer en forsiktig optimisme, er det likevel store geografiske forskjeller i Norge.” Kilde: reiselivinord.no.

Nye regler skal gi et tryggere reiseliv på Svalbard
“Regjeringen vil sette klarere rammer for ferdsel og aktivitet i naturen på Svalbard. Målet er å skape enda tryggere og bedre opplevelser for turistene, og samtidig dempe belastningen på sårbar natur.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Turister har stått for en stor del av søndagsomsetningen (Finnmark)
“Det har variert hvor mange turister som har vært innom, men jeg antar at turistene har stått for 45 til 65 prosent av omsetningen på søndagene, sier daglig leder Ketil Floer til Radio Nordkapp.” Kilde: radionordkapp.no.

Innlegg: Reiselivet under lupen (Nordland)
“Det er positivt at utfordringen er en del av utvalgets mandat. Omfanget er reiselivet diskuteres allerede flere steder i Lofoten som kjenner på et konfliktnivå. Analysene kan bli en interessant øvelse siden det blir en lokal oppgave.” Kilde: lofotposten.no.

Flere er kritiske til hotellplanene i Nyksund (Nordland) +
“Nyksund Gårdeierforening (NGf) og noen private personer har kommet med innsigelser til Nyksund Fryseri AS sine hotellplaner..” Kilde: vol.no.

Base Camp Vega utvider sitt konsept (Nordland) +
“Denne sommeren har Base Camp Vega hatt mange sovende gjester i de nye e-husene i skråningen over gården på Sundsvoll.” Kilde: banett.no.


Åpning av Nasjonalt villakssenter Tana – Joddu (Finnnark)
“På fredag var det duket for åpning i Tana bru. .. Nasjonalt villakssenter skal formidle kunnskap om vill laksefisk.” Kilde: tffk.no.

Det splitter nye skipet har lagt til kai i Tromsø (Troms) +
“«World Voyager» er den fjerde cruisebåten som kommer til Tromsø i år. I februar skrev Nordlys at det var 120 innmeldte anløp. – Hvis det som ligger inne realiseres, så blir det 21 anløp i år, konstaterer Willassen et halvt år senere.” Kilde: nordlys.no.

Helgelandsregionen – En mulighetsstudie frem mot 2035
“Det er et enormt potensial i næringslivet på Helgeland. Regionen har en kombinasjon av naturgitte fortrinn og kompetanse som er bygd opp gjennom mange år i viktige hjørnesteinsbedrifter. Dette danner et svært godt utgangspunkt for videre vekst.” Kilde: menon.no.

Even mener dyrere bensin kan gjøre driften vanskeligere (Nordland)
“Vi hadde vår første tur med snøscooter-turister i vinter. Kjempebra! .. I fjor overtok han hotellet i Hattfjelldal. Håpet er å trekke flere turister til bygda, og å skape nye arbeidsplasser. En vekst i drivstoffprisen kan true prosjektet.” Kilde: nrk.no.


Bra at cruisetrafikken er i gang (Finnmark)
“Turister går tur i Storgata i Honningsvåg, noe som altfor sjeldent har skjedd etter at pandemien slo til.” Kilde: radionordkapp.no.

Kjørte elsparkesykkel fra Frankrike til Nordkapp (Finnmark)
“Hervè Magnin har de siste månedene reist langt og miljøvennlig. Men om dette er en ny trend er han usikker på. .. Norsk Reiseliv merker at flere vil reise miljøvennlig, forteller Per-Arne Tuftin, som er administrerende direktør i Norsk Reiseliv.” Kilde: nrk.no.

Trålrederi satser på reiseliv i veiløs bygd (Finnmark) +
“Hermes AS har landets største kvote på en båt, og den tråleren er registrert i Loppa kommune. .. Trålrederiet har planer om å starte en reiselivsbedrift i den veiløse bygda. – Her er det muligheter, og vi har nå igangsatt en mulighetsstudie i området.” Kilde: ifinnmark.no.

Som å jage turistene ut av bygda (Troms) +
Fjorgård: “Torsdag ble nærmere 20 parkeringsbøter utstedt, og i går var det ny runde med kontroller. – Det kan ikke fortsette slik, sier Halvar Larsen, som frykter at fjellturistene vil utebli dersom det ikke blir ei rask løsning på problemet.” Kilde: folkebladet.no.

Kulturministeren gir 1 million til The Whale (Nordland)
“Lørdag åpnet kulturminister Abid Raja det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og hadde med seg gode nyheter av stor betydning for utviklingen av reiselivet i Norge og Nord-Norge.” Kilde: travelnews.no.

Kontroversiell debatt i Narvik: – Vi kan ikke gå gjennom alt (Nordland) +
“Snøscooterklubbenes Fellesråd (SKRF) inviterer til høstens store snøscooterdebatt mandag 30. august, 16.30 på Grand hotell Narvik. De ulike partiene skal diskutere hvordan reglene for snøscooterkjøring i Norge bør være.” Kilde: fremover.no.

Skal gjøre reiselivet i Vesterålen tilgjengelig for alle (Nordland)
“Etter initiativ fra Hadsel kommune og Storheia Arena-prosjektet, har nå Forskningsrådet gitt støtte til et nytt forskningsprosjekt. Dette er planen..” Kilde: blv.no.

Har brukt 60.000 dugnadstimer på dette: – En kulturskatt (Nordland)
“Etter nærmere 30 års innsats, åpner i dag et unikt bygg. På innsiden kan du oppleve en av verdens største museumsgjenstander.” Kilde: nrk.no.

Stor tro på reiselivsprosjektet «Fem Fiskevær» (Nordland) +
“Øksnes kommune har stor tro på reiselivsprosjektet «Fem Fiskevær», der man ønsker å knytte de historiske fiskeværene Skipnes, Tinden, Myre..” Kilde: vol.no.

Torghatten høststengt 30.8 – 8.10 (Nordland)
“Grunnet skredsikringsarbeider i turistattraksjonen Torghatten blir stisystemet stengt for besøkende i seks uker fra mandag 30. august til fredag 8. oktober 2021.” Kilde: dfly.no.


NTC flytter inn i nye lokaler i Tromsø – skal ansette flere (Troms) +
The Norwegian Travel Company (NTC): “Kristian Høydal og Anne Edholm skal på sikt doble dagens antall ansatte i reiselivsselskapet.” Kilde: nordlys.no.

NTC søker Digital Systems Operator (Troms)
“Do you want to join Norwegian Travel Company as our new digital systems operator.” Frist: 05.09.2021. Kilde: finn.no.

Aimee fikk storkontrakt med Porsche (Nordland) +
Lofoten: “Da Porsche skulle velge matleverandør til arrangementet på Leknes falt valget på Aimee`s. Eier Aimee Larsen er stolt og glad for oppdraget som hun sier betyr mye for bedriften.” Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Skal vi lykkes på Helgeland, må flere dra i samme retning (Nordland)
“Storflyplassen kommer, og med den positive ringvirkninger. Derfor er det kanskje lettere for de «sør for fjellet» som også har sett dette, men tidligere ikke har turt eller orket å tone flagg, nå å gjøre det?” Kilde: ranablad.no.

Næringslivssjefen i Herøy hyller storflyplassen (Nordland) +
“For reiselivet på Helgeland vil den nye storflyplassen bety veldig mye, sier leder Arnt Frode Jensen i Herøy næringsforening.” Kilde: helg.no.

Reiselivsfaglig samling – husk påmeldingsfristen 30. august! (Nordland)
“Vefsna Regionalpark ønsker å invitere deg til reiselivsfaglig samling mandag 6. september kl. 17 – 20 på Fru Haugans Hotel, Mosjøen.” Kilde: reiselivskunnskap.no.


Bussring satser stort i nord
“Mens verden har stått stille, busser har stått parkert og sjåfører permittert, har det skjedd mye i nord. Istedenfor å sørge over tapt kjøring, har Bussring gjort seg klar for morgendagens kjøring. Nå skal Nord-Norge utvikles med et enormt busstilbud.” Kilde: bussmagasinet.no.

Cruiseskip på tur til Honningsvåg (Finnmark)
“Cruiseskipet «Artania» er på tur langs norskekysten på seilasen til Nordkapp. Fredag 27. august klokken 8 legger skipet til Kai nord i Honningsvåg. Dette er årets andre cruise i Honningsvåg.” Kilde: radionordkapp.no.

I morgen kommer «verdens siste cruiseskip» til Tromsø (Troms) +
“Hele verden fulgte cruiseskipet som ble selve symbolet på pandemiens herjinger med cruisetrafikken.” Kilde: nordlys.no.

Klar tale fra Plura-Ina: – Vi må tenke reiseliv som helårsnæring (Nordland) +
“Under konferansen Drivkraft snakket Mona Bolin fra Freyr, Ida Larsen fra MON, Solveig Svendsen fra Helgeland reiseliv og Ina Trælnes fra Visit Plura om mulighetene framover. Ina Trælnes tok til ordet at reiseliv må tenke på aktiviteter året rundt.” Kilde: ranablad.no.


Ny søkeportal for forskningsbasert informasjon om Arktis
“Etter to års prosjektarbeid er Universitetsbiblioteket ved UiT Norges arktiske universitet stolte over å lansere en søketjeneste som gjør det mulig å finne all tilgjengelig forskningsbasert informasjon om det polare på ett sted, både vitenskapelige artikler, rapporter og datasett.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Åpner hotellet igjen, men: – Halvparten har sluttet (Finnmark) +
Hammerfest: “Daglig leder Vegard Berge Uglebakken er klar for åpning av Skaidi hotell. Nå er jakten i full gang med å få på plass nok ansatte.” Kilde: ifinnmark.no.

Arctic Island hopping og Hop on – Hop off bus (Troms)
“Gjennom prosjektet «LyngenfjordRundt» har Visit Lyngenfjord, med støtte av Troms og Finnmark Fylkeskommune, utviklet nye reisekonsepter i regionen.
To av de bruker kun offentlige transportmidler som reisemåte.” Kilde: visit-lyngenfjord.com.

Jubler for helårsferge fra Kvaløya til Senja, men.. (Troms) +
Malangsforbindelsen: “6. september er første dag med vinterrute mellom Botnhamn og Brensholmen. Fergekaptein, næringsliv og reiseliv på Nord-Senja har stor tro på at dette er veldig bra for regionen. .. men frykter den blir for liten.” Kilde: nordlys.no.

Lofoten Links i topp-klasse! (Nordland)
“Golf World og National Golfer rangerer Lofoten Links som Europas 12 beste bane bygd siden 1980. Dette er en fantastisk rangering for banen som var ferdig bygd som 18 hull i 2015.” Kilde: lofotenlinks.no.

Har kjøpt hotellet, skifter navn, men lover fortsatt drift (Nordland) +
Hamarøy: “Det sier de nye eierne av det svært velrenommerte minihotellet Edvardas Hus på Tranøy i Hamarøy, Ingrid og Tore Nilsen.” Kilde: an.no.

Bygg ny lufthamn ved Mo i Rana og vurder lengre rullebane (Nordland)
“Avinor har i dag fått i oppdrag å bygge ei ny lufthamn ved Mo i Rana. Den nye lufthamna vil legge til rette for vidare næringsutvikling mellom anna innanfor reiseliv og industri. Som ein del av oppdraget skal Avinor vurdere om lufthamna kan byggast med ei rullebane på 2 400 meter..” Kilde: regjeringen.no.

Vefsna Regionalpark – reiselivsfaglig samling 6. september (Nordland)
“Vefsna Regionalpark ønsker å invitere deg til reiselivsfaglig samling mandag 6. september kl. 17 – 20 på Fru Haugans Hotel, Mosjøen.” Kilde: reiselivskunnskap.no.


Innlegg: Reiselivets comeback vil ta tid
“Driver man derimot en opplevelses- eller overnattingsbedrift som er avhengige av utenlandske gjester, vil ikke oppturen komme like raskt. Det tar tid å få i gang dette markedet igjen. .. flere tiltak trengs for å bistå i gjenreisningen.” Kilde: an.no.

Arbeidslivsrettet kompetanseheving (Finnmark/Troms)
“Troms og Finnmark fylkeskommune inviterer bedrifter, kommuner, arbeidsgivere, bransjeorganisasjoner og opplæringskontor til dialogmøter i regi av prosjekt Næringsrettet opplæring.” Kilde: tffk.no.

Biolog om pukkellaksen: – Den er klimavinner  (Finnmark/Troms)
“På tross av tidenes dugnad i Finnmark, tror forsker at folk må belage seg på en enda større invasjon av pukkellaksen i 2023.” Kilde: nrk.no.

Lisa gikk fra reiseliv til skoleverket (Nordland) +
“Lisa Blom skifter beite og har byttet ut hotellsjefjobben med jobb som assisterende rektor ved Lofoten Folkehøgskole. .. – Jeg hadde lyst til å fortsette å jobbe med bærekraftig reiselivsutvikling.” Kilde: lofotposten.no.

Lofotferien for ei mor og sønn ble brått svært utrivelig (Nordland) +
“En av de som bar snare med å tilby hjelp var Radka Stankova ved Lydersen Rorbuer. Ikke bare tilbød de gratis overnatting, men de hentet også mor og sønn på fergeleiet i Moskenes der det hadde campet inntil teltet ble rasert.” Kilde: lofotposten.no.


Nordlendingene er de hyggeligste menneskene som kan kjøpes for penger
“Torgrim Eggen ble utskjelt etter DN-tur på Vestlandet: Slik gikk det da han besøkte Nord-Norge.” Kilde: journalisten.no.

Her kaster de tyske turistene fisken i søpla
“Fisketurister kastet flere kilo fiskefileter på flyplassen på grunn av overvekt. Børge Holm filmet hendelsen og mener at myndighetene må stille strengere krav til turistfisket.” Kilde: nrk.no.

Vurderer å frede Isfjord Radio (Svalbard) +
“Ny rapport om kulturhistoriske verdier på Isfjord Radio kan føre til at Sysselmesteren anbefaler fredning av anlegget. Det kan i tilfelle forsinke eller fordyre Store Norskes energiprosjekt.” Kilde: svalbardposten.no.

Det er anarki i fisketurismen (Nordland) +
“1. januar 2021 trådte strengere regler for turistfiske i kraft. Både fiskere og andre mener det må sterkere lut til.” Kilde: blv.no.

Ønsker å ha brønnøyverter hver sommer (Nordland) +
“Denne sommeren har en rekke ungdommer fått sommerjobb i Brønnøy næringsforum som brønnøyverter.” Kilde: banett.no.


Huset skal selges (Svalbard) +
“Denne uken blir Huset lagt ut for salg. Men administrerende direktør i Svalbard Adventures, John Einar Lockert, forsikrer at de vil drive det videre.” Kilde: svalbardposten.no.

Ny parkeringsplass ved Mortensnes kulturminneområde (Finnmark)
Varanger: “Prosjektet er et samarbeid mellom Statens vegvesen Nasjonale turistveger, Nesseby kommune, Sametinget og Varanger Samiske Museum. Sametingsråd Silje Muotka står for den offisielle åpningen fredag 20. oktober.” Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Full fart for Lovund Skyss i sommer (Nordland) +
Helgeland: “..suksess med pub til pub-båtene og ei nyopprettet rute til Lånan. ..– Vi har hatt en enorm trafikk på lokalbåten ut til Træna. Daglig leder i Lovund Skyss, Robert Blomsø, kan smile etter nok en god sommer for selskapet. Samtidig advarer han mot at turismen bare kommer til å øke i årene framover. ” Kilde: ranablad.no.


Innlegg: Nattog til syden var drømmen (Troms)
“Bygg Nord-Norge-banen fra Tromsø til det europeiske nettet, av hensyn til trygg transport og norsk konkurranseevne. .. Andre land, som Spania, Skottland, Sveits, Sør-Afrika eller Canada investerer i tog som gir turistene en unik opplevelse, skriver Eitrheim.” Kilde: nordlys.no.

Klarer ikke skaffe taxi-sjåfører (Nordland)
“Lovendringen skulle gjøre både drosjenæringen og -tilbudet bedre. Det har imidlertid fått motsatt effekt i distriktene, ifølge taxinæringa.” Kilde: nrk.no.

83.000 færre biler: – Været må ta en del av skylda (Nordland) +
“83.000 færre biler passerte Statens vegvesens tellepunkt på E10 i Lofoten i to uker i juli sammenlignet med fjoråret. – Været må ta en del av skylda, sier Jim Olaisen ved Ramberg Resort.” Kilde: lofotposten.no.

Rekordmange båter har besøkt gjestehavna i år (Nordland)
“Gjestehavna i Brønnøysund hadde rekordtall i fjor, men besøkstallene for i år har allerede passert fjoråret med god margin.” Kilde: banett.no.

Kommunen og Thon er uenige om kontrakt (Nordland)
Brønnøysund: “Thon mener det er greit at folk bruker gangpassasjen forbi hotellet i byen, men vil ikke formalisere noen rettighet til det.” Kilde: banett.no.


Turisttallene tar seg opp: Flere besøk fra utlandet (Svalbard)
“Sommeren har vært grei, ifølge daglig leder i Basecamp Explorer Spitsbergen, Renate Pedersen. De siste ukene har antallet utenlandske gjester tatt seg opp.” Kilde: svalbardposten.no.

Svein har grønt koronasertifikat, men fikk beskjed om å ta test (Svalbard) +
“Svein Wik driver selskapet Arctic Wildlife Tours, og har guidet på Svalbard siden 2010. Denne uken skulle han ta siste modul i Visit Svalbards guideopplærings-kurs, men ble stanset på Værnes.” Kilde: svalbardposten.no.

Flymangel skaper trøbbel: kjørte fra Polen til Senja for å fiske (Troms)
“På brygga i et lite fiskevær på Senja snakkes det tysk, italiensk og polsk. De europeiske bilturistene er tilbake for fullt i Nord-Norge. Men reiselivet frykter for årets vintersesong.” Kilde: nrk.no.

Cruiseskip ankom Tromsø: – Passasjerer kan bevege seg fritt i byen (Troms) +
“Om bord er det 105 passasjerer. Koronasenteret i Tromsø var varslet om anløpet på forhånd. .. skipet og alle passasjerer er klarert. – Det betyr at alle passasjerer kan gå i land og bevege seg fritt i byen, uten noen grundigere koronatest på forhånd..” Kilde: itromso.no.


Bo med kameler som «husdyr» – i Finnmark 
“Noen kjøper seg hund eller katt – men familien Sætereng ønsket seg noe større. Det endte med kameler. Nå kan du overnatte hos familien – og oppleve kamelene på nært hold.” Kilde: kk.no.

Vil gjenreise Tennes som et historisk knutepunkt (Troms) +
“Innbyggere og næringsliv skal møtes for å se muligheten for å gjenreise Tennes som et historisk knutepunkt. Kanskje blir det i framtiden båtfrakt av turister i et storslått landskap mellom Tennes og Tromsø.” Kilde: nye-troms.no.

Cruise-turisme uten Visit Senja Region (Troms) +
“Når Hurtigrutens cruise-turister kommer til Senja, er ikke Visit Senja Region med i samarbeidet. .. med pandemien ble det så usikkert hvor mange gjester som ville være med cruisebåtene at Hurtigruten valgte å ikke gå videre med samarbeidet med Visit Senja Region.” Kilde: folkebladet.no.

Har søkt om penger til fergeruta Bjarkøy-Senja (Troms) +
“Fylkesrådet var mandag på besøk i Harstad. Her fikk de høre alle grunnene til hvorfor de bør satse på restart av fergerute til Senja. – Visit Harstad merker stor etterspørsel etter fergeruta, selv om det er mange år siden dette tilbudet fantes, sier næringssjef Bjørn Akselsen.” Kilde: iharstad.no.

Innlegg: Skammelig dårlig (Troms)
“Fergene som rederiet Norled har satt inn over Lyngen, får hard kritikk fra lokalbefolkningen og andre reisende. Og det må sies, kritikken er hundre prosent fortjent.” Kilde: nordnorskdebatt.no.

Et historisk sted i Salten får Ferd på eiersiden (Nordland) +
“Andresen-familiens investeringsselskap Ferd går inn med inntil 50 millioner kroner i hotellkjeden De Historiske. .. En av juvelene er Villa Haugen Boutique hotell i Steigen. Et handelssted som er nært knyttet til flere århundrer av historien om fiskeriene i nord.” Kilde: an.no.


Øker sikkerheten:–  Alle skal føle seg trygge (Svalbard) +
“Høsten 2019 startet Michelle van Dijk, eieren av Longyearbyen camping, å organisere oppsettet av et isbjørnsikkert gjerde rundt campingplassen. Nå er det oppe.” Kilde: svalbardposten.no.

Nå skal fjellstua selges: – Livet går videre (Finnmark) +
Alta: “Sølvi Monsen (57) og samboer Arnt-Magne Bjørnø (58) er fornøyd etter nesten 10 års drift av fjellstua i Gargia.” Kilde: altaposten.no.

Innlegg: – Vi i Lyngen står igjen med svarteper (Troms)
“Norled har vist liten forståelse for hva de går til og kvaliteten på fergetilbudet for Lyngsværinger, og mange andre som skal nordover og sørover i vårt land, er blitt en begredelig opplevelse.” Kilde: framtidinord.no.

Arctic Train med ti millioner i minus: – Som forventet (Nordland) +
“Arctic Train er en nykommer i reiselivs-Narvik. Første år endte med dundrende underskudd. – Som forventet, sier styrelederen som lover tung satsing fremover.” Kilde: fremover.no.

Derfor vil «alle» hit (Nordland)
“Lofoten har blitt en feriefavoritt. Vi gir deg sju grunner som forklarer hvorfor.” Kilde: dinside.dagbladet.no.

Eirik (24) vil ha sporløs turisme (Nordland)
“Lofotodden nasjonalpark sliter med enorme mengder avfall på turstiene. – Ser forsøpling på hver eneste tur jeg går.” Kilde: nrk.no.

MDG vil ha turistskatt (Nordland) +
“Nestleder i MDG nasjonalt, Kriss Rokkan Iversen, og leder for MDG Nordland, Thomas Johansen ser turistskatt som en løsning på utfordringene turismen skaper for både naturen og lokalbefolkningen. – Vi kan ikke ha en turisme som går utover naturen.” Kilde: lofotposten.no.

Hotelldirektørens klare melding til partiet (Nordland) +
“Fredag besøkte Senterpartiets kandidater i Nordland Thon hotell Svolvær. Hotelldirektør Erik Taraldsen ga tydelig beskjed om hva han synes om partiets politikk på fylket.” Kilde: lofotposten.no.

Unik bar med kremutsikt i alle himmelretninger (Nordland) + 
Lurøy: “Og nå går Lovund Hotell mot en enda bedre sommer enn i fjor som var en skikkelig supersesong. – Den nye takbaren vår har blitt veldig godt mottatt. Det er et utrolig artig tilskudd på opplevelseslinja vår og den gir taket en ekstra piff.” Kilde: ranablad.no.


Ap foreslår nasjonal reiselivsplan
“Jonas Gahr Støre mener en nasjonal reiselivsplan kan bidra til å løfte reiselivet og øke verdiskapningen med 25 prosent. – Det er ingen tvil om at nøkkelen til suksess er samarbeid, sier Hege Enge Dekkerhus, daglig leder i Norwegian Wild på Finnsnes.” Kilde: nrk.no.

Ronny Moan ønsker mer fred og mindre turisttrafikk (Troms) +
Senja: “Ronny Moan i Bøvær synes ikke at virksomheten på Kråkeslottet er så viktig at den skal trumfe lokalfolks ønske om å beskytte stedet mot økt turisme og inngrep i naturen.” Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Det nærmer seg drosjekrise i Narvik (Nordland)
“Først slo korona beina under markedet. Så stakk regjeringen kjepper i hjulene for muligheten til å reise seg igjen. Det nærmer seg drosjekrise i Narvik.” Kilde: fremover.no.

Slik har det gått med dobbeltdekkeren i Lofoten (Nordland) +
“De fargerike bussene til Stromma Tourism AS har nå fått testet ut sin første sommersesong i Lofoten, og Ole Madland har gjort seg tanker over hva som burde endres til neste år.” Kilde: lofotposten.no.

Træna 365: Klart for hotellprosjektet på Træna (Nordland)
“Etter flere år med planlegging og prosjektering, er det nå klart – det skal bygges hotell på Træna.” Kilde: traena365.wordpress.com.

Bobilcampen i Valen har satt ny besøksrekord (Nordland) +
“Turistene på Valen lever det gode bobillivet sentralt i Brønnøysund. I juli i år var økningen på 65 prosent sammenlignet ned juli i fjor for bobilanlegget..” Kilde: banett.no.

Nytt smittekart fra ECDC: Nord-Sverige blir rødt (over grensen)
“I dag oppdaterte Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) smittekartet for Europa. I Sverige blir Norrbotten og Västerbotten røde.” Kilde: nrk.no.


Mye sommertrafikk i sør, mindre i nord
“Mange norske bilturister la årets sommerferie til Sør-, Øst- og Vestlandet. Flere kjente reisemål i nord opplevde en kraftig nedgang. Dette viser trafikktall fra Statens vegvesen.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Turistøkning: Likevel under normalen (Svalbard) +
“Etter fjorårets minimale turistsesong, er det flere som har vært spente på hvordan årets sesong har vært på Svalbard denne sommeren. Ferske tall viser en liten stigning fra i fjor.” Kilde: svalbardposten.no.

Nordkapp som turiststed også om vinteren? (Finnmark)
“Statsforvalteren i Troms og Finnmark har fortsatt ikke behandlet søknaden fra Nordkapp kommune om status som turiststed også om vinteren. Statsforvalteren trenger flere opplysninger fra Nordkapp kommune.” Kilde: radionordkapp.no.

Kan bli startskuddet for Destinasjon Måtind (Nordland) +
“Stadig flere andværinger og vesterålinger går på Måtind. Turister har også bidratt til ei betydelig økning de seneste årene. Matz Abrahamsen i Andøy Høyre mener det populære fjellet må satses på som en destinasjon.” Kilde: blv.no.

60 meter unna drone 1.300 meter over bakken (Nordland)
“I 1.300 meters høyde observerte Widerøe-pilotene en drone bare 60 meter unna flyet, selv om vanlige droner ikke kan fly så høyt. Politiet håper nå å komme i kontakt med droneføreren.” Kilde: nrk.no.


Innlegg: Havila Kystruten – tradisjon og innovasjon
“Hurtigruten Bergen – Kirkenes har en spesiell klang for kystfolk, og særlig i Nord-Norge.” Kilde: hblad.no.

Tøft år for bedriften til Ronny (Nordland) +
“Live Lofoten AS eier og driver Live Lofoten Hotell og Skjærbrygga i Stamsund. I 2020 gikk omsetningen ned med 4,5 millioner, men underskuddet ble ikke så stort som første fryktet.” Kilde: lofotposten.no.

Tom tilbyr levende kongekrabbe: – blitt en snakkis (Nordland) +
“Live Lofoten i Stamsund satser nå å tilby levende kongekrabber til sine gjester. Fra et akvarium på kaikanten kan gjesten peke på kongekrabben som de ønsker til middag. Men de må regne med å må ut med mellom 3000 og 4000 kroner for delikatessen.” Kilde: lofotposten.no.

Uforståelig skilting – turistene klør seg i hodet (Nordland) +
Moskenes: “Et enveiskjøring-skilt som stadig blir flyttet på gjør at turister klør seg i hodet..” Kilde: avisalofoten.no.


Postdoktor: “Travelling post-korona” 
“Ved Institutt for reiseiv og nordlige studier er det en ledig stilling som postdoktor. Stillingen er en del av prosjektet “Travelling post-corona”, som har to kunnskapsmessige pilarer.” Arbeidssted: Campus Alta. Søknadsfrist: 01.09.2021. Kilde: jobbnorge.no.

Stipendiat: “Reiselivet under og etter covid-19: Den reisendes perspektiv”
“Ved Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN), Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) er det en ledig stilling som stipendiat tilknyttet forskningsgruppen “Narrating the Postcolonial North: Travel, Writing, Performance”. Søknadsfrist: 01.09.2021. Kilde: jobbnorge.no.

Folkefest og stengte veier (Troms)
“Med årets fullklaff med tanke på været, kunne ikke arrangører eller vertskommuner drømt om noe bedre. Igjen har Arctic Race of Norway besøkt bygder, tettsteder og veier i vårt nærområde.” Kilde: nye-troms.no.

Her er besøkstallene for Tromsø-hotellene (Troms) +
“Det har vært knalltøft. Direktørene er glad for at besøkstallene endelig øker, men de er ikke i nærheten av normalåret 2019.” Kilde: itromso.no.

Tøff start for event-firma (Nordland) +
“- Vi fikk kanselleringer på en halv million før det snudde. En ny type gjester strømmer nå til det gamle hotellet i Hattfjelldal der det troner på toppen av bygda.” Kilde: helg.no.


Syklister fra hele verden i Nord-Norge: – De er mest opptatt av utsikten
“Sykkelrittet Arctic Race gir ikke bare folk langs veiene i Troms en etterlengta folkefest, men det er god norgesreklame, mener statsministeren.” Kilde: nrk.no.

Bra booking av cruise for neste år
“Cruisenettverket for Nord-Norge og Svalbard, tror cruisesesongen i Nord-Norge kan bli bra i 2022.” Kilde: radionordkapp.no.

Turistene har ikke kommet, men lokalbefolkningen har stilt opp (Finnmark) +
” Sommeren har vært preget av lite turister på hotellene og restaurantene i Hammerfest. Vi ser den samme trenden som i resten av landet. Lokalbefolkningen legger igjen feriepengene lokalt, sier Espen Hansen.” Kilde: ifinnmark.no.

Nå er turistene tilbake – Marion har snart ikke flere plasser (Troms) +
“Campingplassen bugner av ferierende nordlendinger, mens de utenlandske turistene returnerer til 9000-byen. Tromsø Lodge og Camping i Tromsdalen i Tromsø er for tida fylt med turister, både fra inn- og utland.” Kilde: nordlys.no.

Restriksjoner og dårlig vær preger årets turistsesong (Nordland) +
“Ragna Råkk har tatt over Bleik Midnattsol Camping, sammen med Christer Antonsen. Sammen har de hunden Hera. Det har vært et turbulent å ta over en camping på. For de har merket både vær, fergekansellering og turister som er nysgjerrige etter å ha sett «Alex & Aune».” Kilde: vol.no.

Glamping-suksess i Vesterålen (Nordland) +
“Laila Inga ved Inga Sami Siida sier glamping-tilbudet hun har fått på plass har slått veldig godt an, men at det ikke demmer opp for tapet av utenlandske turister.” Kilde: blv.no.

Nå får Reine helårsstatus som “typisk turiststed” (Nordland) +
“Som eneste sted i Lofoten, og en av tre i Nordland, har Reine nå fått helårsstatus som «typisk turiststed».” Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Ferie i Lofoten (Nordland)
“Ann-Hildes råd til turister etter ti dagers ferie i Lofoten.” Kilde: lofotposten.no.

Nå skal «alle» ha denne genseren (Nordland) +
“Islenderen har fått sitt store comeback under årets norgesferie – Nord-Norge har aldri vært så eksotisk som nå, sier moteredaktør i ELLE.” Kilde: nrk.no.

Innlegg: Om helgelandsnatur og turisme (Nordland)
Frode Solbakken, leder i Naturvernforbundet i Rana og omegn: “Jeg tror at vi er nødt til å tenke nytt rundt hvordan vi kan gjøre helgelandsnaturen i stand til å takle den store tilstrømmingen.” Kilde: ranablad.no.

Disse topper listene i Salten på Trip Advisor (Nordland) +
“Flere attraksjoner og spiseplasser i Salten får svært gode skussmål. – God omtale gir oss flere kunder, sier daglig leder Line Holstad ved Ohma Asian Cooking.” Kilde: an.no.


Trafikken kommer til å eksplodere neste år (Svalbard) +
“Ekspedisjonscruisebåtene er tilbake. Men ikke for fullt før neste år, tror en erfaren kaptein. Neste år kan trafikken blir større enn noen gang før, tror Alexander Schmidt.” Kilde: svalbardposten.no.

Turistene forsvant – men det samme gjorde minustallene (Troms) +
“Turistene forsvant over natta og inntektene falt med 6,5 millioner kroner – likevel hadde Visit Tromsø et bedre resultat koronaåret 2020 enn toppåret 2019. – Ja, det gikk ikke så galt, men alt er relativt, sier reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø.” Kilde: nordlys.no.

Thea (26) er ny hotellsjef ved Marina Hotel Lofoten (Nordland) +
“Et nyrenovert Marina Hotel Lofoten har sin første sommersesong. Nå gleder Thea Hambre Gunnarsen seg til å legge videre planer for hotellet.” Kilde: lofotposten.no.


Arctic Race of Norway: I dag braker det løs! (Troms)
“Tidligere toppsyklist Thor Hushovd, som vant den første utgaven av Arctic Race of Norway sammenlagt i 2013, gleder seg til å komme i gang med årets utgave av sykkelrittet.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flyselskap skal jakte på nordlyset (Troms)
“Den tyske lavpris-aktøren Eurowings har satt fire nordiske reisemål på rutekartet kommende vinter. Målet er nordlyset. .. om få måneder starte flyvninger til Tromsø, Rovaniemi i Finland og Luleå og Kiruna i Sverige.” Kilde: way-2-go.no.

Fulle hus i Vesterålen – men ikke normaltilstand i hotellbransjen (Nordland)
“NHO Reiseliv rapporterer om gode juli-tall for hotellbransjen, men fortsatt ikke normaltilstand. Vesterålen er svært populært med 95 prosent belegg.” Kilde: finansavisen.no.

Avviser «vegan-krise» i Lofoten (Nordland)
“Ferierende i Lofoten reagerte på manglende tilbud av plantebasert mat. – Det har ikke jeg opplevd, kontrer veganer og skribent Ingunn Alstad.” Kilde: nrk.no.


Innlegg: Samarbeid sentralt for å lykkes
Siw Sandvik, NordNorsk Reiseliv: “Samarbeid mellom alle som jobber med reiselivet i Nord-Norge er helt sentralt for å lykkes.” Kilde: an.no.

Reiselivet i nord er et stykke unna normalen +
“Overnattingstallene for juni viser i Troms og Finnmark at det var en økning på 15 prosent sammenlignet med juni 2020, mens det var en nedgang på 48 prosent sammenlignet med juni 2019. – Viser viktigheten av utenlandske gjester.” Kilde: ifinnmark.no.

43 turistskip ventes i nord
“43 turistskip er booket inn for vinteren 2022 til Alta og flere andre nordnorske havner. Leder for Boreal Adventure, Henriette Bismo Eilertsen, er optimist. Hun sier samtidig at det er usikkerhet knyttet til bookingene.” Kilde: nrk.no.

Foreløpig under fjoråret for Basecamp Northcape (Finnmark)
“Per Eilert Thomassen håper på en god høst i antall turister som kommer til Skarsvåg.” Kilde: radionordkapp.no.

Bussring gir full gass fremover (Troms)
“Bussring er en av mange nordnorske reiselivsbedrifter som så inntektsgrunnlaget sitt forsvinne over natten da pandemien stengte ned verdenssamfunnet. Den vanskelige perioden har gjort bedriften sterkere.” Kilde: annonsorinnhold.nettavisen.no.

NordNorsk Reiseliv AS søker Insight Manager (Troms)
“Vi vil nå ansette en Insight Manager som kan delta i vår digitale reise inn i fremtiden.” Søknadsfrist: 08.08.2021. Kilde: finn.no.

NordNorsk Reiseliv AS søker Utviklingsleder Troms og Finnmark (Troms) 
“Vi søker etter en Utviklingsleder Troms og Finnmark som har et brennende ønske om at vi sammen skal kunne videreutvikle reiselivsnæringen i Nord-Norge i en bærekraftig retning.” Søknadsfrist: 08.08.2021. Kilde: finn.no.

Senja Reiseliv AS / Hamn i Senja søker salgssjef (Troms)
“Vil du bli salgssjef på et av Norges mest spennende reiselivsanlegg?” Søknadsfrist: 20.08.2021. Kilde: finn.no.

Fann ikkje ein einaste spisestad i Lofoten (Nordland)
“Det er skralt i matvegen for veganar som ferierer i Nord-Noreg. Norsk Vegetarforening forstår frustrasjonen – men trur trenden kjem. Seint, men godt. – Jennifer (32) måtte lage maten sjølv.” Kilde: nrk.no.

Nå vender dette ærverdige skipet hjem til Stokmarknes (Nordland)
“Skipet Hestmanden har en lang historie og omtales som «hele Norges krigsseilermuseum». Nå kommer skipet til Stokmarknes, sin hjemhavn. Publikum inviteres ombord.” Kilde: vol.no.

Synet som møtte Ove i hotellets hage tar kaka (Nordland) +
“Jeg har aldri tidligere opplevd at noen har tatt seg til rette og campet i hagen til hotellet, sier hotelldirektør Ove Bromseth ved Scandic Meyergården.” Kilde: ringblad.no.

Søker Salgs- og markedsansvarlig (Nordland)
“Naturlige Helgeland trenger en engasjert salgs- og markedsansvarlig med kommersiell teft!” Sted: Mosjøen. Søknadsfrist: snarest. Kilde: Naturlige Helgeland / FB

Reagerer på skilting og på stengte grenser (Nordland) +
“Hattfjelldal har tre grenseoverganger som fortsatt er juridisk stengt for innreise. Ordføreren i Hattfjelldal, Harald Lie, er redd enkelte dropper å dra til Hattfjelldal på grunn av dårlig skilting.” Kilde: helg.no.


Veigebyr på snøskuter: Bedre skuter-trasé (Svalbard) +
“Longyearbyen lokalstyre ønsker bedre traséer for snøskutere. Veigebyr kan være svaret. Politikerne vurderer å innføre veigebyr på snøskutere i 2022, men det er enda usikkert.” Kilde: svalbardposten.no.

Snøskuter-gebyr: – Kan øke trafikksikkerheten (Svalbard) +
“Svalbard Adventures har 150 snøskutere, og stiller seg positive til et eventuelt veigebyr så lenge det blir gjort ordentlig.” Kilde: svalbardposten.no.

Åpner etter tre måneders heftig oppussing (Finnmark) +
“I dag åpner Marja Sinikka Sihvo og Aina Borch dørene og kranene på Verdde hotell og Verdde mat- og vinhus etter tre måneder med heftig oppussing til 10,2 millioner) av lokalene i Lakselv sentrum.” Kilde: ifinnmark.no.

Har knust alt av rekorder i sommer (Troms) +
“En drøy times kjøretur utenfor Tromsø sentrum ligger Sommarøy Arctic Hotel. Etter et halvannet år med pandemi, kan hotelldirektør Bengt Holger Larsen endelig opplyse om god drift og grønne tall.” Kilde: nordlys.no.

Nytt prosjekt vil fjerne avtrykkene i Lofoten (Nordland)
“Mange besøkende og intensiv bruk etterlater dype spor i naturen – og i ferieminnet til turistene. Lofotodden nasjonalpark går foran med å finne løsninger på avfallsproblemet.” Kilde: nina.no.

Har et like stort potensial som Lofoten (Nordland) +
“Padleopplevelser, isbreer, toppturer og tungindustri kan løfte Helgeland opp til å bli en stor turistmagnet. En ny studie (Menon Economics) utført på oppdrag av Spareban 1 Helgeland viser at Helgeland som reiselivsmål har et like stort potensial som Lofoten.” Kilde: ranablad.no.


God juni i Nordland, mens Troms og Finnmark og Svalbard sliter
“NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen sier at junitallene viser at det er lyspunkter, men fortsatt en veldig usikker situasjon. Og for deler av reiselivet i nord er det en fortsatt kritisk situasjon.” Kilde: reiselivinord.no.

Turistene er tilbake:– Blir likevel ingen gullsommer (Svalbard) +
“Ingen strøm av turister i Longyearbyen sentrum, men byen har de høyeste besøkstallene siden mars i fjor. Det fyller daglig leder Ronny Brunvoll i Visit Svalbard med en viss optimisme.” Kilde: svalbardposten.no.

Stiprosjekt i verdensklasse (Finnmark)
“Alle involverte parter syntes det var en god ide å få merket en tursti på Sørøya fra syd til nord, Opplegget ble spilt inn for UiT Norges arktiske universitet som et studentprosjekt.” Kilde: radionordkapp.no.

Bør vi ha snøskuterløyper hvis folk ikke kan ta med søppel hjem? (Finnmark)
“Plast, flasker, bokser og en halvveis oppbrent utedo lå strødd over et stort område, nesten fire mil til fjells. Hvis ikke snøskuterbrukerne får bedre selvjustis, bør kommunen vurdere å stenge løypene, sier fjellvandrer.” Kilde: nrk.no.

Innreisekrav har skapt trøbbel for turismen (Finnmark) +
“iFinnmark har snakket med flere aktører i reiselivsbransjen i Øst-Finnmark. De fleste forteller om utfordringer som de har møtt denne sommeren, men noen er optimistiske for tiden som kommer.” Kilde: ifinnmark.no.

Smitteutbrudd og dårlig vær har ødelagt sesongen (Nordland)
“Etter det store koronautbruddet i Vesterålen, fortviler reiselivsnæringen. Camping-driver kaller det som skulle bli en festmåned «en katastrofe».” Kilde: nrk.no.

Frykter at turistene uteblir på feilaktig grunnlag (Nordland)
“Fem personer med bostedsadresse i Lyngen har den siste tida testa positivt for korona. Men kun én av dem befinner seg faktisk i kommunen. Nå frykter ordføreren at turistene uteblir på feilaktig grunnlag.” Kilde: nrk.no.

Flere som omkommer i fjellet enn i trafikken (Nordland)
“Bare i juli har to personer omkommet i fjellene i Lofoten. Politiet er bekymret over utviklingen: – Folk kjenner ikke risikoen som er forbundet med å gå i fjellet.” Kilde: nrk.no.

Over 50 cruiseskip har kansellert Lofoten (Nordland) +
“Cruiseskipet ‘DreamSea 1’ ligger utenfor Reine for tiden, og er dermed det første cruiseskipet som legger til kai siden pandemien startet.” Kilde: lofotposten.no.

Helgeland er et kinderegg med tre gode ting (Nordland)
“Helgeland har like stort potensial for utvikling av reiseliv som Lofoten, men regionen må profilere seg annerledes.” Kilde: vefsnno.no.

Denne turistattraksjonen smelter bort: – Er nok slutt om ti år (Nordland)
“Turen markedsføres som en «lett gjennomførbar tur som passer de aller fleste» av Explore Salten. Nordland Turselskap skriver at «de fleste klarer dette fint». Men den blir mer og mer krevende:..” Kilde: nrk.no.

Fulle hotell i Mosjøen gjør at turister må sendes videre (Nordland) +
“Turistbesøket i Mosjøen har vært så bra at ikke alle får muligheten til å overnatte. .. – Det har vært bra i hele sommer. Vi har fullt belegg, og må sende folk videre, sier Carina Strand fra Mosjøen Hotell.” Kilde: ranablad.no.

Mot ny rekord i fjellet: – spennende og utenfor komfortsonen (Nordland) +
“Hvis sesongen fortsetter som nå, vil både via ferrata og Mosjøen zipline sette nye klare besøksrekorder. .. Det lover veldig godt, sier en travel Merethe Kvandal i Naturlige Helgeland.” Kilde: helg.no.

Visit Nesna gar hatt stor pågang på havørnsafari (Nordland)
“I sommer har Visit Nesna måttet sette opp ekstraturer med havørnsafari på grunn av stor pågang. Dette er en tur som er tilrettelagt for hele familien.” Kilde: ranablad.no.


For tidligere nyheter se nyhetsbrevene i arkiv her 🙂