Spektakulær arkitektur i havgapet

Ytterst på odden, hvor det mektige havet møter himmelen, ligger Ryvarden Kulturfyr. Det var herfra Floke Vilgerdsson, eller Ravnafloke, i år 868 seilte ut som førstemann for å bosette seg på en navnløs øy som han ga navnet Island. Mer enn tusen år senere står Flokehyttene klare i havgapet i Sveio, et prosjekt Holon Arkitektur har utført på oppdrag fra Haugesund Turistforening.

Designet for landskapet

– Det var et uttrykt ønske fra oppdragsgiverne at hyttene ikke skulle sette varige spor i landskapet. God arkitektur bryr deg. Den gir mer enn den tar, sier Roald Bø, arkitekten bak Flokehyttene.

Det vil si at det hverken skulle sprenges, fylles, grøftes eller planeres. Sluttresultatet er 5 spektakulære hytter med panoramautsikt over Nordsjøen. Hyttene er smidd inn i landskapet og formen er nøye planlagt for å tåle det barske klimaet som til tider herjer på Vestlandet. Den trekantede formen og flate snittet gjør at hyttene tåler vindkast opp mot orkan styrke.

Små og koselige

Hyttene er små av størrelse, men designet for å trekke landskapet inn. På kun 18 kvm finner du rom nok til 5 soveplasser, kjøkken, stue og wc. Hver av hyttene har fått navn etter familie og viktige personer rundt Ravnafloke; Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island. Den største hytten, Horda-Kåre, er av dobbel størrelse og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplass til 10 personer.

Alle hytter har et hjertet, og i Flokehyttene er dette peisen som lar deg sitte inne i lune og varme omgivelser mens man kan betrakte uværet som herjer utenfor. For det er nemlig slik at et besøk på Flokehyttene er aller mest spektakulært når været ikke er på sitt beste. De store panoramavinduene rammer inn de mektige omgivelsene, og på stormfulle dager kan du se bølgene slå opp mot hytteveggen.

Kulturhistoriske omgivelser

På området hvor Flokehyttene ligger vandrer villsauene fritt rundt og holder kulturlandskapet ved like. På fyrområdet, hvor den gamle fyrmesterboligen og Ryvarden fyr står, kan man i dag besøke kunstgalleriet eller nyte en deilig vaffel i kafeen i helgene. Ryvarden er tildelt Olavsrosen – kvalitetsmerke til Norsk kulturarv.

Foto: Visit Haugesund

Tips en kollega om dette!