Cruiseturisme – en nyhetsoversikt januar – juni 2023

Utvalgte nyheter med fokus på cruiseturisme i Norge hentet fra dagens reiselivsnyheter. Overskriftene lenker til originalartikkel. Symbolet + eller a+ viser om kilden har betalingsmur, men ingress søker å belyse saken som en kortnyhet.


Juni 2023

Havila Kystruten rangert på topp
«Den tyske miljøorganisasjonen NABU har Havila Kystruten på toppen av sin cruiserangering for 2023, basert på selskapets arbeid for bærekraftige løsninger og reduserte klimautslipp.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Markedsføringsbyrået Trigger skal samarbeide med Havila Kystruten
«Trigger presenterte et konsept for oss i 2021 som vi forelsket oss i, men som vi av ulike grunner måtte vente litt med. Samtidig klarte vi aldri helt å legge fra oss den presentasjonen, og er nå klare til å ta opp igjen tråden for å finne det beste konseptet..» Kilde: kom24.no. 

Cruise gir penger til fiskerihavner (Finnmark) +
«Leder for havnestyret i Nordkapp, Yngve Kristiansen, sier at økt antall cruiseskipsanløp til havna gir inntekter som kan nyttes til utbygging av fiskerihavner i kommunen.» Kilde: sagat.no.

Kommer for første gang til Bodø – har med mange tusen turister (Nordland) a+
«For første gang får Bodø besøk av cruiseskipene MS Spirit of Adventure og MS Costa Favolosa. Skipene legger til kai henholdsvis 29. og 30. juni.» Kilde: an.no.

Håpar betaling vil gi turistane ei betre oppleving (Møre og Romsdal)
«Cruiseturistane strøymer til utkikspunktet frå heile verda. No må dei betale for å sjå på utsikta, og det må dei innfødde også.» Kilde: nrk.no.

Sender guidar frå Ålesund i staden for å bruke dei lokale (Møre og Romsdal) +
«Tysdag skulle fleire lokale guidar frå Sjøbris Adventure ta med seg cruiseturistane i Måløy på fjelltur. Men til slutt vart det atten guidar frå Møre og Romsdal, som tok med seg turistane til fjells.» Kilde: fjt.no.

Kystruten fyller 130 år – feires med åpne skip og jubileumsfest
«Søndag 2. juli fyller kystruten Bergen – Kirkenes hele 130 år. Havila Kystruten – det siste tilskuddet på den historiske ruten – inviterer til storslått jubileumsfeiring på sine to skip når de ligger til kai i Bergen og Kirkenes på jubileumsdagen.» Kilde: dfly.no.

Gjør endringer foran neste cruisebesøk (Troms) a+
«Harstad havn, næringslivet og turistselskapene har møttes for å evaluere besøket til cruiseskipet Norwegian Star som la til kai i sentrum tidligere i juni. Det skal ha vært bred enighet om at de 3.000 besøkende ble tatt godt imot, men at byen fortsatt har en del å gå på for å bli den ultimate cruise-byen.» Kilde: iharstad.no.

Lysefjord-anbudet: Tre ganger dyrere enn forventet (Rogaland) +
«Kolumbus avlyser konkurransen om drift av Lysefjord-sambandet etter kraftig bom på prisanslaget.» Kilde: aftenbladet.no.

Turistene legger igjen millioner i Nordmøre og Romsdal a+ a+
«Høsten 2022 bestilte Visit Nordvest, Destinasjon Ålesund og Sunnmøre og Møre og Romsdal fylkeskommune rapport fra Menon Economics for å kartlegge og analysere lokal verdiskaping og sysselsetting i Møre og Romsdal. Tallenes tale, som er fra 2019-sesongen, er klare.» Kilde: tk.no.

Eit problem om lokalbefolkninga blir negative til turismen +
«Dette er ein stor region, men om alle hamnene har cruiseskip til kai, og alle gjestene skal same stad, ja då har vi ei utfordring.» Kilde: fjordingen.no.

Vedtak om maksimalt sju cruiseanløp per uke (Rogaland) +
«Styret i Stavangerregionen Havn IKS vedtok onsdag den mye omtalte cruisestrategien framover. Hovedpunktene minner mye om det flertallet i Stavanger formannskap vedtok nylig.» Kilde: aftenbladet.no.

Neste veke kjem cruiseturistane: – Det ser ut til å bli ein god sesong (Rogaland) +
«Reiselivsansvarleg Sigrun Gabrielsen i Eigersund næring og havn er klar til å visa fram byen når cruiseturistane inntar byen. I sommar kjem blant anna «Silver Shadow» med 388 passasjerar, «Deutschland» med 520 og «Artania» med 1.200.» Kilde: dalane-tidende.no. 

Milliondryss til mer effektive og miljøvennlige havner
«Regjeringen gir 37 millioner kroner i tilskudd til seks nye havneprosjekter, fra Kristiansand Havn i sør til Tromsø Havn i nord.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Slik feires Hurtigrutens 130-årsjubileum langs kysten
«Det blir stor feiring i Stokmarknes og åpne skip og kake om bord i flere havner der Hurtigruten har lengre anløp søndag 2. juli, på dagen 130 år etter første avgang.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Nullutsleppsdebatt på villspor (Møre og Romsdal)
«Det er kanskje ufint å mistenke dei for at det er ei slik utvikling dei drøymer om – stopp i cruisetrafikken til Geiranger, og ei opning for meir cruisetrafikk til Hellesylt og Stranda.» Kilde: nyss.no. 

Framtidas cruiseskip ved framtidas cruisekai Møre og Romsdal)
«Da Ålesund havn lanserte ideen om å lage et eget anlegg for å forsyne cruiseskipene med landstrøm, var det mange som heva øyebryna. I dag vil mange høre om erfaringene i Ålesund.» Kilde: aesby.no.

Innlegg: Ålesund som cruisehavn (Møre og Romsdal)
«Å flytte cruisehavna til nordsida er ikke gjort «over natta», skriver Hans-Peter Kaaresen.» Kilde: smp.no.

Turistene møtte stengt dør: – Fryktet at det kunne skje (Møre og Romsdal) a+
«Nok en gang møtte turistene stengt dør på Klippfiskmuseet: – Uheldig, men cruiseoperatøren hadde glemt å bestille omvisning, sier avdelingsleder Stein-Gunnar Sommerset ved Nordmørsmusea.» Kilde: tk.no.

Ledig sjefsstilling hos AECO
«For å styrke samspillet og samarbeidet vårt med relevante offentlige etater, partnere og interessenter, skal AECO ansette en «Head of international and government relations». Dette er en nyetablert stilling i AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators). Kilde: aeco.no.

Gode salgstall for Havila Kystruten
«Havila Kystruten opplever fortsatt et minusresultat, men kan vise til gode salgstall for første kvartal.» Kilde: travelnews.no. 

Cruiseturister finner ikke sentrum (Finnmark) a+ 
Alta: «..familien Ziring fra California i USA. – Vi bestemte oss for å gå i det fine været, men nå finner vi ikke veien videre til sentrum og Nordlyskatedralen, sier pappa David. – Det er fem timer til vi skal være tilbake på båten. – Det er når de kommer opp bakken de begynner å virre.» Kilde: altaposten.no.  

Innlegg: Fortviler: – Få dritten ut (Rogaland)
«Til tross for heftig debatt rundt cruisetrafikken i Stavanger, blir skipene og turistene bare flere og flere. Politikerne er enige om krisegrep, men cruiseskipenes nærmeste naboer er langt fra fornøyd.» Kilde: borsen.dagbladet.no.  

Innlegg: Haster med å gi Gamle Stavanger fri fra cruise­skipene (Rogaland)
«Det er bred politisk enighet om at det må strammes inn på cruisetrafikken i Vågen i Stavanger. Uenigheten står om hvor mye og hvordan.» Kilde: aftenbladet.no.

Cruise-økning for nordmenn
«På bare to år har antallet nordmenn som foretrekker cruise som ferieform, økt med nesten 10 prosent.» Kilde: travelnews.no.

Færre skip og passasjerer etter frisk debatt om cruiseskip (Rogaland)
«Stavanger-flertallet i formannskapet har vedtatt å anbefale begrensning på to cruiseskip per dag, og likevel aldri mer enn sju cruiseskip per uke, og maksimalt 8000 passasjerer per dag.» Kilde: dagsavisen.no.

Vil ikke ha cruiseskip her – ble nedstemt (Rogaland) +
«Både Venstre, Rødt, MDG og SV vil si nei til cruiseskip ved Strandkaien. Flertallet av politikerne sier fortsatt ja til cruiseskip like ved Gamle Stavanger – men de skal være utslippsfrie i 2026.» Kilde: aftenbladet.no.

Harstad kan tjene millioner på turistene: – Men, byen var ikke klar (Troms) a+
«Det er stas å ta imot slike skip forteller havnedirektør Anne Britt Bekken. Når neste cruiseskip legger til kai ved sentrum 5. juli håper hun at Harstad står bedre rustet. – Det vrimler i byen og jeg har fungert som turistinformasjon for noen, men det er klart at byen kan gjøre mer.» Kilde: iharstad.no.

Firedoblet omsetningen etter turistbesøk i Harstad (Troms) +
«Fru Pigalopps Skattkammer ble en populær butikk blant turistene som besøkte Harstad tirsdag – selv om de ikke nødvendigvis var superivrige på lokale suvenirer.» Kilde: ht.no.

Vasco da Gama igjen i Kristiansund (Møre og Romsdal)
«Dette er det første av totalt tre besøk den 219 meter lange cruisebåten skal gjøre i Kristiansund i år ifølge Kristiansund og Nordmøre Havns oversikt for cruiseanløp for 2023. I fjor var cruiseskipet innom Kristiansund hele fire ganger.» Kilde: tk.no.

Turister kommer hit, går på do og drar (Vestland) +
«Når cruiseturistene kommer i buss til Selje, er det ofte bare for å få på do og ta bilde av Seljesanden. Vi har et større potensial, mener kommunen. .. Selje Regionale Pilegrimsenter er en viktig formidlingsarena..» Kilde: fjt.no.

Skal gå 40 turar: «Atløy» gjer god butikk på cruiseturistar (Vestland) a+
«..måndag 19. juni går dei i gang med turar for dei mange cruiseturistane som skal innom Måløy denne sommaren. .. i regi av Måløy Adventure AS. Det blir også køyring av cruiseturistar i Bergen, noko Atløy har erfaring frå i fjor.» Kilde: firdaposten.no.

Næringslivet må være klar for sesongens første cruiseskip (Troms) alt+
Harstad: «Tirsdag kommer sesongens første cruisebåt til byen. Klokken 09.00 klapper Norwegian Star med sine vel 2.400 passasjerer og 1.000 mannskap til kai i sentrum. Da må næringslivet være klar, forteller daglig leder på North Up, Gro Dagsvold.» Kilde: iharstad.no.

Innlegg: Cruiseskip vs. sørsiden (Møre og Romsdal)
«Dette har jeg ventet på lenge: at politikere som nå er i ferd med å ødelegge bysentrum også skal prøve å fjerne cruiseskipene fra cruisehavnen.» Kilde: smp.no.

Snart kommer enda større skip til Harstad: – En vekker (Troms) alt+
«Gro Dagsvold sørger for at de 2.400 passasjerene får oppleve det de ønsker i Harstad. Hele 18 busser skal ut til byens attraksjoner.» Kilde: iharstad.no.

Cruiseturister reagerer etter at de ble vitne til hvalslakt
«Cruiseturister om bord på MS «Boletti» fikk en blodig start på morgenen. Hvalfanger mener at de er feige, og at det ikke er noe å kamuflere. .. må det være lov å si at hvalfangst og cruiseskip er dårlig miks.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Trivelig å få besøk (Nordland)
«2.200 passasjerer på cruiseskipet Norwegian Star satte sitt preg på Sandnessjøen under anløpet torsdag. I tillegg fikk Søvik, Herøy, Dønna, Vega, Leirfjord, og Mosjøen besøk av turister som hadde bestilt planlagte turer.» Kilde: hblad.no.

Innlegg: Er Vågen til for turister, eller befolkningen? (Rogaland)
«Vi i Senterpartiet vil ha næringen og gjestene. Men vi trenger ikke å ha fem store båter liggende på samme dag i Vågen.» Kilde: aftenbladet.no.

Royal Caribbean seiler opp som verdens største cruiserederi
«Royal Caribbean International vil ha gått forbi Carnival Cruise Line som verdens største cruiserederi innen 2029, viser industri-analyse.» Kilde: abcnyheter.no.

Reagerte på slakting av hval inne i havna (Finnmark) +
«Cruiseturistene som i morgentimene tirsdag ankom Honningsvåg, fikk med seg mer enn flere av dem strengt tatt hadde ønsket da de gikk i land. Dette får Visit Nordkapp til å reagere. – Noen reagerer med avsky. ..særdeles dårlig reklame for Nordkapp som destinasjon.» Kilde: ifinnmark.no. 

Flere hundre turister strømmet ut av megaskipet (Nordland) +
«I morgentimene strømmet det på med flere hundre turister i gågata. Årsaken var at det norske cruiseskipet «Norwegian Star» hadde lagt til kai i Sandnessjøen. Steven Weimar og Diane Weimar hadde tatt turen fra USA og var virkelig imponert..» Kilde: isandnessjoen.no.

Trafikkaos skremmer turistane (Møre og Romsdal)
«Store cruiseskip fører til trafikkaos på byfjellet i Ålesund. Turistnæringa seier det er vanskeleg å fikse problemet.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Cruisediskusjonen må komme den (Møre og Romsdal)
«Spørsmålet er bare når og hvordan, ikke hvorfor.» Kilde: bypatrioten.com.

Fremtidens Hurtigruten skal nå nullutslipp med enorme batteri og seil
«I 2030 skal et Hurtigruteskip uten utslipp, spekket med toppmoderne teknologi, enorme batteripakker, moderne seil og integrerte solcellepaneler gjøre det mulig å seile utslippsfritt mellom Bergen og Kirkenes.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Helge Gåsø satser i iskalde cruise
«Laksemilliardene får ben å gå på: Nå satser Frøy Kapital på Nansen Polar Expeditions og premium-cruise i arktiske strøk.» Kilde: finansavisen.no.

AECO is hiring a Head of international and government relations
«To strengthen our interaction and collaboration with relevant ministries, agencies, partners, and stakeholders, AECO is hiring a Head of international and government relations.» Kilde: aeco.no.

Raser mot cruiseplaner: – Helt «sløkket»!
«MDGs førstekandidat anklager byrådet i Bergen for å «snikcruisifisere det historiske Bergen». – Nå må han ta seg en skillingsbolle, repliserer finansbyråden.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Fortviler over nye råd for innseglinga til Arendal (Agder)
«Kystverket kom nyleg med ferske råd for innseglinga til Arendal. Det reagerer både hamnesjefen og næringslivet på.» Kilde: nrk.no.

Luksuscruise ble til mareritt: 177 ble syke
«Diaré, oppkast, magekramper og hodepine. Cruiseturen rundt Bermuda ble minnerik av helt feil grunner.» Kilde: abcnyheter.no.

Havila utsetter nok en gang oppstarten for de to nye skipene
«Havila Kystruten utsetter nok en gang oppstarten av de to siste skipene som skal gå i kystruten. Etter planen skulle alle fire skipene vært i drift fra januar 2021. Første avgang fra Bergen med Havila Polaris blir 15. juli og Havila Pollux 21. juli.» Kilde: lofotposten.no.

Bekymret for cruisetrafikken opp til Vestkapp: – Det er ikke plass (Vestland)
«Myrseth mener verken parkeringsplassen på Vestkapp eller veien opp til Vestkapp, er egnet for det antallet turistbusser som kjører dit i dag.» Kilde: fjt.no. 

Imponert over det Måløy har fått til (Vestland)
«Leder for planutvalget i Kinn kommune Jacob Nødseth er overbevist om at cruisetrafikken er positiv for måløysamfunnet.» Kilde: fjt.no.

Ut mot Kildn-planene: – Den største naturkonflikten på 40 år (Vestland)
«Leder for Naturvernforbundet i Askøy er sterkt kritisk til gigantplanene for Kildn i Askøy. I 2020 ble planene om en utslippsfri cruisehavn og blå bybane lansert.» Kilde: estatevest.no.

Fikk en firedobling i omsetning da de åpnet for turistene (Rogaland) +
«Med cruiseskip i havn på Somaneset er Sandnes sentrum fult av gjester fra utlandet. Første stopp for mange er kjøpesenteret Bystasjonen, som åpnet én time tidligere enn vanlig for cruiseturistene mandag. Da Bystasjonen åpnet tidlig .. opplevde Chili Chocolate en firedobling i omsetning.» Kilde: sandnesposten.no.

Celebrity Cruises utvider sitt nordiske team i Oslo
«Salgsteamet styrkes med en ny medarbeider som skal ha base i Oslo.» Kilde travelnews.no.

Fjord Line på inspirasjonstur i Agder
«23.-25.mai var markedsavdelingen i Fjord Line Danmark på inspirasjonstur rundt i vår region. I løpet av tre dager kjørte vi regionen på kryss og tvers – vestover til Lindesnes-regionen og Farsund, østover til Arendal og Grimstad og innlandet med Eikerapen og Evje.» Kilde: utvikling.visitsorlandet.com.

Etablerer kurs om bærekraftig reiseliv på sjøen
«MSC Foundation skal samarbeide med Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) om å levere en serie bærekraftsrelaterte utdanningskurs om bord på MSC Cruises nyeste skip, MSC Euribia.» Kilde: travelnews.no.

Turistene renner inn i Langgata: – Trodde vi skulle til Stavanger (Rogaland)
«Med cruiseskipet Nieuw Statendam til kai på Somaneset, er Sandnes sentrum plutselig fullt av turister. Men noen av de besøkende var litt forvirret over stedet de kom til.» Kilde: sandnesposten.no.

Innlegg: Uvettig kjøring med rib-båter i Høgsfjorden og Lysefjorden! (Rogaland)
«Det kjøres hver dag flere turer med turister i hurtiggående rib-båter fra Stavanger til Lysefjorden, de fleste er trolig fylt med turister fra cruisebåter. Enkelte har de siste to–tre årene begynte å kjøre i høy hastighet ca. 20–30 knop..» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Cruiseskipene må forurense mindre eller seile videre +
«Utslippene er for store og gevinsten for liten. Når byråkratiet hindrer cruiseskipene å legge til kai, kan vi like gjerne vurdere å la dem seile forbi.» Kilde: agderposten.no.

Hurtigruten Norge har ansatt 200 nye sjøfolk til ny Svalbard-rute
«Lørdag kaster MS Trollfjord loss fra Bergen på vei til Longyearbyen som Svalbardekspressen. ­Det er et fullbooket skip som tar opp igjen seilingene mellom fastlandet og Svalbard for første gang siden 1982 – med turister og gods ombord.» Kilde: reiseliv1.no.

Ønsker Peace Boat velkommen til den arktiske hovedstaden (Troms)
«Førstkommende fredag får vi besøk av skipet MV Pacific World / Peace Boat. .. 1000 passasjerer er fra Japan, og resten fra ulike asiatiske land. .. Om bord i Peace Boat kjøres det workshoper underveis i seilasen, og passasjerene deltar på ulike aktiviteter med temaer som fred og miljø.» Kilde: linkedin.com.

Slik vil de løse kollektiv- og cruiseproblemene i fremtiden (Vestland)
Bergen: «Prosjektet er blitt mindre, men det er fortsatt gigantisk, grønt, privatfinansiert og omstridt. Tertnes Holding AS vil gjøre Askøy til sentrum for blå bybane og cruisehavn.» Kilde: ba.no.

Sikter mot utslippsfri kystrute i 2030 – med dagens skip
«Havila Kystruten har lansert sin aller første bærekraftsrapport, samt rapport for menneskerettigheter. Den første rapporten understreker de høye ambisjonene om klimanøytralitet allerede i 2028, og selskapets plan om en utslippsfri kystrute i 2030 – som er realiserbart med dagens flåte.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Planlegger cruiseanløp og direkteflygninger fra Russland (Svalbard)
«Trust Arktikugol, Russlands selskap på Svalbard, fortsetter satsingen på turisme. Nå vil det tilby cruiseanløp for turister fra «vennligsinnede land» – og gjøre nytt forsøk på revitalisering av flygninger fra russisk jord. Nye uoffisielle bilskilt er også på trappene.» Kilde: highnorthnews.com.

Mai 2023

Underskuddet fortsetter for Hurtigruten i første kvartal
«Hurtigruten har klart å redusere pandemi-tapet i første kvartal, men har fortsatt et stort underskudd.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Ryktene om vår død i Norge er sterkt overdrevet
«Vi heier på en god debatt og vi tåler godt både spark og sleivspark i leggen – men vi finner det rimelig å forvente at skytset fra kommentariatet baserer seg på fakta heller enn fantasi, skriver Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Havnen vil ha fortgang i ny cruisekai (Vestland) +
«Bergen Havn AS vil ha en ny cruisekai på Bontelabo ferdig innen 2027. .. Men havnen trenger også at kommunen gjør en jobb: De må regulere inn en ny massiv kai på Skoltegrunnskaien, og det kjapt.» Kilde: ba.no.

Color Line kansellerer til fredag (Vestfold)
«Lørdag kolliderte Color Lines Superspeed 2-ferge i moloen, og ble sendt til reparasjon. – Nåværende anslag er at skipet vil kunne gå som normalt fra fredag, opplyser selskapet.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Havila gjør endringer i organisasjonen
«Havila Kystruten gjør endringer i organisasjonen, med nye ledere i hvert sitt virksomhetsområde.» Kilde: travelnews.no.

Kontoret i Tromsø skal ingen steder (Troms) +
«Driften av Hurtigrutens norske virksomhet skal fortsatt skje fra Norge og Tromsø, sier administrerende direktør Hedda Felin. Men det kan hende Tromsø-kontoret flytter inn i nye lokaler i nærheten av havna.» Kilde: nord24.no.

Her er Turist-Narviks ferskeste flaggskip (Nordland) +
«..klart for avgang for det første Svarta Bjørn-toget til Bjørnfjell. Om bord er 200 cruisepassasjerer. Det er selskapet Arctic Train som har gitt et togsett en skikkelig ansiktsløftning og laget et turisttog tilpasset ønsker fra Grethe Parker i Narvik Cruise som nok vil være en av de store kundene.» Kilde: fremover.no.

Regionen får besøk av over 200 skip i år (Vestland)
«For dei som bur slik at dei har utsikt over Nordfjorden vil ein kunne sjå mange cruiseskip gå inn og ut fjorden vår i sommar.» Kilde: fjt.no. 

Innlegg: Vågen til for turister eller egen befolkning? (Rogaland)
Stavanger: «Senterpariet mener vi skal se på antall gjester, og heller sette begrensningen her. Samtidig som vi ønsker få båter samme dag. Vi vil også ha båtene ytterst i Vågen, slik at indre havn kan brukes av fritidsbåter, Gamle Rogaland, Ryger Elektra og andre.» Kilde: oyposten.no.

Cruiseskip måtte snu i Arendal (Agder)
«Lørdag formiddag måtte det 204 meter lange cruiseskipet Amara snu og droppe innseilingen til Arendal. Årsaken er nye retningslinjer fra Kystverket.. Havnedirektør Rune Hvass er svært kritisk til de nye retningslinjene. Han mener de i framtiden kan gjøre Arendal uaktuell som cruisehavn.» Kilde: nrk.no.

Viktig for oss å selge Hammerfest ut til verden (Finnmark) +
«Havnekaptein Sturla Nilsen var nylig i engelske Southampton for å selge Hammerfest som destinasjon til cruiserederier. – Vi hadde møter med 10–11 cruiserederi. De var interessert i hva som er nytt når det gjelder vår havn.» Kilde: ifinnmark.no.

Ønsker liv og røre i sentrum ved cruisebesøket (Nordland)
«Torsdag 8. juni får Sandnessjøen besøk av cruiseskipet MS Norwegian Star fra Norwegian Cruise Line. Når de bortimot 2.000 passasjerene skal besøke byen, håper Sandnessjøen Event at så mange som mulig vil skape liv og røre.» Kilde: hblad.no.

Jobbar for at Hareid skal bli stoppestad for cruiseskip (Møre og Romsdal) +
«Går det som kommuneleiinga ønskjer kan Hareid om nokre år bli stoppestad for cruisebåtar som kjem til Sunnmøre. Under formannskapsmøtet 22. mai orienterte hamnesjef Bent Arild Grytten om arbeidet med «Strategisk hamneplan, prosess, omfang og vegen vidare».» Kilde: vikebladet.no. 

Fjord Line gjenåpner rute – endringer på eiersida (Vestland/Rogaland/Agder)
«Fjord Line kunngjør at MS «Stavangerfjord» fra fredag 26. mai er tilbake på ruta mellom Bergen, Stavanger, Hirtshals og Kristiansand. Skipet har vært fem måneder i dokk for utskifting av motorer. Søsterskipet MS «Bergensfjord» blir å se på samme rute fra 16. juni.» Kilde: dalane-tidende.no.

Viking announces new expedition voyages in the Arctic
«Viking® has announced three new summer season expedition voyages in the Arctic. Debuting in July 2025, the new itineraries, which range from 13 to 27 days, explore the polar north in Canada and Greenland, with two of the three voyages visiting the Canadian High Arctic.» Kilde: breakingtravelnews.com.

Hurtigruten legger ned stillinger i Tromsø (Troms)
«Flere stillinger ved Hurtigrutens kontor i Tromsø legges ned og flyttes til London.» Kilde: nrk.no.

Reagerer: – For mye (Vestland)
«Cruiseturismen får «æren» for ny millioninvestering. Det får Rødt til å reagere, som mener kostnadene masseturismen fører med seg er for høye.» Kilde: bergen.dagbladet.no.

Dette cruiseskipet vil besøke Jørpeland – havnesjefen sier nei (Rogaland) +
«Mottak av cruiseskip er ikke et satsingsområde i Ryfylke. Derfor får cruiseskip som ønsker å frakte turistene direkte til vårt område, avslag på på forespørsler om anløp. Mange cruiseturister tar turen til Preikestolen og Lysefjorden, men da ankommer de via buss eller hurtigbåt fra Stavanger.» Kilde: strandbuen.no.

Johan tror cruisesatsing ville fått Jørpeland til å blomstre (Rogaland) +
«Strand må si nei til å ta imot cruiseskip, og har heller ikke planer om å satse på dette. Johan Lunde Idsø mener at det lokale næringslivet kunne tjent bra på cruiseanløp.» Kilde: strandbuen.no.

Eksperter mener Hurtigruten brøt alkoholloven
«Hurtigruten vil tilby gjestene sine musserende vin som har vært lagret på havdypet. Men måten rederiet informerer om produktet bryter med lovverket, mener flere eksperter.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Fjorden etter 2026? (Møre og Romsdal)
«Stranda Høgre meiner det no er særs viktig for Stranda kommune å finne alternative løysingar for turistnæringa.» Kilde: nyss.no.

Lenge til Egersund får like mange cruiseturistar som Haugesund (Rogaland) +
«Det blir jobba målretta med å selja inn Egersund som ei attraktiv cruisehamn, men det er lenge igjen til byen er på nivå med Haugesund. – Må ta omsyn til tolegrensa.» Kilde: dalane-tidende.no.

Bygda har 220 innbyggere – blir invadert av turister i tusentall (Troms) +
«Senja by Heart i Torsken på Senja har inngått samarbeidsavtale med Hurtigruten. Det betyr at man i løpet av 2023 vil få 6000 hurtigrutegjester til å besøke den lille bygda Torsken. – Men de kommer ikke samtidig.» Kilde: lofotposten.no.

Åpnet cruisesesongen på 17. mai med to hurtigruteskip (Nordland)
«På selveste 17. mai åpnet cruisesesongen med to hurtigruteskip til Træna. MS Otto Sverdrup og MS Maud møttes midtfjords i Trænfjorden før de la kursen inn mot Træna og i løpet av kort tid seilte skipene fint etter hverandre inn til havn.. – Den vakreste cruisehavnen på hele Helgelandskysten» Kilde: ranablad.no.

Nå er Smøla godkjent for cruiseanløp (Møre og Romsdal)
«En helt ny flytebrygge står klar på Dyrnes til å ta imot gjester fra fem cruiseanløp den kommende sommersesongen.» Kilde: tk.no.

Innlegg: «Hakkekyllingen» Stad skipstunnel (M&R/Vestland)
«Slik budsjettframlegget er utforma i RNB framstår det som om regjeringa ynskjer ein omkamp og ikkje er i stand til å stå for det vedtaket som er gjort tidlegare om bygging av Stad skipstunnel.» Kilde: fjt.no.

Cruiseturistane fekk oppleve både barnetog og folketog (Vestland)
«Samtidig med flaggheisinga på nasjonaldagen la cruiseskipet Artania til kai i Måløy. Dei likte seg så godt at dei avlyste ei hamn inne i fjorden, og vart heller i Måløy ut dagen.» Kilde: fjt.no. 

Venter 10.000 turister 17. mai (Møre og Romsdal)
«Vi har forberedt oss godt, og håper dette blir en god opplevelse for både tilreisende og fastboende, sier Synnøve Johnsen i Ålesundsregionens Havnevesen om årets 17. mai feiring når det ventes besøk fra 10.000 cruisepassasjerer.» Kilde: bypatrioten.com.

Sparker i gang cruisesesongen med tre skip på fem dager (Vestland)
Måløy: «Det første cruiseskipet, Le Boreal, kom mandag. Det ble en myk start siden det var et av de små skipene med en lengde på 142, 10 meter og med en kapasitet på maksimum 264 passasjerer.» Kilde: fjt.no.

Nytt gigantprosjekt: – Umulig uten cruise (Vestland)
«Fløyen skal bruke rundt 100 millioner på ny attraksjon. Det ville ikke vært mulig uten den utskjelte cruiseturismen, mener selskapet.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Visit Eidfjord KF søker daglig leder (Vestland)
«Visit Eidfjord KF er eit kommunalt selskap, som skal ha ansvar for hamna i Eidfjord kommune, drift av turistinformasjon og marknadsføring av Eidfjord og Ulvik som cruisedestinasjon.» Kilde: finn.no.

Kapteinen fikk seg en overraskelse (Rogaland) +
Haugesund: «Mens passasjerer strømmer til og fra «Anthem of the Seas», samler noen av den lokale cruisesatsingens hovedpersoner seg på Garpaskjær. – Vi har med oss gaver til kapteinen og mannskapet, forteller reiselivssjef Vigleik Dueland.» Kilde: h-avis.no. 

Color Line best på kundeservice i reiselivsbransjen
«Under festmiddagen på Kundeservicedagene 10. mai i Oslo, ble det endelig klart hvem som vant priser for årets beste kundeservice. Kåringen er i regi av KSIndeks (Norsk kundeserviceindeks).» Kilde: reiseliv1.no.

Reiselivsbedrift inngår samarbeid med Hurtigruten (Troms) +
«Nå er samarbeidet et faktum og i løpet av 2023 vil 6.000 gjester fra Hurtigruten besøke Torsken for å oppleve kystkulturen på Senja. Samarbeidet har stor betydning for Senja by Heart, en lokaleid nystartet reiselivsbedrift.. en aktør innen bærekraftig reiseliv.» Kilde: folkebladet.no. 

Det kan bli slutt på cruisetrafikken i Geiranger (Møre og Romsdal)
«Geiranger bur seg på at det kan kome langt færre cruiseskip inn verdsarvfjorden. Om tre år må alle cruiseskip vere utsleppsfrie. Men slike skip finst det ikkje på fleire år.» Kilde: nrk.no. 

Tror cruiseturismen er over (Møre og Romsdal)
«Fra 2026 må alle cruiseskip som seiler inn i Geirangerfjorden være utslippsfrie. Det tror havnesjef Rita Berstad Meraak vil føre til at ingen store skip vil komme til vestlandsbygda.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Cruisegigant ivrar på fotfeste i Vik, alternativet er lokal styring (Vestland) +
«Cruiseagent Arthur Kordt og European Cruise Services luktar på Vik som destinasjon, Frank Willy Djuvik og Måløy valde lokalt herredøme. .. Bergensaren Kordt og florøværingen Djuvik var inviterte gjester som orienterte kommunestyret om sine erfaringar.» Kilde: sognavis.no. 

Innlegg: Å utfordra verdsarvstatusen er ikkje ein farbar veg (Vestland)
«Vårt syn er at verdsarvstatusen hevar omdømet til Aurland generelt, og slik sett i større grad burde vore nytta av kommunen. For reiselivet er den eit vesentleg konkurransefortrinn og eit bidrag i høve til marknadsføring av området over heile verda. Å utfordra denne statusen er ikkje ein farbar veg.» Kilde: porten.no.

Her skal dei handtere 145.000 cruisegjester sjølve (Vestland) +
«Måløy går heilt andre vegar enn alle andre norske cruisedestinasjonar, når dei om ti dagar sparkar i gang 2023-sesongen med 42 cruisebesøk. Du må leite langt og lenge for å spore opp ein cruiseagent eller noko «fjernstyrte» tilbod når cruisesesongen opnar i Måløy 19. mai..» Kilde: firdaposten.no.

Slik vil MDG jage cruiseskipene fra Bergen (Vestland) +
«Fjerner man kaiene, blir også båtene borte.. Flytende byer som tøffer rundt på havene er åpenbart ikke bærekraftig, sier Thor Haakon Bakke,..» Kilde: bt.no.

Kan bli fle­re cruise­skip i åre­ne som kom­mer: – Vestlandet en drøm (Rogaland) +
«Turistene tørster etter å besøke Sandnes. Fremover kan trykket fra cruisenæringen ta seg kraftig opp. På søn­dag ble det meldt pang­start for crui­se­næ­rin­gen. Gjen­nom året skal det kom­me 27 fle­re cruise­skip til por­te­ne i Sand­nes.» Kilde: sandnesposten.no.

Hurtigruten Norge: Nytt hybridskip i rute langs norskekysten
«Hurtigruten Norge har brukt 300 millioner kroner på å oppgraderte MS Kong Harald til et moderne hybridskip. Selskapet bruker samlet over én milliard kroner på miljøoppgradering av alle sine syv skip i kystruten.» Kilde: abcnyheter.no.

Det er all grunn til å rose det nye prosjektet i Herøy (Nordland) +
«Cruisenettverket i Herøy håpar det kan kome fleire ekspedisjonsskip med folk som er ute etter lokale opplevingar.» Kilde: vestlandsnytt.no.

Cruiseturistene koste seg på Fosen: «Amazing! +
«200 cruiseturister inntok Bessaker i Åfjord lørdag. Mange av dem briter, som på dagen kong Charles og dronning Camilla ble kronet, hadde Fosen på sitt program. Over 200 hadde også møtt opp ved Fosen kysthavn på Løaholmen, da hurtigruteskipet MS Maud la til kai i strålende sol.» Kilde: fosna-folket.no.

Innlegg: Hva gjør Stavanger om en cruiseskip-katastrofe skjer? (Rogaland)
«Byen vår er blitt Norges nest største cruisehavn, og mange synes det er bra. Byen er attraktiv for internasjonal turisme. Hvilken pris er vi villig til å betale for dette?» Kilde: aftenbladet.no.

Årets første cruiseskip har vært i Sandnes (Rogaland) +
«I fjor tok Sandnes imot 14 cruiseskip i Sandnes Havn. I år har de doblet antallet. – Dette er en virksomhet som regionen ønsker, og da gjør vi vår del, sier havnesjef Thor Thingbø.» Kilde: aftenbladet.no.

Reagerer på cruiseskip: – En gigantisk vegg som tar all sikt (Rogaland) +
«I løpet av året vil det komme 28 cruiseskip til de forskjellige portene i Sandnes. En av beboerne i området har reagert på cruiseskipet som frem til søndag kveld har ligget til kai på Somaneset.» Kilde: sandnesposten.no.

Cruisedirektør: – Blir vanskelig å opprettholde reiserutene i Norge
«Særnorske krav kan velte om på rederienes norgescruise. Samtidig kommer cruisedirektør med et lite hjertesukk om kritikken som bransjen møter. – Det er et misforhold mellom hvordan cruiseindustrien oppfattes og hvordan virkeligheten er, mener Linden Coppell.» Kilde: e24.no.

AECO søker miljørådgiver (Troms)
«Association Of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) seeks a environmental specialist that will have tasks and responsibilities related to environmental initiatives, projects, and efforts such as:..» Kilde: finn.no.

Ny cruisesatsing: – Bekymret (Vestland)
«Olsen Cruise Service vil flytte noe av cruisetrafikken fra Bergen til Bjørnafjorden. Eier og daglig leder av Olsen Cruise Service, Anne Klyve Olsen, begrunner det med at Os ligger praktisk til i seilingsruten sør-nord. .. Nils-Anders Nøttseter i MDG Bjørnafjorden er kritisk.» Kilde: bergen.dagbladet.no. 

Are cruise ships a blessing or a blight? Why?
«Our correspondent put these simple questions about cruise ships to “GT’s” diverse network of travel & tourism stakeholders - “GT” Insight authors, “GT” Partners, and their invitees.. Thanks to those who chose to participate. Their answers appear in the order received.» Kilde: goodtourismblog.com.

10.000 cruiseturistar kjem til Ålesund 17. mai (Møre og Romsdal) +
«10.000 ekstra besøkande på grunnlovsdagen bekymrar ikkje 17. mai-komiteen.» Kilde: smp.no.

Innlegg: Cruiseskipene bør ligge foran Akershus festning (Oslo)
«Byrådet vil stenge Oslos eneste store cruiseskipskai, Søndre Akershuskai, og i fremtiden kun beholde én av dagens fire eksisterende kaier, Revierkaia inne i Bjørvika. Vil vi virkelig ha cruiseskipene inne i den nye bydelen blant badstuer og kulturinstitusjoner?» Kilde: aftenposten.no.

Flere cruiseskip kommer til Frøya i år: – Vi har lyktes (Trøndelag)
«SH Diana kommer innom Sistranda på sin jomfru-sesong og har med seg mye internasjonal presse, sier cruisekoordinator i Trondheim havn IKS, Maria K. Undheim og administrasjon i TCNM.» Kilde: froya.no.

21 cruiseskip kommer til Arendal i sommer (Ager) +
«Mange tusen cruiseturister er ventet til Arendal også i år. Havnesjefen ser at flere skip er så fornøyde at de kommer igjen år etter år. Mindre skip og flere turister i land som vil oppleve mer av byen.» Kilde: agderposten.no.

Innlegg: Å ofre turistbygder er symbolpolitikk
Cruiseturisme: «Det er feil å blande klimaspørsmålet inn i en lokal forurensingsdiskusjon.» Kilde: bt.no.

Hurtigruten Group lanserer ESG-rapport for 2022
«Hurtigruten Group prioriterer kutt av utslipp fremfor klimakompensasjon, understreker forpliktelsen til vitenskapsbaserte klimamål og trekker frem miljøoppgraderinger av flåten til over 750 millioner kroner i selskapets ESG-rapport for 2022.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Havila Kystruten nærmere en løsning
«Havila Kystruten har mottatt den nødvendige lisensen fra «Central Bank of Ireland», som gjør at de nødvendige finansieringsprosessene for å ta levering av kystruteskipene Havila Polaris og Havila Pollux kan gjennomføres.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Flåm bør kompenseres for cruise-nei (Vestland) +
«Verdsarvstatusen sikrar at Flåm og Aurland i dag spelar i reiselivets Champions League. No er det fleire parti i Aurland som går til val på å degradera seg til reiselivets Obos-liga for å halda fram med å ta imot cruisebåtar. .. .. Difor må Flåm ha noko att for å kompensera for denne urettferda..» Kilde: sognavis.no.

Cruise-turistene kommer til supersvak krone: – Fortsatt dyrt (Rogaland) +
«Forrige uke lå det tre cruiseskip i Vågen for første gang i 2023. – Grunn til å tro at de vil legge igjen mer penger i år, sier økonom.» Kilde: aftenbladet.no.

Kamp om cruseturistene (Rogaland)
«Et tredje busselskap har nå fått tillatelse til å starte turistruter fra cruisekaien på Risøy. Karmsund Havn og Destinasjon Haugesund & Haugalandet kjempet for å stanse konkurransen på tilbudet.» Kilde: radioh.no.

Hurtigruten Group lanserer ESG-rapport for 2022
«Hurtigruten Group prioriterer kutt av utslipp fremfor klimakompensasjon, understreker forpliktelsen til vitenskapsbaserte klimamål og trekker frem miljøoppgraderinger av flåten til over 750 millioner kroner i selskapets ESG-rapport for 2022.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Grønnvasking av nytt cruiseskip? (Oslo)
«Cruiseskipet AidaNova markedsfører seg som miljøvennlig. Men kan være verre enn andre skip ved Oslo havn. Vi mener cruiseskipet AidaNova fører passasjerene bak lyset med falske påstander om ren gass og latterlige «miljøtiltak», som plastfrie sugerør i baren.» Kilde: vartoslo.no.

Snart forsvinner cruiseskipene fra Akershusstranda (Oslo) +
«Det har vært snakket om i årevis. Men denne sesongen skal det (nesten) ikke ankre opp cruiseskip foran Akershus festning.» Kilde: aftenposten.no.

AECO receives large grant from Svalbard Environmental Protection Fund (Svalbard)
«AECO’s Climate Change project received over half a million Norwegian crowns when Svalbard Environmental Protection Fund distributed their grants for this year. The money will be used to support efforts to reduce emissions from the expedition cruise industry.» Kilde: aeco.no.

Om få dager kan de ønske den første cruisebåten velkommen (Trøndelag) +
Bessaker, Åfjord: «En drøm har gått i oppfyllelse for ildsjelene i Bessaker. Om ei drøy uke legger det første av flere cruiseskip til kai og mangedobler innbyggertallet. Nå legges det opp til en folkefest for både for fastboende og tilreisende. – Her blir vi nødt til å levere.» Kilde: t.a.no.

Nybygd Viking-skip cruiser til Bergen (Vestland)
«Viking Ocean Cruise mottok i går sitt nyeste cruiseskip Viking Saturn fra verftet i Italia. Det skal blant annet cruise mellom Island, Svalbard og norskekysten til Bergen i sommer.» Kilde: abcnyheter.no.

Meir aktivitet for cruiseturistane
«Cruiseturistane stiller strengare krav til at ting skal skje når dei er på Noregsferie. Det er mange ulike aktivitetar, men både turistane og reiselivsnæringa skulle gjerne sett at det var eit større tilbod.» Kilde: nrk.no.

Opna suvenirbutikk nummer to på Nordfjordeid (Vestland) +
«Fjordbuda AS har åpnet sin andre suvenirbutikk på Nordfjordeid. Butikkene får mye besøk av cruiseturister.» Kilde: fjordabladet.no.

Riggar seg for auka straumbruk til cruiseskip og ferjer
«Satsing på landstraum til cruisebåtar, ferjer og annan sjøtransport vil krevje mykje straum. Det er ein av grunnane til at Glitre nett no vil auke kapasiteten i Kristiansand.» Kilde: nrk.no.

Dansk destinasjonen dropper satsing på cruise +
«Et jysk destinasjonsselskap (Destination Nord) dropper helt å markedsføre seg som cruisedestinasjon. I stedet velger man å satse på forretningsreisende, som genererer større turismeomsetning.» Kilde: turisme24.dk.

En milepæl for Svalbardturismen (Svalbard)
«..en samlet cruisenæring i møte med lokalsamfunn og myndigheter: vi er klare for en smidig sommersesong!» Kilde: visitsvalbard.com.

Viktig at cruiseturistene ikke møter lukkede dører (Nordland)
«Fire anløp av cruiseskipet MS «Norwegian Star» vil i løpet av de kommende månedene sette Helgeland på kartet. Nå er spesialpakker sydd sammen for å lokke dem til å komme tilbake.» Kilde: isandnessjoen.no.

Oh my Goood! (Rogaland) +
«Denne uken veltet de inn. Hele 5.450 reisende kom til Haugesund på samme dag. Vi så vårt snitt og fikk spurt cruiseturistene om hvordan de oppfatter byen – og oss. Tre særtrekk går igjen i hva de mener om lokalbefolkningen og stedet vi bor på. .. Ikke en eneste brydde seg om vikinger.» Kilde: h-avis.no.

Cruisenæringen lanserer miljøverktøy for norske kommuner
«Cruise Lines International Association (CLIA), som organiserer over 90 % av verdens cruiseskip, lanserer et nytt verktøy for norske politikere og forbrukere.» Kilde: reiseliv1.no.

Satsing på landstrøm krever styrking av virkemidlene
«Landstrøm fører til reduserte klimagassutslipp, bedre luftkvalitet og redusert støy i havneområder. De tekniske løsningene er i stor grad tilgjengelige, så hvorfor blir ikke landstrøm brukt mye mer?» Kilde: tu.no. 

Spennende stilling hos AECO! (Troms)
«AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) is now hiring an Environmental specialist (ES) who will take on tasks related to our environmental portfolio and play a key role in projects and initiatives with tangible environmental benefits..» Kilde: finn.no.

«Alle» vil hit
«Cruiserederiene vil strømme til Bergen og Norge, til tross for strenge krav og tidvis høylytt motstand. Næringa selv innrømmer at de har et omdømmeproblem, og lanserer nytt bærekraftsverktøy.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Skarpe reaksjonar på «verdsarv-skroting»: – Fullstendig galimatias
«Debatten i Sogn om å skrote verdsarven vekker kraftige reaksjonar. Men også andre kommunar diskuterer om det er betre å vere statusen forutan.» Kilde: nrk.no.

Kor mange skip og gjestar toler vi lokalt? (Vestland) +
«Det er heilt naudsynt at ein går saman som region for å skaffe seg ei god oversikt på korleis cruisetrafikken i Nordfjord påverkar reiselivsnæringa, samstundes som ein tek vare på innbyggjarane, naturen og gjestane. Saka skal handsamast av Nordfjordrådet 24. april.» Kilde: fjt.no. 

Innlegg: Er det på tide å ofre turistbygder for klimaets skuld? (Vestland) +
«Desperasjonen nærmar seg i ein av Vestlands turistkommunar. I Aurland har lokalpolitikar teke til orde for å kvitte seg med noko av det mest verdifulle kommunen har: verdsarvstatusen til Nærøyfjorden. No må me ta den ubehagelege debatten.» Kilde: bt.no.

Røyk fra Hurtigruten vekker oppsikt (Vestland)
“Flere reagerer på dette bildet av Hurtigruteskipet MS Maud etter at det ble delt i en Facebook-gruppe. Nå forklarer Hurtigruten årsaken til røyken.” Kilde: bergen.dagbladet.no. 

Hurtigrutens finansdirektør slutter
«James McArthur overtar stillingen etter Torleif Ernstensen. Utskiftningen er en del av at Hurtigruten flytter mye av virksomheten til London.» Kilde: e24.no.

Torild har jobbet hardt for å få 21 cruiseskip til Træna i år (Nordland) +
«Det er avtalt 21 anløp av cruiseskip til Træna i år. Det er en voldsom økning fra totalt 14 cruiseskip-besøk i fjor og kommunedirektør, Torild Fogelberg Hansen (63), sier det er mye logistikk og koordinering for å få dette til.» Kilde: isandnessjoen.no.

Havila Kystruten unngår konvensjonalbot
“Samferdselsdepartementet har trukket varselet om konvensjonalbot for forsinket oppstart av kystruteskipet Havila Polaris grunnet force majeure.” Kilde: travelnews.no.

Full cruisestrid (Vestland)
“Bergensere flest vil redusere cruisturismen av hensyn til klima. MDG foreslår totalforbud av store skip, men anklages for å ta livet av Kyst-Norge.” Kilde: borsen.dagbladet.no. 

Explora I: Nytt cruiseskip til norske fjorder
“Slik ser MSC Cruises for seg at deres splitter nye skip Explora I vil ta seg ut når det til sommeren kommer til norske fjorder på sitt jomfrucruise.” Kilde: abcnyheter.no.

Svalbard Cruise Forum ansetter koordinator (Svalbard)
“Nyetablerte Svalbard Cruise Forum har en rekke utviklingstiltak på agendaen. Nå ansettes en koordinator som blant annet skal jobbe for spredning av trafikk og økt lokal verdiskapning fra cruiseturismen.” Kilde: visitsvalbard.com.

Strid i cruisebygda om dei skal ut av verdsarvlista (Vestland)
“Fleire kommunar ville «gitt høgrearmen» for ein verdsarvstatus. Andre diskuterer korleis dei kan kvitte seg med han.” Kilde: nrk.no.

Hurtigruten på Google Maps
“Nå vil reiser fra havn til havn med Hurtigruten dukke opp dersom man søker på reiseruter i den mye brukte karttjenesten Google Maps.” Kilde: bodøposten.no.

Innlegg: Reagerer på lokalt Ap-utspel: – Skivebom (Vestland)
Aurland: “Å strypa ein destinasjon som har lege i front på grøn utvikling med eit vedtak som ikkje gir vinst er useriøst og vitnar om mangel på kunnskap. At det lokale Ap alt no er villige til å skrota verdsarven plasserer eg i same kategorien.” Kilde: sognavis.no.

Innlegg: Stavanger og cruiseturismen: Hva er prisen for popularitet? (Rogaland)
“Det er nødvendig å revurdere cruiseturismens innvirkning på Stavanger og iverksette tiltak for å redusere dens miljøavtrykk», skriver Diyako Baroz.” Kilde: aftenbladet.no. 

Barcelona – Vi er ingen fornøyelsespark
“Varaordfører i Barcelonas bystyre, Janet Sanz, mener de ikke trenger cruiseturister som kommer på en dagstur til byen. Barcelona kjemper mot havnemyndighetene for å dempe cruiseturister.” Kilde: borsen.dagbladet.no.

Onsdag kommer cruisegiganten med 1.500 passasjerer til Bodø (Nordland) +
«..det vil nå være pause i cruisebesøkene frem til begynnelsen av juni, skriver cruiseansvarlig i Visit Bodø, Carina Salater.. Erlend Willumsen er cruise- og markedsansvarlig hos Bodø Havn. Han forteller at cruiseanløp har enorm betydning for Bodø som by og Bodø Havn.» Kilde: an.no.

Ekstramøte om cruiseturisme, 57.000 passasjerar er venta (Vestland) +
«Cruisetrafikken inn til Vik denne sesongen påskundar innsatsen med infrastrukturen ved Hopperstad stavkyrkje. Politikarane vil i eit ekstramøte i mai ta stilling til kor offensivt kommunen skal satsa.» Kilde: sognavis.no.

Flere cruisegjester og fokus på nullutslipp 
«Cruise tourism is rebounding faster than international tourism, with the global passenger count forecast to reach 106% of 2019 levels in 2023, or 31.5m, according to Cruise Lines International Association.» Kilde: seatrade-cruise.com.

CLIA’s 2023 State of the Cruise Industry Outlook Report
«According to the Cruise Lines International Association’s (CLIA) 2023 State of the Cruise Industry Report, cruise tourism is expected to reach 106 percent of 2019 levels this year, with 31.5 million passengers sailing.» Kilde: travelpulse.com.

Viking-dominans i internasjonal cruisekåring
«Viking til topps i hele seks kategorier, inkludert beste cruiseselskap i kategorien små skip og beste elvecruise, på Cruise Critic Awards 2023.» Kilde: travelnews.no.

Satser i gjestehavna: – Passer inn i vår profil +
«Til sommeren skal Troll Aktiv hanke inn cruiseturistene allerede idet de setter føttene sine på sørlandsk jord. Eier Tim Davis tror på drahjelp fra den svake krona.» Kilde: fvn.no.

Nordnorsk Cruisekonferanse 2023
«Vil cruiseturister være viktig for Nord Norge i framtiden? Betyr cruiseturistene noe for lokal verdiskapning? Meld deg på Nordnorsk Cruisekonferanse i Narvik, så får du oppdatert kunnskap om cruisenæringen.» Kilde: linkedin.com/company/cruisenettverk-nord-norge-og-svalbard

Changing the perspective – from problem to resource
«We want to ensure the safest possible cruise operations in the Arctic, and the best possible response if there is an incident. This was the opening statement of the Joint Arctic Search and Rescue (SAR) event in Reykjanesbær this week.» Kilde: aeco.no.

Hurtigruten Svalbard søker Markedskonsulent (Svalbard)
«Hurtigruten Svalbard AS er Svalbards eldste og største reiselivsbedrift og turoperatør, med forretningskontor i Longyearbyen. .. eier og drifter Radisson Blu Polar Hotel, Funken Lodge samt Coal Miners’ Cabins og Huset.» Kilde: finn.no.

Hurtigruten rigges om – Skjeldam skal styre skuta fra London
«Hurtigrutens norske virksomhet og den internasjonale ekspedisjonssatsingen skal rendyrkes og et nytt holdingselskap skal ledes fra London. Dermed redes også grunnen for en børsnotering av Hurtigruten Norge.» Kilde: dn.no.

Nederland-fergen bytter til Tyskland (Agder)
«Cruisefergen MS Romantika som har gått mellom Kristiansand og Eemshaven i Nederland bytter havn til Tyskland. – Kan bli nye kanselleringer.» Kilde: nrk.no.

Små skip frykter for fremtiden, cruiseskip venter rekordsesong (Svalbard)
«Et bredt spekter av skip er ventet.. Lokalstyret vil kunne glede seg over  havneavgifter, men mange i lokalbefolkningen ser ikke frem til så mange turister. Samtidig er turoperatører som driver med seilbåter og små ekspedisjonsskip redd for framtiden. .. skipsbasert turisme vil slite med de nye reglene.» Kilde: spitsbergen-svalbard.no.

Ny rapport med forslag om elektrifisering i Flåm (Vestland)
«Turistbygda Flåm ønsker å bli en utslippsfri destinasjon, men hvordan man skal gå fram for å sikre nullutslipp fra den stadig voksende cruise-næringen, er det uenighet om. – Flåm som energiknutepunkt kan fjerne kommunen fra utslippskartet, sier Tor Mikkel Tokvam til elbil.no.» Kilde: elbil.no.

Guidelines for a dynamic community
Island: «What is OK and what should you avoid? AECO’s new community specific guidelines gives the answers to tourists who visit Reykjanesbær. It’s the ninth community guideline for Iceland based on local involvement.» Kilde: aeco.no.

Can you leave a destination cleaner than when you leave?
Island: «Yes – without a doubt, is the unanimous reply following the Kickoff for the Clean Up Iceland project, a collaboration between AECO, The Blue Army, Gára and the Icelandic Coast Guard.» Kilde: aeco.no.

Innlegg: Regjeringa stiller ikkje opp for verdsarvfjordane
«Stortinget har vedteke nullutslepp i fjordane våre frå 2030, der verdsarvfjordane skal vere spydspissar med nullutslepp frå 2026. Det er ei nasjonal plikt at vi står bak tiltaka som må til for å få dette på plass, men regjeringa spring frå rekninga.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Årets cruisesesong er i gang (Oslo)
«Mein Schiff er første cruiseskip til Oslo i 2023.  Årets cruiseliste teller 160 anløp med potensielt opp mot 380.000 passasjerer.» Kilde: oslohavn.no.

Skal forske fram banebrytende nullutslippsskip for Hurtigruten
«Hurtigruten Norge har sammen med SINTEF og 12 partnere fra maritim næring startet et nytt konsortium, som i et toårig forsknings- og utviklingsprosjekt skal utvikle nullutslippsskip for Hurtigruten, med det første klart til levering innen 2030.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

I dag innledes årets cruisesesong (Oslo)
«Oslo Havn har ca 160 cruiseskip på årets cruiseliste, hvor det siste cruiseskipet anløper første juledag. Dersom alle skip seiler med maksimum kapasitet, så vil det gi ca 350 000 besøkende cruisepassasjerer til Oslo i år, og de fleste er tyske.» Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Nordnorsk Cruisekonferanse 2023
«Cruisenettverk Nord Norge og Svalbard arrangere i samarbeid med Narvik havn Nordnorsk Cruisekonferanse 4-5 mai 2023 . Bli med på to spennende dager, med mye nyttig informasjon om cruisenæringen.» Kilde: Cruisenettverk Nord Norge og Svalbard

Cruiseskip kastet store mengder mat – nå vil Stortinget endre regelverket
«Reaksjonene var sterke da VG fortalte at cruiseskip kaster mat på grunn av norske tollregler. Nå ber en samlet finanskomité på Stortinget om at reglene må endres.» Kilde: vg.no.

Nå blir det enda enklere å finne reiser med Hurtigruten
«Nå vil reiser fra havn til havn med Hurtigruten dukke opp dersom man søker på reiseruter i den mye brukte karttjenesten Google Maps.» Kilde: reiselivskunnskap.no. 

Tre dager med vintercruise (Finnmark)
Nordkapp: «Mange turister var på besøk i helgen. .. – Turistene besøkte ikke bare Nordkapp, men mange andre plasser som Magerøya har å by på. Det var fiskeværturer, trugeturer, isfiske og faktisk nordlystur også, sier Anastasiya Kuzhym.» Kilde: radionordkapp.no.

Reagerer på at dette ikke ble ordnet før turistene kom (Møre og Romsdal) +
«En tredjedel av cruisepassasjerene som ankom Kristiansund torsdag hadde forhåndsbestilte utflukter, blant annet til Atlanterhavsveien. Snøen satte dessverre en brå stopp for turistene. – Allerede før turistsesongen har begynt, er det kaos!» Kilde: tk.no.

Hurtigruten Foundation deler ut mer penger
«To ganger i året tar Hurtigruten Foundation imot søknader fra prosjekter som er til gode for lokalsamfunnene, til initiativer som positivt påvirker naturen og dyrelivet, og prosjekter øremerket til bekjempelse av plastforurensing og marin forsøpling. Nå kan det bli din tur.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ny utsettelse  for Havila Polaris
«Manglende juridiske avklaringer gjør at Havila Kystruten må utsette oppstarten medskipet Havila Polaris til slutten av april.» Kilde: abcnyheter.no.

Kronikk: Sett krav til at turister forbedrer reisemålet (Svalbard)
«..det er ikke nok at de besøkende ikke gjør skade på naturen eller lokalmiljøene, de må tilføre verdier til de lokale økosystemene, og lokalsamfunnene må se verdien av å ta imot turistene.» Kilde: svalbardposten.no.

1.200 personer om bord: – Håper de kommer seg rundt i byen (Møre og Romsdal)
«Cruiseskipet «Bolette» kommer til Kristiansund med britiske cruiseturister. KN Havn håper det blir mulig for gjestene å gå rundt i byen til tross for all snøen som har kommet den siste uka.» Kilde: tk.no.

Sustainable ships: The world’s most eco-conscious cruises
«For travelers who love to cruise but also consider themselves to be environmentally minded, the concept of “green” cruising can seem counterintuitive.» Både Havila og Hurtigruten er med på listen her. Kilde: cnn.com.

Coronabøter mot kaptein og lege på Hurtigruten blir stående
«Høyesterett har forkastet anken fra kapteinen og legen på Hurtigruteskipet Roald Amundsen. Coronabøtene som de ble idømt i tingretten, blir dermed stående.» Kilde: e24.no.

Vil gjera Flåm til miljøspydspiss (Vestland) +
«Ein ny rapport viser at det kan kuttast store mengder CO₂-utslepp frå norske reiselivsdestinasjonar årleg. Berre i Flåm syner prosjektet at det kan kuttast heile 12.000 tonn CO₂ årleg. – Nyskapande energiløysing for framtidas reisemål.» Kilde: sognavis.no.

66 nye cruiseskip under bygging
«Cruisebransjen har framtidstro: Per i dag ligger det inne bestillinger på totalt 66 nye cruiseskip som skal komme i drift verden rundt de neste fem årene.» Kilde: abcnyheter.no.

Nyskapande energiløysing for framtidas reisemål
«Ein ny rapport viser at det kan kuttast store mengder CO2-utslepp frå norske reiselivsdestinasjonar årleg. – Ein må sjå heile destinasjonen under eitt, og lage ei omfattande tiltakspakke frå sjø til land som omfattar all reiselivsaktivitet, ikkje berre cruisetrafikken, seier hamnesjefen i Aurland, Tor Mikkel Tokvam.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Good Practices for Sustainable Cruise Tourism
«Veldig nyttig rapport å lese om bærekraftig cruise, og helhetsforståelse for cruiseindustrien.» Kilde: cnns.no.

Kan bryte samarbeid med Hurtigruten (Finnmark)
«Redaktør i Finansavisen skrev at «vi kan ikke la samene herje med oss» og brukte tittelen «Grådige samer». Nå kan reiselivsgründer i Finnmark bryte samarbeidet med Hurtigruten. Trygve Hegnar er nemlig både redaktør i avisa, samtidig som han er medeier og styreleder i Hurtigruten.» Kilde: nrk.no.

Nok et nytt fartøy i Brim-flåten (Nordland)
«Norled har tildelt Brødrene Aa kontrakt for bygging av et nytt hybridelektrisk fartøy som vil få navnet MS «Bre». Hurtigbåten skal benyttes både som reservefartøy på sambandet Bodø-Væran og Bodø-Gildeskål, og som 100% elektrisk sightseeingbåt i periodene den ikke går inn i ordinære ruter.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Slik skal «postkort-fjordane» overleve: Skal ta klimakutta på land
«Solcelleanlegg og ladestasjonar for bilar, bussar og fritidsbåtar. Dette er blant tiltaka som skal gjere det mogleg for cruiseturismen å overleve i verdsarvfjordane.» Kilde: nrk.no.

2022 ble nok et rekordår for cruisetrafikken
«I 2022 var det over 20 prosent flere cruiseanløp sammenlignet med 2019. Cruiseanløpene i 2022 var på rekordmange 3469 anløp. Det er 587 flere anløp enn i 2019 som også var et rekordår for cruiseturisme til Norge.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Harstad Havn får penger for å bli mer bærekraftig (Troms) +
«Harstad havn- og næringspark skal legge en strategi for hvordan de skal bli mer bærekraftig. Harstad kommune har fått 350.000 kroner fra Miljødirektoratet til å utarbeide strategien. Den innebærer blant annet å opprette gode landsstrømløsninger for skip som ligger til kai.» Kilde: ht.no. 

Kan ikkje ha cruiseturistar i fri dressur (Vestland) +
«Anne-Joril Bratlie Haugland er glad for all støtte som no har dukka opp i helikoptersaka på Løkja.» Kilde: fjordabladet.no.

Rekordår for cruisetrafikk 2022
«I fjor var det over 20 prosent fleire cruiseanløp samanlikna med 2019. Totalt var det 3469 anløp i 2022, og det er 587 fleire anløp enn i 2019, som også sette ny rekord for cruiseturisme i Noreg.» Kilde: nrk.no.

Må han gi opp drømmen?
«Per Sæviks store drøm var å ta opp kampen med Hurtigruten. Så langt har det vært et årelangt mareritt og millionene ha strømmet ut. .. Det er tøft å få til lønnsomhet langs kysten av Norge og på ekspedisjonsseiling.» Kilde: thetravelinspector.no.

Skal orientere om status på gigantprosjektet (M&R/Vestland)
«Onsdag 8. mars blir det gjennomført info- og dialogmøte om detaljregulering for Stad skipstunnel på Selje skule. Fjordenes Tidende sender møtet direkte på fjt.no. Planen for dagen er som følger:..» Kilde: fjt.no. 

Det nederlandske gullet (Agder) +
«Nederlendere har lenge hatt Norge og Sørlandet som et yndet feriemål, men i fjor eksploderte det etter at en ny ferge ble satt i rute.» Kilde: l-a.no.

Hotellmilliardærer kaster seg på luksuscruise-bølge
«Luksusturer på de syv hav er reiselivstrenden «alle» vil inn i.» Kilde: e24.no.

Hurtigruten fortsetter å tape penger, tross inntektshopp
«Hurtigruten med nytt stortap – over 900 millioner kroner i underskudd.» Kilde: e24.no.

Cruisenettverk med fin cruisefart (Rogaland)
«Nytt forretningsområde i Visit Region Stavanger skaper engasjement hos våre medlemmer, medlemskommuner og samarbeidspartnere. Cruisesatsningen som skal sikre helårsturisme og verdiskaping for hele regionen er for fullt i gang.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Havila Kystruten tapte en halv milliard kroner i fjor
«Inntektene økte, men resultatet endte i kraftig minus for fergeselskapet Havila Kystruten i fjor.» Kilde: e24.no.

Knytter til seg lokale aktører for å vise fram det beste av Alta (Finnmark) +
«Hurtigruten Norge er opptatt av at turisme skal komme lokalsamfunn til gode, sier Felin. .. Når vi skal vise fram det beste av Alta til internasjonale gjester, er vi helt avhengige av gode, lokale samarbeidspartnere.» Kilde: altaposten.no.

Hurtigruten blåser liv i Svalbardekspressen (Nordland) +
«Nå relanseres den historiske Svalbardekspressen som vil gå fra mai til september, og starter opp Nordkappekspressen fra Oslo til Nordkapp som vil gå fra september til  mai. Svolvær blir et av anløpsstedene til begge ekspressene. Med seg på laget i Lofoten har de XXLofoten, Ramberg gjestegård og Arctic Guide Services Lofoten.» Kilde: lofotposten.no.

Klar for cruiseturisme: – Det fordrer at vi klarer å levere (Nordland)
«Cruiseskipet Norwegian Star ankommer Sandnessjøen fire ganger i år. Stig Johansen i Helgeland Transport Service er klar til å vise fram Helgeland.» Kilde: helg.no.

Hurtigruten lanserer nytt cruise med fast anløp i Rørvik (Trøndelag) +
«Hurtigruten Norge vil i 2023 starte opp Nordkappekspressen, som vil gå fra Oslo til Nordkapp fra september til mai. Med seg på laget har de Salmar AS og Museet Midt. – En kjempemulighet.» Kilde: nt24.no.

Mye kreves når cruiseskip kommer til Harstad (Troms) +
«Hva skal til for å lykkes som cruisedestinasjon og hvorfor skal cruiseskip komme til Harstad ble grundig diskutert blant de fremmøtte.» Kilde: ht.no.

Hurtigruten må betale over 14 prosent rente på lån fra hedgefond
«Milliardtap og negativ egenkapital sender Hurtigruten i fanget på et hedgefond i London. Nordea-forvalter Robert Næss mener et av lånene er uvanlig dyrt.» Kilde: dn.no.

Ber om færre cruiseskip til Stavanger (Rogaland)
«Miljøutvalget i Stavanger vedtok onsdag ettermiddag å be om reduksjon av antall cruiseanløp, men vil ikke tallfeste et tak på antall skip eller antall daglige passasjerer. Politikerne har saken til høring før styret i Stavangerregionen Havn avgjør.» Kilde: dagsavisen.no.

Turistene strømmet til Skudeneshavn: – Kjekt å kunne ta i mot folk igjen (Rogaland) +
«Årets cruisesesong er i gang.» Kilde: karmoynytt.no.

MSC Cruises lanserer miljøsmart cruiseskip med norske fjorder (M&R/V)
«Den 10. juni legger skipet fra kai for å ta fatt på sin første sesong i Nord-Europa, der MSC Euribia tilbyr 7-netters seilinger fra Kiel, Tyskland og København, Danmark til de vakre norske fjordene, inkludert Geiranger, Ålesund og Flåm.» Kilde: reiseliv1.no.

Cruisesommeren: – Blir en voldsom operasjon (Troms) +
«Det mest oppsiktsvekkende med cruisesommeren 2023 i Tromsø er at Tromsø blir snuhavn for hele 16 skip. Det betyr at passasjerer går av og nye kommer på. Det nye er at Norwegian Cruiseline skal gjør den samme operasjonen hele tre ganger.» Kilde: nordlys.no.

Cruisar mot null +
«SV vil ha krav om nullutslepp for Kystruten frå 2031. Reiarlaget Havila seier dei skal vere klare i god tid til det.» Kilde: klassekampen.no.

Innlegg: Du kan elektrifisere cruisebåtene .. Det hjelper miljøet fint lite (Vestland)
«Nei da, Bergen blir ikke et nytt Funchal. Likevel skal vi være på vakt mot økt cruiseturisme. For uansett hvor mye vi snakker om landstrøm til cruisebåter som ankommer Bergen, og uansett hvor miljøriktig vi prøver å gjøre denne næringen, vil alle tusenvis av cruiseturister bruke fly for å komme om bord. Og de må ta fly for å reise hjem.» Kilde: ba.no.

Innlegg: Vi må være på vakt mot økt cruiseturisme 
«Cruiseturisme kan aldri bli bærekraftig, og representerer en inkonsekvens i det grønne skiftet som gjør at folk slutter å tro at det grønne skiftet er mulig å gjennomføre.» Kilde: ba.no.

Enda mer trøbbel for Havila Kystruten
«Problemene fortsetter for Havila Kystruten. Manglende irsk banklisens og jordskjelvet i Tyrkia har ført til kansellinger av seilinger med Havila Polaris og forsinket levering av det neste skipet, Havila Pollux.» Kilde: abcnyheter.no.

Innlegg: Vi må være på vakt mot økt cruiseturisme
«Cruiseturisme kan aldri bli bærekraftig, og representerer en inkonsekvens i det grønne skiftet som gjør at folk slutter å tro at det grønne skiftet er mulig å gjennomføre.» Kilde: ba.no.

Innlegg: Dette blir for dumt (Vestland)
««Ei klimabombe for dei få, ofte med svært dårleg løns- og arbeidsvilkår for dei tilsette, utan noko vidare samfunnsnytte», er Mailiss Solheim-Åkerblom sin over cruiseskipa.» Kilde: ba.no.

Innlegg: En grønnere og mer bærekraftig cruisenæring
«Cruisenæringen er en viktig del av reiselivet i Norge. Langs kysten får tusenvis av utenlandske og norske turister oppleve en unik del av landet vårt. Storslått natur, byer og små lokalsamfunn.» Kilde: rbnett.no.

Venter cruiserekord: – Problematisk (Vestland)
«Innbyggere i Bergen sentrum synes det er altfor mange cruiseturister, viser en ny undersøkelse. Anders Nyland i Visit Bergen mener cruiseskipene får ufortjent skyld for de store folkemengdene.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Vil heller ha landbasert enn cruisebasert turisme på Grønland
«Størstedelen af de adspurgte i ny undersøgelse er venligt stemte, når det kommer til den grønlandske turisme. Flere foretrækker dog landbaserede turister frem for krydstogtgæster.» Kilde: standby.dk. 

Lokale aktører tar felles grep om cruiseturismen til Svalbard
«Nyetablerte Svalbard Cruise Forum var i dag samlet for første gang rundt møtebordet i Longyearbyen. Gjennom dedikert og lokalt samarbeid skal forumet ta cruiseturismen på Svalbard i en fremtidsrettet og bærekraftig retning.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

I år blir det cruiserekord: – Turismens svar på kullkraftverk (Vestland) +
«Her har cruiseskipet Bolette med omlag 1300 turister fortøyd på Bontelabo. På land står MDGs Thor Haakon Bakke i dårlig humør. .. – Det er turismens svar på kullkraftverk, ergo noe vi trenger mindre av. .. – Alt om bord så klart, slik at folk bruker minst penger på land.» Kilde: .ba.no.

Fryktar for cruise­bygda (Vestland) +
«I Aurland fryktar dei nye miljøkrav for cruiseskip i verdsarvfjordane. MDG meiner det er rette staden å starte. .. Nye miljøkrav gjer at cruiseskipa må finne andre hamner enn Flåm når dei kjem inn i Sognefjorden.» Kilde: klassekampen.no.

Der nokre rasar, jublar andre: – Cruise vert aldri miljøvenleg uansett (Vestland) +
«No er det ingen som veit om det vil bli cruiseskip å sjå i Flåm etter år 2025. I så tilfelle er det positivt for miljøet, meiner MDG.» Kilde: porten.no.

De fleste er positive til cruisetrafikk (Rogaland) +
«Innbyggere på Haugalandet er stort sett positive til cruisetrafikken til Haugesund, men forurensing er en bekymring for mange. Tretti prosent oppgir forurensing som en negativ side, skriver Haugesunds avis.» Kilde: radioh.no.

Geiranger and Flam runners-up as best Northern European port (M&R/V)
«The Cruceroadicto 2022 Award as the best cruise port in Northern Europe at the Fitur International Tourism Fair in Madrid. The award is based on an international cruise satisfaction survey of votes from Spanish speaking travellers. Copenhagen voted best cruise port.» Kilde: traveldailymedia.com.

Bolette came on a record early visit yesterday (Vestland)
«Never before has a cruise ship visited us this early, and based on feedback from guests and crew they had a wonderful day in Flåm. Now we have proven several times that Flåm is a perfect winter destination for cruise, so keep them coming!» Kilde: linkedin.com/company/port-of-flam

Innlegg: Tom cruise-politikk (Rogaland)
Stavanger: «Hva med å redusere antall cruiseturister fra 9000 om dagen til … 9000 om dagen?» Kilde: aftenbladet.no.

Omsetningsrekord for Color Line i 2022
«Dette til tross for pandemibegrensninger i begynnelsen av året og økende makroøkonomisk usikkerhet som følge av geopolitisk uro.» Kilde: travelnews.no.

Havila Kystruten bøtelegges for manglende skip
«Havila Kystruten må betale bøter for manglende skip, varsler Samferdselsdepartementet. Skipet Havila Polaris kan tidligst gå inn i ordinær rute i mars.» Kilde: e24.no.

Lokale aktører tar felles grep om cruiseturismen til Svalbard
«Nyetablerte Svalbard Cruise Forum var i dag samlet for første gang rundt møtebordet i Longyearbyen. Gjennom dedikert og lokalt samarbeid skal forumet ta cruiseturismen på Svalbard i en fremtidsrettet og bærekraftig retning.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Turistskipet er værfast – ektepar fra Florida fikk halve turen avlyst (Troms) +
«Turistene på skipet Viking Venus får ikke besøke Narvik eller Amsterdam, men en ekstra dag i Nordens Paris. Det er halve turen vår, sier Bob Jackson. Aktivitetene avlyst. Det er ekteparets første tur til Norge og de forteller at de er meget fornøyd med..» Kilde: itromso.no.

I år blir det cruiserekord: – Turismens svar på kullkraftverk (Vestland) +
«Her har cruiseskipet Bolette med omlag 1300 turister fortøyd på Bontelabo. På land står MDGs Thor Haakon Bakke i dårlig humør. .. – Det er turismens svar på kullkraftverk, ergo noe vi trenger mindre av. .. – Alt om bord så klart, slik at folk bruker minst penger på land.» Kilde: .ba.no.

Havila Capella skal bli enda mer energieffektiv
«Natt til lørdag ble Havila Capella lagt i dokk hos Westcon i Florø for såkalt garantidokking, og oppgraderinger. Havila Kystruten ser tilbake på et innholdsrikt førsteår i drift for sitt første kystruteskip.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flere cruiseanløp den kommende sesongen (Trøndelag) +
«Utover sesongspredning vil det også bli flere destinasjoner i Trøndelag som får cruiseanløp i 2023. – Det er gledelig at det skal bli fire besøk til Frøya i år, og et forventet anløp til Sandstad på Hitra. Vi ser at markedsføringen av havnene i distriktet har slått an, sier Undheim.» Kilde: hitra-froya.no.

Stortinget stemde ned strengare regulering av cruisenæringa
«Ei rekkje nye forslag til å kontrollere utsleppa frå cruiseskip i norske fjordar blei alle nedstemte i Stortinget torsdag.» Kilde: firdaposten.no.

Fjord Line velger Kristiansand foran Langesund
«Fjord Line flytter seilingene med Bergensfjord og Stavangerfjord fra Langesund til Kristiansand. Selskapet mener det gir de reisende et bedre og mer pålitelig tilbud.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Tiden er inne for å gi kommunene cruisekontroll
«Hvor mange skip og cruiseturister samtidig er for mange? Det er på tide at lokalbefolkningen får sette grensen selv.» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Cruisesaka – kven tek ansvar? (M&R/Vestland)
«Det er no snart 5 år sidan Stortinget gjorde det «fatale» vedtaket om nullutslepp frå cruiseskip og andre båtar i dei 2 verdsarvfjordane på Vestlandet. Eit vedtak som ikkje hjelper på Norge sine klimamål, men vil einsidig gå utover dei 2 viktigaste cruisehamnene i Norge.» Kilde: nyss.no.

Vil samarbeide om å forsyne cruiseskip med hydrogen
«Konsortiet vil forsyne det planlagte cruiseskipet Northern Xplorer med drivstoff. Rederiet NX Cruise har ambisjoner om å bygget totalt 14 nye utslippsfrie cruiseskip.. Målet er at fartøyene skal kunne seile utslippsfritt blant annet i verdensarvfjordene på vestlandet, der det fra 2026 er varslet strenge utslippskrav fra skip.» Kilde: tu.no.

Reiselivsdirektøren: – Slike cruiseturister vil vi ha flere av (Vestland) +
«Bergen Havn anslår at vi i år får besøk av rekordmange 350 cruisebåter og 700.000 passasjerer i 2023. Både Bergen Havn og reiselivsdirektøren jubler over at byen får en merkbar økning av snuhavn-besøk i år. Snuhavn betyr at cruiseskipene starter og slutter reisen i Bergen, og blir her over flere dager.» Kilde: ba.no.

Cruiseturistar kan få sykkelveg – skuleborna må vente (Vestland)
«Bygda har kjempa for trygg skuleveg for borna i 30 år. Då kommunen bad om sykkelveg for cruise-syklistar, tok det tre månadar før ting begynte å skje.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Forslag om nullutslepp i verdsarvfjordane vil gje null cruise (Vestland)
«Om Sjøfartsdirektoratet får viljen sin, kjem Flåm truleg til å forsvinne som cruisedestinasjon. Lat det vera klart – Aurland kommune er ikkje imot ambisjonane om nullutslepp..» Kilde: bt.no.

Cruisenæringen ansetter europeisk bærekraftssjef 
«CLIA, den internasjonale bransjeorganisasjonen for cruisenæringen, har ansatt Sascha Gill som ny bærekraftsjef i Europa. Med et rettet fokus på Norge som destinasjon håper bransjen på god dialog med myndigheter og lokalsamfunn i tiden som kommer.» Kilde: travelnews.no.

Gode bestillingstall for Havila Kystruten
«For 2023 er mer enn 50 prosent av forventet belegg allerede booket inn, noe som er foran budsjettert for nåværende tidspunkt.» Kilde: travelnews.no.

Cruisetrafikk gav overskot igjen (Møre og Romsdal)
«Stranda Hamnevesen har hatt eit godt driftsår i 2022 – etter to utfordrande korona-år i 2020 og 2021. Det skriv hamnesjefen Rita Berstad Maraak i samband med at ho legg fram årsrekneskapen for i fjor. ..Geiranger og Hellesylt hadde i fjor 157 cruisebåtanløp, med til saman ca. 320.000 passasjerar.» Kilde: smp.no.

Ønskjer avklaringar i Geiranger før ein tildele nye løyver (Møre og Romsdal)
«Selskapet Cruise Service AS har søkt om løyve til persontransport med båt mellom Hellesylt og Geiranger, medan The Fjords har søkt om løyve til ferjedrift på same strekning. » Kilde: mrfylke.no.

Havila Kystruten avlyser avganger (Vestland)
«Havila Kystruten må nok en gang avlyse avganger. Forsinket overtagelse av skipet Havila Polaris gjør at flere avganger fra Bergen i februar er avlyst, og skipet vil ikke starte på sin rute før i mars.» Kilde: e24.no.

Kvinnherad vil ikkje fornya cruisesamarbeid (Vestland) +
«Dei siste tre åra har kommunane Kvinnherad, Eidfjord og Ulvik finansiert drifta av Cruise Destination Hardangerfjord. Når det no skal spikrast ein ny treårig prosjektperiode, har Kvinnherad valt å takka nei til å fornya samarbeidet.» Kilde:  kvinnheringen.no.

Cruiserederi ville donere til Matsentralen – stoppet av norske tollregler
«Cruisegiganten ønsket å gi bort store mengder overskuddsmat i Norge, men på grunn av norske tollregler blir den i stedet kastet. – Uhørt, sier cruisebransjen.» Kilde: vg.no.

Presenterte spenstige vyar for cruisekaia i Olden (Vestland) +
«Stryn kommune har vore i møte med den maritime entreprenøren Sea-service AS som presenterte ein spenstig moglegheitsstudie for cruisekaia i Olden. – Vi tenkjer at cruisekaia i Olden helst bør vere ein attraksjon i seg sjølv.» Kilde: smp.no.

Nye bølger om cruise-tak i Stavanger  (Rogaland) +
«Nå skal «cruisetaket» endelig på plass i Stavanger. Det er ingen grunn til å tro at det vil gå rolig for seg. Kommunedirektøren har riktignok tallet 200 med i sin innstilling, men da kun når det gjelder de fem månedene fra mai til september..» Kilde: aftenbladet.no.

Kutter frakt av biler i nesten alle havner – skylder på tidevannet
«Flere kystordførere reagerer nå på Havila Kystrutens avgjørelse om kutte bilfrakt i 32 av 34 havner.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Havilas el-angst
«Skal det ene hurtigruterederiet slutte å ta med biler? For det er jo i praksis det vi snakker om. .. Da er den et cruisetilbud med mange stopp langs norskekysten, som kanskje ikke har noe å gjøre på statsbudsjettet.» Kilde: lofotposten.no.

Hurtigruten med rekordbooking
«Hurtigruten opplever økt etterspørsel etter seilas, og har hatt en rekordstart på året.» Kilde: finansavisen.no.

Eiere låner Hurtigruten penger til markedsføring
«Aksjonærene i Hurtigruten låner bort 160 millioner kroner for å dra selskapet gjennom bestillingssesongen.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Tilbake i cruise-kontroll (Finnmark)
«Det er bare å ønske cruiseturismen hjertelig velkommen tilbake til Alta etter mange års koronatørke. – Vi har produkter i verdensklasse, skriver Altaposten på lederplass.» Kilde: altaposten.no.

Ordføreren reagerer sterkt på Havila-avgjørelse (Nordland) +
«Vågan-ordfører Frank Johnsen (Sp) er ikke fornøyd med at Havila Kystruten ikke lenger skal tillate el-, hybrid- og hydrogenbiler om bord.  – Det betyr at kystruten ikke lenger er et tilbud for de lokale.» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Olden: Ei naturperle eller ein turistmaskin? (Vestland)
«Redaktøren i Fjordingen har i sin leiar tysdag 10. januar brukt overskrifta «Cruiserekord med bismak». Det var med ein viss optimisme eg las vidare.» Kilde: fjordingen.no.

Cruiseskip i kø ved Nordøst-Grønland – hva nå?
«Nordøst-Grønland er verdens største nasjonalpark og et av de mest uberørte og avsidesliggende områdene i verden. Hva vil konsekvensene for naturen bli dersom cruisetrafikken øker?» Kilde: fiskeribladet.no.

Ironisk at Havila ikke tar ombord elbiler – Vi tar sikkerheten på alvor
«Etter en risikoanalyse utført av Proactima AS har Havila Kystruten besluttet at kun biler og motorkjøretøy som bruker fossilt drivstoff kan fraktes om bord på selskapets skip, i utvalgte havner langs kystruten.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Ny Salgs- og markedssjef Cruise i Visit Region Stavanger (Rogaland)
«Line Murphy skal lede cruisearbeidet for de neste årene i tett samarbeid med reiselivsnæringen og havnene. Stillingen skal bidra til en sunn videreutvikling av arbeidet som er gjort de siste årene, ikke minst i regi av Stavangerregionen Havn IKS.»  Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Skal organisere 2.000 utflukter for 130.000 cruiseturistar (Vestland) +
«Seline, Anette og Frank Willy skal organisere 2.000 utflukter for cruiseturistar til sommaren. Det nystarta selskapet Måløy Adventure skal sørge for at 130.000 cruiseturistar sit att med eit godt inntrykk etter Måløy-besøket denne sommaren.» Kilde: fjt.no.

Hurtigruten Norge vant bærekraftpris
«Hurtigruten Norge mottok tirsdag HSMAI Norges Bærekraftpris for sine grønne oppgraderinger, nullutslippsprosjektet Sea Zero og matkonseptet Norways Coastal Kitchen. Juryen la spesielt merke til selskapets reduksjon i matsvinn på over 70% siden 2019.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Are you our new Head of Operations? (Troms)
Tromsø: «The Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) is an international association for Arctic expedition cruise operators and associated industries.» Kilde: aeco.no.

Innlegg: Hurtigruten vil ha flere norske sjøfolk
«Regjeringen kan gjøre det rette og endre lovutkastet allerede nå. ..å innrette loven slik at norske vilkår gjelder fra et cruiseskip forlater første norske havn til det anløper siste norske havn, uavhengig om man forlater territorialfarvannet i perioden eller ikke.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Vi tåler ikke flere cruisebåter uten ny kai (Finnmark) +
«Det kommer rekordmange cruiseanløp til Alta i 2023. Sjef for North Adventure, Henriette Bismo Eilertsen mener Alta kommune nå står ovenfor..» Kilde: altaposten.no.

Cruisenæringa i Flåm blør (Vestland) +
«Det byrjar å bli tydeleg at cruisetrafikk og nullutslepp ikkje går hand i hand. Risikerer å måtte avvikle heile næringa etter nytt regelverk.» Kilde: porten.no.

Porsanger-ordføreren tror fortsatt på snuhavnprosjektet (Finnmark)
«Porsanger-ordføreren synes ikke snuhavnprosjektet er mislykket, selv om få skip har benyttet muligheten på anlegget. – Vi har fått satt i gang en viktig reiselivsprosess i Porsanger, og godt samarbeid med nabokommuner i nord, sør, øst og vest for oss.» Kilde: radionordkapp.no.

Her kan det bli bråstopp i cruisetrafikken (Møre og Romsdal)
«Nye krav til nullutslepp gjer at ikkje eit einaste cruiseskip har meldt at dei kjem til Geiranger i 2026. Turistnæringa i verdsarvfjordane fryktar for jobbane sine.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Det er ikkje berre ei grein som blir kutta av (Vestland) +
Jon Olav Stedje: «Difor lyt ein spørje seg følgjande: Kvifor har me jobba so forbanna hardt for å oppnå det me har oppnådd, kvifor ser dei ikkje kva me har utretta og kvifor høyrer dei ikkje på oss når me fortel om konsekvensane frå det dei trer ufrivillig ned over oss.» Kilde: sognavis.no.

Sterke reaksjonar på cruisestopp: – Dette blir for useriøst (Vestland) +
«Arve Tokvam i Aurland Næringsråd og direktør Heidi Hauge i Visit Sognefjord er krystallklare om framlegget frå Sjøfartsdirektoratet. – Det er useriøst, svarar ikkje godt nok på oppdraget, må gjelda heile landet og må utsetjast til dei teknologiske løysingane er på plass.» Kilde: sognavis.no.

Utslippskutt kan sette stopper for cruise-eventyr
«Et nullutslippsforslag fra Sjøfartsdirektoratet skaper frykt for cruisekommunene. Ordføreren i Aurland tror det kan bety slutten på en hel næring. – Det er vanskelig å fatte.» Kilde: dn.no.

Sjøfartsdirektoratet foreslår å bruke biogass på cruiseskip 
«Fra 2026 er det nullutslipp i verdensarvfjordene, noe som kan få store konsekvenser for turistbransjen. Sjøfartsdirektoratet foreslår å bruke biogass.» Kilde: abcnyheter.no. 

26 cruiseskip kommer til Nordmøre i 2023 (Møre og Romsdal) +
«I 2023 starter cruisesesongen i februar og varer til midten av september. Det er to kommuner på Nordmøre som får besøk av cruiseskip i 2022: Kristiansund og Smøla. – Det er kjempegøy at flere får opp øynene for Smøla som cruiseskipsdestinasjon, sier Erika Indergaard, markeds- og medieansvarlig i Kristiansund og Nordmøre Havn.» Kilde: tk.no.

Sette cruiserekord i Hardanger i 2022 (Vestland) +
«Ved årets utgang kan me notere at 2022 vart eit svært godt år for dei kommunane og bedriftene som har satsa på cruiseturisme. Me noterer 130 anløp med totalt 162 000 gjester i Hardangerfjorden.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Gir seg som direktør etter 30 år (Vestland) +
«Helge Møller (75) gir seg som sjef for Cruise Destination Hardangerfjord, men fortsetter likevel i stillingen frem til ny person er på plass. Han konstaterer at reiselivsskuta ser ut til å være på rett kjøl i Hardanger og at samarbeid er en suksessfaktor.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

I februar starter cruisesesongen (Rogaland) +
«408 943 cruisepassasjeren vil være innom Haugesund i forbindelse med 130 cruiseanløp i 2023. Allerede i februar kommer de første turistene og siste skip legger til kai 27. desember.» Kilde: radioh.no.


NB! Cruisenyhetene er hentet fra nyhetsbrevet Dagens reiselivsnyheter, som også dekker flere tema, alt sortert geografisk.

Del gjerne!